Истинското сърце на истинската жена е меко и нежно. Пълно с любов

Истинското сърце на истинската жена е меко и нежно. Пълно с любов

Женското сърце е загадка. Жената може да бъде нетърпима и раздразнителна, ревнива и избухлива. Но всичко това е само обвивка, черупка, в която се крие истинското женско сърце. Истинското сърце на истинската жена. То е меко и нежно. Пълно с любов.

Макар че невинаги си личи от пръв поглед…

Една жена не можела да понася сина на мъжа си от първия му брак. Момчето се казвало Толик, а мъжът – Фьодор. Фьодор бил разведен, готов за нов брак, но ето нà – имал и син.

Фьодор водел Толик в дома на Елза. Те вече живеели заедно и всяка събота мъжът канел сина си при годеницата си. За да прекарват известно време заедно, да общуват и да се опознават.

Елза не харесвала момчето. Толик бил русоляво, слабичко и тъповато момче на осем години, не особено развито. Вечно хремав (изглежда, майката не се грижи добре за сина си); слаб ученик (нищо не може да запомни); храни се шумно и невъзпитано; затворен и необщителен (няма за какво да си говориш с него).

Собствените деца на Елза били големи и живеели отделно. Те били съвсем различни. А Толик приличал на първата жена на Фьодор и това я дразнело. Дразнел я и с маниерите си, но Елза, естествено, не го показвала. Дори учела с Толик стихотворенията за училище и таблицата за умножение. Разказвала му важни и интересни неща, докато се разхождали. Опитвала се да поразговори момчето, по някакъв начин да го „включи в процеса“ – Елза работела като мениджър на отдел „Кадри“ в голяма компания.

В края на уикенда връщали момчето при майка му – то и там не било особено желано; майка му също живеела с друг мъж. След като изпратели Толик, Фьодор и Елза започвали да се карат заради него. Обувките му били умалели, якето му било мръсно, нямал ръкавици, хранел се мърляво и по много… Изобщо момчето я дразнело. Пречело ѝ. Елза не го казвала направо, но демонстрирала умора и намеквала за недоволството си. Все пак през почивните дни на човек му се иска да бъде насаме с партньора си, а не да се занимава с чуждо дете в дома си… Е, тя го хранела, помагала му с уроците, забавлявала го, но не ѝ било по сърце да го прави.

Всичко това е разбираемо. Но с времето се натрупали толкова много противоречия и проблеми, че Елза се разделила с Фьодор – не конкретно заради сина му, а заради куп несходства. Явно не си пасвали. Минала година и се разделили по взаимно съгласие. Случва се.

Един ден Елза си седяла в кухнята и пиела вкусен чай от порцеланова чашка, размишлявайки за добрите страни на това да живееш сам – никой не ти досажда, не ти пречи, къщата ти е чиста и подредена…

В един момент някой позвънил на вратата и когато отворила, жената останала страшно учудена – там стоял Толик, същият онзи Толик. Момченцето със същото мръсно яке, което вече му било умаляло, стои с раничката на прага.

– Домъчняхте ми, лельо Елза. Може ли да ви дойда на гости? – казал Толик.

– Домъчня ми за вас – по навик го поправила Елза, загубила ума и дума от изненада.

Най-напред си помислила, че Фьодор е пратил момчето като опит за сдобряване. Но не. Фьодор заминал да работи на Север. А Толик тъгувал и все плачел. Накрая се стегнал и решил да дойде у леля си Елза – помнел адреса. Приближил се до нея и я прегърнал. Подсмърча и плаче. Може и никой да не му лекува хремата, затова да подсмърча…

Елза също прегърнала Толик през острите раменца. Почувствала смут в душата си. Не очаквала, че момчето ще се привърже към нея. А то се привързало. Всъщност никой не се интересувал от това момче.

Жената наляла чай на Толик, сложила му парче сладкиш, погалила го по главата… изобщо направила всичко, от което на човек могат да му потекат сълзи и да заподсмърча. Но това се случило с нея – сега тя плачела и подсмърчала. Двамата с Толик изгледали един пиратски филм, а после тя се обадила на майка му, за да предупреди, че момчето е при нея. Майката напълно безучастно казала, че няма проблем. Да, може да пренощува там, утре е почивен ден.

