Опасно е да служиш на двама господари

Опасно е да служиш на двама господари

Древногръцкият философ Езоп има басня за един мъж, който имал жена и любовница. Човекът вече бил започнал да старее и да побелява. Съпругата, която също била на възраст, искала мъжът ѝ да изглежда по-стар и да загуби своята привлекателност. За да спре да ѝ изневерява! Затова, докато спял, малко по малко му изскубвала черните косми, за да останат повече бели. Младата любовница обаче правела същото, само че тихомълком му махала белите косми. Срамувала се да се среща със старец. Така мъжът, който чудесно си живеел с две жени, останал без коса. Което в Древна Гърция се считало за изключително отблъскващо. Така че плешивецът бил изоставен и от жена си, и от любовницата си.

Тази поучителна басня е за хората, които контактуват с две противоположни системи. Разбира се, не става дума само за съпруги и любовници. Често се случва така – черпи човекът с пълни шепи енергия от две места и се мисли за много умен и хитър. И оттук получава меденки, и оттам. И на едното място е желан гост, гощават го щедро, и от другото събира нектар. Защо пък не? Ходи и при едните, и при другите. Работи и за едните, и за другите. И отвсякъде се зарежда с енергия: пари, внимание, услуги, подаръци.

Но всъщност е рисковано да живееш на два фронта. Да служиш на двама господари, дори за добро възнаграждение, е опасно. Защото всяка страна си има свои цели и свои нужди. Така че във всички случи не само дава, но и взема нещо, променя те по свой образ, изисква жертви. Малки жертви, почти незабележими. Като изскубнат косъм.

Системата „съпруга“ изтръгва черните косми, системата „любовница“ – побелелите. И накрая мераклията да седи на два стола оплешивява и го зарязват. Противоречието между двете системи се отразява на човека, но той не забелязва нито как го променят те, нито какво му вземат. Днес се е наял и са му платили в единия лагер, утре – в другия. Но самият той е платил за това с жизнената си енергия. Подсъзнанието не прощава нищо, мозъкът не успява да превключи, а всеки лагер изисква да се нагодиш към него, да изразходваш енергия.

В личния живот, естествено, това е особено осезаемо. В началото е удобно и изгодно да имаш двама партньори едновременно, да късаш цветята на насладата и оттук, и оттам. Но след време човекът става развалина; ако е емоционално отдаден и в едните, и в другите отношения, след година е опустошен, изхабен и изтощен. Здравето му е разклатено, силите са го напуснали, случва се и бизнесът му да е съсипан. Тогава го захвърлят като непотребна вещ. Често става така.

Ако сучеш от две места, трябва и да плащаш на две места, дори в началото да не го забелязваш. И енергиите са абсолютно противоречиви, и химическите реакции, както е отбелязал Юнг, са абсолютно различни. Целите на двете системи са различни, желанията им са различни… Затова трябва да избереш колкото се може по-бързо, за да не останеш с пръст в устата. Плешив и слаб, никому ненужен в Древна Гърция…

 


Откъс от книгата КАЛЕЙДОСКОП НА ЖИВОТА на Анна Кирянова, издателство Гнездото

Често обезценяваме малките неща в живота си и спираме да ги забелязваме. Но те са като цветните стъкълца в калейдоскопа, които създават причудливи форми и рисунки. Понякога е достатъчно просто да разтърсим тези стъкълца в паметта си и да погледнем по-отблизо, за да видим истинско чудо.

Книгата „Калейдоскоп на живота“ ще ви помогне да видите необикновения рисунък в калейдоскопа на своя живот и да откриете чудото. Нейните малки топли истории ще ви поканят в света на доброто и ще ви вдъхновят за промяна.

Промоцията е валидна до 31 юли 2024 г. при поръчка онлайн!

●●●

Анна Кирянова е известен руски психотерапевт и професионален философ, писател и автор на уникални методи за решаване на психологически проблеми. Има висше философско образование и втора специалност „психологическо консултиране и психология на личността“.

