Има един вид оплакване, което Висшите сили не прощават

Има един вид оплакване, което Висшите сили не прощават

Всички останали оплаквания понякога са възможни и оправдани. Чувстваш се слаб – оплачеш се. Случва се. Болка, глад, предателството на близък човек, мъчителната неизвестност – малко ли причини може да има за оплакванията ни… Дори силните хора понякога се оплакват. Но оплакването от скука не се прощава.

„Скучно ми е“ – казва човек сит, здрав, с покрив над главата. Скучно ли? Това може да се поправи много бързо. Ето, заповядай на „влакчето на ужасите“, там не е скучно. Като те раздруса на завоя, като си удариш главата и се нараниш при лудата скорост… ех, къде ли изчезна скуката.

Само че ще се возиш не толкова, колкото ти се иска, а колкото реши съдбата. Ще се возиш, докато не загубиш всичко по този нестабилен и опасен път. Дори не се знае дали ще дочакаш края на атракцията…

Скуката означава, че всичките нужди на човека са задоволени, а на него му се иска още нещо. Но не го изисква от себе си, той няма намерение да полага усилия. Ох, това е толкова скучно! Ще му се да го забавляват. Той вече не цени това, което има. Играчките са му омръзнали, трябват му нови. Нищо че старите са прекалено много. Всичко му е омръзнало, панакотата му е писнала и вече не му е вкусна.

Някои гръмогласно и публично се оплакват от скука. Сиреч, седя си аз сам, като в хладна тъмница, нямам какво да правя, вече не мога да ям, омръзна ми да гледам филми. Естествено, плащат ми заплата, но без пътешествия ми е скучно.

А има хора, които от безпокойство не знаят с какво по-напред да се захванат. Чудят се как да си платят наема и как – кредита, с какво да хранят децата си и да купуват лекарства; компютърът им се е повредил, детето им е болно, нямат пари, в миниатюрното жилище са петима души… На тях изобщо не им е скучно. На тях им е страшно, тревожно, може би и малко гладно. Но няма и помен от скука.

Да се оплакваш от скука, значи да се оплакваш от щастието. Защото щастие е когато няма нещастие, така смятали древните философи. Щастието е липса на страдание, ето това е щастието. Оплакват се не от скука, а от щастието, което не са оценили. Щастието им е омръзнало, дайте им нещо друго!

Какво могат да дадат Висшите сили в замяна на щастието? В замяна на здравето? В замяна на сития стомах и спокойствието? В замяна на здравето могат да дадат болест, щом човекът толкова ги моли. В замяна на ситостта – глад. И в замяна на бездействието – бягство и тежък труд.

Затова оплакванията от скука не се прощават. А оплакващият се бързо се избавя от скуката, от всичко онова, което му е омръзнало.

Особено бързо се отървават от скуката онези, които досаждат на останалите, на хората, които се борят с бедността или страданието. Досаждат и настояват да ги развличат. Дори да изпитват съчувствие към скуката им.

Ако искате да се повозите на „влакчето на ужасите“, по-гръмогласно и продължително се оплаквайте от скуката си. Само че по-далече, за да не навлечете нещастие и на нас. На когото му е скучно на „Титаник“, той скоро ще се окаже в ледената вода. Където изобщо не е скучно. Скуката минава, когато цениш онова, което имаш. И помагаш на другите, които нямат време да скучаят. Те трябва да оцеляват.

 


Откъс от книгата КАЛЕЙДОСКОП НА ЖИВОТА на Анна Кирянова, издателство Гнездото

Често обезценяваме малките неща в живота си и спираме да ги забелязваме. Но те са като цветните стъкълца в калейдоскопа, които създават причудливи форми и рисунки. Понякога е достатъчно просто да разтърсим тези стъкълца в паметта си и да погледнем по-отблизо, за да видим истинско чудо.

