Има психологически тип хора, които със сигурност ще ви предадат

Има психологически тип хора, които със сигурност ще ви предадат

Това са страхливците. Не всеки предател е страхливец – понякога дори много силни и смели хора предават по някакви свои съображения: заради изгода, отмъщение или завист. Но всеки страхливец е предател. Той непременно ще ви предаде – заради най-малката опасност, най-микроскопичната и хипотетична опасност; ако има вероятност да пострада дори съвсем незначително; ако вашата ситуация може да го докосне и одраска. Колкото и да е мъничко…

Ако забележите, че човекът е страхлив, простете му. Това е слаба, увредена личност. Той може да изглежда уверен, силен и безстрашен, може да говори директно и рязко, гръмко да провъзгласява критичните си съображения, да напада другите. Но това не означава нищо. Страхливостта е дълбоко в него. Няма как да я видиш. Както се казва, страхлив е „в червата“.

Страхливецът се бои за живота си, за репутацията си и за парите си. Като всички нас. Но той се страхува дребнаво. Не може да преодолее страха си, а и не иска. Освен това внимателно го крие зад нападките към другите, като демонстрира увереност. Обаче щом възникне опасност от загуба, дори и най-незначителна, дори хипотетична, страхливецът ще избяга.

Разбира се, ще го обясни по друг начин: „Трябва да сме над нещата“, „не бива да се намесваме в чуждите конфликти“, „всеки си има собствена карма“, „трябва да мисля за семейството си“ – нека го нарича както си иска. Уплашил се е. Изнизал се е с бързи стъпки.

Направил се е, че не вижда как измъчват куче, макар че толкова пъти е говорил за любовта си към животните. Или не е забелязал как обиждат приятеля му. Макар да е говорил с апломб за ценността на приятелството. Или си е затворил очите пред нечий тормоз. Защото това са все опасни неща и страхливецът може да пострада. Например може да загуби благоволението на началството или да си развали отношенията с колегите. Може абонатите да се отпишат от видеоканала му и да спре да печели от реклама. Може да не му дадат премия. Може да получи един по мутрата, извинете. А това е болезнено и опасно.

Простете на този човек. Зачеркнете го от списъка на приятелите или другарите си. Страхливецът не може да бъде нито приятел, нито другар. Той е болен от предателство. То си е вътре в него. Страхливостта е просто симптом. Болестта е предателството. Който е проявил страх в нещо дребно, после ще ви предаде на едро. И ще ви отмъсти заради собствената си страхливост. Страхливците са отмъстителни. А отмъщението на страхливеца е предателството.

 


Откъс от книгата КАЛЕЙДОСКОП НА ЖИВОТА на Анна Кирянова, издателство Гнездото

Често обезценяваме малките неща в живота си и спираме да ги забелязваме. Но те са като цветните стъкълца в калейдоскопа, които създават причудливи форми и рисунки. Понякога е достатъчно просто да разтърсим тези стъкълца в паметта си и да погледнем по-отблизо, за да видим истинско чудо.

Книгата „Калейдоскоп на живота“ ще ви помогне да видите необикновения рисунък в калейдоскопа на своя живот и да откриете чудото. Нейните малки топли истории ще ви поканят в света на доброто и ще ви вдъхновят за промяна.

Промоцията е валидна до 31 юли 2024 г. при поръчка онлайн!

●●●

Анна Кирянова е известен руски психотерапевт и професионален философ, писател и автор на уникални методи за решаване на психологически проблеми. Има висше философско образование и втора специалност „психологическо консултиране и психология на личността“.

Дълбоките и мъдри истории на Анна Кирянова са вдъхновили хиляди читатели и са им помогнали да погледнат на света по нов начин. Нейната философия е, че позитивните хора невинаги са в състояние сами да разпознаят в себе си положителната енергия. Затова е необходима помощта на специалист, който знае как да „извади“ всичко хубаво и добро, което човек носи в себе си, и да накара това добро да работи в негова полза.

