Силата на мъжа е във великодушието, а не само във физическата сила или в желязната воля

Силата на мъжа е във великодушието, а не само във физическата сила или в желязната воля

Мъжката сила прави мъжа успешен, желан, интересен, богат. Тя прави мъжа Мъж. Към такива мъже се стремят, уважават ги, с тях е спокойно и приятно. До такъв човек изпитваш чувство на защитеност във всеки период от живота.

Но какво е „мъжката сила“? Често я описват погрешно. Например един човек внушавал на свой приятел, че трябва да проявява мъжка сила спрямо сина си. Да не му позволява да капризничи и да изпада в истерии. Да му се развика хубавичко и да му отвърти такъв шамар, че да види звезди посред бял ден. Това е то демонстрацията на сила! Иначе синът нямало да уважава баща си и щял да се разлигави като жена. Един вид, лично аз така ги възпитавам моите.

Една сутрин четиригодишният син на този баща, който бил съветван от своя приятел, устроил цял концерт, защото не искал да се облича и да ходи на детска градина. Бащата погледнал спокойно малчугана от висотата на своя ръст, а после нежно и здраво взел пищящото и съпротивляващо се дете в силните си ръце. Спокойно облякъл якето му, сложил шапката и обул ботушките. Нежно, спокойно, без да каже и дума. После го вдигнал във въздуха, като перушинка, сложил го на пода и казал:

– Е, какво, ще ходим ли на градина, Игорьок?

Казал го спокойно. А Игорьок кимнал. Той се бил успокоил напълно. И усетил силата. Не разрушителната и наказващата, а добрата, но властна сила. Истинската сила на бащата. Момченцето запомнило тази случка завинаги и като пораснало, я разказвало, когато ставало дума за мъжката сила.

Веднъж една млада съпруга внезапно изпаднала в истерия. Случва се. Започнала да крещи на мъжа си и дори се опитала да го удари. Двамата вървели по тъмна безлюдна улица и в яда си жената се заканила да избяга накъдето ѝ видят очите и тръгнала да пресича. Но мъжът, без да отговаря на обидите ѝ, спокойно я спрял, взел я на ръце и я понесъл. Мълчаливо. Събрал всичките си сили и я понесъл на ръце.

Носил я дълго, чак докато не се успокоила и не заплакала тихичко. Тя разбрала колко по-силен от нея е мъжът ѝ. И как умее да контролира силата си. Сила, която никога няма да използва против по-слабия от него и против онзи, който обича… Жената никога повече не се държала по този начин. Мъжката сила на съпруга ѝ я успокоила и изцелила. До него тя се чувствала защитена.

Мъжката сила не е просто сила. Това е и умението да се владееш. Да се контролираш. Да подкрепяш по-слабите от теб и да им прощаваш. Съзнателно да контролираш и съзнателно да щадиш. Без да ставаш по-слаб от това – тъкмо обратното, от сдържаността и великодушието мъжката сила само расте.

А истеричните мъже нямат мъжка сила, макар да са агресивни, да нападат и жестоко да наказват по-слабите от тях. Те могат хубавичко да наредят дете или жена и дори се гордеят с това.

Онези, които притежават истинска мъжка сила, постигат много в живота. Дори не постигат, а получават и завоюват. Силата на мъжа е във великодушието, а не само във физическата сила или в желязната воля. С такива мъже жените разцъфтяват. Децата също…

 


Откъс от книгата КАЛЕЙДОСКОП НА ЖИВОТА на Анна Кирянова, издателство Гнездото

Често обезценяваме малките неща в живота си и спираме да ги забелязваме. Но те са като цветните стъкълца в калейдоскопа, които създават причудливи форми и рисунки. Понякога е достатъчно просто да разтърсим тези стъкълца в паметта си и да погледнем по-отблизо, за да видим истинско чудо.

Книгата „Калейдоскоп на живота“ ще ви помогне да видите необикновения рисунък в калейдоскопа на своя живот и да откриете чудото. Нейните малки топли истории ще ви поканят в света на доброто и ще ви вдъхновят за промяна.

Промоцията е валидна до 31 юли 2024 г. при поръчка онлайн!

●●●

Анна Кирянова е известен руски психотерапевт и професионален философ, писател и автор на уникални методи за решаване на психологически проблеми. Има висше философско образование и втора специалност „психологическо консултиране и психология на личността“.

