Две разтърсващи истории, които показват мощната лечебна сила на надеждата и оптимизма

Две разтърсващи истории, които показват мощната лечебна сила на надеждата и оптимизма

Понякога единственото, от което се нуждаем, е надежда.

ИСТОРИЯТА НА ДЖО 

Когато бях студентка по медицина, се грижех за едно момченце на име Джо, което страдаше от рак в четвърти стадий. Джо никога не беше виждал баща си и посредата на агресивната химиотерапия му написа писмо, в което му обясняваше колко е болен и го умоляваше да дойде до Флорида, за да се срещнат.

Майката знаеше адреса на бащата и обеща на Джо да изпрати писмото. За огромна радост на момчето, той отговори и му обеща да дойде в болницата. Баща и син щяха да се видят за първи път в живота си.

Момчето с нетърпение очакваше срещата, въпреки че ракът не реагираше добре на терапията, а тялото му отслабваше все повече. Но Джо беше оптимист. Той вярваше, че ще се излекува и през останалата част от дългия си живот ще успее да опознае баща си. Точно както беше мечтал от малък.

В един момент органите на Джо започнаха да отказват и всички бяхме сигурни, че краят наближава. Затова майката позвъни на бащата и му каза, че трябва да побърза. Същата вечер Джо разбра, че баща му си е купил билет за самолета и ще дойде през седмицата. На следващата сутрин състоянието на момчето се бе подобрило значително, а то се разхождаше из отделението и развълнувано разказваше на сестрите за предстоящото посещение на баща си.

Срещата трябваше да се състои в неделя. През цялата седмица Джо рисува картини за баща си, писа разни истории и упражнява една песен, която да му изпее. Бяхме изумени от огромната жизненост и енергия на момчето.

В петък през нощта Джо вече беше толкова превъзбуден, че не можеше да спи и се наложи да му назначат хапче за сън, за да не е напълно изтощен за важната среща. В неделя сутринта той помоли да го пуснат да отиде на летището, за да може да посрещне баща си в момента, в който слезе от самолета. Заради системите не му позволиха да напусне болницата, но все пак го сложиха в инвалидна количка с прикрепена за нея система и го изведоха в предния двор на болницата. Момчето стоеше пред сградата заедно с майка си и се взираше за таксито, което щеше да доведе баща му.

В МОМЕНТА ЧЕТЕТЕ ОТКЪС ОТ КНИГАТА „ПОБЕДА НА УМА НАД МЕДИЦИНАТА“ НА ЛИСА РАНКИН

Самолетът трябваше да кацне в два часа и тъй като летището не беше далече, се очакваше бащата на Джо да пристигне в болницата не по-късно от три и половина. Но този час мина. Джо чакаше. И чакаше. И чакаше. А баща му така и не идваше. Майката се обади по телефона, но никой не вдигна. Джо остави няколко съобщения, но никой не му отговори.

В този ден бях на работа и от време на време проверявах как е Джо, който настояваше, че самолетът на баща му е закъснял или че е имало голямо задръстване по пътя към болницата. Но майка му вече знаеше истината – самолетът беше пристигнал по разписание. Тя се опитваше да обясни на детето, че баща му е не особено зрял човек и не е наясно как трябва да се държи един истински баща, но Джо не искаше да слуша подобни обяснения. Той беше напълно убеден, че баща му ще дойде. Нищо не беше в състояние да го разколебае.

В 11 вечерта, осем часа след очакваното пристигане на бащата, майката на Джо най-после успя да го убеди да се върне в стаята. Видях инвалидната количка, с която прибираха Джо в стаята му, и се наведох да го прегърна в коридора. Тогава той се разплака и ми каза, че баща му го е излъгал. Цялото отделение – аз, сестрите и майката на Джо – се просълзихме, докато гледахме как слабото му телце се тресе от ридания. Някъде около полунощ Джо най-после заспа.

