Как се оцелява в тежка житейска криза

Как се оцелява в тежка житейска криза

Мнозина се оказаха в трудна, много трудна ситуация. Загубиха бизнеса си, работата си, доходите си. Това се случи внезапно, а не в резултат на грешки или небрежност – беше удар на съдбата. Но от самото начало си пролича кой ще успее да се възстанови бързо след кризата. Кой ще изплува и ще се спаси. Има определени признаци в поведението, които показват това.

Един собственик на кафене първо беше обзет от отчаяние, изпадна в униние. А после започна да организира доставка на храна. Ако трябва да бъда честна, не му се отдаваше – нямаше опит, нито особен ресурс, пък и повечето хора не разполагаха с много пари. С жена си приготвяха пелмени, а той разнасяше поръчките. Изкарваше стотинки от новия бизнес и не подобряваше кой знае колко положението. Така че отново се отчая.

Но скоро след това пак запретна ръкави – измисли нови ястия, по-прости, по-засищащи, намали цените, започна да ги рекламира на страницата си в интернет. Това му донесе някакви пари, но много малко. После човекът започна да създава онлайн магазин за фермерски продукти – правеше го сам, защото нямаше пари да плаща на специалисти.

Понякога се отчайваше, но после отново се захващаше с нещо. Не всичките му начинания бяха успешни, но не преставаше да опитва да се измъкне от затрудненото положение.

Ето това е основният признак. Зошченко пише за Агрипина, майката на император Нерон, която синчето ѝ се опитало да удави: когато Агрипина се оказала в морето, защото хитроумно направеният кораб се разпаднал на части, тя започнала с всички сили да рита с крака и да блъска с ръце по водата. Започнала да плува. И оцеляла.

Точно това е основният признак – човек да се опитва да се държи над водата и да полага всички възможни усилия да се спаси.

Отначало му се отдава трудно. Появява се съблазнителната мисъл да се предаде. Заради хаотичните си усилия човекът се е нагълтал с вода, почти се е удавил и вече няма сили да се държи над водата. Но той отново и отново прави същите движения.  Поема въздух и гребе с ръце и крака. А после – виж го! – вече плува. Или пък е намерил отломка от лодката, в която поне може да се вкопчи и да се спаси.

  • Първи признак – движение и борба. Предприемчивост. Търсене на спасение.
  • Втори признак – подновяване на усилията след първия неуспех. Отчаянието се сменя с нови опити за спасение.
  • Трети признак – човекът, естествено, е гневен, отчайва се, изпитва негативни емоции. Но дълбоко в душата си разбира, че това са стихийни обстоятелства. Сега най-важното е да изплува.

Сега няма смисъл да осъжда капитана и да се кара с бреговата охрана – това ще е по-късно. Не си струва да хаби сили за ругатни и викове за помощ. В този момент това е безсмислено. Главната цел е да оживее в наличните условия. Тук и сега.

Тези три признака показват, че такъв човек има големи, наистина големи шансове да оцелее. И че след потопа сполуката отново ще се върне при него. Той е „предприемач“ в най-хубавия смисъл на думата. Проявява предприемчивост и прави всичко възможно, за да оцелее.

А четвъртият признак е този човек да се старае да помогне на други хора, когато самият той започне да изплува. Да не е безразличен към положението на другите давещи се и в никакъв случай да не ги съди, да не им се надсмива или да се радва на чуждото нещастие.

Бурята ще отмине, потопът ще свърши и такива хора отново ще започнат да строят, да създават, да търгуват, да превозват, да декорират, да забавляват, да обучават… При това още по-добре от преди. Защото сега са се научили и да оцеляват. И могат да предадат това на другите. А това е важно умение. Най-важното.

 


Откъс от книгата КАЛЕЙДОСКОП НА ЖИВОТА на Анна Кирянова, издателство Гнездото

Често обезценяваме малките неща в живота си и спираме да ги забелязваме. Но те са като цветните стъкълца в калейдоскопа, които създават причудливи форми и рисунки. Понякога е достатъчно просто да разтърсим тези стъкълца в паметта си и да погледнем по-отблизо, за да видим истинско чудо.

Книгата „Калейдоскоп на живота“ ще ви помогне да видите необикновения рисунък в калейдоскопа на своя живот и да откриете чудото. Нейните малки топли истории ще ви поканят в света на доброто и ще ви вдъхновят за промяна.

