Ако връзките ви се провалят, помислете дали не държите другия под ключ

Ако връзките ви се провалят, помислете дали не държите другия под ключ

Представете си, че сте ми дошли на гости. Прекарваме си чудесно: пием ароматен чай, хапваме си бонбони и си говорим за живота. Отпуснали сте се в креслото и се чувствате приятно и спокойно. Топло и уютно. Но в един момент аз отивам и заключвам вратата на стаята, в която сме. И ви казвам, че няма да я отключа още един час. После продължавам разговора.

Всъщност ще се опитам да го продължа. Защото желанието ви да водите приятни разговори ще се стопи като захарта в чая. Ще усетите смътно напрежение. Може да сте имали намерение да стоите още два-три часа, дори изобщо да не сте мислили за това кога ще си тръгнете. Просто ви е било спокойно и интересно с мен. Но щом съм заключила вратата и съм ви казала, че няма да я отключа през следващия час, изведнъж това спокойствие се е изпарило.

Но нали нищо не се е случило! Вие ме познавате, в стаята няма нищо опасно, чаят е достатъчно, има пълна кутия бонбони, не ви се ходи до тоалетната… Не, сега вече ви се ходи. Изведнъж сте изпитали желание да отидете до тоалетната. Засега е слабо. Но желанието да отключа вратата е силно. Вече не ви се говори с мен. Симпатията към мен е изчезнала. Защото съм ви лишила от свобода, макар и в мека форма. За един час. Макар и в прекрасни условия.

Същото се случва и в отношенията, когато единият започне да „заключва“ другия, метафорично казано. Прекомерно да контролира, да изисква, да проверява, да оказва натиск. Симпатията моментално се изпарява. Иска ти се да грабнеш ключа, да отвориш вратата и да излезеш. Или поне да я отвориш. Някак е по-спокойно, когато вратата не е заключена.

Мнозина правят тази грешка. И после не разбират защо бягат от тях, защо връзките им се провалят, защо човекът си тръгва и не се връща. Та нали всичко е вървяло толкова добре! Явно не е било много добре. Това се отнася и за любовта, и за приятелството, и за всичко, което се основава на свободата на избора, на личното ни желание и предпочитание. Никой не може да води приятен разговор в заключена стая. Ще чака да изтече часът или ще се постарае да си тръгне по-рано. Понякога ще си тръгне още в мига, в който са се опитали да го заключат.

Това е нормалният инстинкт за свобода, присъщ на всяко здраво и нормално живо същество. Опитът да хванете някого и да го държите „под ключ“ моментално предизвиква тревога у другия и стремеж да се освободи. Постоянните позвънявания, съобщения, изисквания, разпити и въпроси са „заключване на вратата“. По-добре спрете. Отдалечете се от вратата. Не преграждайте изхода, нека той остане свободен. Тогава няма да го има и желанието незабавно да се възползват от него…

 


Откъс от книгата КАЛЕЙДОСКОП НА ЖИВОТА на Анна Кирянова, издателство Гнездото

Често обезценяваме малките неща в живота си и спираме да ги забелязваме. Но те са като цветните стъкълца в калейдоскопа, които създават причудливи форми и рисунки. Понякога е достатъчно просто да разтърсим тези стъкълца в паметта си и да погледнем по-отблизо, за да видим истинско чудо.

Книгата „Калейдоскоп на живота“ ще ви помогне да видите необикновения рисунък в калейдоскопа на своя живот и да откриете чудото. Нейните малки топли истории ще ви поканят в света на доброто и ще ви вдъхновят за промяна.

Промоцията е валидна до 15 април 2024 г. при поръчка онлайн!

●●●

Анна Кирянова е известен руски психотерапевт и професионален философ, писател и автор на уникални методи за решаване на психологически проблеми. Има висше философско образование и втора специалност „психологическо консултиране и психология на личността“.

