Може ли човек да привлича щастието или нещастието?

Може ли човек да привлича щастието или нещастието?

Понякога това е обвинението към жертвата. Един вид, сам си предизвикал всичко, което ти се случва. Заслужил си го. Но понякога това е реален факт. Действително, някои хора могат да привлекат определени събития с въображението си.

Ранди Гейдж, известен с прозвището Месията на милионерите, сега самият той мултимилионер, се сдобил със своя успех благодарение на… един куршум в корема. На улицата някакъв откачен наркоман го ограбил, а отгоре на това и го прострелял. Горкият Ранди едва не загинал, спасили го по чудо. Само че при операцията забравили куршума в стомаха му, тук наистина не му провървяло. Между другото, Ранди не бил светà вода ненапита: като тийнейджър натворил много бели, даже и в затвора полежал. Но това нападение променило живота му – страдащият младеж започнал да мисли. Какво друго му оставало, след като го измъчвали силни болки, не можел да работи, нямал застраховка, изхарчил всичките си пари за лечение… Само лежал, страдал и размишлявал.

Тогава изведнъж го осенила една мисъл – че е получил куршума по свое желание. Звучи безумно, но той бил убеден, че е така. Тук не става въпрос за това, че жертвата „сама си е виновна“ – изобщо не става дума за вина. А за стечението на обстоятелствата, което в точно определено време ни води на точно определено място. И ни кара да се държим по определен начин. Въпросът не е „заради какво?“, а „защо?“.

Ранди си спомнил, че от дете във филмите го привличали сцените, в които „лошите“ стрелят по главния герой. Било толкова драматично! Героят падал, ранен или убит, всички се струпвали около него, съжалявали го, опитвали се да го върнат към живота, плачели и го умолявали да отвори очи. И изричали дълбокомислено и високопарно: „Той е герой!“. В тези моменти малкото момче преживявало необичайно силни емоции. И понеже притежавало богато въображение, започвало да си фантазира. Представяло си, че е на мястото на героя, мечтаело да завърши живота си по същия начин. Или поне да бъде ранен. За да може всички да се надвесят над него и да му се възхищават!

В МОМЕНТА ЧЕТЕТЕ ОТКЪС ОТ КНИГАТА „КАЛЕЙДОСКОП НА ЖИВОТА“ НА АННА КИРЯНОВА

Глупави детски мечти… Но това, което страстно желаел, се случило – не при същите обстоятелства, разбира се, не при същите! И все пак се случило, нали? Само че никой не се спрял до ранения Гейдж, той дори линейката си извикал сам и сам се добрал до колибата, в която живеел тогава. Щом оздравял, Ранди започнал да търси връзка между събитията в живота на хората и онова, за което тайно си мечтаят. Тайните мечти са най-силни и могъщи – това е аксиома. Подсъзнанието с всички сили се опитва да въплъти онова, което толкова ярко и с такъв възторг сме си представяли.

Върху това убеждение Гейдж построил и философията, и бизнеса си. И станал мултимилионер, като „коригирал“ мечтите на другите хора и ги карал да мечтаят правилно. Разбира се, не всички имат ярко въображение. Това първо. И не всички събития са предизвикани от тайните ни мечти и цели. Съществува обективен свят със свои закони. Каквото и да говорим, епидемиите, войните и стихийните бедствия влияят на всички. Но в разсъжденията на Гейдж има истина. Има хора, които не осъзнават за какво се молят и за какво мечтаят в най-съкровените си фантазии.

Една жена се разболяла тежко и болестта ѝ прогресирала. Родителите и съпругът ѝ били отчаяни, лечението не помагало. Те се въртели около болната, грижели се за нея колкото могат. А тя лежала и страдала. И изведнъж си спомнила, че в детството си, в моментите, когато била разстроена или обидена, мечтаела да е на легло, болна и слаба, като героинята от един филм. Ръката ѝ да е безжизнено отпусната, тялото ѝ да е изтощено, а пресъхналите ѝ устни да шепнат думи на прошка към онези, които са я докарали до това тежко положение. Та нали когато боледуваш, всички около теб плачат и си признават грешките, разкайват се и се опитват да бъдат по-добри. Това е наказание за близките, които са те накарали да страдаш, нека сега да видят какво са сторили!

