Джордан Питърсън: Ако искате да тичате, трябва първо да се научите да ходите

Джордан Питърсън: Ако искате да тичате, трябва първо да се научите да ходите

Преди няколко години при мен дойде една млада жена на около двайсет години – племенница на някакъв човек, който ми писа, след като гледал една от онлайн лекциите ми. Тя изглеждаше ужасно нещастна и сподели, че през последните шест месеца почти не е ставала от леглото. Дойде да поговорим, защото беше отчаяна. Каза ми, че единственото нещо, което я спира да посегне на живота си, е отговорността за екзотичния ѝ домашен любимец – африкански сервал (африкански хищник от семейство Котки – Бел. пр.). Това беше последната искра на предишния ѝ пламенен интерес към биологията, която за нейно съжаление изоставила след отпадането си от гимназията. Вместо да ѝ обърнат внимание, родителите ѝ я бяха оставили да се носи по течението и за няколко години това беше довело до катастрофални последици.

Въпреки окаяното си положение тя имаше нещо като план. Мислеше да запише двугодишен курс на обучение, за да завърши гимназия, и после да кандидатства в колеж по ветеринарна медицина. Само че все още не беше проверила какво е необходимо да направи стъпка по стъпка, за да осъществи тази своя амбиция. Нуждаеше се от ментор. Тя нямаше близки приятели. За нея беше по-лесно да остане пасивна и да се предаде на своята изолация. Поговорихме си надълго и нашироко в продължение на около час. Беше добро дете. Предложих ѝ да обсъдим по-подробно бъдещето ѝ и ако е съгласна, да се включи в една създадена от мен и колегите ми онлайн програма за планиране на целите.

Всичко вървеше добре, докато разговорът не се насочи към политиката. След като обсъдихме собствената ѝ житейска ситуация, тя изрази негодувание заради състоянието на света и надвисналата глобална катастрофа, свързана, както изтъкна, с последиците от човешката дейност върху околната среда.

По принцип няма нищо лошо да изразяваш загриженост за проблемите на планетата. Но не е в реда на нещата да надценяваш собствената си компетентност по тези въпроси – а може би изобщо да разсъждаваш върху тях, – когато си на двайсет, когато в живота ти не се случва нищо хубаво и дори не можеш да се насилиш да станеш от леглото. При това положение е необходимо да изясниш собствените си приоритети, а за тази цел трябва да проявиш нужното смирение, да обърнеш внимание на собствените си проблеми и да започнеш да ги разрешаваш.

По средата на тази словесна размяна си дадох сметка, че вече не водя разговор с изгубената млада жена, дошла да се допита до мен. Изведнъж се оказах в ролята на хипотетично равностоен събеседник, въвлечен в дебат с един идеолог, който знае какво не е наред в световен мащаб; който е наясно чия е вината за глобалните проблеми; който съзнава, че проявата на всяко лично желание ни прави участници в разрушаването на света и следователно е неморална; и най-сетне, който е убеден, че всички ние сме едновременно виновни и обречени. Да продължа да водя този разговор, означаваше две неща: първо, да приема, че вече не разговарям с онази изгубена млада жена, а с човека или с нещото, което я беше обладало и я държеше в плен на някакви твърде общи, надличностни и цинични идеи; и второ, да приема, че обсъждането на подобни теми при конкретните обстоятелства е както приемливо, така и ползотворно.

И в двата случая нямаше да постигна нищо. Затова просто спрях. Не можех да не си направя извода, че това, което в продължение на месеци я държеше в състояние на морален ступор, беше не толкова чувството на вина, че има потенциален принос за пораженията, които човешката амбиция причинява на света, а по-скоро усещането за морално превъзходство, породено от собствената ѝ проява на загриженост (въпреки че подобна мрачна представа за човешките предразположености може да има опасно психологическо въздействие).

Простете за клишето, но ако искате да тичате, трябва първо да се научите да ходите. А преди да проходите – да се научите да пълзите. Само така можете да приемете позицията си на начинаещ – мястото си на дъното на йерархията, което презирате така безцеремонно, високомерно и користно. Освен това дълбоко античовешкото отношение, с което се проливат сълзи за погубването на околната среда, и нехуманното отношение на човека към човека неизбежно оказват силно въздействие върху психологическата нагласа, определяща връзката на индивида със самия себе си.

снимка: Gage Skidmore 

 


Откъс от книгата ОТВЪД РЕДА: ОЩЕ 12 ПРАВИЛА ЗА ЖИВОТА на д-р Джордан Б. Питърсън, издателство Гнездото

Във времена на нестабилност и страдание Питърсън ни напомня, че има източници на сила, от които всички можем да черпим: прозрения, заимствани от психологията, философията и най-великите митове и истории на човечеството. Опирайки се на трудно извоюваните истини на древната мъдрост, както и на дълбоко лични уроци от собствения си живот и клинична практика, Питърсън предлага още 12 нови принципа, които да насочат читателите към по-смел, истински и смислен живот.

