„Храни се като мен и ще изглеждаш като мен“, или как инфлуенсърите продават панацея на уязвимите

„Храни се като мен и ще изглеждаш като мен“, или как инфлуенсърите продават панацея на уязвимите

Различните мании, свързани с храненето, не са нищо ново за това десетилетие, този век, дори за това хилядолетие. Например юдаизмът и ислямът имат много строги закони по отношение на храната. Храненето в юдаизма се определя от принципите на Кашрут, а ислямът изисква храната да бъде Халал. Дори католицизмът, като цяло либерален по отношение на храната, изисква в петък да не се яде друго месо освен риба. Наред с напътствията за чист или праведен начин на живот, други религии в миналото твърдели, че храненето по определен начин води до развиване на магически способности.

Религиозните водачи от миналото днес са заменени от онези, които насърчават спазването на също толкова ограничаващи диети: войната срещу пшеницата; безусловната вяра в растителната диета; алкалният начин на живот и т.н. Въпреки че никой от идеолозите на тези хранителни режими не обещава безсмъртие или способност за летене (поне не засега), всички твърдят ‒ и вероятно вярват, ‒ че тяхното специфично ограничение има потенциала да лекува не само заболяванията, тясно свързани с начина на хранене, а ВСИЧКИ болести. Тези хора говорят въодушевено и издават книги за своите ограничения по отношение на храненето, но всъщност „съвременните лайфстайл гурута“ са тези, които усилват обхвата на техните послания.

Те вземат нещо, което е било създадено като рестриктивна диета за определена група хора, преопаковат я, преименуват я като съвременен лайфстайл и я предлагат на широката общественост. Социалните медии, и най-вече Инстаграм със силата на изображенията, са избраните от тези гурута оръжия за разпространяване на техните послания.

Ако напишете #cleaneating (чисто хранене) в Инстаграм, ще видите, че повече от 36 милиона души са използвали същия хаштаг; за #gluttenfree (без глутен) са 20 милиона; за #plantbased (растително хранене) – повече от 13 милиона, а за #detox (детоксикация) са повече от 10 милиона. Това са почти 80 милиона снимки на „Купата на Буда“, салати от киноа и авокадо, „макарони“ от тиквички, капучино с мляко от ядки (о, моля ви, хора), смутита от къдраво зеле и зелени сокове.

Да продаваш панацея на уязвимите

Хората, които рекламират и препоръчват тези стилове на живот, в повечето случаи са красиви млади дами, разполагащи с плоски като дъска кореми, миниатюрни пори (които по някаква случайност никога не се запушват) и, разбира се, с голяма група отдадени последователи в социалните мрежи. Това е реалността в индустрията. Ето ви малко факти: 42 от най-известните 50 „фитстаграмъри“ са жени; в по-широк смисъл, 60% от инфлуенсърите в Инстаграм са жени; най-популярната категория за платено съдържание е лайфстайл, включително хранене и фитнес.

Да, неслучайно използвах думата „индустрия“ – това е точно индустрия, и то много бързо разрастваща се. Голяма част от превърналите се в предприемачи известни личности също са яхнали гребена на вълната, като изразяват подкрепата си за такива магически творения като „Мун джус“ на Аманда Шантал Бейкън, който се предлага като „адаптогенна красота и благополучие“. Не ме питайте, и аз нямам никаква представа какво трябва да значи това.

„Мун джус“ е името на компанията и тук не става дума за един определен продукт, а за група продукти. В своя уебсайт те твърдят, че „се прекланят пред чистите, неподправени, изящни вкусове и аромати и лечебната сила на суровите зеленчуци, плодовете, цветните листенца, билките, корените, ядките и водораслите, под формата на ежедневна храна, разкрасяващи продукти и мощни натурални лекарства“.