Преди време жената била силно обидена на мъжа си заради увлечението му по друга дама. Но бързо му простила – не било нищо сериозно, просто флирт и кореспонденция – и двамата се помирили. Дошло време обаче мечтата ѝ да се сбъдне – така решило подсъзнанието ѝ. Тя се разболяла, при това толкова тежко, че едва не умряла. Оздравяла чак когато намразила идиотската си мечта, признала си я мислено и искрено се сдобрила с мъжа си – тогава силите ѝ малко по малко се възвърнали и започнало оздравяването.

Може би затова някога родителите са забранявали на децата да рисуват смърт и болести или да проявяват излишна агресия в игрите – това също активира въображението. Затова се е смятало за опасно да се гледат лоши, страшни, негативни неща – колкото и да е странно, човек може да си се представи на мястото на онзи, с когото се е случило нещастието. Подобна фантазия неусетно прониква в главата и си остава там. А след това може да се въплъти в реалността. Един впечатлителен човек с развито въображение не бива да разглежда подробно и продължително картини на страдания, болести и гибел, защото подсъзнанието може да ги възприеме като мечта и по-късно да помогне всичко това да се реализира.

Ранди Гейдж съветва да се мечтае за хубави неща. Лично той незабавно започнал да си мечтае за „Додж“. Е, Гейдж може да е бил с оскъдна фантазия, но в крайна сметка се сдобил с мечтания автомобил. Изобщо страшно забогатял, като помагал на хората да мечтаят правилно и да имат правилните фантазии. Това е чудесно.

Въображението е голяма сила и онези, които го притежават, наистина могат да претворят мечтите си в реалност. Само че е важно да помнят: мечтите най-често са прекрасни, но има и мрачни, тъжни фантазии. Затова трябва да бъдем взискателни в общуването, в четенето, в избора на филми и музика. Това е много вярно твърдение, до което прочутият коуч е стигнал от собствен опит. А ние можем да се възползваме от този опит, за да не повтаряме чуждите грешки…

Психологът, коучът, всеки друг специалист, който работи с хора, има важна роля – той трябва да може да променя мечтата, да я превръща в хубава. Трябва да притежава богата образна реч, да умее да предава благотворни образи, които човек да види и да почувства. Да ги усети. Да ги възприеме.

 


Откъс от книгата КАЛЕЙДОСКОП НА ЖИВОТА на Анна Кирянова, издателство Гнездото

Често обезценяваме малките неща в живота си и спираме да ги забелязваме. Но те са като цветните стъкълца в калейдоскопа, които създават причудливи форми и рисунки. Понякога е достатъчно просто да разтърсим тези стъкълца в паметта си и да погледнем по-отблизо, за да видим истинско чудо.

Книгата „Калейдоскоп на живота“ ще ви помогне да видите необикновения рисунък в калейдоскопа на своя живот и да откриете чудото. Нейните малки топли истории ще ви поканят в света на доброто и ще ви вдъхновят за промяна.

Промоцията е валидна до 31 юли 2024 г. при поръчка онлайн!

●●●

Анна Кирянова е известен руски психотерапевт и професионален философ, писател и автор на уникални методи за решаване на психологически проблеми. Има висше философско образование и втора специалност „психологическо консултиране и психология на личността“.

Дълбоките и мъдри истории на Анна Кирянова са вдъхновили хиляди читатели и са им помогнали да погледнат на света по нов начин. Нейната философия е, че позитивните хора невинаги са в състояние сами да разпознаят в себе си положителната енергия. Затова е необходима помощта на специалист, който знае как да „извади“ всичко хубаво и добро, което човек носи в себе си, и да накара това добро да работи в негова полза.

от Анна Кирянова

Докато прелиствате страниците на тази книга, ще размишлявате над разнообразни жизнени ситуации заедно с един проницателен психолог и мъдър философ, който неведнъж се е изправял пред сложни житейски дилеми. И ще получите от него простички и мъдри съвети.

156 истории, които ще завладеят душата ви, ще ви подскажат решение и ще ви накарат да преосмислите важни аспекти от своя живот. Ще променят самите вас…

от д-р Кели Макгонигъл

Две практически ръководства, основани на авангардни научни изследвания!

Авторът e доктор на науките, психолог, преподавател в Станфордския университет и автор на два от най-популярните курсове в Станфорд – „Наука за силата на волята“ и „Новата наука за стреса“.

Книги, които ще ви помогнат сами да управлявате съдбата си!

съставител: Калина Петрова

Днес, в нашия сложен и безумен свят, повече от всякога имаме нужда от прости и мъдри думи, които да ни подскажат пътя, когато сме го изгубили, да запалят светлината, когато около нас е мрак, и да възпламенят любовта, когато сме забравили за нея. