Пет схващания за днешния свят от древните мъдреци на Индия

Пет схващания за днешния свят от древните мъдреци на Индия

Днес съдбата на Индия е тя да се превърне в технологичен и бизнес лидер на бъдещето. Но ако изследваме историята на нейните мислители, ще видим, че тя винаги е била център на света.

Когато в голяма част от земното кълбо животът се е свеждал по-скоро до чисто оцеляване, в индийския субконтинент съзнанието вече е било будно. Още преди няколко хилядолетия индийските мъдреци и мистици са били пионери по въпроси, които по-късно се превръщат в тема за изследване от модерната психология.

Предлагаме ви едно кратко пътешествие през схващанията на някои индийски духовни учители, чиито думи са актуални и до днес. Всеки един от тях представлява порта към бъдещето, тъй като разглежда въпроси относно съзнанието – нещо, което днес е в основата на личностното развитие.

„Всяка жива твар има душа“
Паршва

През VIII век пр.Хр. този малко познат на Запад пророк основава джайнизма – първата индийска религия извън обхвата на ведическите богове, която днес се изповядва от шест милиона вярващи. Син на царе, подобно на Буда, той поддържал теорията, че не съществува друго божество освен самия живот, който прониква във всичко. Ето защо много джайнисти метат подовете и носят маска на лицето – за да не стъпчат или погълнат някое насекомо. Поради същата причина филтрират водата. Самото схващане за ахимса – ненасилие, което позволява на Ганди да освободи Индия, се основава на тази религия.

„Болката е неизбежна, но страданието е въпрос на избор.“
Буда

Вероятно това е най-познатата от истините на Сидхарта Гаутама, принцът, който през VI–V век пр.Хр. щял да тръгне на път, за да открие лек за човешкото страдание. Схващанията на Виктор Франкъл, основателят на логотерапията, са в синхрон с тази максима, изречена преди около две хиляди и петстотин години. Едно са нещата, които ни се случват, като например удоволствието или болката, а друго – тълкуването, което ние им даваме, нашата реакция към събитията. В това се корени свободата на човешките същества.

„Познаваш ли пътя, значи познаваш и целта, защото целта не е в края, а във всеки един момент и във всяка стъпка. Там е целта – в осъзнаването на настоящия момент.“
Махавира

Това схващане на духовния наследник на Паршва от V век пр.Хр. звучи особено актуално. Също като своя учител той се родил в дворец и се превърнал в странник, а твърдението му сякаш е извадено от „Силата на настоящето“, бестселърът на Екхарт Толе, само дето е с две хилядолетия и половина по-старо. Той изтъква, че духовният път е невидим, не е предначертан и именно затова никой друг не може да го извърви вместо теб.

„Когато си вдъхновен от велика цел, от някоя невероятна идея, всяка твоя мисъл чупи оковите си – мозъкът ти прекрачва ограниченията си, съзнанието ти се отваря във всички посоки и се озоваваш в един нов свят, огромен и прекрасен. Твоите скрити сили, умения и талант оживяват и откриваш, че си много по-велик човек от това, което изобщо си мечтал да бъдеш.“
Патанджали

Прескачаме във II или III век от новата ера, когато се смята, че е живял авторът на Йога-сутра – текст на санскрит, който е в основата на философията за йога. От просветеното си минало той по същество говори за икигай и дори описва с точност теорията на потока, популяризирана от Михай Чиксентмихай.

„Легендарната сибирска кабарга* обикаля света в търсене на източника на миризмата, която идва от самата нея.“
Рамакришна

Завършваме с един идол, много по-близък ни във времето. Роден през 1863 г. и починал петдесет години по-късно, Шри Рамакришна е може би пионерът на модерните учители. След статия, появила се в пресата, той се превръща в знаменитост в цяла Калкута, където се запознава с младия Тагор. Поддържал е тезата, че всяка вяра и всяка религия водят до Бог, ако човек е склонен да изпълни Последната Истина.

* Нарича се още мускусен елен заради мускусна жлеза при слабините у мъжките, с която привличат женски. Тази жлеза съдържа около 30 – 40 грама мускус, който се цени високо в парфюмерийната промишленост. Срещат се в планините на Средна Азия. – Бел. ред.

Промоцията е валидна до 30 юни 2024 г. при поръчка онлайн!

●●●

Двамата испански автори Ектор Гарсия и Франсеск Миралес със страст и изследователско любопитство изследват географията на щастието и дълголетието. Случайна среща между неуморния пътешественик, блогър и фотограф Ектор Гарсия и популярния писател, преводач и журналист Франсеск Миралес поставя началото на една уникална поредица, посветена на Япония, която постига феноменален успех по целия свят.

