Коремното дишане – проста техника с много ползи!

Коремното дишане – проста техника с много ползи!

Ние никога не се замисляме как точно дишаме. И болшинството хора дори не подозират колко важно е това. А правилното дишане е нещо, което може да ни избави от куп здравословни проблеми…

Има два основни типа дишане: гръдно, когато при вдишване се надига гръдният кош, и коремно, когато при вдишване се надига коремът.

Диафрагмата – основният дихателен куполообразен мускул – е разположена между гръдната и коремната кухина, като ги отделя една от друга. При вдишване диафрагмата се напряга, увеличава обема на гръдната и намалява обема на коремната кухина, за сметка на което коремът се издува. При издишване тя се отпуска, като връща всичко в изходното му положение. Затова дишането с диафрагмата се нарича коремно (или диафрагмено).

Много разпространена е заблудата (на която, за огромно съжаление, често робуват дори лекари), че на жените е присъщо гръдното дишане, а на мъжете – коремното. Тази представа се е появила още когато жените са носили корсажи, в които им е било просто невъзможно да дишат с корема. Всъщност единственото физиологично дишане за всички хора, независимо от възрастта и пола, е коремното. Да си спомним, че всички деца дишат с корема.

Много от проблемите ни възникват тъкмо защото дишаме неправилно.

Физиологията на човека е устроена така, че коремното дишане е един от двата основни фактора (вторият е мускулната активност) за осъществяване на лимфното оттичане.

В човешкия организъм, както има кръвоносна система, която захранва клетките на тъканите, така съществува и система за оттичане на продуктите от жизнената дейност на клетките – това е лимфната система. Но докато сърцето помага на кръвта да циркулира в кръвоносните съдове, лимфната система няма помпа, която да поддържа потока на лимфата.

В МОМЕНТА ЧЕТЕТЕ ОТКЪС ОТ  „КНИГА НА ЖИВОТА: ЗА ВСИЧКИ, КОИТО СА СЕ ОТЧАЯЛИ, ЧЕ ЩЕ НАМЕРЯТ ЛЕКАРИТЕ, СПОСОБНИ ДА ГИ ИЗЛЕКУВАТ“ НА ЕВГЕНИЙ БОЖИЕВ

Оттичането на лимфата, която извежда токсините от тъканите, става предимно чрез работата на мускулите, притискащи лимфните съдове (в тях има клапани, благодарение на които течението се осъществява само в едната посока), и вследствие на разликата в налягането на лимфата в тъканите и в крайния лимфен канал. Тази разлика се поддържа само от коремното дишане. Затова застоят на лимфата (затрудненото оттичане) в тъканите се получава, когато човек не е физически активен и когато диша с гърдите.

Лимфният застой води до оток, постоянна интоксикация на клетките и тъканите, повишаване на налягането на междуклетъчната течност и нарушаване на храненето и инервацията на клетките и тъканите. А това поражда ред здравословни проблеми:

Точно на този фон се развиват целулитът, мастопатията, отоците, доброкачествените и злокачествените тумори. Именно лимфостазата, чрез намаляване на локалния имунитет на тъканите, води до появата на миоми, фибромиоми, аденоми на простатата, възпалителни заболявания на мъжките и женските полови органи.

Патогенетичният механизъм и на мастопатията, и на рака на гърдата е нарушеното оттичане на лимфата от млечната жлеза. Лимфното оттичане от млечните жлези се нарушава в два случая: при дишане не с корема, а с гърдите, и при прекомерен натиск върху лимфните съдове от пренапрегнатите малки и големи гръдни мускули. Следователно за предотвратяване на заболяванията на млечната жлеза е достатъчно да правите САМО две неща: да дишате с корема и да отпуснете гръдните мускули.

От лимфния застой в малкия таз вторично страдат и яйчниците. За отстраняване или профилактика на този проблем е достатъчно 2 пъти дневно по 10 минути да практикувате коремно дишане.

Друг проблем с този произход са хемороидите. Те се появяват при нарушение на венозното оттичане от хемороидалните вени, получава се застой на кръвта във вените в областта на ануса, възпаление на тези вени и издуването им. Виновни за тази неприятност са пренапрегнатите перинеални мускули. Човек може сам да възстанови венозното оттичане и да премахне болката чрез отпускане на перинеалните мускули и коремно дишане.

