Истинският успех се постига, като затваряш врати, а не обратното

Истинският успех се постига, като затваряш врати, а не обратното

Едно изключително интересно лично преживяване, разказано от млад предприемач от Бомбай, което ще ви накара да се замислите за личната си мисия в живота, за успеха и илюзиите, които го съпровождат…

Дълго време бизнесът на мъжа се разраствал, докато накрая компанията му станала мултинационална. Един ден трябвало да пътува до Ню Йорк, където щял да сключи един от най-големите договори в живота си. И точно преди да тръгне за летището, майка му му подала запечатан плик.

– Какво е това, мамо? – попитал я той.

– Не го отваряй все още – казала тя. – Подарък е за това толкова важно пътуване, което ти предстои.

Заинтригуван, бизнесменът пъхнал плика в чантата си и като кацнал в Ню Йорк, още щом слязъл от самолета, го извадил и го отворил. Вътре имало бележка, написана на ръка от майка му с една-единствена дума: „СТИГА“.

Шокиран, той веднага позвънил на майка си, за да му обясни какво означава този подарък.

–  Спокойно, синко – казала тя. – Ако не го разбереш на отиване, ще го разбереш на връщане.

Все по-объркан, мъжът прибрал плика с бележката и през следващите няколко дни се посветил изцяло на ангажиментите, които го очаквали в „града, който никога не спи“.

Когато приключил с преговорите и подписал своя важен договор, той отлетял обратно за Бомбай. Макар че пътувал в първа класа, с всички нейни екстри и удобства, още щом излетял, усетил ужасна умора. И то не само физическа или умствена. След огромния успех, с който се прибирал у дома, го обзело огромно екзистенциално изтощение.

Докато се носел из небесата, някъде дълбоко в душата си почувствал отегчение от онзи живот, който преди това му се струвал толкова вълнуващ и който толкова впечатлявал останалите. За него този живот престанал да има смисъл.

Точно тогава си спомнил за плика и за пророческите думи на майка си: „Ако не го разбереш на отиване, ще го разбереш на връщане.“ Погледнал отново думата „СТИГА“ и в този момент тя придобила ново значение.

Дотогава всичко било добре, дори забавно, но той вече не искал да продължава по този път. Можел да удвои богатството си, дори да го умножи десеторно, но знаел, че празнотата, която ще почувства, ще бъде същата, а може би и по-страшна.

Още щом се завърнал у дома, бизнесменът взел твърдо и радикално решение да изостави света на бизнеса, за да се отдаде на една мисия, която от известно време чукала на вратите на съзнанието му, но той отказвал да чуе – да осигури качествено образование на най-бедните прослойки от населението.

Когато насочил мисълта си към новата задача, мъжът почувствал как младежката енергия отново кипва в тялото му. Започнал да планира как ще инвестира средствата си, как ще подготви учители и преподаватели, които да водят часове на групи без достъп до такова ниво на образование.

Не след дълго вече имал амбициозна програма, екип от съмишленици, график и дългосрочни цели. Сега предприемачът беше в разцвета на силите си. След дълги години, в които се чувствал изгубен, той открил смисъла на живота си, своя икигай.

„Днес мога да кажа, че съм щастлив. Чувствам се като пълноценен и полезен за обществото човек. И ще ви споделя една последна тайна. В днешно време хората искат да са навсякъде, да общуват с всички, да умножават присъствието си. Те следват илюзията, че това е успехът. Обаче, казвам ви, тази идея е напълно погрешна. Успехът се постига точно по обратния път – като затваряш врати. Само ако затвориш вратите към всичко второстепенно, можеш да се съсредоточиш върху наистина важното и да бъдеш успешен като човешко същество.“

Промоцията е валидна до 31 юли 2024 г. при поръчка онлайн!

●●●

Двамата испански автори Ектор Гарсия и Франсеск Миралес със страст и изследователско любопитство изследват географията на щастието и дълголетието. Случайна среща между неуморния пътешественик, блогър и фотограф Ектор Гарсия и популярния писател, преводач и журналист Франсеск Миралес поставя началото на една уникална поредица, посветена на Япония, която постига феноменален успех по целия свят.