Промоцията е валидна до 31 юли 2024 г. при поръчка онлайн!

●●●

Талантът на Джордан Питърсън като оратор и смелостта му да изразява мислите си го направиха изключително популярен в целия свят. Той е определян като „един от най-значителните съвременни мислители“ и „най-влиятелният интелектуалец на западното общество“, а милиони хора са вдъхновени от личността и словото му. На лекциите и публичните му изяви се стичат десетки хиляди, последователите му в YouTube вече са 5 милиона души, в Twitter – 2,5 милиона, в Instagram – 3,5 милиона, а видеоклиповете, създадени от негови почитатели, които циркулират в мрежата, наближават милиард.

от Джордан Б. Питърсън

Това не са книги от един психолог за психология. Нито са класическите книги за самопомощ и личностно развитие. Те са много повече от това. В тях си дават среща психология, философия, литература и религия. И един брилянтен ум.

Емоционална пластичност | д-р Сюзън Дейвид

от д-р Сюзън Дейвид

Един изцяло нов метод за справяне с емоциите! Метод, който ни показва как да се откачим от вредните мисловни модели, да осъзнаем по-добре емоциите си и да живеем в мир с тях, за да се наслаждаваме на взаимоотношенията си, да постигаме целите си и да живеем пълноценно точно сега.

Книги от д-р Лиса Ранкин

от д-р Лиса Ранкин

Медицината все още здраво стиска в ръцете си златния ключ към човешкото здраве и не приема идеята, че чрез мислите и емоциите си човек може да подобри здравословното си състояние или обратното – да се разболее. Но истината е, че всичко е в нашите ръце, в нашия могъщ ум.

В човешкия организъм е скрита огромна мъдрост, неподозирана сила, която може да твори чудеса. Просто трябва да му създадем подходящи условия за това.

 Ефектът на теломерите | д-р Елизабет Блекбърн, д-р Елиса Епъл

от д-р Елизабет Блекбърн – лауреат на Нобелова награда за откритията си в областта на стареенето и д-р Елиса Епъл – здравен психолог

Процесът на стареене може да се забави и дори да се обърне! Първата книга, която на достъпен език обяснява как стареем и как с малки промени в ежедневието и мисленето си можем да изглеждаме по-млади и да се чувстваме така!

САМО ДО 31.05.2024 - 30% ОТСТЪПКА ЗА ВСИЧКИ КНИГИ НА ИЗДАТЕЛСТВО ГНЕЗДОТО!ВИНАГИ БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ЗА ПОРЪЧКА НАД 60 ЛВ. www.gnezdoto.bg

здраве

6 книги, които ни показват как да извървим пътя към здравето, младостта и дълголетието

вдъхновение

12 правила, които ще ни помогнат да не превърнем света в ад

мъдрост

Десет закона на щастието от мистична Индия

Все ми е едно дали имам пари. Интересува ме дали съм благословен да зърна слънцето още един ден

Способни ли сме да отвръщаме с радост дори при най-ужасяващите обстоятелства? Можем ли да простим и най-голямата несправедливост и да продължим да се наслаждаваме на живота? Озлоблението и неспособността да [...]

Не пропускай безценните мигове с родителите си. Утре може да е късно…

Приятелите могат да бъдат предатели, любимите – неверни, но родителите винаги остават с теб. Те са най-безценното в живота... и най-недооцененото от нас. Една притча разказва за това... В една [...]

Или престани да се оплакваш и започвай да стреляш, или смири гордостта си и си избери по-лесна цел

– Учителю – попитал ученикът, – защо има толкова трудности, които ни пречат да постигнем целите си, отклоняват ни от избрания път и ни карат да се признаем за слаби? [...]

Джордан Питърсън: Не позволявайте на децата си да правят неща, които ви карат да не ги харесвате

Наскоро наблюдавах как едно тригодишно хлапе едва-едва се влачи след родителите си сред тълпите хора на летището. На интервали от пет секунди то надаваше пронизителен вик – и по-важното, правеше [...]

Жертва ли сме на своите гени?

Още доказателства за идеята, че убежденията се превръщат във физиологически промени в тялото, идват от лабораториите на учените, които изследват онзи дял от молекулярната биология, наречен епигенетика – „контрол над [...]

Не можеш да излекуваш тялото, без да лекуваш душата: историята на едно самоизцеление

Мария беше типична жителка на окръг Марин в Северна Калифорния. Беше вегетарианка, обичаше разходките сред природата, практикуваше йога, състезаваше си в триатлони, приемаше много хранителни добавки, не пушеше и избягваше употребата на алкохол и упойващи вещества. Но медицинският й картон беше дебел половин метър и тя страдаше от четири хронични заболявания.

МЪДРОСТ И ВДЪХНОВЕНИЕ

Мъдрост и вдъхновение

ПСИХОЛОГИЯ

Психология

ХРАНЕНЕ И ЗДРАВЕ

Хранене и здраве

РОДИТЕЛИ И ДЕЦА

Родители и деца

Go to Top