Как да се излекуваш от нещастната любов

Как да се излекуваш от нещастната любов

Нещастната любов понякога е непоносимо страдание. Тъга и болка. Ревност и депресия. Днес дори се опитват да лекуват нещастната любов с антидепресанти и аналгетици; твърди се, че помагали да се намали душевната болка. Защото всъщност душевната болка е същата като физическата, активизират се същите зони на мозъка. Наистина боли.

Болката може да се намали, но любовта си остава мъчителна, ако не е споделена. Единият обича, а другият не е обикнал или е разлюбил. Лекарите описват случай на жена, която петдесет години се е измъчвала от нещастната си любов към човек, който не ѝ отговарял с взаимност. И никакви психолози и терапевти не успели да ѝ помогнат. Нищо не можело да унищожи любовта ѝ.

Лесно е да се дават съвети „отиди при психолог и се отърви от тази любов!“. Но да се убие любовта и да се изтръгне от корен това дълбоко чувство, да накараш някого да разлюби, е възможно само ако става дума за мимолетно влюбване, което и без това ще отмине. Не можеш да унищожиш голямата любов, както не можеш да заповядаш на някого да престане да диша или да скърби за починал. Е, можеш да му наредиш. Само че в повечето случаи ще е безполезно…

Има един начин да помогнем на този, който се измъчва от нещастна любов. Не бива да го насилваме да разлюби. Трябва да му помогнем да трансформира голямата си любов от страстно привличане в друга, висша форма на любов.

Ако няма надежда за взаимност, ако между вас наистина има непреодолими препятствия, не се опитвайте да задушавате любовта си и да ѝ се съпротивлявате с разумни доводи. Усилете любовта! Но я пренесете на по-висше ниво. За да стане истинска любов.

В несподелената любов има много гняв, обида и ревност. Дори човек да не го осъзнава. Точно те пораждат депресията и болката.

Трябва да желаете доброто на този, когото обичате; да се освобождавате от негативните нюанси на чувствата си. Да, няма взаимност. Но доколко любовта ви е истинска и доколко – егоистична? Трябва да сте наясно със себе си от самото начало. Какво ви измъчва: любов или страст?

Една жена започнала да се моли за любимия човек. Просто да му желае доброто и да го благославя в сърцето си. Всеки ден. Където и да е, с когото и да е той, каквото и да прави и мисли – тя го благославяла и обичала. Без да иска нищо лично за себе си, поне в тези моменти не искала.

Постепенно мъчителното чувство отминало; любовта останала, но станала светла и лека. От тежък товар и пагубна зависимост любовта се превърнала в ресурс, в мощна чиста енергия. Нямало надежда за съвместен живот, но духовната връзка се оказала по-важна от телесните материални връзки.

Страданията свършили. Жената не омаловажила чувствата си. Тя ги превърнала в безценен извор на живота. И скоро срещнала друг човек, с когото познала щастието на споделената любов. А онова, предишното чувство, не напуснало сърцето ѝ. По същия начин не си отива любовта към детето, когато се роди още едно дете, или към добрите родители, когато срещнем любим човек.

При нещастна любов първо трябва да пречистим чувството си. Колко процента в него е чистото злато и колко са примесите? Ревност, егоизъм, обида, дори гняв: „Защо не отговаря с взаимност на моите чувства?“.

А понякога превръщането на любовта в истинска любов води до събирането с любимия. Това също се случва нерядко. Но осъзнаването на чувствата и преходът на ново ниво се случва рядко. На това са способни единици.

Всъщност нещастната любов ни е дадена именно за духовно израстване. Тя е болезнена. И имаме нужда от помощ. Но още по-важни са личните усилия и благославянето на онзи, когото обичаме. Ако го обичаме искрено, ако това не е просто страст. Всъщност и страстта можем да превърнем в друго чувство.

Не трябва да се освобождаваме от енергията на любовта, а да я трансформираме – ето това е изцелението.

 


Откъс от книгата КАЛЕЙДОСКОП НА ЖИВОТА на Анна Кирянова, издателство Гнездото

Често обезценяваме малките неща в живота си и спираме да ги забелязваме. Но те са като цветните стъкълца в калейдоскопа, които създават причудливи форми и рисунки. Понякога е достатъчно просто да разтърсим тези стъкълца в паметта си и да погледнем по-отблизо, за да видим истинско чудо.

Книгата „Калейдоскоп на живота“ ще ви помогне да видите необикновения рисунък в калейдоскопа на своя живот и да откриете чудото. Нейните малки топли истории ще ви поканят в света на доброто и ще ви вдъхновят за промяна.

