Ти ме научи да обичам…

Ти ме научи да обичам…

Един мъж казал на съпругата си най-важните думи: „Ти ме научи да обичам“. През годините, в които били заедно, той много пъти ѝ казвал „обичам те“. Но тези най-важни думи изрекъл десет години след сватбата:

„Бях алчен. Защото ме бяха научили да мисля за себе си и първи да си грабвам парче от сладкиша. Бяха ми обяснили, че без пари не съм нужен никому, че никой няма да дели с мен и трябва да вземам всичко за себе си! Но ти даваше най-доброто на мен и на децата. Беше великодушна и добра към мен.

Бях подозрителен и недоверчив. Бяха ми обяснили, с нагледни примери, че всички мамят, изневеряват и предават. И дълбоко в себе си очаквах измама или изневяра. Дори не виждах нищо странно в това. Но ти ме научи на вярност и доверие. Разбрах, че хората могат да се доверяват един на друг.

Бях груб. Възпитан съм в семейство, в което е нормално хората да се оскърбяват взаимно и да се ругаят с нецензурни думи. Да изливат гнева си върху оня, който е до тях. Но ти ме научи да съм мил и нежен с любимите си хора и да ги щадя.

Бях студен. Невнимателен. Егоистичен. Не го осъзнавах, защото още от раждането съм бил заобиколен с такива хора. Но от твоята топлина се размразих и стоплих. Научих се да обичам.“

Всички се раждат способни да обичат. Всички без изключение. Но по-късно човек може да попадне в ръцете на някой, който да убие тази способност, да я стъпче и унищожи до основи. Тогава му се налага да се учи отново – така, както се учат отново да ходят онези, които се преживели травма или дълго време са били обездвижени. Понякога се получава, понякога – не.

Само със своя пример и своята любов можеш да научиш човека да обича. Както онази любяща жена е научила мъжа си. Той постигнал много за десет години, превърнал се в успешен и богат човек. Зареждала го енергията на любовта, на взаимната любов, на която неусетно се учел. Той просто повтарял движенията и артикулацията на своя „преподавател“…

И ето че казал тези толкова важни думи. Целунал жена си и ѝ благодарил. Без аплодисменти и фойерверки: тази вечер двамата били сами. Чували шума на морето и гледали залеза. И просто стояли прегърнати.

Двама души, единият от които научил другия да обича… Нима има нещо по-важно от това умение? Да бъдат благословени онези, които са ни върнали тази способност…

 


Откъс от книгата КАЛЕЙДОСКОП НА ЖИВОТА на Анна Кирянова, издателство Гнездото

Често обезценяваме малките неща в живота си и спираме да ги забелязваме. Но те са като цветните стъкълца в калейдоскопа, които създават причудливи форми и рисунки. Понякога е достатъчно просто да разтърсим тези стъкълца в паметта си и да погледнем по-отблизо, за да видим истинско чудо.

Книгата „Калейдоскоп на живота“ ще ви помогне да видите необикновения рисунък в калейдоскопа на своя живот и да откриете чудото. Нейните малки топли истории ще ви поканят в света на доброто и ще ви вдъхновят за промяна.

Промоцията е валидна до 31 юли 2024 г. при поръчка онлайн!

●●●

Анна Кирянова е известен руски психотерапевт и професионален философ, писател и автор на уникални методи за решаване на психологически проблеми. Има висше философско образование и втора специалност „психологическо консултиране и психология на личността“.

Дълбоките и мъдри истории на Анна Кирянова са вдъхновили хиляди читатели и са им помогнали да погледнат на света по нов начин. Нейната философия е, че позитивните хора невинаги са в състояние сами да разпознаят в себе си положителната енергия. Затова е необходима помощта на специалист, който знае как да „извади“ всичко хубаво и добро, което човек носи в себе си, и да накара това добро да работи в негова полза.

от Анна Кирянова

Докато прелиствате страниците на тази книга, ще размишлявате над разнообразни жизнени ситуации заедно с един проницателен психолог и мъдър философ, който неведнъж се е изправял пред сложни житейски дилеми. И ще получите от него простички и мъдри съвети.

156 истории, които ще завладеят душата ви, ще ви подскажат решение и ще ви накарат да преосмислите важни аспекти от своя живот. Ще променят самите вас…

от д-р Кели Макгонигъл

Две практически ръководства, основани на авангардни научни изследвания!

Авторът e доктор на науките, психолог, преподавател в Станфордския университет и автор на два от най-популярните курсове в Станфорд – „Наука за силата на волята“ и „Новата наука за стреса“.

Книги, които ще ви помогнат сами да управлявате съдбата си!

съставител: Калина Петрова

Днес, в нашия сложен и безумен свят, повече от всякога имаме нужда от прости и мъдри думи, които да ни подскажат пътя, когато сме го изгубили, да запалят светлината, когато около нас е мрак, и да възпламенят любовта, когато сме забравили за нея. Защото тя е там, в сърцето!

„Най-важната истина може да откриеш с помощта на един прост разказ, както изгубената златна монета – на светлината на най-евтината свещ.“

 Ефектът на теломерите | д-р Елизабет Блекбърн, д-р Елиса Епъл

от д-р Елизабет Блекбърн – лауреат на Нобелова награда за откритията си в областта на стареенето и д-р Елиса Епъл – здравен психолог

Процесът на стареене може да се забави и дори да се обърне! Първата книга, която на достъпен език обяснява как стареем и как с малки промени в ежедневието и мисленето си можем да изглеждаме по-млади и да се чувстваме така!

САМО ДО 31.05.2024 - 30% ОТСТЪПКА ЗА ВСИЧКИ КНИГИ НА ИЗДАТЕЛСТВО ГНЕЗДОТО!ВИНАГИ БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ЗА ПОРЪЧКА НАД 60 ЛВ. www.gnezdoto.bg

здраве

6 книги, които ни показват как да извървим пътя към здравето, младостта и дълголетието

вдъхновение

12 правила, които ще ни помогнат да не превърнем света в ад

мъдрост

Десет закона на щастието от мистична Индия

Човекът, който търсел истината

Мустафа бил добър и мъдър човек. И през целия си живот търсел истината. Затова повече слушал, отколкото говорел. Слушал с еднакво внимание всички – и тези, които хората смятали за [...]

МЪДРОСТ И ВДЪХНОВЕНИЕ

Мъдрост и вдъхновение

ПСИХОЛОГИЯ

Психология

ХРАНЕНЕ И ЗДРАВЕ

Хранене и здраве

РОДИТЕЛИ И ДЕЦА

Родители и деца

Go to Top