Ще познаете какъв е един човек по държанието му, когато има временна власт над вас

Ще познаете какъв е един човек по държанието му, когато има временна власт над вас

Случва се някой човек да усети, че има власт над вас. Тогава той започва да упражнява тази власт толкова очевадно, че ви къса нервите. Буквално издевателства – не мога да го кажа по друг начин.

Доскоро е бил нормален, добър човек, а се е превърнал в изверг. Макар че властта му е незначителна, временна и не е решаваща – засега. Още дори не сте усетили, че човекът се опива от тази власт. Търсите други причини.

Най-типичният пример: жената е родила и стои вкъщи, на издръжката на мъжа си. И изведнъж бившият прекрасен и любящ съпруг става капризен, раздразнителен, започва да се прибира по нощѝте, спира да се интересува от нея… Упреква я, че харчи много, макар че преди това е бил щедър. Постоянно я критикува.

Може би жената е виновна? Изнервена е, малко се е запуснала и вече не е толкова привлекателна. Да, и това е възможно. Но основното е, че мъжът има власт над нея. Разбрал го е и започва да издевателства психологически.

Или не ви връщат дадените назаем пари. Могат да ви ги върнат, но все протакат. Принуждават ви да подскачате като кученце за парче салам. „Ще ти ги върна след седмица!“, „Обади ми се след три дни“. Всичко това е тайното упоение от властта.

Чакате някаква мижава справка, но чиновниците по незнайни причини протакат и обещават, превръщат една дребна работа в голяма и сложна. Или не изпълняват друго обещание, като се възползват от факта, че сте зависими от този дребен въпрос.

Или временно живеете у някого. Или са ви взели на работа по милост или заради приятелски връзки, а после са започнали да ви подритват и унижават…

Всичко това правят хората, усетили вкуса на властта. На малката власт.

По същия начин акулите усещат вкуса на кръвта във водата от няколко километра. Дори да има капчица кръв, те се понасят към този вкус и мирис. Това е инстинктът на хищника.

У онези, които се опиват от дребната си власт, също се проявява инстинктът на хищника. Ще изтърпите, какво да правите. Но си направете извода и запомнете: това е акула. Една малка акула, все още не достигнала до размерите на чудовището от филма „Челюсти“. Но тя непременно ще ги достигне, ако властта ѝ над вас се увеличи. Ако не направите нищо, за да се спасите. Ако не избягате или не се борите.

Можете да разберете какъв е един човек в действителност от начина, по който се държи, когато има временна власт над вас. Ако няма възможност да се разгърне, после отново може да стане мил и нормален.

Но вие вече сте видели перката на акулата. Така че си направете извода…

 


Откъс от книгата КАЛЕЙДОСКОП НА ЖИВОТА на Анна Кирянова, издателство Гнездото

Често обезценяваме малките неща в живота си и спираме да ги забелязваме. Но те са като цветните стъкълца в калейдоскопа, които създават причудливи форми и рисунки. Понякога е достатъчно просто да разтърсим тези стъкълца в паметта си и да погледнем по-отблизо, за да видим истинско чудо.

Книгата „Калейдоскоп на живота“ ще ви помогне да видите необикновения рисунък в калейдоскопа на своя живот и да откриете чудото. Нейните малки топли истории ще ви поканят в света на доброто и ще ви вдъхновят за промяна.

Промоцията е валидна до 31 юли 2024 г. при поръчка онлайн!

●●●

Анна Кирянова е известен руски психотерапевт и професионален философ, писател и автор на уникални методи за решаване на психологически проблеми. Има висше философско образование и втора специалност „психологическо консултиране и психология на личността“.

Дълбоките и мъдри истории на Анна Кирянова са вдъхновили хиляди читатели и са им помогнали да погледнат на света по нов начин. Нейната философия е, че позитивните хора невинаги са в състояние сами да разпознаят в себе си положителната енергия. Затова е необходима помощта на специалист, който знае как да „извади“ всичко хубаво и добро, което човек носи в себе си, и да накара това добро да работи в негова полза.

от Анна Кирянова

Докато прелиствате страниците на тази книга, ще размишлявате над разнообразни жизнени ситуации заедно с един проницателен психолог и мъдър философ, който неведнъж се е изправял пред сложни житейски дилеми. И ще получите от него простички и мъдри съвети.

156 истории, които ще завладеят душата ви, ще ви подскажат решение и ще ви накарат да преосмислите важни аспекти от своя живот. Ще променят самите вас…

от д-р Кели Макгонигъл

Две практически ръководства, основани на авангардни научни изследвания!

Авторът e доктор на науките, психолог, преподавател в Станфордския университет и автор на два от най-популярните курсове в Станфорд – „Наука за силата на волята“ и „Новата наука за стреса“.

Книги, които ще ви помогнат сами да управлявате съдбата си!

съставител: Калина Петрова

Днес, в нашия сложен и безумен свят, повече от всякога имаме нужда от прости и мъдри думи, които да ни подскажат пътя, когато сме го изгубили, да запалят светлината, когато около нас е мрак, и да възпламенят любовта, когато сме забравили за нея. Защото тя е там, в сърцето!

„Най-важната истина може да откриеш с помощта на един прост разказ, както изгубената златна монета – на светлината на най-евтината свещ.“

 Ефектът на теломерите | д-р Елизабет Блекбърн, д-р Елиса Епъл

от д-р Елизабет Блекбърн – лауреат на Нобелова награда за откритията си в областта на стареенето и д-р Елиса Епъл – здравен психолог

Процесът на стареене може да се забави и дори да се обърне! Първата книга, която на достъпен език обяснява как стареем и как с малки промени в ежедневието и мисленето си можем да изглеждаме по-млади и да се чувстваме така!

САМО ДО 31.05.2024 - 30% ОТСТЪПКА ЗА ВСИЧКИ КНИГИ НА ИЗДАТЕЛСТВО ГНЕЗДОТО!ВИНАГИ БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ЗА ПОРЪЧКА НАД 60 ЛВ. www.gnezdoto.bg

здраве

6 книги, които ни показват как да извървим пътя към здравето, младостта и дълголетието

вдъхновение

12 правила, които ще ни помогнат да не превърнем света в ад

мъдрост

Десет закона на щастието от мистична Индия

Ти ме научи да обичам…

Един мъж казал на съпругата си най-важните думи: „Ти ме научи да обичам“. През годините, в които били заедно, той много пъти ѝ казвал „обичам те“. Но тези най-важни [...]

Всеки може да бъде твой учител, независимо дали го харесваш или не!

Когато Учителят бил на смъртното си ложе, най-добрите му ученици и последователи се събрали около него, за да чуят последните му слова и напътствия. Един от по-младите възпитаници се приближил [...]

Благодарим ти, Агата Кристи, благодарим ти за книгите и за житейската мъдрост!

Всички знаем името на Агата Кристи. Всички сме осъмвали с нейните заплетени истории. Но какво знаем за човека Агата Мери Клариса? Аз например не знаех абсолютно нищо освен широко известните [...]

12 правила, които ще ни помогнат да не превърнем света в ад

Западните медии наричат Джордан Питърсън „един от най-значителните съвременни мислители“ и „най-влиятелният интелектуалец на западния свят“, а милиони млади хора са вдъхновени от личността и словото му. В своите „12 правила за живота“ прочутият [...]

МЪДРОСТ И ВДЪХНОВЕНИЕ

Мъдрост и вдъхновение

ПСИХОЛОГИЯ

Психология

ХРАНЕНЕ И ЗДРАВЕ

Хранене и здраве

РОДИТЕЛИ И ДЕЦА

Родители и деца

Go to Top