Промоцията е валидна до 31 юли 2024 г. при поръчка онлайн!

●●●

Анна Кирянова е известен руски психотерапевт и професионален философ, писател и автор на уникални методи за решаване на психологически проблеми. Има висше философско образование и втора специалност „психологическо консултиране и психология на личността“.

Дълбоките и мъдри истории на Анна Кирянова са вдъхновили хиляди читатели и са им помогнали да погледнат на света по нов начин. Нейната философия е, че позитивните хора невинаги са в състояние сами да разпознаят в себе си положителната енергия. Затова е необходима помощта на специалист, който знае как да „извади“ всичко хубаво и добро, което човек носи в себе си, и да накара това добро да работи в негова полза.

от Анна Кирянова

Докато прелиствате страниците на тази книга, ще размишлявате над разнообразни жизнени ситуации заедно с един проницателен психолог и мъдър философ, който неведнъж се е изправял пред сложни житейски дилеми. И ще получите от него простички и мъдри съвети.

156 истории, които ще завладеят душата ви, ще ви подскажат решение и ще ви накарат да преосмислите важни аспекти от своя живот. Ще променят самите вас…

от д-р Кели Макгонигъл

Две практически ръководства, основани на авангардни научни изследвания!

Авторът e доктор на науките, психолог, преподавател в Станфордския университет и автор на два от най-популярните курсове в Станфорд – „Наука за силата на волята“ и „Новата наука за стреса“.

Книги, които ще ви помогнат сами да управлявате съдбата си!

съставител: Калина Петрова

Днес, в нашия сложен и безумен свят, повече от всякога имаме нужда от прости и мъдри думи, които да ни подскажат пътя, когато сме го изгубили, да запалят светлината, когато около нас е мрак, и да възпламенят любовта, когато сме забравили за нея. Защото тя е там, в сърцето!

„Най-важната истина може да откриеш с помощта на един прост разказ, както изгубената златна монета – на светлината на най-евтината свещ.“

 Ефектът на теломерите | д-р Елизабет Блекбърн, д-р Елиса Епъл

от д-р Елизабет Блекбърн – лауреат на Нобелова награда за откритията си в областта на стареенето и д-р Елиса Епъл – здравен психолог

Процесът на стареене може да се забави и дори да се обърне! Първата книга, която на достъпен език обяснява как стареем и как с малки промени в ежедневието и мисленето си можем да изглеждаме по-млади и да се чувстваме така!

САМО ДО 31.05.2024 - 30% ОТСТЪПКА ЗА ВСИЧКИ КНИГИ НА ИЗДАТЕЛСТВО ГНЕЗДОТО!ВИНАГИ БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ЗА ПОРЪЧКА НАД 60 ЛВ. www.gnezdoto.bg

здраве

6 книги, които ни показват как да извървим пътя към здравето, младостта и дълголетието

вдъхновение

12 правила, които ще ни помогнат да не превърнем света в ад

мъдрост

Десет закона на щастието от мистична Индия

„Храни се като мен и ще изглеждаш като мен“, или как инфлуенсърите продават панацея на уязвимите

Хората, които рекламират и препоръчват тези стилове на живот, в повечето случаи са красиви млади дами, разполагащи с плоски като дъска кореми, миниатюрни пори (които по някаква случайност никога не се запушват) и, разбира се, с голяма група отдадени последователи в социалните мрежи. Това е реалността в индустрията.

Не можеш да излекуваш тялото, без да лекуваш душата: историята на едно самоизцеление

Мария беше типична жителка на окръг Марин в Северна Калифорния. Беше вегетарианка, обичаше разходките сред природата, практикуваше йога, състезаваше си в триатлони, приемаше много хранителни добавки, не пушеше и избягваше употребата на алкохол и упойващи вещества. Но медицинският й картон беше дебел половин метър и тя страдаше от четири хронични заболявания.

Подменя ли се виновникът за гастрита и язвената болест

В името на печалбите на фармацевтичните компании, започнаха да учат младите лекари, че за тези заболявания е виновна бактерията хеликобактер пилори. Точно тя, видите ли, предизвиквала развитието на гастрита и язвената болест. И подкрепят твърдението си с довода, че при тези болести я откриват в стомаха по-често, отколкото когато ги няма.

МЪДРОСТ И ВДЪХНОВЕНИЕ

Мъдрост и вдъхновение

ПСИХОЛОГИЯ

Психология

ХРАНЕНЕ И ЗДРАВЕ

Хранене и здраве

РОДИТЕЛИ И ДЕЦА

Родители и деца

Go to Top