Какво говори за нас хранителното ни поведение при силен стрес

Какво говори за нас хранителното ни поведение при силен стрес

Някои хора започват да ядат много в периоди на тревога и стрес. На други залъкът им засяда в гърлото, хапка не могат да преглътнат. Защо става така, в какво е разликата между тези хора? Каква е причината?

Този въпрос ме занимава отдавна. И една ябълка ми помогна да намеря отговора, както падането на ябълката е открило пред Нютон закона за земното притегляне. Бях ядосана след неприятен разговор и машинално взех една ябълка и отхапах парченце. Загризах твърдата ябълка и тогава проумях нещо важно – че инстинктивно съм избрала твърда храна, от която можеш да отхапеш със зъби и да я сдъвчеш.

Изпитвах спотаен гняв – не стига че плагиатът бе присвоил мой текст, ами отгоре на всичко ме накараха да доказвам авторството си. Доказах го. Загубих време и сили. Но в душата ми остана гневът, който не признавах и не осъзнавах. И точно той ме накара да посегна към ябълката. Макар че строго следя калориите и количеството храна, което приемам.

Това беше стрес, стрес от гняв. И някъде дълбоко в подсъзнанието ми се събудиха древните инстинкти: хубавичко да ухапя онзи, който ми е причинил болка и страдание. Може би дори да го изям. Да го схрупам, да сдъвча агресора. И да изплюя костите му.

Естествено, ние сме нормални цивилизовани хора. Дори няма да ни мине през ума да ухапем някого или да го изядем! Но някъде в най-дълбоките пластове на подсъзнанието това вече го има. И ние подсъзнателно вадим агресията наяве чрез храната. Дъвчем и хапем. Тук дори не става въпрос за желанието да се нахраним, а именно за този скрит гняв. Но щом посягаме към храната, значи стресът е „добър“, имаме сили да го преживеем, изпитваме адекватни емоции. Само дето може да преядем и да напълнеем!

Трябва да оставите ябълката и да направите няколко дъвкателни движения, сякаш имитирате отхапване и сдъвкване на храната. Сигурно сте забелязали, че при такъв стрес челюстите са силно стиснати; дори в романите описват „стиснатите зъби и възлите, които се очертават под скулите“. Това е имитация на дъвкателния процес.

Отхапали сме парче от врага си и сме го сдъвкали. Но не го осъзнаваме. На практика отхапваме от нещо безобидно, от ябълката например. Достатъчно е да направим няколко дъвкателни движения, и напрежението спада. Или пък да изпием бавно чаша вода. Опитайте. Това върши работа и когато ви се струва, че сте гладни. Гладът също минава!

Интересното е, че реакцията е различна. Някои започват да ядат и да дъвчат енергично – това са хората със здрава защитна агресия. Други изпитват силно желание за нещо сладко – този тип хора пък се нуждаят някой да ги утеши, да се гушнат в майчината гръд и да си хапнат млечице. Това са по-меките и добри хора; те също са наранени, но по-важното за тях е не победата над оня, който ги е обидил, а утехата. Тези хора трябва колкото се може по-скоро да чуят думи на подкрепа, да прегърнат свой близък, да се притиснат до него – може да е дори домашният любимец – и да се заредят с топлината на любовта. Това ще им помогне да не поглъщат сладки храни. Желанието им да подсладят горчивия хап веднага ще отмине.

Много по-опасен е стресът, при който човек не може да яде. Той сякаш е емоционално парализиран, вцепенен. Това наистина е спазъм на нервната система, трудно му е да дъвче и да преглъща. Следователно не може да се храни и да зарежда с енергия организма си. Загубил е силите си.

Такива хора се нуждаят не просто от подкрепа, а от лечение при психотерапевт. Това е стадият на вцепенението, а след него идва депресията и загубата на всички жизнени сили.

Наблюдавайте хранителното си поведение. Ако осъзнаете, че понякога преяждате от стрес, ще видите, че дълбоко в душата си изпитвате гняв към ситуацията и към виновника за нея. Вече знаете какъв е механизмът, така че ще можете да овладеете това желание.

Но когато не можете да се храните, нещата са сериозни. Организмът ви подава сигнал за бедствие като потъваща лодка. Това е тревожен сигнал. Вслушайте се в него и вземете мерки.

 


Откъс от книгата КАЛЕЙДОСКОП НА ЖИВОТА на Анна Кирянова, издателство Гнездото

Често обезценяваме малките неща в живота си и спираме да ги забелязваме. Но те са като цветните стъкълца в калейдоскопа, които създават причудливи форми и рисунки. Понякога е достатъчно просто да разтърсим тези стъкълца в паметта си и да погледнем по-отблизо, за да видим истинско чудо.

Книгата „Калейдоскоп на живота“ ще ви помогне да видите необикновения рисунък в калейдоскопа на своя живот и да откриете чудото. Нейните малки топли истории ще ви поканят в света на доброто и ще ви вдъхновят за промяна.