Например един от техните продукти е „сурови, активирани, калифорнийски бадеми“, които се предлагат в опаковки от 500 грама на цена 25 долара. Това е ужасно висока цена за бадеми. Предполагам, тя е такава поради факта, че (подобно на много от техните продукти) те са били „активирани“. Това означава, че бадемите са били накиснати в алкална вода, която, цитирам, „събужда латентните свойства на ядките, като увеличава смилаемостта им, както и количеството на намиращите се в тях микронутриенти, витамини и ензими“. Хм, чудя се какво става, когато тези изключителни, скъпоценни, алкалнообогатени бадеми стигнат до стомаха с неговото pH 1.5?

………….

Когато вярвате на тези гурута, вие получавате много повече от рецепти, хранителни добавки или лосиони. Вие вярвате на тяхната философия и начин на живот. Уебсайтът Goop на Гуинет Полтроу например се посещава от милиони хора, които си купуват оттам разни лайфстайл продукти, като клизми с кафе (не си и помисляйте) или нефритени яйца за вашата „йони“ (без да навлизам в гинекологични подробности, „йони“ е нещо, което вие, господа, нямате). В сайта също раздават и здравни „съвети“. Наскоро изпитаха необходимост да говорят за „Мистериите на щитовидната жлеза“, като експертният глас, на когото дадоха думата, беше на един самопровъзгласил се за такъв „медицински медиум“ (да, точно така – медиум), който, цитирам, „сканира тялото от разстояние и с помощта на „дух“ обяснява кое създава или не създава проблеми“.

Цялата индустрия използва стария трик на амбициозния маркетинг да свързва определен начин на живот със здравето, красотата и стройната фигура. Перфектният външен вид на повечето знаменитости и модели, както и на успелите да си извоюват статуса на инфлуенсъри, до голяма степен се дължи на техните гени (с малко намеса на пластичната хирургия тук-там).

Техният успех далеч няма толкова общо с начина им на хранене, колкото вероятно с тяхната мотивация и работна етика, а може би и с немалка доза привилегии и късмет. Тези инфлуенсъри предефинират понятието „грижа за себе си“, а също и цената на тази грижа. Тя се изразява предимно в самовглъбяване и угаждане на всички мимолетни настроения и усещания на тялото, сякаш ако пропуснеш и най-малката промяна, изневеряваш на себе си (със сигурност е абсолютно обсебващо).

По света има много хора, които не са облагодетелствани с привилегиите и гените на „слабите“ и „красивите“. Те правят всичко възможно да бъдат здрави, отчаяно се опитват да отслабнат, но им е много трудно. Затова тези хора са най-уязвими и лесно могат да бъдат употребени от тази индустрия. Великолепно изглеждащите гурута, разбира се, не са толкова безсрамно директни, за да го заявят открито, но всичко в техните книги, уебсайтове и публикации в Инстаграм крещи: „Хранете се по този начин и ще бъдете здрави като мен. Хранете се ето така и ще бъдете успешни като мен. Хранете се като мен и ще изглеждате като мен“.

Причината, поради която повдигам тази тема, е, че при наложилата се днес култура на заклеймяване на пълнотата като нещо срамно голяма част от тези „инфлуенсъри“ налагат едни нездравословни стандарти, непостижими за повечето хора. Те продават на уязвимите една измислена панацея.

Човешките същества просто не обичат несигурността. Ето защо много хора, включително и интелигентни и добре образовани, намират убежденията и увереността на гурутата по въпросите на храненето за толкова атрактивни, приемливи и лесно смилаеми. Гурутата, които проповядват алтернативни методи на лечение и хранене, вкарват в изказванията си езика на медицината, за да звучат по-компетентно. Но големият проблем е, че това, което казват, почти винаги е наполовина вярно. Точно по този начин работи псевдонауката. Учени, лекари, здравни специалисти, диетолози и нутриционисти – всички ние трябва да се противопоставим на тази псевдонаука. Дълг на всички нас е да се включим в публични дискусии относно здравето и начина на хранене – ако не го направим, дискусията ще остане доминирана от прекрасно и пламенно неинформираните, които ни насърчават да се храним като тях и да изглеждаме като тях; тези, които изграждат доверие само за да могат да продават фалшиви лекове на уязвимите, на хората, които искат да отслабнат и да подобрят здравето си.