Освен всичко гореизброено гръдният тип дишане води до атрофични промени в шийния отдел на гръбначния стълб от типа на: остеохондроза, поява на болки във врата и в раменния пояс, ограничаване на подвижността на гръбнака, световъртеж, нарушения на слуха. Механизмът на тези увреждания е достатъчно прост. Гръдното дишане се осъществява чрез повдигане на гръдния кош. Повдигат го твърде малки, слаби мускули: малкият гръден, стълбестите мускули на шията и междуребрените мускули. Гръдният кош на възрастен човек тежи средно 7–10 кг. За едно денонощие ние правим около 30 000 вдишвания. Излиза, че тези мускули всеки ден повдигат повече от 200 тона. Ясно е, че те се претоварват. Стълбестите мускули са прикрепени към шийните прешлени, така че шийният отдел на гръбначния стълб при гръден тип дишане е подложен на невероятно натоварване. А това неминуемо води до възникването на проблеми.

Възможно е всички тези неприятности да бъдат избегнати или да се отървем от тях, ако се научим да дишаме правилно – с корема. Трябва да кажа, че много жени съзнателно се стремят да дишат с гърдите, като си „гълтат“ корема. Само че така постигат обратния ефект. Става дума за това, че коремът – правият коремен мускул, така наречената преса (както и седалището), увисва при нарушено лимфно оттичане от малкия таз. Точно това се случва при неправилно дишане. А коремното дишане, макар да е свързано с издуване на корема, допринася за подобряването на тонуса на коремната преса и коремът става плосък и стегнат.

Не е сложно да се научите да дишате с корема. Най-добре е да започнете да го упражнявате в легнало положение, а след като го отработите и се превърне в навик, можете да го правите във всяка ситуация: докато вървите пеша, докато пътувате в превозно средство, на работа и т.н.

Достатъчно е в продължение на две седмици всеки ден сутрин и вечер да дишате по 10 минути с корема, за да премине организмът ви към коремно дишане. Това време е достатъчно да се създаде нов условен рефлекс. Но трябва да помните, че условният рефлекс за коремно дишане може да се наруши най-вече след емоционален стрес или заболявания на вътрешните органи. Затова се препоръчва дори след възприемането на правилното коремно дишане периодично (1–2 пъти седмично) да дишате с корема по 5–15 минути.

За по-добър ефект при упражненията с коремното дишане краката може да се повдигат на 20–40 см по-високо от тялото.

Методика на коремното дишане

Легнете по гръб и сложете едната си ръка на гърдите, а другата – на корема. Поемете дълбоко въздух. При вдишване коремът трябва да се издуе максимално, като ръката на гърдите контролира липсата на движение на гръдния кош. Задръжте 4 секунди, след което издишайте. Честотата на дишането се регулира самостоятелно според усещанията.

Продължителност: 10 минути. При невъзможност да правите това упражнение 10 минути без прекъсване е допустимо да направите паузи (почивки) от по няколко минути, за да съберете тези 10 минути коремно дишане общо.

Алтернативен метод на дишане

Има и алтернативен метод на коремното дишане, който е по-бърз, но по-сложен за изпълнение. Хубавото при него е, че способства за топенето на мазнините в областта на корема, включително и на така наречените „вътрешни мазнини“.

Легнете по гръб и поемете дълбоко въздух, като едновременно с това издуйте корема колкото се може повече. Задръжте дъха си възможно най-дълго, след което издишайте с максимално хлътване на корема. При издишването отново задръжте дъха си. Достатъчно е да правите това упражнение по 20 пъти сутрин и вечер.

Промоцията е валидна до 30 април 2024 г. при поръчка онлайн!

●●●

Д-р Евгений Божиев е завършил факултета за подготовка на лекари за авиацията и космонавтиката в Ленинградската военномедицинска академия. Специализира неврология, неврофизиология, психотерапия, мануална терапия, остеопатия, оздравителни техники. Неговите уникални методи за самолечение са проверени от над 30 години медицинска практика, а авторските му видеоклипове се гледат от милиони хора.