И след като запознават милиони читатели с тайнствените думи „икигай“ и „ичиго-ичие“, се отправят на поредното вдъхновяващо пътешествие – този път в мистична Индия, духовния резерват на човечеството.

Традиционният индуистки поздрав „Намасте“ – поздрав към свещеното в другия човек, ни напомня за божествената искра, която всеки носи в себе си. Авторите ни дават възможност да разберем какво се крие зад това толкова красиво послание и ни предлагат път за възстановяване на връзката с божественото, път към хармонията и благополучието.

от Ектор Гарсия и Франсеск Миралес

Обръщайки се към хилядолетната мъдрост на Индия, в по-малко от 20 ключови понятия книгата очертава една пълна карта на щастието.

Ще научите как да загърбите страданието и стреса и да живеете изпълнени със здраве и енергия, как да пробудите своя творчески потенциал и да направите така, че законът на кармата да работи във ваша полза всеки ден.

от Ектор Гарсия и Франсеск Миралес

Икигай е тайната на японското дълголетие! Той е твоята причина да живееш, онази страст, която ти носи удовлетворение и радост, смисълът на твоето съществуване.

Ичиго-ичие е изкуството да превръщаш всеки миг от живота си в незабравима възможност – една вековна японска философия, променила живота на милиони!

от Джордан Б. Питърсън

Това не са книги от един психолог за психология. Нито са класическите книги за самопомощ и личностно развитие. Те са много повече от това. В тях си дават среща психология, философия, литература и религия. И един брилянтен ум.

от д-р Евгений Божиев

Една безценна книга, от която ще научите как е устроено тялото ви, по какви закони функционира и как да се справите с болките и неразположенията. Ще разберете повече за старостта и с какво са свързани болестите на напредналата възраст. И най-важното – как сами да се справите с тях и да направите тялото си послушно и здраво на всяка възраст.

Ще откриете лесни техники за справяне с конкретни заболявания, методи за премахване на болката в различни части на тялото, както и много общи принципи на здравето…

САМО ДО 31.05.2024 - 30% ОТСТЪПКА ЗА ВСИЧКИ КНИГИ НА ИЗДАТЕЛСТВО ГНЕЗДОТО!ВИНАГИ БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ЗА ПОРЪЧКА НАД 60 ЛВ. www.gnezdoto.bg

здраве

6 книги, които ни показват как да извървим пътя към здравето, младостта и дълголетието

вдъхновение

12 правила, които ще ни помогнат да не превърнем света в ад

мъдрост

Десет закона на щастието от мистична Индия

Подменя ли се виновникът за гастрита и язвената болест

В името на печалбите на фармацевтичните компании, започнаха да учат младите лекари, че за тези заболявания е виновна бактерията хеликобактер пилори. Точно тя, видите ли, предизвиквала развитието на гастрита и язвената болест. И подкрепят твърдението си с довода, че при тези болести я откриват в стомаха по-често, отколкото когато ги няма.

Тест: Как се справяш с негативните емоции и как това се отразява на живота ти?

С помощта на емоциите сме оцелявали в течение на милиони години еволюция. И дори тези, като гняв, тъга, страх, презрение и отвращение, които заемат най-некомфортния дял в емоционалния спектър, вероятно [...]

Как се раждат първият роман на Агата Кристи и прочутият Еркюл Поаро

Прибрах се вкъщи и ликуваща, разказах всичко на Арчи. С нас имаше и още някой, макар че тогава не го осъзнавах. Еркюл Поаро, моето белгийско творение, се беше провесил на врата ми, вкопчил се здраво в мен като хищно древно божество.

Жертва ли сме на своите гени?

Още доказателства за идеята, че убежденията се превръщат във физиологически промени в тялото, идват от лабораториите на учените, които изследват онзи дял от молекулярната биология, наречен епигенетика – „контрол над [...]

Джордан Питърсън: Въведете идеален ред в собствения си дом, преди да критикувате света

Разгледайте житейската си ситуация. Започнете от малките неща. Възползвате ли се напълно от възможностите, които животът ви предлага? Давате ли най-доброто от себе си в работата си, или се предавате [...]

МЪДРОСТ И ВДЪХНОВЕНИЕ

Мъдрост и вдъхновение

ПСИХОЛОГИЯ

Психология

ХРАНЕНЕ И ЗДРАВЕ

Хранене и здраве

РОДИТЕЛИ И ДЕЦА

Родители и деца

Go to Top