Промоцията е валидна до 31 юли 2024 г. при поръчка онлайн!

●●●

Авторът д-р Джайлс Йоу има над двайсетгодишен опит в изучаването на затлъстяването и мозъчните механизми за контрол на храненето. Той получава докторската си степен в Кеймбриджкия университет и участва в новаторски изследвания, които разкриват главните пътища, по които мозъкът контролира приема на храна. Настоящите му научни изследвания са фокусирани върху различията в тези мозъчни пътища при различните индивиди, както и върху влиянието на генетиката по отношение на хранителните ни навици.

Отговорите на огромен брой въпроси относно диетите, начина на хранене и механизма на затлъстяване ще научите от „Генетика и хранене“. Една увлекателна и изключително полезна книга, която всеки трябва да прочете. Всички факти, от които се нуждаете, за да установите здравословни взаимоотношения с храната и да откриете диетата, подходяща точно за вас.

от д-р Джайлс Йоу

Защо дебелеем? Защо някои хора са по-гладни от други? Кои биологични сили движат хранителното ни поведение? Защо много от популярните диети са подвеждащи и дори опасни?

Позовавайки се на най-новите научни открития и на собствените си генетични изследвания в Кеймбриджкия университет, д-р Джайлс Йоу, генетик с над двайсетгодишен опит в областта на затлъстяването, се заема със задачата да ни помогне да излезем от този омагьосан кръг.

Книги от д-р Лиса Ранкин

от д-р Лиса Ранкин

Медицината все още здраво стиска в ръцете си златния ключ към човешкото здраве и не приема идеята, че чрез мислите и емоциите си човек може да подобри здравословното си състояние или обратното – да се разболее. Но истината е, че всичко е в нашите ръце, в нашия могъщ ум.

В човешкия организъм е скрита огромна мъдрост, неподозирана сила, която може да твори чудеса. Просто трябва да му създадем подходящи условия за това.

от Джордан Б. Питърсън

Това не са книги от един психолог за психология. Нито са класическите книги за самопомощ и личностно развитие. Те са много повече от това. В тях си дават среща психология, философия, литература и религия. И един брилянтен ум.

съставител: Калина Петрова

Днес, в нашия сложен и безумен свят, повече от всякога имаме нужда от прости и мъдри думи, които да ни подскажат пътя, когато сме го изгубили, да запалят светлината, когато около нас е мрак, и да възпламенят любовта, когато сме забравили за нея. Защото тя е там, в сърцето!

„Най-важната истина може да откриеш с помощта на един прост разказ, както изгубената златна монета – на светлината на най-евтината свещ.“

САМО ДО 31.05.2024 - 30% ОТСТЪПКА ЗА ВСИЧКИ КНИГИ НА ИЗДАТЕЛСТВО ГНЕЗДОТО!ВИНАГИ БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ЗА ПОРЪЧКА НАД 60 ЛВ. www.gnezdoto.bg

здраве

6 книги, които ни показват как да извървим пътя към здравето, младостта и дълголетието

вдъхновение

12 правила, които ще ни помогнат да не превърнем света в ад

мъдрост

Десет закона на щастието от мистична Индия

Не можеш да излекуваш тялото, без да лекуваш душата: историята на едно самоизцеление

Мария беше типична жителка на окръг Марин в Северна Калифорния. Беше вегетарианка, обичаше разходките сред природата, практикуваше йога, състезаваше си в триатлони, приемаше много хранителни добавки, не пушеше и избягваше употребата на алкохол и упойващи вещества. Но медицинският й картон беше дебел половин метър и тя страдаше от четири хронични заболявания.

МЪДРОСТ И ВДЪХНОВЕНИЕ

Мъдрост и вдъхновение

ПСИХОЛОГИЯ

Психология

ХРАНЕНЕ И ЗДРАВЕ

Хранене и здраве

РОДИТЕЛИ И ДЕЦА

Родители и деца

Go to Top