Дълбоките и мъдри истории на Анна Кирянова са вдъхновили хиляди читатели и са им помогнали да погледнат на света по нов начин. Нейната философия е, че позитивните хора невинаги са в състояние сами да разпознаят в себе си положителната енергия. Затова е необходима помощта на специалист, който знае как да „извади“ всичко хубаво и добро, което човек носи в себе си, и да накара това добро да работи в негова полза.

от Анна Кирянова

Докато прелиствате страниците на тази книга, ще размишлявате над разнообразни жизнени ситуации заедно с един проницателен психолог и мъдър философ, който неведнъж се е изправял пред сложни житейски дилеми. И ще получите от него простички и мъдри съвети.

156 истории, които ще завладеят душата ви, ще ви подскажат решение и ще ви накарат да преосмислите важни аспекти от своя живот. Ще променят самите вас…

от д-р Кели Макгонигъл

Две практически ръководства, основани на авангардни научни изследвания!

Авторът e доктор на науките, психолог, преподавател в Станфордския университет и автор на два от най-популярните курсове в Станфорд – „Наука за силата на волята“ и „Новата наука за стреса“.

Книги, които ще ви помогнат сами да управлявате съдбата си!

съставител: Калина Петрова

Днес, в нашия сложен и безумен свят, повече от всякога имаме нужда от прости и мъдри думи, които да ни подскажат пътя, когато сме го изгубили, да запалят светлината, когато около нас е мрак, и да възпламенят любовта, когато сме забравили за нея. Защото тя е там, в сърцето!

„Най-важната истина може да откриеш с помощта на един прост разказ, както изгубената златна монета – на светлината на най-евтината свещ.“

 Ефектът на теломерите | д-р Елизабет Блекбърн, д-р Елиса Епъл

от д-р Елизабет Блекбърн – лауреат на Нобелова награда за откритията си в областта на стареенето и д-р Елиса Епъл – здравен психолог

Процесът на стареене може да се забави и дори да се обърне! Първата книга, която на достъпен език обяснява как стареем и как с малки промени в ежедневието и мисленето си можем да изглеждаме по-млади и да се чувстваме така!

САМО ДО 31.05.2024 - 30% ОТСТЪПКА ЗА ВСИЧКИ КНИГИ НА ИЗДАТЕЛСТВО ГНЕЗДОТО!ВИНАГИ БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ЗА ПОРЪЧКА НАД 60 ЛВ. www.gnezdoto.bg

здраве

6 книги, които ни показват как да извървим пътя към здравето, младостта и дълголетието

вдъхновение

12 правила, които ще ни помогнат да не превърнем света в ад

мъдрост

Десет закона на щастието от мистична Индия

Защо информационните технологии ни пристрастяват, а съблазнителните реклами ни карат да купуваме

В човешкия мозък има система на поощренията, която е свързана с обещанието за удоволствие. Когато разпознае възможност за награда, мозъкът отделя невростимуланта допамин, който казва на останалите мозъчни дялове [...]

Как страхът ни разболява: невронауката за хроничния страх

Когато умът превключи от страх към любов, той е способен да излекува тялото. И това не е някакво метафизично явление. Това е най-обикновена физиология. Невроизследователят Джоузеф Леду, който в своята [...]

Или престани да се оплакваш и започвай да стреляш, или смири гордостта си и си избери по-лесна цел

– Учителю – попитал ученикът, – защо има толкова трудности, които ни пречат да постигнем целите си, отклоняват ни от избрания път и ни карат да се признаем за слаби? [...]

Как се раждат първият роман на Агата Кристи и прочутият Еркюл Поаро

Прибрах се вкъщи и ликуваща, разказах всичко на Арчи. С нас имаше и още някой, макар че тогава не го осъзнавах. Еркюл Поаро, моето белгийско творение, се беше провесил на врата ми, вкопчил се здраво в мен като хищно древно божество.

МЪДРОСТ И ВДЪХНОВЕНИЕ

Мъдрост и вдъхновение

ПСИХОЛОГИЯ

Психология

ХРАНЕНЕ И ЗДРАВЕ

Хранене и здраве

РОДИТЕЛИ И ДЕЦА

Родители и деца

Go to Top