Дълбоките и мъдри истории на Анна Кирянова са вдъхновили хиляди читатели и са им помогнали да погледнат на света по нов начин. Нейната философия е, че позитивните хора невинаги са в състояние сами да разпознаят в себе си положителната енергия. Затова е необходима помощта на специалист, който знае как да „извади“ всичко хубаво и добро, което човек носи в себе си, и да накара това добро да работи в негова полза.

от Анна Кирянова

Докато прелиствате страниците на тази книга, ще размишлявате над разнообразни жизнени ситуации заедно с един проницателен психолог и мъдър философ, който неведнъж се е изправял пред сложни житейски дилеми. И ще получите от него простички и мъдри съвети.

156 истории, които ще завладеят душата ви, ще ви подскажат решение и ще ви накарат да преосмислите важни аспекти от своя живот. Ще променят самите вас…

от д-р Кели Макгонигъл

Две практически ръководства, основани на авангардни научни изследвания!

Авторът e доктор на науките, психолог, преподавател в Станфордския университет и автор на два от най-популярните курсове в Станфорд – „Наука за силата на волята“ и „Новата наука за стреса“.

Книги, които ще ви помогнат сами да управлявате съдбата си!

съставител: Калина Петрова

Днес, в нашия сложен и безумен свят, повече от всякога имаме нужда от прости и мъдри думи, които да ни подскажат пътя, когато сме го изгубили, да запалят светлината, когато около нас е мрак, и да възпламенят любовта, когато сме забравили за нея. Защото тя е там, в сърцето!

„Най-важната истина може да откриеш с помощта на един прост разказ, както изгубената златна монета – на светлината на най-евтината свещ.“

 Ефектът на теломерите | д-р Елизабет Блекбърн, д-р Елиса Епъл

от д-р Елизабет Блекбърн – лауреат на Нобелова награда за откритията си в областта на стареенето и д-р Елиса Епъл – здравен психолог

Процесът на стареене може да се забави и дори да се обърне! Първата книга, която на достъпен език обяснява как стареем и как с малки промени в ежедневието и мисленето си можем да изглеждаме по-млади и да се чувстваме така!

САМО ДО 18.03.2024 - 30% ОТСТЪПКА ЗА ВСИЧКИ КНИГИ НА ИЗДАТЕЛСТВО ГНЕЗДОТО!ВИНАГИ БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ЗА ПОРЪЧКА НАД 60 ЛВ. www.gnezdoto.bg

здраве

6 книги, които ни показват как да извървим пътя към здравето, младостта и дълголетието

вдъхновение

12 правила, които ще ни помогнат да не превърнем света в ад

мъдрост

Десет закона на щастието от мистична Индия

Не можеш да излекуваш тялото, без да лекуваш душата: историята на едно самоизцеление

Мария беше типична жителка на окръг Марин в Северна Калифорния. Беше вегетарианка, обичаше разходките сред природата, практикуваше йога, състезаваше си в триатлони, приемаше много хранителни добавки, не пушеше и избягваше употребата на алкохол и упойващи вещества. Но медицинският й картон беше дебел половин метър и тя страдаше от четири хронични заболявания.

Всеки може да бъде твой учител, независимо дали го харесваш или не!

Когато Учителят бил на смъртното си ложе, най-добрите му ученици и последователи се събрали около него, за да чуят последните му слова и напътствия. Един от по-младите възпитаници се приближил [...]

12 правила, които ще ни помогнат да не превърнем света в ад

Западните медии наричат Джордан Питърсън „един от най-значителните съвременни мислители“ и „най-влиятелният интелектуалец на западния свят“, а милиони млади хора са вдъхновени от личността и словото му. В своите „12 правила за живота“ прочутият [...]

МЪДРОСТ И ВДЪХНОВЕНИЕ

Мъдрост и вдъхновение

ПСИХОЛОГИЯ

Психология

ХРАНЕНЕ И ЗДРАВЕ

Хранене и здраве

РОДИТЕЛИ И ДЕЦА

Родители и деца

Go to Top