Как сами да премахнем болката и да се подмладим

Как сами да премахнем болката и да се подмладим

Да започнем от самото начало. Какво представлява болката?

Това е дразнене на болковите рецептори. Импулсът от рецепторите достига до сензорните области в кората на главния мозък по нерва и тогава ние усещаме болката.

Връзката на самия нерв с болката е като тази на кабела с електрическия ток – кабелът не генерира електрически ток, просто е негов проводник. По същия начин, нервът служи само за пренасяне на импулса от болковия рецептор до главния мозък, но по никакъв начин не предизвиква болката.

Рецепторите за болка са разположени в съединителната тъкан, от която са изградени всички обвивки в тялото ни. Включително и мускулните обвивки. А тъй като мускулите съставляват повече от половината от човешкото тяло, най-честата причина за болката е дразненето на болковите рецептори в мускулните обвивки (фасции) при мускулно напрежение.

Разбира се, това не е единственият източник на болка. Обвивки имат и всички органи: черният дроб, сърцето, костите, червата, кожата (като обвивка на цялото тяло). И тяхното разтягане и притискане също поражда болка.

Московският лекар А. Алексеев е разработил и обосновал теория за съединителната тъкан, която много достоверно обяснява причините за развитието на множество заболявания от гледна точка на възникването на патология именно в съединителната тъкан.

За пълноценното функциониране на всеки орган или тъкан са необходими три неща:
1) добър приток на кръв (пълноценно хранене);
2) добър отток на венозната кръв и лимфата (канализация);
3) адекватно управление (инервация);

Ако само едно от тези условия не е изпълнено, дори най-здравият орган няма да може да работи пълноценно. Трябва да добавим, че нарушаването на тези три условия е патогенетичният механизъм на всяко заболяване. Тоест неправилното функциониране на тази триада е универсален механизъм за развитие на всякаква патология в тялото. А болката е само един от симптомите на възникналия проблем.

Съединителната тъкан притежава способност да се скъсява (съкращава) и да се разтяга. Тъй като тя изгражда меката структура (стромата) на всички органи, при нейното съкращаване тъкмо тези три условия ще бъдат нарушени. Което предизвиква срив в работата на органите и системите в организма, а едновременно с това и болка.

На какво се основава действието на ВСИЧКИ аналгетици? Те не облекчават дразненето на болковия рецептор (причината за болката), а само прекъсват импулса към кората на главния мозък. И ние преставаме да чувстваме болка.

Представете си, че малко дете плаче, защото е гладно, но майката, изнервена от плача му, вместо да го нахрани, слага биберон в устата му и вика: „Млъкни!“. Горе-долу такава е ситуацията и с вземането на аналгетици.

Как да премахнем болката по друг начин?

Много просто. Вече знаем, че болката е дразнене на болковите рецептори. Всички тези рецептори са разположени в съединителната тъкан, която съставя обвивката на всички органи, и в епидермиса на кожата (защото кожата е границата с околната среда).

Дразненето на болковия рецептор става при притискане или разтягане на обвивката – тогава се появява и болката. А към притискането и разтягането на обвивките водят само два фактора: мускулното напрежение и отокът на тъканите. Това е. Нищо друго не може да предизвика болка!

Следователно, за да премахнем болката, трябва само да отпуснем напрегнатия мускул или да свалим отока, ако има такъв (отоците са по-редки от мускулните напрежения).
За да отпуснем мускула, е достатъчно да го разтегнем и да го подържим в разтегнато състояние две минути. След две минути се задейства рефлексът, отпускащ мускула. И болката минава.

Просто е, нали? По-просто няма накъде! Никакви аналгетици.

Между другото, аналгетиците увреждат стомашно-чревния тракт и сърдечносъдовата система. И още една важна забележка: дисковата херния в областта на кръста не предизвиква болка! Това е поредната измислица на медицината.

Такива са общите принципи за самостоятелно справяне с болката. А сега ще разгледаме отделните случаи…

Промоцията е валидна до 15 април 2024 г. при поръчка онлайн!

●●●

Д-р Евгений Божиев е завършил факултета за подготовка на лекари за авиацията и космонавтиката в Ленинградската военномедицинска академия. Специализира неврология, неврофизиология, психотерапия, мануална терапия, остеопатия, оздравителни техники. Неговите уникални методи за самолечение са проверени от над 30 години медицинска практика, а авторските му видеоклипове се гледат от милиони хора.

Като истински и отдаден лечител, в своята „Книга на живота“ той ни показва как сами да поддържаме тялото си здраво и жизнено на всяка възраст с помощта на лесни техники, упражнения и съвети. Всяка болест може да бъде излекувана, а всеки човек може да върне здравето и младежкия си вид, убеден е д-р Божиев. Единственото, което трябва да направим, е да посветим половин час на ден на някои прости и лесни за изпълнение упражнения. За целта обаче трябва да сме наясно с причините за възникване на болестите и с механизма на тяхното развитие.

