Десет заповеди на духовния пътешественик

Десет заповеди на духовния пътешественик

Алхимията на пътуването

Пътуванията помагат да разширим мирогледа си и – заедно с много други неща – да осъзнаем, че това, което сме смятали за „наше“, всъщност не е такова. Почти всичко се явява продукт на еволюцията и смесването на култури и народи от цял свят.

Рибата, която никога не е скачала над водната повърхност на езерото, всъщност не знае къде се намира. Трудно е да разберем собствената си култура, ако винаги се намираме в самата нея.

Целта на пътуването не се състои в това да стигнеш до определено място и да си направиш снимки. Истинското пътуване е преживяване, което има способността да променя. Когато се завръщаме в нашето си място след експедиция, ние вече сме различни хора. Инсталирали сме нов софтуер в съзнанието си, който ни помага да изпитваме повече емпатия към другите и да живеем, гледайки от една по-глобална и човечна перспектива.

Именно това е целта на истинската духовност – да отворим честотната лента на ума си.

В крайна сметка самият живот е едно пътуване, в което строгият план да стигнеш до определено място не е от особена полза. Много по-добре е, пътувайки, да имаме желанието да открием кои сме.

Десетте заповеди на духовния пътник

  1. Избягвай да пътуваш с единствената цел да поставиш флагче на картата и да кажеш: „Тук съм бил“.
  2. Остави вкъщи предразсъдъците и предварително изградените си представи. По пътя не съди, а учи.
  3. Не се води от препоръката „това трябва да се види“ в туристическия указател. Позволи на краката си да те отведат до места, които не са посочени на картата.
  4. Гледай, слушай, усещай аромати, дегустирай, опипвай… чувствай!
  5. Смеси се с местните жители, за да усетиш живота като тях самите.
  6. Грешната посока може да те отведе до най-страхотните открития.
  7. Душата на една територия е в нейните хора, а не в паметниците.
  8. Пътувай чрез думите – набави си книги за местата, които искаш да посетиш в бъдеще. Удоволствието от пътуването започва още при подготовката му.
  9. Винаги носи със себе си тетрадка и нещо за писане. Може би следващото ти приключение ще се окаже вдъхновение за някоя книга.
  10. Научи поне няколко думи на съответния език. Дори да са само десетина на брой, това вече е знак на уважение към местните, което ще ти помогне да се доближиш до тях.

Пророк Мохамед е казал: „Не ми разказвай всичко, което си учил, кажи ми колко си пътувал“. А що се отнася до изкуството на пътуването, несъмнено Индия е най-добрият университет.

Безкраен е броят на западните интелектуалци, които се обръщат към този край на света за напътствия и в търсене на промяна. На самия Мартин Лутър Кинг принадлежат думите: „В други страни може да отивам като турист, но в Индия идвам като поклонник“.

Промоцията е валидна до 31 юли 2024 г. при поръчка онлайн!

●●●

Двамата испански автори Ектор Гарсия и Франсеск Миралес със страст и изследователско любопитство изследват географията на щастието и дълголетието. Случайна среща между неуморния пътешественик, блогър и фотограф Ектор Гарсия и популярния писател, преводач и журналист Франсеск Миралес поставя началото на една уникална поредица, посветена на Япония, която постига феноменален успех по целия свят.

И след като запознават милиони читатели с тайнствените думи „икигай“ и „ичиго-ичие“, се отправят на поредното вдъхновяващо пътешествие – този път в мистична Индия, духовния резерват на човечеството.

Традиционният индуистки поздрав „Намасте“ – поздрав към свещеното в другия човек, ни напомня за божествената искра, която всеки носи в себе си. Авторите ни дават възможност да разберем какво се крие зад това толкова красиво послание и ни предлагат път за възстановяване на връзката с божественото, път към хармонията и благополучието.

от Ектор Гарсия и Франсеск Миралес

Обръщайки се към хилядолетната мъдрост на Индия, в по-малко от 20 ключови понятия книгата очертава една пълна карта на щастието.

Ще научите как да загърбите страданието и стреса и да живеете изпълнени със здраве и енергия, как да пробудите своя творчески потенциал и да направите така, че законът на кармата да работи във ваша полза всеки ден.

от Ектор Гарсия и Франсеск Миралес

Икигай е тайната на японското дълголетие! Той е твоята причина да живееш, онази страст, която ти носи удовлетворение и радост, смисълът на твоето съществуване.

Ичиго-ичие е изкуството да превръщаш всеки миг от живота си в незабравима възможност – една вековна японска философия, променила живота на милиони!

от Джордан Б. Питърсън

Това не са книги от един психолог за психология. Нито са класическите книги за самопомощ и личностно развитие. Те са много повече от това. В тях си дават среща психология, философия, литература и религия. И един брилянтен ум.

от д-р Евгений Божиев

Една безценна книга, от която ще научите как е устроено тялото ви, по какви закони функционира и как да се справите с болките и неразположенията. Ще разберете повече за старостта и с какво са свързани болестите на напредналата възраст. И най-важното – как сами да се справите с тях и да направите тялото си послушно и здраво на всяка възраст.

Ще откриете лесни техники за справяне с конкретни заболявания, методи за премахване на болката в различни части на тялото, както и много общи принципи на здравето…

САМО ДО 31.05.2024 - 30% ОТСТЪПКА ЗА ВСИЧКИ КНИГИ НА ИЗДАТЕЛСТВО ГНЕЗДОТО!ВИНАГИ БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ЗА ПОРЪЧКА НАД 60 ЛВ. www.gnezdoto.bg

здраве

6 книги, които ни показват как да извървим пътя към здравето, младостта и дълголетието

вдъхновение

12 правила, които ще ни помогнат да не превърнем света в ад

мъдрост

Десет закона на щастието от мистична Индия

Джордан Питърсън: Не позволявайте на децата си да правят неща, които ви карат да не ги харесвате

Наскоро наблюдавах как едно тригодишно хлапе едва-едва се влачи след родителите си сред тълпите хора на летището. На интервали от пет секунди то надаваше пронизителен вик – и по-важното, правеше [...]

Джордан Питърсън: В добре функциониращите общества главният показател за статуса е компетентността. Не властта!

Предлагаме ви няколко мисли от великолепната книга на д-р Джордан Питърсън „12 правила за живота: Противоотрова срещу хаоса“, която слага пръст в раните на днешния свят, за да ни покаже пътя [...]

Защо сляпото борене на калории може да ви подведе?

Трябва да се храним по-здравословно, трябва да мислим за храната, но трябва да спрем да броим калориите. Причината, поради която трябва да избягваме броенето на калориите, е, че това е несъвършена техника… [...]

МЪДРОСТ И ВДЪХНОВЕНИЕ

Мъдрост и вдъхновение

ПСИХОЛОГИЯ

Психология

ХРАНЕНЕ И ЗДРАВЕ

Хранене и здраве

РОДИТЕЛИ И ДЕЦА

Родители и деца

Go to Top