Как да се справим с хипертонията – проклятието на 21 век

Как да се справим с хипертонията – проклятието на 21 век

Артериалната хипертония – високо кръвно налягане – създава много неблагоприятни условия за храненето на клетките. Организмът знае това и всячески се опитва да се въздържа от продължително повишаване на кръвното налягане. Въпреки това милиони хора в целия свят страдат от хипертония.

Съвременната медицина обаче, която вече умее да клонира биологични организми, не може да излекува обичайната за всички хипертония.

Защо? Защото смята повишаването на кръвното налягане за заболяване.

В действителност обаче то не е болест, а принудителна компенсаторна реакция на организма на недостатъчния приток на кръв към жизненоважни органи.

При човека жизненоважните органи, които трябва да се хранят много добре, са три: главният мозък, сърцето и бъбреците.

Главният мозък със своето тегло по-малко от 2 кг консумира 25% от кислорода, разнасян с кръвта. А сърцето използва една шеста част от целия кислород. Намаляването на постъпващия в главния мозък кислород само с 5% води до исхемичен инсулт.

Исхемията (недостатъчното кръвоснабдяване) на всеки от тези три органа заплашва със смърт целия организъм. Затова той не може да допусне нарушаване на кръвоснабдяването на тези органи. Ако обаче по някаква причина диаметърът на съдовете стане по-малък, ще намалее и притокът на кръв към тях.

В МОМЕНТА ЧЕТЕТЕ ОТКЪС ОТ  „КНИГА НА ЖИВОТА: ЗА ВСИЧКИ, КОИТО СА СЕ ОТЧАЯЛИ, ЧЕ ЩЕ НАМЕРЯТ ЛЕКАРИТЕ, СПОСОБНИ ДА ГИ ИЗЛЕКУВАТ“ НА ЕВГЕНИЙ БОЖИЕВ

Въпрос от училищния курс по физика: какво трябва да се направи, за да може през кръвоносен съд с по-малък диаметър за единица време да премине пак толкова кръв, колкото и през кръвоносен съд с по-голям диаметър?

Отговорът е един: да се повиши налягането! Тоест високото кръвно налягане е компенсаторна реакция на недостатъчното кръвоснабдяване на жизненоважните органи.

А сега да видим как се случва всичко това в живота.

Да кажем, един човек често е подложен на стрес, холестеролът се отлага в кръвоносните му съдове във вид на плаки и съдовият лумен постепенно намалява. Идва момент, в който сърцето (или главният мозък, или бъбреците) вече не получава толкова кръв, колкото му е нужна. Ситуацията е опасна за живота! Какво прави организмът? Повишава кръвното налягане. Тогава сърцето отново получава достатъчно кръв.

Какво прави човекът? Отива на лекар, тъй като се чувства некомфортно с високото си кръвно налягане. Лекарят констатира, че то наистина е високо, и му предписва медикаменти за понижаването му. Човекът започва да ги приема и налягането пада.

Само че кръвоснабдяването на сърцето отново е недостатъчно и това е заплаха за живота му. Какво прави организмът? Много ясно – отново повишава артериалното налягане! Какво прави човекът? Отново отива на лекар, който пък му предписва по-силно лекарство или повишава дозата на предишното.

Колко може да продължава този затворен кръг? От него има два изхода, и двата твърде плачевни за човека. Ако организмът е силен, той ще успее да превъзмогне действието на медикамента и ще повишава кръвното налягане до много високи стойности – докато съдовете издържат. После те се пукат и се получава хеморагичен инсулт (обикновено пръв ще пострада главният мозък). Ако пък организмът се окаже по-слаб от приеманите лекарства, той няма да може да повишава повече налягането, кръвоснабдяването на жизненоважния орган ще се наруши и тогава ще се развие исхемичен инсулт или инфаркт на миокарда.

Печална картина, нали? Сега става ли ясно защо в наши дни броят на инфарктите и инсултите е нараснал толкова рязко? Защото са много и хипотензивните лекарства, които лекарите предписват, без да мислят. И тук лекарите не са виновни. Просто така са ги учили. Вината им е само в това, че самите те не искат да мислят. Това е пътят на нашата медицина. Вместо да вникне в същността на артериалната хипертония, тя разработва всевъзможни хипотензивни средства, като пълни джобовете на фармацевтичните компании.

Впрочем всички хипотензивни лекарства свалят кръвното налягане за сметка на отслабването на съкратителната функция на миокарда. И продължителният им прием води до кардиодистрофия – слабост на сърдечния мускул.

Има ли изход от тази плачевна ситуация? Има! Не трябва да се занимаваме с понижаване на кръвното налягане, а да отстраняваме причината за повишаването му. А тази причина е намаляването на лумена на кръвоносния съд.

