Вълшебната съставка на трапезата на императрицата

Вълшебната съставка на трапезата на императрицата

Дошли тежки дни за една велика империя. Настанало време на войни, конфликти и глад. Императорът погинал от вражески заговор, а дворецът в столицата се оказал опасно и несигурно място за овдовялата императрица. Ситуацията ставала все по-тревожна и непредвидима, затова тя била посъветвана да напусне двореца за известно време.

И така, с няколко верни слуги и двама воини тя се отправила към затънтено село в планината.

Страх и неувереност се настанили в душата на императрицата. Животът ѝ, преди изпълнен с величие и разкош, сега висял на косъм, тя се чувствала уязвима и много изплашена. Имала усещането, че всеки момент ще ги застигнат вражески сили, и знаела, че трябва да бягат!

След няколко дни на изтощителен преход през планината пристигнали в малко село и решили да спрат за кратка почивка. Императрицата била емоционално и физически изтощена, но и ужасно гладна. Слугите, с които пътувала, веднага тръгнали из селото да търсят храна за височайшата особа. Но хората там били бедни и разполагали само с най-необходимото. Все пак приготвили храна за господарката от най-хубавите продукти, които имали. Поднесли ѝ оризова каша и супа от охлюви.

Императрицата била очарована от вкусните блюда. Никога през живота си не била опитвала такива деликатеси!

– Кажете ми, добри хора, какви са названията на тези прекрасни ястия? – попитала тя своите домакини.

Селяните знаели, че това е най-обикновена храна, приготвена от прости продукти, и то без никакви кулинарни умения. Но искали дори в тези трудни времена блюдата за императрицата да изглеждат достойни за нейното величие. Спогледали се те и един от „майсторите кулинари“ отговорил:

– Ваше величество опита задушени перли и супа от феникс.

В този момент императрицата се спомнила за богатата и изискана кухня на двореца, където на всяко хранене ѝ поднасяли по сто и двайсет различни блюда, старателно приготвени и украсени от императорските готвачи. „Нито едно кулинарно творение, което съм опитвала в двореца – помислила си тя, – не ми е доставяло такова огромно удоволствие като тези възхитителни ястия!“

След време конфликтите били потушени и императрицата се върнала в двореца си. Вече в безопасност, тя стояла в разкошните си покои и размишлявала за изпитанията, през които преминала. Спомнила си, разбира се, и за най-вкусната храна на света! Но когато извикала при себе си главния придворен готвач и му наредила да ѝ приготвят супа от феникс и задушени перли, той се заклел, че никога дори не е чувал за такива ястия.

Тя свикала най-добрите готвачи от цялата империя, уверявайки ги, че това е най-вкусната храна, която е опитвала през живота си, и че не е възможно никой да не може да я приготви. Но всички давали един и същ отговор…

Но нито известните кулинари, нито самата императрица можели да се досетят каква е била онази вълшебна съставка, която направила тази храна толкова вкусна и незабравима. Простият човешки глад.

Дали днес ние не сме като тази императрица? Дали нашият сложен свят, с всички негови условности, излишества и материални изкушения не прилича на трапезата ѝ с нейните изискани сто и двайсет блюда? Все по-често губим интерес към живота, чувствата ни се притъпяват, ставаме вяли и апатични и забравяме онази изконна, дълбоко заложена във всеки от нас радост от живота, от малките, прости неща. Сетивата ни се притъпяват от изобилието и се оказваме неспособни да се насладим на слънчевия лъч, на капките роса и на нежния вятър. Защото, за да изпиташ удоволствие и радост от живота, трябва да го опростиш и да се освободиш от всичко излишно…

Истината винаги се намира в простотата, а не в многообразието и безпорядъка.
Исак Нютон

 


Притчата е част от сборника ПОПИТАЙ МЪДРЕЦА: 150 ПРИТЧИ ЗА ВЕЛИКАТА ТАЙНА НА ЖИВОТА, издателство Гнездото

Ако познавате първия сборник с притчи, вероятно знаете какъв незаменим помощник в трудни моменти могат да бъдат тези малки истории с техните простички духовни напътствия и поуки. Втората книга от поредицата, „ПОПИТАЙ МЪДРЕЦА“, ще ви отведе на едно ново пътуване към себе си, след което ще се почувствате по-мъдри, по-силни и умиротворени. И може би ще успеете да се докоснете до Великата тайна на живота.

Просто отворете сърцето си и се потопете в мъдростта на вековете…

Промоцията е валидна до 31 юли 2024 г. при поръчка онлайн!