Дълбоките и мъдри истории на Анна Кирянова са вдъхновили хиляди читатели и са им помогнали да погледнат на света по нов начин. Нейната философия е, че позитивните хора невинаги са в състояние сами да разпознаят в себе си положителната енергия. Затова е необходима помощта на специалист, който знае как да „извади“ всичко хубаво и добро, което човек носи в себе си, и да накара това добро да работи в негова полза.

от Анна Кирянова

Докато прелиствате страниците на тази книга, ще размишлявате над разнообразни жизнени ситуации заедно с един проницателен психолог и мъдър философ, който неведнъж се е изправял пред сложни житейски дилеми. И ще получите от него простички и мъдри съвети.

156 истории, които ще завладеят душата ви, ще ви подскажат решение и ще ви накарат да преосмислите важни аспекти от своя живот. Ще променят самите вас…

от д-р Кели Макгонигъл

Две практически ръководства, основани на авангардни научни изследвания!

Авторът e доктор на науките, психолог, преподавател в Станфордския университет и автор на два от най-популярните курсове в Станфорд – „Наука за силата на волята“ и „Новата наука за стреса“.

Книги, които ще ви помогнат сами да управлявате съдбата си!

съставител: Калина Петрова

Днес, в нашия сложен и безумен свят, повече от всякога имаме нужда от прости и мъдри думи, които да ни подскажат пътя, когато сме го изгубили, да запалят светлината, когато около нас е мрак, и да възпламенят любовта, когато сме забравили за нея. Защото тя е там, в сърцето!

„Най-важната истина може да откриеш с помощта на един прост разказ, както изгубената златна монета – на светлината на най-евтината свещ.“

 Ефектът на теломерите | д-р Елизабет Блекбърн, д-р Елиса Епъл

от д-р Елизабет Блекбърн – лауреат на Нобелова награда за откритията си в областта на стареенето и д-р Елиса Епъл – здравен психолог

Процесът на стареене може да се забави и дори да се обърне! Първата книга, която на достъпен език обяснява как стареем и как с малки промени в ежедневието и мисленето си можем да изглеждаме по-млади и да се чувстваме така!

САМО ДО 31.05.2024 - 30% ОТСТЪПКА ЗА ВСИЧКИ КНИГИ НА ИЗДАТЕЛСТВО ГНЕЗДОТО!ВИНАГИ БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ЗА ПОРЪЧКА НАД 60 ЛВ. www.gnezdoto.bg

здраве

6 книги, които ни показват как да извървим пътя към здравето, младостта и дълголетието

вдъхновение

12 правила, които ще ни помогнат да не превърнем света в ад

мъдрост

Десет закона на щастието от мистична Индия

Как се раждат първият роман на Агата Кристи и прочутият Еркюл Поаро

Прибрах се вкъщи и ликуваща, разказах всичко на Арчи. С нас имаше и още някой, макар че тогава не го осъзнавах. Еркюл Поаро, моето белгийско творение, се беше провесил на врата ми, вкопчил се здраво в мен като хищно древно божество.

Благодарим ти, Агата Кристи, благодарим ти за книгите и за житейската мъдрост!

Всички знаем името на Агата Кристи. Всички сме осъмвали с нейните заплетени истории. Но какво знаем за човека Агата Мери Клариса? Аз например не знаех абсолютно нищо освен широко известните [...]

Ставаме по-добри, когато добротата ни е подложена на изпитание – мъдри думи за тежки моменти

Страданието е възможност, която съдбата ти предоставя – да се научиш на твърдост, да можеш да запазиш самообладание пред лицето на опасности и изпитания. За да израсне и да [...]

Жертва ли сме на своите гени?

Още доказателства за идеята, че убежденията се превръщат във физиологически промени в тялото, идват от лабораториите на учените, които изследват онзи дял от молекулярната биология, наречен епигенетика – „контрол над [...]

Все ми е едно дали имам пари. Интересува ме дали съм благословен да зърна слънцето още един ден

Способни ли сме да отвръщаме с радост дори при най-ужасяващите обстоятелства? Можем ли да простим и най-голямата несправедливост и да продължим да се наслаждаваме на живота? Озлоблението и неспособността да [...]

Когато съдим другите…

Едно момче попитало мъдреца: – Кажете Учителю, защо всички ни учат, че не бива да съдим другите? Моля ви, обяснете ми защо това е толкова важно. Учителят, както винаги постъпвал, [...]

МЪДРОСТ И ВДЪХНОВЕНИЕ

Мъдрост и вдъхновение

ПСИХОЛОГИЯ

Психология

ХРАНЕНЕ И ЗДРАВЕ

Хранене и здраве

РОДИТЕЛИ И ДЕЦА

Родители и деца

Go to Top