Книгата „Калейдоскоп на живота“ ще ви помогне да видите необикновения рисунък в калейдоскопа на своя живот и да откриете чудото. Нейните малки топли истории ще ви поканят в света на доброто и ще ви вдъхновят за промяна.

Промоцията е валидна до 30 април 2024 г. при поръчка онлайн!

●●●

Анна Кирянова е известен руски психотерапевт и професионален философ, писател и автор на уникални методи за решаване на психологически проблеми. Има висше философско образование и втора специалност „психологическо консултиране и психология на личността“.

Дълбоките и мъдри истории на Анна Кирянова са вдъхновили хиляди читатели и са им помогнали да погледнат на света по нов начин. Нейната философия е, че позитивните хора невинаги са в състояние сами да разпознаят в себе си положителната енергия. Затова е необходима помощта на специалист, който знае как да „извади“ всичко хубаво и добро, което човек носи в себе си, и да накара това добро да работи в негова полза.

от Анна Кирянова

Докато прелиствате страниците на тази книга, ще размишлявате над разнообразни жизнени ситуации заедно с един проницателен психолог и мъдър философ, който неведнъж се е изправял пред сложни житейски дилеми. И ще получите от него простички и мъдри съвети.

156 истории, които ще завладеят душата ви, ще ви подскажат решение и ще ви накарат да преосмислите важни аспекти от своя живот. Ще променят самите вас…

от д-р Кели Макгонигъл

Две практически ръководства, основани на авангардни научни изследвания!

Авторът e доктор на науките, психолог, преподавател в Станфордския университет и автор на два от най-популярните курсове в Станфорд – „Наука за силата на волята“ и „Новата наука за стреса“.

Книги, които ще ви помогнат сами да управлявате съдбата си!

съставител: Калина Петрова

Днес, в нашия сложен и безумен свят, повече от всякога имаме нужда от прости и мъдри думи, които да ни подскажат пътя, когато сме го изгубили, да запалят светлината, когато около нас е мрак, и да възпламенят любовта, когато сме забравили за нея. Защото тя е там, в сърцето!

„Най-важната истина може да откриеш с помощта на един прост разказ, както изгубената златна монета – на светлината на най-евтината свещ.“

 Ефектът на теломерите | д-р Елизабет Блекбърн, д-р Елиса Епъл

от д-р Елизабет Блекбърн – лауреат на Нобелова награда за откритията си в областта на стареенето и д-р Елиса Епъл – здравен психолог

Процесът на стареене може да се забави и дори да се обърне! Първата книга, която на достъпен език обяснява как стареем и как с малки промени в ежедневието и мисленето си можем да изглеждаме по-млади и да се чувстваме така!

САМО ДО 30.04.2024 - 30% ОТСТЪПКА ЗА ВСИЧКИ КНИГИ НА ИЗДАТЕЛСТВО ГНЕЗДОТО!ВИНАГИ БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ЗА ПОРЪЧКА НАД 60 ЛВ. www.gnezdoto.bg

здраве

6 книги, които ни показват как да извървим пътя към здравето, младостта и дълголетието

вдъхновение

12 правила, които ще ни помогнат да не превърнем света в ад

мъдрост

Десет закона на щастието от мистична Индия

Ти ме научи да обичам…

Един мъж казал на съпругата си най-важните думи: „Ти ме научи да обичам“. През годините, в които били заедно, той много пъти ѝ казвал „обичам те“. Но тези най-важни [...]

Или престани да се оплакваш и започвай да стреляш, или смири гордостта си и си избери по-лесна цел

– Учителю – попитал ученикът, – защо има толкова трудности, които ни пречат да постигнем целите си, отклоняват ни от избрания път и ни карат да се признаем за слаби? [...]

МЪДРОСТ И ВДЪХНОВЕНИЕ

Мъдрост и вдъхновение

ПСИХОЛОГИЯ

Психология

ХРАНЕНЕ И ЗДРАВЕ

Хранене и здраве

РОДИТЕЛИ И ДЕЦА

Родители и деца

Go to Top