Луменът на кръвоносния съд намалява в три ситуации: или това е спазъм на съда, или е налице вътрешносъдова плака (атеросклероза), или нещо притиска съда отвън. Спазъмът се случва при чести стресови ситуации, когато човек е кълбо от нерви и тревоги. Плаките се отлагат при стрес. А притискането на съда отвън може да се получи примерно при мускулно напрягане на телата на прешлените или при наличие на остеофити, познати като шипове (това е характерно за гръбначните артерии).

Можем ли да се справим с тези ситуации? Можем! Нека ги разгледаме подред.

1. Стрес

Това е физиологична реакция, която се състои в изхвърляне в кръвта на специални хормони, повишаващи мускулния тонус. В природата тази реакция подготвя животното да се бори за живота си: или да се бие, или да бяга. Интензивната мускулна работа, следваща тази реакция, неутрализира стресовите хормони. Ако те са отработени от мускулите, тонусът на мускулите и кръвоносните съдове веднага се нормализира.

При човека обаче след отделянето на тези хормони липсва работа на мускулите, те остават в кръвта дълго време, като предизвикват мускулно притискане и повишено кръвно налягане. В този случай, ако изхождаме от разбирането за самия механизъм на съдовия спазъм, е ясно какво трябва да правим: да натоварим мускулите, за да неутрализираме отделените стресови хормони. Всяко физическо натоварване – но интензивно, до изпотяване – сваля стреса по-добре от което и да е лекарство!

2. Образуване на холестеролни плаки

За този процес допринасят две ситуации. Първата е свързана отново със стреса – при стрес съдовете създават условия за отлагане на холестерола по стените на кръвоносния съд, независимо дали в кръвта има излишък от холестерол. Втората условно е свързана с възрастта. Тъй като холестеролът е материал за производството на полови хормони – и мъжки, и женски – при намалено производство на тези хормони (причините за това са много, например климаксът) се получава относителен излишък на холестерол. Но плаки се образуват само при стрес.

Все пак ще е справедливо да отбележим, че мъжките полови хормони (андрогените) допринасят за отлагането на холестеролни плаки в съдовете. А женските (естрогените), обратното, възпрепятстват развитието на атеросклерозата. Затова преди климакса жените не развиват атеросклероза. А мъжете умират все по-често от инфаркт на млада възраст.

Наличието и количеството на холестерол в приеманата храна няма никакво значение.

3. Притискане на артериите отвън

Притискането на артериите е възможно да идва от костите, мускулите и фасциите или от тумор. Към темата на разговора ни се отнася само притискането от страна на костите. Защото такова притискане е възможно само по отношение на двете гръбначни артерии – лявата и дясната, които преминават в телата на горните четири шийни прешлена и между първия шиен прешлен и тилната кост, където най-често става притискането. В този случай нарушаването на кръвотока по гръбначните артерии е свързано с това, че пренапрегнатите мускули придърпват прешлените един към друг, като притискат в тях гръбначните артерии.

За да изключим този вариант за нарушаване на кръвоснабдяването на главния мозък, е достатъчно да отпуснем мускулите на врата.

За понижаване на кръвното налягане може да се прилага и визуализация, отстранявайки гореизброените причини за повишаването му, както и ортоклиностатична гимнастика и контрастна термогимнастика за съдовете.

Най-важното е да помним, че трябва да се отстрани причината за стесняването на кръвоносните съдове, а не следствието – артериалната хипертония.

Има още един вариант за развитието на хипертония – тя може да се дължи на микроциркулационни нарушения. Тъканите, както вече казахме, се нуждаят от кислород. Кислородът се пренася от еритроцитите – клетките на кръвта. Еритроцитите получават кислород в белите дробове, а го отдават в тъканите. Предаването на кислорода от еритроцитите в тъканта става в капилярите. И тъй като еритроцитите имат по-голям диаметър от капилярите, като стигне до капиляра, еритроцитът се свива в тръбичка, благодарение на което става отдаването на кислорода. Така трябва да е според нормата.

Ако обаче вътрешната среда на организма стане киселинна, еритроцитите набъбват и вече не могат да се свиват в тръбички, а по-късно се слепват в стълбчета. Следователно те вече не могат да попаднат в капиляра. В резултат снабдяването на тъканите с кислород се влошава. Тази ситуация също води до повишаване на артериалното налягане. Този проблем може да се реши, като се създаде алкална среда в тъканите. За това ще стане дума по-нататък (в главите за храненето и старостта). Интересно е, че нашата медицина лекува слепването на еритроцитите, като предписва аспирин (ацетилсалицилова киселина), като по този начин повишава още повече киселинността в организма и отъпква пътя към инфаркта или инсулта.

Промоцията е валидна до 31 юли 2024 г. при поръчка онлайн!