от Анна Кирянова

Докато прелиствате страниците на тази книга, ще размишлявате над разнообразни жизнени ситуации заедно с един проницателен психолог и мъдър философ, който неведнъж се е изправял пред сложни житейски дилеми. И ще получите от него простички и мъдри съвети.

156 истории, които ще завладеят душата ви, ще ви подскажат решение и ще ви накарат да преосмислите важни аспекти от своя живот. Ще променят самите вас…

от д-р Кели Макгонигъл

Две практически ръководства, основани на авангардни научни изследвания!

Авторът e доктор на науките, психолог, преподавател в Станфордския университет и автор на два от най-популярните курсове в Станфорд – „Наука за силата на волята“ и „Новата наука за стреса“.

Книги, които ще ви помогнат сами да управлявате съдбата си!

съставител: Калина Петрова

Днес, в нашия сложен и безумен свят, повече от всякога имаме нужда от прости и мъдри думи, които да ни подскажат пътя, когато сме го изгубили, да запалят светлината, когато около нас е мрак, и да възпламенят любовта, когато сме забравили за нея. Защото тя е там, в сърцето!

„Най-важната истина може да откриеш с помощта на един прост разказ, както изгубената златна монета – на светлината на най-евтината свещ.“

 Ефектът на теломерите | д-р Елизабет Блекбърн, д-р Елиса Епъл

от д-р Елизабет Блекбърн – лауреат на Нобелова награда за откритията си в областта на стареенето и д-р Елиса Епъл – здравен психолог

Процесът на стареене може да се забави и дори да се обърне! Първата книга, която на достъпен език обяснява как стареем и как с малки промени в ежедневието и мисленето си можем да изглеждаме по-млади и да се чувстваме така!

САМО ДО 31.05.2024 - 30% ОТСТЪПКА ЗА ВСИЧКИ КНИГИ НА ИЗДАТЕЛСТВО ГНЕЗДОТО!ВИНАГИ БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ЗА ПОРЪЧКА НАД 60 ЛВ. www.gnezdoto.bg

здраве

6 книги, които ни показват как да извървим пътя към здравето, младостта и дълголетието

вдъхновение

12 правила, които ще ни помогнат да не превърнем света в ад

мъдрост

Десет закона на щастието от мистична Индия

Жертва ли сме на своите гени?

Още доказателства за идеята, че убежденията се превръщат във физиологически промени в тялото, идват от лабораториите на учените, които изследват онзи дял от молекулярната биология, наречен епигенетика – „контрол над [...]

Защо информационните технологии ни пристрастяват, а съблазнителните реклами ни карат да купуваме

В човешкия мозък има система на поощренията, която е свързана с обещанието за удоволствие. Когато разпознае възможност за награда, мозъкът отделя невростимуланта допамин, който казва на останалите мозъчни дялове [...]

„Храни се като мен и ще изглеждаш като мен“, или как инфлуенсърите продават панацея на уязвимите

Хората, които рекламират и препоръчват тези стилове на живот, в повечето случаи са красиви млади дами, разполагащи с плоски като дъска кореми, миниатюрни пори (които по някаква случайност никога не се запушват) и, разбира се, с голяма група отдадени последователи в социалните мрежи. Това е реалността в индустрията.

Джордан Питърсън: Не позволявайте на децата си да правят неща, които ви карат да не ги харесвате

Наскоро наблюдавах как едно тригодишно хлапе едва-едва се влачи след родителите си сред тълпите хора на летището. На интервали от пет секунди то надаваше пронизителен вик – и по-важното, правеше [...]

МЪДРОСТ И ВДЪХНОВЕНИЕ

Мъдрост и вдъхновение

ПСИХОЛОГИЯ

Психология

ХРАНЕНЕ И ЗДРАВЕ

Хранене и здраве

РОДИТЕЛИ И ДЕЦА

Родители и деца

Go to Top