Най-добрият начин да преодолееш трудното време…

Най-добрият начин да преодолееш трудното време…

За един предприемач настъпили трудни времена. Нямал клиенти, трябвало да изплаща кредити, партньорът му излязъл от бизнеса и взел каквото още можело да се вземе. Налагало се да работи здраво, за да успее поне да задържи бизнеса на повърхността, да спаси производството и продажбите. Трудел се, търсел изход, водел преговори. Трябвало да влага пари в реклама, да плаща на работниците. Но парите се топели. Тежко време дошло.

И той започнал втора работа като таксиметров шофьор.

Вечер и през нощта карал такси. Бил отличен шофьор, възпитан човек и интересен събеседник за онези, които сами проявявали желание да поговорят с него или да му разкажат историята си. Предприемачът таксиджия пускал музика по желание на клиентите, подавал ръка на дамите, отварял им вратата, карал внимателно и плавно, усмихвал се на място… Той не виждал нищо срамно в допълнителната си работа, пък и тя го увлякла. И докато карал таксито и общувал с хората, започнали да му хрумват гениални идеи за бизнеса. Измислил просто блестящ план за измъкване от кризата.

И изведнъж започнали да му се обаждат и да му пишат точните хора, да му предлагат полезно сътрудничество. Появили се инвеститори, намерил се и нов бизнес партньор. Всичко тръгнало нагоре от само себе си, силите му започнали да се възвръщат. И как станало това? Той променил типа дейност, но не просто го променил, а се потопил изцяло в процеса. От което последвали три неща. Първо, отдалечил се от проблемите. Второ, успокоил се, като разбрал, че няма да умре от глад и ще може да храни семейството си. Трето, прекарвал повече време в общуване, усъвършенствал други навици, пътувал из града, срещал се с нови хора, слушал разни истории, музика… Което за него било своеобразна почивка – а той отдавна не си го бил позволявал.

Ако беше продължил борбата, без да се отвлече от проблемите и да превключи на друга вълна, този човек щеше съвсем да остане без сили и да се предаде. И щеше да загуби всичко. Ако се беше отдал на забавление и удоволствия, на клубове и курорти, би загубил всичко още по-бързо. Да седне със скръстени ръце, да хвърли всичко и да започне да хленчи – това пък е съвсем задънена улица. А той се заел с желание с полезна дейност, която задоволявала основните му потребности. И така да се каже, напълнил резервоара си с бензин. Заредил акумулатора си.

Когато си в трудна ситуация, прекрасен начин да подобриш положението е да положиш поносими усилия в друга област. Да действаш конструктивно. Или да си намериш допълнителна работа, или да ремонтираш дома си, или да научиш нещо полезно, ново; дори да се заемеш със здравето си, да влезеш във форма – това е спасително и полезно.

Важното е да вършиш това „друго“ с желание и ентусиазъм, да го вършиш добре. Така можеш „да се заредиш с енергия“; хората ще го усетят. Клеймото „неудачник“ няма да се стовари върху онзи, който е зает с успешен и полезен труд. Това е прекрасен начин да преодолееш трудното време.

 


Откъс от книгата КАЛЕЙДОСКОП НА ЖИВОТА на Анна Кирянова, издателство Гнездото

Често обезценяваме малките неща в живота си и спираме да ги забелязваме. Но те са като цветните стъкълца в калейдоскопа, които създават причудливи форми и рисунки. Понякога е достатъчно просто да разтърсим тези стъкълца в паметта си и да погледнем по-отблизо, за да видим истинско чудо.

Книгата „Калейдоскоп на живота“ ще ви помогне да видите необикновения рисунък в калейдоскопа на своя живот и да откриете чудото. Нейните малки топли истории ще ви поканят в света на доброто и ще ви вдъхновят за промяна.

Промоцията е валидна до 15 април 2024 г. при поръчка онлайн!

●●●

Анна Кирянова е известен руски психотерапевт и професионален философ, писател и автор на уникални методи за решаване на психологически проблеми. Има висше философско образование и втора специалност „психологическо консултиране и психология на личността“.

Дълбоките и мъдри истории на Анна Кирянова са вдъхновили хиляди читатели и са им помогнали да погледнат на света по нов начин. Нейната философия е, че позитивните хора невинаги са в състояние сами да разпознаят в себе си положителната енергия. Затова е необходима помощта на специалист, който знае как да „извади“ всичко хубаво и добро, което човек носи в себе си, и да накара това добро да работи в негова полза.

