Когато се срамуваш от майка си

Когато се срамуваш от майка си

– Засега не идвай у нас – казала млада жена на майка си. – Разбира се, благодаря ти за всичко, което правиш, но засега не идвай.

Майката не очаквала това. Била в дома на дъщеря си – да поседи с внучката, докато тя е на фитнес – и тъкмо обличала палтото си, приготвяла се да си тръгва. Но след тези думи някак се смутила. Помислила си, че може би е направила нещо не както трябва, че е допуснала грешка. Погледнала е лошо или пък не е сложила правилно детето в креватчето…

Не, въпросът не бил в това. Родителите на зет ѝ били богати хора, с положение в обществото. Те искали да посещават внучката си всеки ден, да ѝ носят скъпи подаръци, да пият чай в гостната. Все пак те били купили жилището на младите, тъй че това била почти тяхната гостна. И чашите били техни. И мебелите. Дори чаят, в красива метална кутийка, бил подарък от тях.

Така че те имали пълното право да идват всяка вечер и да си играят с детенцето. То също било тяхно. А майката на снаха им била обикновена жена, контрольорка в железниците. И външният ѝ вид бил непредставителен, неприятен, некрасив. Изглеждала неподходящо. Дъщерята спокойно обяснила това на майка си.

– Виж се, мамо, колко си напълняла. Виж си прошарената коса… Облечена си зле, все си купуваш някакви нелепи дрехи. Не е прилично да ходиш така. Трябва да се погрижиш за себе си. Оправѝ се, приведи се в ред и тогава ела. Казвам ти го за твое добро, наистина изглеждаш зле. И миришеш на влак!

В МОМЕНТА ЧЕТЕТЕ ОТКЪС ОТ КНИГАТА „КАЛЕЙДОСКОП НА ЖИВОТА“ НА АННА КИРЯНОВА

На тръгване майката се погледнала в красивото огледало – какво пък, дъщеря ѝ има право. Външният ѝ вид е „за двойка“, както се казва в училище. Лицето ѝ е подпухнало и зачервено, с бръчки около устата… Наистина е неприятна гледка.

Жената излязла навън и усетила как буца засяда в гърлото ѝ, а по червените ѝ бузи потекли сълзи. Макар че защо да плаче… критиката била справедлива.

И се прибрала в миниатюрната си стаичка – сега му викали „студио“, по-прилично звучало. Седнала на диванчето и дълго разглеждала снимките в допотопния си телефон: ето я дъщеря ѝ като мъничка, ето я в училище… тук е на дипломирането в университета, усмихва се… това е сватбата… а ето я и новородената внучка в креватчето. Видяла целия си живот. Е, какво като са те помолили да не ходиш, защото си прекалено дебела и грозна… Какво толкова страшно, нали вече си изпълнила ролята си? А сега най-важното е да не пречиш, да не се вреш, да не разваляш щастието на любимите си хора. Ако им потрябваш, ще ти се обадят и ще те повикат. Както обикновено. И всичко ще се оправи. Както обикновено.

Но това не е краят на историята. Защото тази жена не била малодушна и слабохарактерна – все пак сама отгледала дъщеря си и ѝ осигурила добро образование. А това значи нещо, нали? Да работиш като кондуктор по влаковете, също не е лесно. Но ето, справяла се. Самата тя била сирак, но не се оплаквала и работела. Имала характер. Просто била много добра и отстъпчива…

И така, майката започнала да посещава една скромна спортна зала и спряла да яде боклуци. Всъщност почти спряла да яде от стреса и обидата. Косата… какво толкова, просто я боядисала и подстригала. В козметичния салон ѝ изгладили бръчките, но те и без това не се оказали толкова много. Започнала да се гримира. Купила си и нови дрехи, не много скъпи. Поискала да я преместят на друга жп линия, където се запознала с един мъж от Благовещенск. След това напуснала работа и заминала с него. Благовещенск се оказал прекрасен град. Всичко това се случило доста бързо – само за около месец и половина.