Когато прочетете тази книга, ще се убедите, че доброто здраве, за което всички мечтаем, не е толкова трудно постижимо, а тя ще се превърне в безценен наръчник за всеки ден.

от д-р Евгений Божиев

Една безценна книга, от която ще научите как е устроено тялото ви, по какви закони функционира и как да се справите с болките и неразположенията. Ще разберете повече за старостта и с какво са свързани болестите на напредналата възраст. И най-важното – как сами да се справите с тях и да направите тялото си послушно и здраво на всяка възраст.

Ще откриете лесни техники за справяне с конкретни заболявания, методи за премахване на болката в различни части на тялото, както и много общи принципи на здравето…

 Ефектът на теломерите | д-р Елизабет Блекбърн, д-р Елиса Епъл

от д-р Елизабет Блекбърн – лауреат на Нобелова награда за откритията си в областта на стареенето и д-р Елиса Епъл – здравен психолог

Процесът на стареене може да се забави и дори да се обърне! Първата книга, която на достъпен език обяснява как стареем и как с малки промени в ежедневието и мисленето си можем да изглеждаме по-млади и да се чувстваме така!

от Анна Кирянова

Докато прелиствате страниците на тази книга, ще размишлявате над разнообразни жизнени ситуации заедно с един проницателен психолог и мъдър философ, който неведнъж се е изправял пред сложни житейски дилеми. И ще получите от него простички и мъдри съвети.

156 истории, които ще завладеят душата ви, ще ви подскажат решение и ще ви накарат да преосмислите важни аспекти от своя живот. Ще променят самите вас…

Емоционална пластичност | д-р Сюзън Дейвид

от д-р Сюзън Дейвид

Един изцяло нов метод за справяне с емоциите! Метод, който ни показва как да се откачим от вредните мисловни модели, да осъзнаем по-добре емоциите си и да живеем в мир с тях, за да се наслаждаваме на взаимоотношенията си, да постигаме целите си и да живеем пълноценно точно сега.

САМО ДО 18.03.2024 - 30% ОТСТЪПКА ЗА ВСИЧКИ КНИГИ НА ИЗДАТЕЛСТВО ГНЕЗДОТО!ВИНАГИ БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ЗА ПОРЪЧКА НАД 60 ЛВ. www.gnezdoto.bg

здраве

6 книги, които ни показват как да извървим пътя към здравето, младостта и дълголетието

вдъхновение

12 правила, които ще ни помогнат да не превърнем света в ад

мъдрост

Десет закона на щастието от мистична Индия

Или престани да се оплакваш и започвай да стреляш, или смири гордостта си и си избери по-лесна цел

– Учителю – попитал ученикът, – защо има толкова трудности, които ни пречат да постигнем целите си, отклоняват ни от избрания път и ни карат да се признаем за слаби? [...]

Подменя ли се виновникът за гастрита и язвената болест

В името на печалбите на фармацевтичните компании, започнаха да учат младите лекари, че за тези заболявания е виновна бактерията хеликобактер пилори. Точно тя, видите ли, предизвиквала развитието на гастрита и язвената болест. И подкрепят твърдението си с довода, че при тези болести я откриват в стомаха по-често, отколкото когато ги няма.

Все ми е едно дали имам пари. Интересува ме дали съм благословен да зърна слънцето още един ден

Способни ли сме да отвръщаме с радост дори при най-ужасяващите обстоятелства. Можем ли да простим и най-голямата несправедливост и да продължим да се наслаждаваме на живота?Озлоблението и неспособността да простим [...]

Човекът, който търсел истината

Мустафа бил добър и мъдър човек. И през целия си живот търсел истината. Затова повече слушал, отколкото говорел. Слушал с еднакво внимание всички – и тези, които хората смятали за [...]

Когато съдим другите…

Едно момче попитало мъдреца: – Кажете Учителю, защо всички ни учат, че не бива да съдим другите? Моля ви, обяснете ми защо това е толкова важно. Учителят, както винаги постъпвал, [...]

Как страхът ни разболява: невронауката за хроничния страх

Когато умът превключи от страх към любов, той е способен да излекува тялото. И това не е някакво метафизично явление. Това е най-обикновена физиология. Невроизследователят Джоузеф Леду, който в своята [...]

МЪДРОСТ И ВДЪХНОВЕНИЕ

Мъдрост и вдъхновение

ПСИХОЛОГИЯ

Психология

ХРАНЕНЕ И ЗДРАВЕ

Хранене и здраве

РОДИТЕЛИ И ДЕЦА

Родители и деца

Go to Top