от Анна Кирянова

Докато прелиствате страниците на тази книга, ще размишлявате над разнообразни жизнени ситуации заедно с един проницателен психолог и мъдър философ, който неведнъж се е изправял пред сложни житейски дилеми. И ще получите от него простички и мъдри съвети.

156 истории, които ще завладеят душата ви, ще ви подскажат решение и ще ви накарат да преосмислите важни аспекти от своя живот. Ще променят самите вас…

от д-р Кели Макгонигъл

Две практически ръководства, основани на авангардни научни изследвания!

Авторът e доктор на науките, психолог, преподавател в Станфордския университет и автор на два от най-популярните курсове в Станфорд – „Наука за силата на волята“ и „Новата наука за стреса“.

Книги, които ще ви помогнат сами да управлявате съдбата си!

съставител: Калина Петрова

Днес, в нашия сложен и безумен свят, повече от всякога имаме нужда от прости и мъдри думи, които да ни подскажат пътя, когато сме го изгубили, да запалят светлината, когато около нас е мрак, и да възпламенят любовта, когато сме забравили за нея. Защото тя е там, в сърцето!

„Най-важната истина може да откриеш с помощта на един прост разказ, както изгубената златна монета – на светлината на най-евтината свещ.“

 Ефектът на теломерите | д-р Елизабет Блекбърн, д-р Елиса Епъл

от д-р Елизабет Блекбърн – лауреат на Нобелова награда за откритията си в областта на стареенето и д-р Елиса Епъл – здравен психолог

Процесът на стареене може да се забави и дори да се обърне! Първата книга, която на достъпен език обяснява как стареем и как с малки промени в ежедневието и мисленето си можем да изглеждаме по-млади и да се чувстваме така!

САМО ДО 18.03.2024 - 30% ОТСТЪПКА ЗА ВСИЧКИ КНИГИ НА ИЗДАТЕЛСТВО ГНЕЗДОТО!ВИНАГИ БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ЗА ПОРЪЧКА НАД 60 ЛВ. www.gnezdoto.bg

здраве

6 книги, които ни показват как да извървим пътя към здравето, младостта и дълголетието

вдъхновение

12 правила, които ще ни помогнат да не превърнем света в ад

мъдрост

Десет закона на щастието от мистична Индия

Подменя ли се виновникът за гастрита и язвената болест

В името на печалбите на фармацевтичните компании, започнаха да учат младите лекари, че за тези заболявания е виновна бактерията хеликобактер пилори. Точно тя, видите ли, предизвиквала развитието на гастрита и язвената болест. И подкрепят твърдението си с довода, че при тези болести я откриват в стомаха по-често, отколкото когато ги няма.

Не можеш да излекуваш тялото, без да лекуваш душата: историята на едно самоизцеление

Мария беше типична жителка на окръг Марин в Северна Калифорния. Беше вегетарианка, обичаше разходките сред природата, практикуваше йога, състезаваше си в триатлони, приемаше много хранителни добавки, не пушеше и избягваше употребата на алкохол и упойващи вещества. Но медицинският й картон беше дебел половин метър и тя страдаше от четири хронични заболявания.

Благодарим ти, Агата Кристи, благодарим ти за книгите и за житейската мъдрост!

Всички знаем името на Агата Кристи. Всички сме осъмвали с нейните заплетени истории. Но какво знаем за човека Агата Мери Клариса? Аз например не знаех абсолютно нищо освен широко известните [...]

Защо сляпото борене на калории може да ви подведе?

Трябва да се храним по-здравословно, трябва да мислим за храната, но трябва да спрем да броим калориите. Причината, поради която трябва да избягваме броенето на калориите, е, че това е несъвършена техника… [...]

Жертва ли сме на своите гени?

Още доказателства за идеята, че убежденията се превръщат във физиологически промени в тялото, идват от лабораториите на учените, които изследват онзи дял от молекулярната биология, наречен епигенетика – „контрол над [...]

МЪДРОСТ И ВДЪХНОВЕНИЕ

Мъдрост и вдъхновение

ПСИХОЛОГИЯ

Психология

ХРАНЕНЕ И ЗДРАВЕ

Хранене и здраве

РОДИТЕЛИ И ДЕЦА

Родители и деца

Go to Top