Промоцията е валидна до 15 април 2024 г. при поръчка онлайн!

●●●

Анна Кирянова е известен руски психотерапевт и професионален философ, писател и автор на уникални методи за решаване на психологически проблеми. Има висше философско образование и втора специалност „психологическо консултиране и психология на личността“.

Дълбоките и мъдри истории на Анна Кирянова са вдъхновили хиляди читатели и са им помогнали да погледнат на света по нов начин. Нейната философия е, че позитивните хора невинаги са в състояние сами да разпознаят в себе си положителната енергия. Затова е необходима помощта на специалист, който знае как да „извади“ всичко хубаво и добро, което човек носи в себе си, и да накара това добро да работи в негова полза.

от Анна Кирянова

Докато прелиствате страниците на тази книга, ще размишлявате над разнообразни жизнени ситуации заедно с един проницателен психолог и мъдър философ, който неведнъж се е изправял пред сложни житейски дилеми. И ще получите от него простички и мъдри съвети.

156 истории, които ще завладеят душата ви, ще ви подскажат решение и ще ви накарат да преосмислите важни аспекти от своя живот. Ще променят самите вас…

от д-р Кели Макгонигъл

Две практически ръководства, основани на авангардни научни изследвания!

Авторът e доктор на науките, психолог, преподавател в Станфордския университет и автор на два от най-популярните курсове в Станфорд – „Наука за силата на волята“ и „Новата наука за стреса“.

Книги, които ще ви помогнат сами да управлявате съдбата си!

съставител: Калина Петрова

Днес, в нашия сложен и безумен свят, повече от всякога имаме нужда от прости и мъдри думи, които да ни подскажат пътя, когато сме го изгубили, да запалят светлината, когато около нас е мрак, и да възпламенят любовта, когато сме забравили за нея. Защото тя е там, в сърцето!

„Най-важната истина може да откриеш с помощта на един прост разказ, както изгубената златна монета – на светлината на най-евтината свещ.“

 Ефектът на теломерите | д-р Елизабет Блекбърн, д-р Елиса Епъл

от д-р Елизабет Блекбърн – лауреат на Нобелова награда за откритията си в областта на стареенето и д-р Елиса Епъл – здравен психолог

Процесът на стареене може да се забави и дори да се обърне! Първата книга, която на достъпен език обяснява как стареем и как с малки промени в ежедневието и мисленето си можем да изглеждаме по-млади и да се чувстваме така!

САМО ДО 18.03.2024 - 30% ОТСТЪПКА ЗА ВСИЧКИ КНИГИ НА ИЗДАТЕЛСТВО ГНЕЗДОТО!ВИНАГИ БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ЗА ПОРЪЧКА НАД 60 ЛВ. www.gnezdoto.bg

здраве

6 книги, които ни показват как да извървим пътя към здравето, младостта и дълголетието

вдъхновение

12 правила, които ще ни помогнат да не превърнем света в ад

мъдрост

Десет закона на щастието от мистична Индия

12 правила, които ще ни помогнат да не превърнем света в ад

Западните медии наричат Джордан Питърсън „един от най-значителните съвременни мислители“ и „най-влиятелният интелектуалец на западния свят“, а милиони млади хора са вдъхновени от личността и словото му. В своите „12 правила за живота“ прочутият [...]

Ставаме по-добри, когато добротата ни е подложена на изпитание – мъдри думи за тежки моменти

Страданието е възможност, която съдбата ти предоставя – да се научиш на твърдост, да можеш да запазиш самообладание пред лицето на опасности и изпитания. За да израсне и да [...]

Джордан Питърсън: Въведете идеален ред в собствения си дом, преди да критикувате света

Разгледайте житейската си ситуация. Започнете от малките неща. Възползвате ли се напълно от възможностите, които животът ви предлага? Давате ли най-доброто от себе си в работата си, или се предавате [...]

МЪДРОСТ И ВДЪХНОВЕНИЕ

Мъдрост и вдъхновение

ПСИХОЛОГИЯ

Психология

ХРАНЕНЕ И ЗДРАВЕ

Хранене и здраве

РОДИТЕЛИ И ДЕЦА

Родители и деца

Go to Top