Приблизително пет часа по-късно, докато все още бях в спешното отделение, по уредбата над главата си чух: „Деветдесет и девет, доктор Харт!“. Това беше паролата ни, че животът на някой от пациентите е в непосредствена опасност. Някой умираше. И като студент по медицина при такова повикване бях длъжна да присъствам. Позвъних на оператора, за да разбера номера на стаята, за която се отнасяше кода.

Сърцето ми спря, когато осъзнах, че това е стаята на Джо.

Макар предишната нощ да беше добре, Джо изведнъж беше спрял да диша. Всички опити да го реанимираме се оказаха напразни. Бащата така и не дойде. Не дойде дори и след като майката с огромно нежелание го покани на погребението.

Ето това е мощният ефект на оптимизма. Може да се каже, че надеждата бе поддържала живота на Джо.

ИСТОРИЯТА НА МАРИЯ

Но ако тази история за излъганата надежда имаше тъжен край, историята на Мария е различна. Мария е на осем години, когато ѝ поставят диагноза левкемия. Назначават ѝ високи дози химиотерапия, а след това трансплантация на костен мозък. Оказва се обаче, че няма подходящ донор. Тогава родителите на Мария вземат радикалното решение да заченат бебе, с надеждата, че това братче или сестриче ще бъде подходящият донор.

Докато майката е бременна, лекуват Мария с ниски дози химиотерапия, което според лекарите няма да я излекува, но ще държи болестта под контрол. Целта е да я поддържат жива до раждането на бебето, когато ще може да се вземе кръв от пъпната връв и ако се окаже, че има съвместимост, да бъде използвана при трансплантацията.

Мария, която от малка иска братче или сестриче, е изключително щастлива, когато разбира, че майка ѝ е бременна. И макар че е изтощена от химиотерапията, тя има висок дух и непрекъснато разказва на сестрите, че ракът ще си отиде, за да може тя да бъде добра кака. Разбира се, сестрите кимат в знак на съгласие, за да не ѝ отнемат надеждата и оптимизма, но изследванията на кръвта показват, че ракът съвсем не си е отишъл.

Мария понася химиотерапията добре и след няколко месеца, за най-голяма изненада на лекарите, кръвните ѝ проби започват значително да се подобряват – нещо, което никой не очаква предвид ниските дози химиотерапия, с които е лекувана.

Когато бебето се ражда, Мария е там – екипирана така, че крехкото ѝ телце да не бъде изложено на инфекция. Всички в родилната зала са дълбоко трогнати, когато тя взема новородената си сестричка на ръце.

За съжаление, кръвта, взета от пъпната връв по време на раждането, се оказва несъвместима с тази на Мария. Родителите са напълно отчаяни. Но Мария ги успокоява и им казва да не се тревожат, защото ракът си е отишъл и тя така или иначе вече не се нуждае от тази трансплантация. Онколозите скептично клатят глави. Не е възможно, казват те. Дозите химиотерапия, които е получавала Мария, са недостатъчни, за да доведат до излекуване.

Оказва се обаче, че Мария е права. При следващите изследвания става ясно, че от рака няма и следа. Вероятно някои ще твърдят, че ниските дози химиотерапия са я излекували. Но аз дълбоко вярвам, че отговорни за оздравяването ѝ са надеждата и оптимизмът.

 


Откъс от книгата ПОБЕДА НА УМА НАД МЕДИЦИНАТА на д-р Лиса Ранкин, издателство Гнездото

В коя част на науката остават случаите на спонтанни ремисии и необясними изцеления, за които се разказва с половин уста из болничните коридори? – пита д-р Лиса Ранкин. И започва да търси пресечната точка между науката и „чудото“. Това е великият, могъщ ум, открива тя и доказва, че в човешкия организъм е заложен механизъм за самовъзстановяване, който можем да активираме със силата на ума си. Редица научни доказателства и „невероятни“ случаи на самоизлекуване, както и историята на собственото си изцеление тя описва в книгата „Победа на ума над медицината“.

Една книга, която ще ви вдъхне надежда. И ще ви помогне да се докоснете до огромната мъдрост, скрита във вашето тяло!

Промоцията е валидна до 15 април 2024 г. при поръчка онлайн!