Като истински и отдаден лечител, в своята „Книга на живота“ той ни показва как сами да поддържаме тялото си здраво и жизнено на всяка възраст с помощта на лесни техники, упражнения и съвети. Всяка болест може да бъде излекувана, а всеки човек може да върне здравето и младежкия си вид, убеден е д-р Божиев. Единственото, което трябва да направим, е да посветим половин час на ден на някои прости и лесни за изпълнение упражнения. За целта обаче трябва да сме наясно с причините за възникване на болестите и с механизма на тяхното развитие.

Когато прочетете тази книга, ще се убедите, че доброто здраве, за което всички мечтаем, не е толкова трудно постижимо, а тя ще се превърне в безценен наръчник за всеки ден.

от д-р Евгений Божиев

Една безценна книга, от която ще научите как е устроено тялото ви, по какви закони функционира и как да се справите с болките и неразположенията. Ще разберете повече за старостта и с какво са свързани болестите на напредналата възраст. И най-важното – как сами да се справите с тях и да направите тялото си послушно и здраво на всяка възраст.

Ще откриете лесни техники за справяне с конкретни заболявания, методи за премахване на болката в различни части на тялото, както и много общи принципи на здравето…

 Ефектът на теломерите | д-р Елизабет Блекбърн, д-р Елиса Епъл

от д-р Елизабет Блекбърн – лауреат на Нобелова награда за откритията си в областта на стареенето и д-р Елиса Епъл – здравен психолог

Процесът на стареене може да се забави и дори да се обърне! Първата книга, която на достъпен език обяснява как стареем и как с малки промени в ежедневието и мисленето си можем да изглеждаме по-млади и да се чувстваме така!

от Анна Кирянова

Докато прелиствате страниците на тази книга, ще размишлявате над разнообразни жизнени ситуации заедно с един проницателен психолог и мъдър философ, който неведнъж се е изправял пред сложни житейски дилеми. И ще получите от него простички и мъдри съвети.

156 истории, които ще завладеят душата ви, ще ви подскажат решение и ще ви накарат да преосмислите важни аспекти от своя живот. Ще променят самите вас…

Емоционална пластичност | д-р Сюзън Дейвид

от д-р Сюзън Дейвид

Един изцяло нов метод за справяне с емоциите! Метод, който ни показва как да се откачим от вредните мисловни модели, да осъзнаем по-добре емоциите си и да живеем в мир с тях, за да се наслаждаваме на взаимоотношенията си, да постигаме целите си и да живеем пълноценно точно сега.

САМО ДО 30.04.2024 - 30% ОТСТЪПКА ЗА ВСИЧКИ КНИГИ НА ИЗДАТЕЛСТВО ГНЕЗДОТО!ВИНАГИ БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ЗА ПОРЪЧКА НАД 60 ЛВ. www.gnezdoto.bg

здраве

6 книги, които ни показват как да извървим пътя към здравето, младостта и дълголетието

вдъхновение

12 правила, които ще ни помогнат да не превърнем света в ад

мъдрост

Десет закона на щастието от мистична Индия

Когато съдим другите…

Едно момче попитало мъдреца: – Кажете Учителю, защо всички ни учат, че не бива да съдим другите? Моля ви, обяснете ми защо това е толкова важно. Учителят, както винаги постъпвал, [...]

Можем да излекуваме собствените си болки, като се обърнем към болките на другите – 15 духовни послания, от които се нуждаем днес

Искаме да ви припомним мъдрите слова на двама духовни гиганти, които звучат особено актуално в това тежко за целия свят време – време, в което човечеството се сблъска с небивало [...]

Подменя ли се виновникът за гастрита и язвената болест

В името на печалбите на фармацевтичните компании, започнаха да учат младите лекари, че за тези заболявания е виновна бактерията хеликобактер пилори. Точно тя, видите ли, предизвиквала развитието на гастрита и язвената болест. И подкрепят твърдението си с довода, че при тези болести я откриват в стомаха по-често, отколкото когато ги няма.

МЪДРОСТ И ВДЪХНОВЕНИЕ

Мъдрост и вдъхновение

ПСИХОЛОГИЯ

Психология

ХРАНЕНЕ И ЗДРАВЕ

Хранене и здраве

РОДИТЕЛИ И ДЕЦА

Родители и деца

Go to Top