●●●

Д-р Евгений Божиев е завършил факултета за подготовка на лекари за авиацията и космонавтиката в Ленинградската военномедицинска академия. Специализира неврология, неврофизиология, психотерапия, мануална терапия, остеопатия, оздравителни техники. Неговите уникални методи за самолечение са проверени от над 30 години медицинска практика, а авторските му видеоклипове се гледат от милиони хора.

Като истински и отдаден лечител, в своята „Книга на живота“ той ни показва как сами да поддържаме тялото си здраво и жизнено на всяка възраст с помощта на лесни техники, упражнения и съвети. Всяка болест може да бъде излекувана, а всеки човек може да върне здравето и младежкия си вид, убеден е д-р Божиев. Единственото, което трябва да направим, е да посветим половин час на ден на някои прости и лесни за изпълнение упражнения. За целта обаче трябва да сме наясно с причините за възникване на болестите и с механизма на тяхното развитие.

Когато прочетете тази книга, ще се убедите, че доброто здраве, за което всички мечтаем, не е толкова трудно постижимо, а тя ще се превърне в безценен наръчник за всеки ден.

от д-р Евгений Божиев

Една безценна книга, от която ще научите как е устроено тялото ви, по какви закони функционира и как да се справите с болките и неразположенията. Ще разберете повече за старостта и с какво са свързани болестите на напредналата възраст. И най-важното – как сами да се справите с тях и да направите тялото си послушно и здраво на всяка възраст.

Ще откриете лесни техники за справяне с конкретни заболявания, методи за премахване на болката в различни части на тялото, както и много общи принципи на здравето…

 Ефектът на теломерите | д-р Елизабет Блекбърн, д-р Елиса Епъл

от д-р Елизабет Блекбърн – лауреат на Нобелова награда за откритията си в областта на стареенето и д-р Елиса Епъл – здравен психолог

Процесът на стареене може да се забави и дори да се обърне! Първата книга, която на достъпен език обяснява как стареем и как с малки промени в ежедневието и мисленето си можем да изглеждаме по-млади и да се чувстваме така!

от Анна Кирянова

Докато прелиствате страниците на тази книга, ще размишлявате над разнообразни жизнени ситуации заедно с един проницателен психолог и мъдър философ, който неведнъж се е изправял пред сложни житейски дилеми. И ще получите от него простички и мъдри съвети.

156 истории, които ще завладеят душата ви, ще ви подскажат решение и ще ви накарат да преосмислите важни аспекти от своя живот. Ще променят самите вас…

Емоционална пластичност | д-р Сюзън Дейвид

от д-р Сюзън Дейвид

Един изцяло нов метод за справяне с емоциите! Метод, който ни показва как да се откачим от вредните мисловни модели, да осъзнаем по-добре емоциите си и да живеем в мир с тях, за да се наслаждаваме на взаимоотношенията си, да постигаме целите си и да живеем пълноценно точно сега.

САМО ДО 31.05.2024 - 30% ОТСТЪПКА ЗА ВСИЧКИ КНИГИ НА ИЗДАТЕЛСТВО ГНЕЗДОТО!ВИНАГИ БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ЗА ПОРЪЧКА НАД 60 ЛВ. www.gnezdoto.bg

здраве

6 книги, които ни показват как да извървим пътя към здравето, младостта и дълголетието

вдъхновение

12 правила, които ще ни помогнат да не превърнем света в ад

мъдрост

Десет закона на щастието от мистична Индия

Все ми е едно дали имам пари. Интересува ме дали съм благословен да зърна слънцето още един ден

Способни ли сме да отвръщаме с радост дори при най-ужасяващите обстоятелства? Можем ли да простим и най-голямата несправедливост и да продължим да се наслаждаваме на живота? Озлоблението и неспособността да [...]

Ставаме по-добри, когато добротата ни е подложена на изпитание – мъдри думи за тежки моменти

Страданието е възможност, която съдбата ти предоставя – да се научиш на твърдост, да можеш да запазиш самообладание пред лицето на опасности и изпитания. За да израсне и да [...]

10 признака, че имате твърде много стрес хормони

За мнозина изразът „под стрес съм“ е станал своеобразен отличителен знак, повод за гордост. Ние парадираме със своя стрес като доказателство, че сме ангажирани, ефективни и ценни за обществото. Но за много от нас понятието „стресиран“ всъщност означава, че много, наистина много се страхуваме.

МЪДРОСТ И ВДЪХНОВЕНИЕ

Мъдрост и вдъхновение

ПСИХОЛОГИЯ

Психология

ХРАНЕНЕ И ЗДРАВЕ

Хранене и здраве

РОДИТЕЛИ И ДЕЦА

Родители и деца

Go to Top