Промоцията е валидна до 30 април 2024 г. при поръчка онлайн!

●●●

Анна Кирянова е известен руски психотерапевт и професионален философ, писател и автор на уникални методи за решаване на психологически проблеми. Има висше философско образование и втора специалност „психологическо консултиране и психология на личността“.

Дълбоките и мъдри истории на Анна Кирянова са вдъхновили хиляди читатели и са им помогнали да погледнат на света по нов начин. Нейната философия е, че позитивните хора невинаги са в състояние сами да разпознаят в себе си положителната енергия. Затова е необходима помощта на специалист, който знае как да „извади“ всичко хубаво и добро, което човек носи в себе си, и да накара това добро да работи в негова полза.

от Анна Кирянова

Докато прелиствате страниците на тази книга, ще размишлявате над разнообразни жизнени ситуации заедно с един проницателен психолог и мъдър философ, който неведнъж се е изправял пред сложни житейски дилеми. И ще получите от него простички и мъдри съвети.

156 истории, които ще завладеят душата ви, ще ви подскажат решение и ще ви накарат да преосмислите важни аспекти от своя живот. Ще променят самите вас…

от д-р Кели Макгонигъл

Две практически ръководства, основани на авангардни научни изследвания!

Авторът e доктор на науките, психолог, преподавател в Станфордския университет и автор на два от най-популярните курсове в Станфорд – „Наука за силата на волята“ и „Новата наука за стреса“.

Книги, които ще ви помогнат сами да управлявате съдбата си!

съставител: Калина Петрова

Днес, в нашия сложен и безумен свят, повече от всякога имаме нужда от прости и мъдри думи, които да ни подскажат пътя, когато сме го изгубили, да запалят светлината, когато около нас е мрак, и да възпламенят любовта, когато сме забравили за нея. Защото тя е там, в сърцето!

„Най-важната истина може да откриеш с помощта на един прост разказ, както изгубената златна монета – на светлината на най-евтината свещ.“

 Ефектът на теломерите | д-р Елизабет Блекбърн, д-р Елиса Епъл

от д-р Елизабет Блекбърн – лауреат на Нобелова награда за откритията си в областта на стареенето и д-р Елиса Епъл – здравен психолог

Процесът на стареене може да се забави и дори да се обърне! Първата книга, която на достъпен език обяснява как стареем и как с малки промени в ежедневието и мисленето си можем да изглеждаме по-млади и да се чувстваме така!

САМО ДО 30.04.2024 - 30% ОТСТЪПКА ЗА ВСИЧКИ КНИГИ НА ИЗДАТЕЛСТВО ГНЕЗДОТО!ВИНАГИ БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ЗА ПОРЪЧКА НАД 60 ЛВ. www.gnezdoto.bg

здраве

6 книги, които ни показват как да извървим пътя към здравето, младостта и дълголетието

вдъхновение

12 правила, които ще ни помогнат да не превърнем света в ад

мъдрост

Десет закона на щастието от мистична Индия

Можем да излекуваме собствените си болки, като се обърнем към болките на другите – 15 духовни послания, от които се нуждаем днес

Искаме да ви припомним мъдрите слова на двама духовни гиганти, които звучат особено актуално в това тежко за целия свят време – време, в което човечеството се сблъска с небивало [...]

Умните не се обиждат, а правят изводи – 25 цитата от Агата Кристи

Един дълъг, изпълнен с емоции и превратности живот. Една изключителна личност, надарена с богато въображение, природна интелигентност и неизчерпаема страст към живота... Това е тя, Агата Кристи, неизбледняващата икона [...]

Или престани да се оплакваш и започвай да стреляш, или смири гордостта си и си избери по-лесна цел

– Учителю – попитал ученикът, – защо има толкова трудности, които ни пречат да постигнем целите си, отклоняват ни от избрания път и ни карат да се признаем за слаби? [...]

10 признака, че имате твърде много стрес хормони

За мнозина изразът „под стрес съм“ е станал своеобразен отличителен знак, повод за гордост. Ние парадираме със своя стрес като доказателство, че сме ангажирани, ефективни и ценни за обществото. Но за много от нас понятието „стресиран“ всъщност означава, че много, наистина много се страхуваме.

Ти ме научи да обичам…

Един мъж казал на съпругата си най-важните думи: „Ти ме научи да обичам“. През годините, в които били заедно, той много пъти ѝ казвал „обичам те“. Но тези най-важни [...]

Защо сляпото борене на калории може да ви подведе?

Трябва да се храним по-здравословно, трябва да мислим за храната, но трябва да спрем да броим калориите. Причината, поради която трябва да избягваме броенето на калориите, е, че това е несъвършена техника… [...]

МЪДРОСТ И ВДЪХНОВЕНИЕ

Мъдрост и вдъхновение

ПСИХОЛОГИЯ

Психология

ХРАНЕНЕ И ЗДРАВЕ

Хранене и здраве

РОДИТЕЛИ И ДЕЦА

Родители и деца

Go to Top