●●●

Вероятно вече сте се докосвали до мъдростта на кратките поучителни истории, наречени притчи. В тях е вплетена хилядолетната мъдрост на различни народи, култури и религии. Те са достигнали до нас през вековете, предавани от уста на уста, преписвани и преразказвани, много често интерпретирани и променяни в духа на времето. Облечени в кратка иносказателна форма тези истории ни разказват за всичко от заобикалящия ни свят – за отношенията между хората, за човека с неговите слабости и грешки, за търсенето на пътя към Бога, за любовта, за надеждата, за превратностите на съдбата… И затова са незаменим пътеводител по пътя на личните ни търсения и духовно усъвършенстване.

Насладете се на една великолепна колекция от 450 притчи, събрани в три книги, и открийте мъдрост и послания, прекосили много граници и пътували хиляди години.

съставител: Калина Петрова

Днес, в нашия сложен и безумен свят, повече от всякога имаме нужда от прости и мъдри думи, които да ни подскажат пътя, когато сме го изгубили, да запалят светлината, когато около нас е мрак, и да възпламенят любовта, когато сме забравили за нея. Защото тя е там, в сърцето!

„Най-важната истина може да откриеш с помощта на един прост разказ, както изгубената златна монета – на светлината на най-евтината свещ.“

от Анна Кирянова

Докато прелиствате страниците на тази книга, ще размишлявате над разнообразни жизнени ситуации заедно с един проницателен психолог и мъдър философ, който неведнъж се е изправял пред сложни житейски дилеми. И ще получите от него простички и мъдри съвети.

156 истории, които ще завладеят душата ви, ще ви подскажат решение и ще ви накарат да преосмислите важни аспекти от своя живот. Ще променят самите вас…

от Ектор Гарсия и Франсеск Миралес

Икигай е тайната на японското дълголетие! Той е твоята причина да живееш, онази страст, която ти носи удовлетворение и радост, смисълът на твоето съществуване.

Ичиго-ичие е изкуството да превръщаш всеки миг от живота си в незабравима възможност – една вековна японска философия, променила живота на милиони!

от Джордан Б. Питърсън

Това не са книги от един психолог за психология. Нито са класическите книги за самопомощ и личностно развитие. Те са много повече от това. В тях си дават среща психология, философия, литература и религия. И един брилянтен ум.

САМО ДО 31.05.2024 - 30% ОТСТЪПКА ЗА ВСИЧКИ КНИГИ НА ИЗДАТЕЛСТВО ГНЕЗДОТО!ВИНАГИ БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ЗА ПОРЪЧКА НАД 60 ЛВ. www.gnezdoto.bg

здраве

6 книги, които ни показват как да извървим пътя към здравето, младостта и дълголетието

вдъхновение

12 правила, които ще ни помогнат да не превърнем света в ад

мъдрост

Десет закона на щастието от мистична Индия

„Храни се като мен и ще изглеждаш като мен“, или как инфлуенсърите продават панацея на уязвимите

Хората, които рекламират и препоръчват тези стилове на живот, в повечето случаи са красиви млади дами, разполагащи с плоски като дъска кореми, миниатюрни пори (които по някаква случайност никога не се запушват) и, разбира се, с голяма група отдадени последователи в социалните мрежи. Това е реалността в индустрията.

10 признака, че имате твърде много стрес хормони

За мнозина изразът „под стрес съм“ е станал своеобразен отличителен знак, повод за гордост. Ние парадираме със своя стрес като доказателство, че сме ангажирани, ефективни и ценни за обществото. Но за много от нас понятието „стресиран“ всъщност означава, че много, наистина много се страхуваме.

Как се раждат първият роман на Агата Кристи и прочутият Еркюл Поаро

Прибрах се вкъщи и ликуваща, разказах всичко на Арчи. С нас имаше и още някой, макар че тогава не го осъзнавах. Еркюл Поаро, моето белгийско творение, се беше провесил на врата ми, вкопчил се здраво в мен като хищно древно божество.

12 правила, които ще ни помогнат да не превърнем света в ад

Западните медии наричат Джордан Питърсън „един от най-значителните съвременни мислители“ и „най-влиятелният интелектуалец на западния свят“, а милиони млади хора са вдъхновени от личността и словото му. В своите „12 правила за живота“ прочутият [...]

МЪДРОСТ И ВДЪХНОВЕНИЕ

Мъдрост и вдъхновение

ПСИХОЛОГИЯ

Психология

ХРАНЕНЕ И ЗДРАВЕ

Хранене и здраве

РОДИТЕЛИ И ДЕЦА

Родители и деца

Go to Top