Един ден дъщерята се обадила на майка си и я повикала да поседи с детето, защото бавачката напуснала, мъжът ѝ се бил запилял някъде, а родителите му се проявили откъм най-гадната си страна и започнали да вдигат скандали и да натякват за собствеността си. Но майката съвсем искрено обяснила, че не може да отиде. Защото сега живее в Далечния изток. Да, някой ден непременно ще ги посети. Когато ѝ се удаде възможност. Или пък, ако искат, те да отидат при нея – винаги ще се радва да ги види. Ако нещо непредвидено се случи, да отидат, никога няма да ги изгони…

Дъщерята все още не е отишла. Съди се с бившия си мъж и богатите му родители за имуществото – но това е дълга история. Понякога сяда със скъпия си телефон и разглежда снимките, които майка ѝ изпраща – страхотни гледки от река Амур и от красивите хълмове наоколо. Има и селфита. Ама как изглежда майка ѝ! Спокойно можеш да я каниш и в гостната си с елита на обществото. Само че сега са много далече една от друга. Е, кой знае, може би ще се срещнат отново…

 


Откъс от книгата КАЛЕЙДОСКОП НА ЖИВОТА на Анна Кирянова, издателство Гнездото

Често обезценяваме малките неща в живота си и спираме да ги забелязваме. Но те са като цветните стъкълца в калейдоскопа, които създават причудливи форми и рисунки. Понякога е достатъчно просто да разтърсим тези стъкълца в паметта си и да погледнем по-отблизо, за да видим истинско чудо.

Книгата „Калейдоскоп на живота“ ще ви помогне да видите необикновения рисунък в калейдоскопа на своя живот и да откриете чудото. Нейните малки топли истории ще ви поканят в света на доброто и ще ви вдъхновят за промяна.

Промоцията е валидна до 31 юли 2024 г. при поръчка онлайн!

●●●

Анна Кирянова е известен руски психотерапевт и професионален философ, писател и автор на уникални методи за решаване на психологически проблеми. Има висше философско образование и втора специалност „психологическо консултиране и психология на личността“.

Дълбоките и мъдри истории на Анна Кирянова са вдъхновили хиляди читатели и са им помогнали да погледнат на света по нов начин. Нейната философия е, че позитивните хора невинаги са в състояние сами да разпознаят в себе си положителната енергия. Затова е необходима помощта на специалист, който знае как да „извади“ всичко хубаво и добро, което човек носи в себе си, и да накара това добро да работи в негова полза.

от Анна Кирянова

Докато прелиствате страниците на тази книга, ще размишлявате над разнообразни жизнени ситуации заедно с един проницателен психолог и мъдър философ, който неведнъж се е изправял пред сложни житейски дилеми. И ще получите от него простички и мъдри съвети.

156 истории, които ще завладеят душата ви, ще ви подскажат решение и ще ви накарат да преосмислите важни аспекти от своя живот. Ще променят самите вас…

от д-р Кели Макгонигъл

Две практически ръководства, основани на авангардни научни изследвания!

Авторът e доктор на науките, психолог, преподавател в Станфордския университет и автор на два от най-популярните курсове в Станфорд – „Наука за силата на волята“ и „Новата наука за стреса“.

Книги, които ще ви помогнат сами да управлявате съдбата си!

съставител: Калина Петрова

Днес, в нашия сложен и безумен свят, повече от всякога имаме нужда от прости и мъдри думи, които да ни подскажат пътя, когато сме го изгубили, да запалят светлината, когато около нас е мрак, и да възпламенят любовта, когато сме забравили за нея. Защото тя е там, в сърцето!

„Най-важната истина може да откриеш с помощта на един прост разказ, както изгубената златна монета – на светлината на най-евтината свещ.“

 Ефектът на теломерите | д-р Елизабет Блекбърн, д-р Елиса Епъл

от д-р Елизабет Блекбърн – лауреат на Нобелова награда за откритията си в областта на стареенето и д-р Елиса Епъл – здравен психолог

Процесът на стареене може да се забави и дори да се обърне! Първата книга, която на достъпен език обяснява как стареем и как с малки промени в ежедневието и мисленето си можем да изглеждаме по-млади и да се чувстваме така!

САМО ДО 31.05.2024 - 30% ОТСТЪПКА ЗА ВСИЧКИ КНИГИ НА ИЗДАТЕЛСТВО ГНЕЗДОТО!ВИНАГИ БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ЗА ПОРЪЧКА НАД 60 ЛВ. www.gnezdoto.bg

здраве

6 книги, които ни показват как да извървим пътя към здравето, младостта и дълголетието

вдъхновение

12 правила, които ще ни помогнат да не превърнем света в ад

мъдрост

Десет закона на щастието от мистична Индия

Или престани да се оплакваш и започвай да стреляш, или смири гордостта си и си избери по-лесна цел

– Учителю – попитал ученикът, – защо има толкова трудности, които ни пречат да постигнем целите си, отклоняват ни от избрания път и ни карат да се признаем за слаби? [...]

МЪДРОСТ И ВДЪХНОВЕНИЕ

Мъдрост и вдъхновение

ПСИХОЛОГИЯ

Психология

ХРАНЕНЕ И ЗДРАВЕ

Хранене и здраве

РОДИТЕЛИ И ДЕЦА

Родители и деца

Go to Top