И след като запознават милиони читатели с тайнствените думи „икигай“ и „ичиго-ичие“, се отправят на поредното вдъхновяващо пътешествие – този път в мистична Индия, духовния резерват на човечеството.

Традиционният индуистки поздрав „Намасте“ – поздрав към свещеното в другия човек, ни напомня за божествената искра, която всеки носи в себе си. Авторите ни дават възможност да разберем какво се крие зад това толкова красиво послание и ни предлагат път за възстановяване на връзката с божественото, път към хармонията и благополучието.

от Ектор Гарсия и Франсеск Миралес

Обръщайки се към хилядолетната мъдрост на Индия, в по-малко от 20 ключови понятия книгата очертава една пълна карта на щастието.

Ще научите как да загърбите страданието и стреса и да живеете изпълнени със здраве и енергия, как да пробудите своя творчески потенциал и да направите така, че законът на кармата да работи във ваша полза всеки ден.

от Ектор Гарсия и Франсеск Миралес

Икигай е тайната на японското дълголетие! Той е твоята причина да живееш, онази страст, която ти носи удовлетворение и радост, смисълът на твоето съществуване.

Ичиго-ичие е изкуството да превръщаш всеки миг от живота си в незабравима възможност – една вековна японска философия, променила живота на милиони!

от Джордан Б. Питърсън

Това не са книги от един психолог за психология. Нито са класическите книги за самопомощ и личностно развитие. Те са много повече от това. В тях си дават среща психология, философия, литература и религия. И един брилянтен ум.

от д-р Евгений Божиев

Една безценна книга, от която ще научите как е устроено тялото ви, по какви закони функционира и как да се справите с болките и неразположенията. Ще разберете повече за старостта и с какво са свързани болестите на напредналата възраст. И най-важното – как сами да се справите с тях и да направите тялото си послушно и здраво на всяка възраст.

Ще откриете лесни техники за справяне с конкретни заболявания, методи за премахване на болката в различни части на тялото, както и много общи принципи на здравето…

САМО ДО 31.05.2024 - 30% ОТСТЪПКА ЗА ВСИЧКИ КНИГИ НА ИЗДАТЕЛСТВО ГНЕЗДОТО!ВИНАГИ БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ЗА ПОРЪЧКА НАД 60 ЛВ. www.gnezdoto.bg

здраве

6 книги, които ни показват как да извървим пътя към здравето, младостта и дълголетието

вдъхновение

12 правила, които ще ни помогнат да не превърнем света в ад

мъдрост

Десет закона на щастието от мистична Индия

Как страхът ни разболява: невронауката за хроничния страх

Когато умът превключи от страх към любов, той е способен да излекува тялото. И това не е някакво метафизично явление. Това е най-обикновена физиология. Невроизследователят Джоузеф Леду, който в своята [...]

10 признака, че имате твърде много стрес хормони

За мнозина изразът „под стрес съм“ е станал своеобразен отличителен знак, повод за гордост. Ние парадираме със своя стрес като доказателство, че сме ангажирани, ефективни и ценни за обществото. Но за много от нас понятието „стресиран“ всъщност означава, че много, наистина много се страхуваме.

Джордан Питърсън: В добре функциониращите общества главният показател за статуса е компетентността. Не властта!

Предлагаме ви няколко мисли от великолепната книга на д-р Джордан Питърсън „12 правила за живота: Противоотрова срещу хаоса“, която слага пръст в раните на днешния свят, за да ни покаже пътя [...]

Когато съдим другите…

Едно момче попитало мъдреца: – Кажете Учителю, защо всички ни учат, че не бива да съдим другите? Моля ви, обяснете ми защо това е толкова важно. Учителят, както винаги постъпвал, [...]

Благодарим ти, Агата Кристи, благодарим ти за книгите и за житейската мъдрост!

Всички знаем името на Агата Кристи. Всички сме осъмвали с нейните заплетени истории. Но какво знаем за човека Агата Мери Клариса? Аз например не знаех абсолютно нищо освен широко известните [...]

МЪДРОСТ И ВДЪХНОВЕНИЕ

Мъдрост и вдъхновение

ПСИХОЛОГИЯ

Психология

ХРАНЕНЕ И ЗДРАВЕ

Хранене и здраве

РОДИТЕЛИ И ДЕЦА

Родители и деца

Go to Top