●●●

Д-р Лиса Ранкин е лекар, визионер, който се опитва да промени отживелите представи за медицината и здравето. Тя е бестселър автор на „Ню Йорк Таймс“ и един от популярните лектори в TED. Основател е на Институт по холистична медицина. Провежда семинари и изнася лекции, както онлайн, така и във възстановителни центрове.

Лиса Ранкин е страстно отдадена на своята мисия да помага на хората да се лекуват и да се предпазват от заболявания. Тя търси пресечната точка между науката и духовността, за да ни покаже пътя към физическото и ментално здраве.

Книги от д-р Лиса Ранкин

от д-р Лиса Ранкин

Медицината все още здраво стиска в ръцете си златния ключ към човешкото здраве и не приема идеята, че чрез мислите и емоциите си човек може да подобри здравословното си състояние или обратното – да се разболее. Но истината е, че всичко е в нашите ръце, в нашия могъщ ум.

В човешкия организъм е скрита огромна мъдрост, неподозирана сила, която може да твори чудеса. Просто трябва да му създадем подходящи условия за това.

 Ефектът на теломерите | д-р Елизабет Блекбърн, д-р Елиса Епъл

от д-р Елизабет Блекбърн – лауреат на Нобелова награда за откритията си в областта на стареенето и д-р Елиса Епъл – здравен психолог

Процесът на стареене може да се забави и дори да се обърне! Първата книга, която на достъпен език обяснява как стареем и как с малки промени в ежедневието и мисленето си можем да изглеждаме по-млади и да се чувстваме така!

от д-р Евгений Божиев

Една безценна книга, от която ще научите как е устроено тялото ви, по какви закони функционира и как да се справите с болките и неразположенията. Ще разберете повече за старостта и с какво са свързани болестите на напредналата възраст. И най-важното – как сами да се справите с тях и да направите тялото си послушно и здраво на всяка възраст.

Ще откриете лесни техники за справяне с конкретни заболявания, методи за премахване на болката в различни части на тялото, както и много общи принципи на здравето…

Емоционална пластичност | д-р Сюзън Дейвид

от д-р Сюзън Дейвид

Един изцяло нов метод за справяне с емоциите! Метод, който ни показва как да се откачим от вредните мисловни модели, да осъзнаем по-добре емоциите си и да живеем в мир с тях, за да се наслаждаваме на взаимоотношенията си, да постигаме целите си и да живеем пълноценно точно сега.

САМО ДО 18.03.2024 - 30% ОТСТЪПКА ЗА ВСИЧКИ КНИГИ НА ИЗДАТЕЛСТВО ГНЕЗДОТО!ВИНАГИ БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ЗА ПОРЪЧКА НАД 60 ЛВ. www.gnezdoto.bg

здраве

6 книги, които ни показват как да извървим пътя към здравето, младостта и дълголетието

вдъхновение

12 правила, които ще ни помогнат да не превърнем света в ад

мъдрост

Десет закона на щастието от мистична Индия

Как действа на организма приемът на лекарства

През последните години медицината започна да използва фармакотерапията като основен метод на лечение. Постепенно лекарите от лекуващи се превърнаха в предписващи лекарства. Необузданото използване на фармакотерапията в цял свят доведе [...]

Когато съдим другите…

Едно момче попитало мъдреца: – Кажете Учителю, защо всички ни учат, че не бива да съдим другите? Моля ви, обяснете ми защо това е толкова важно. Учителят, както винаги постъпвал, [...]

Защо сляпото борене на калории може да ви подведе?

Трябва да се храним по-здравословно, трябва да мислим за храната, но трябва да спрем да броим калориите. Причината, поради която трябва да избягваме броенето на калориите, е, че това е несъвършена техника… [...]

МЪДРОСТ И ВДЪХНОВЕНИЕ

Мъдрост и вдъхновение

ПСИХОЛОГИЯ

Психология

ХРАНЕНЕ И ЗДРАВЕ

Хранене и здраве

РОДИТЕЛИ И ДЕЦА

Родители и деца

Go to Top