Така те започнали да се виждат, Елза и момчето. Което вече е чистичко и спретнато, вече няма сополи и рецитира стиховете като автомат, по ред на номерата… това може да се описва дълго. Но разказът ни е за тайната на женското сърце. Може да не го разбереш, може да не видиш какво има под черупката на бита, под бронята на ревността, умората и раздразнението… Може само да се досетиш. Да почувстваш. Както почувствало това хилаво русоляво момче…

 


Откъс от книгата КАЛЕЙДОСКОП НА ЖИВОТА на Анна Кирянова, издателство Гнездото

Често обезценяваме малките неща в живота си и спираме да ги забелязваме. Но те са като цветните стъкълца в калейдоскопа, които създават причудливи форми и рисунки. Понякога е достатъчно просто да разтърсим тези стъкълца в паметта си и да погледнем по-отблизо, за да видим истинско чудо.

Книгата „Калейдоскоп на живота“ ще ви помогне да видите необикновения рисунък в калейдоскопа на своя живот и да откриете чудото. Нейните малки топли истории ще ви поканят в света на доброто и ще ви вдъхновят за промяна.

Промоцията е валидна до 30 април 2024 г. при поръчка онлайн!

●●●

Анна Кирянова е известен руски психотерапевт и професионален философ, писател и автор на уникални методи за решаване на психологически проблеми. Има висше философско образование и втора специалност „психологическо консултиране и психология на личността“.

Дълбоките и мъдри истории на Анна Кирянова са вдъхновили хиляди читатели и са им помогнали да погледнат на света по нов начин. Нейната философия е, че позитивните хора невинаги са в състояние сами да разпознаят в себе си положителната енергия. Затова е необходима помощта на специалист, който знае как да „извади“ всичко хубаво и добро, което човек носи в себе си, и да накара това добро да работи в негова полза.

от Анна Кирянова

Докато прелиствате страниците на тази книга, ще размишлявате над разнообразни жизнени ситуации заедно с един проницателен психолог и мъдър философ, който неведнъж се е изправял пред сложни житейски дилеми. И ще получите от него простички и мъдри съвети.

156 истории, които ще завладеят душата ви, ще ви подскажат решение и ще ви накарат да преосмислите важни аспекти от своя живот. Ще променят самите вас…

от д-р Кели Макгонигъл

Две практически ръководства, основани на авангардни научни изследвания!

Авторът e доктор на науките, психолог, преподавател в Станфордския университет и автор на два от най-популярните курсове в Станфорд – „Наука за силата на волята“ и „Новата наука за стреса“.

Книги, които ще ви помогнат сами да управлявате съдбата си!

съставител: Калина Петрова

Днес, в нашия сложен и безумен свят, повече от всякога имаме нужда от прости и мъдри думи, които да ни подскажат пътя, когато сме го изгубили, да запалят светлината, когато около нас е мрак, и да възпламенят любовта, когато сме забравили за нея. Защото тя е там, в сърцето!

„Най-важната истина може да откриеш с помощта на един прост разказ, както изгубената златна монета – на светлината на най-евтината свещ.“

 Ефектът на теломерите | д-р Елизабет Блекбърн, д-р Елиса Епъл

от д-р Елизабет Блекбърн – лауреат на Нобелова награда за откритията си в областта на стареенето и д-р Елиса Епъл – здравен психолог

Процесът на стареене може да се забави и дори да се обърне! Първата книга, която на достъпен език обяснява как стареем и как с малки промени в ежедневието и мисленето си можем да изглеждаме по-млади и да се чувстваме така!

САМО ДО 30.04.2024 - 30% ОТСТЪПКА ЗА ВСИЧКИ КНИГИ НА ИЗДАТЕЛСТВО ГНЕЗДОТО!ВИНАГИ БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ЗА ПОРЪЧКА НАД 60 ЛВ. www.gnezdoto.bg

здраве

6 книги, които ни показват как да извървим пътя към здравето, младостта и дълголетието

вдъхновение

12 правила, които ще ни помогнат да не превърнем света в ад

мъдрост

Десет закона на щастието от мистична Индия

Джордан Питърсън: Въведете идеален ред в собствения си дом, преди да критикувате света

Разгледайте житейската си ситуация. Започнете от малките неща. Възползвате ли се напълно от възможностите, които животът ви предлага? Давате ли най-доброто от себе си в работата си, или се предавате [...]

Ти ме научи да обичам…

Един мъж казал на съпругата си най-важните думи: „Ти ме научи да обичам“. През годините, в които били заедно, той много пъти ѝ казвал „обичам те“. Но тези най-важни [...]

МЪДРОСТ И ВДЪХНОВЕНИЕ

Мъдрост и вдъхновение

ПСИХОЛОГИЯ

Психология

ХРАНЕНЕ И ЗДРАВЕ

Хранене и здраве

РОДИТЕЛИ И ДЕЦА

Родители и деца

Go to Top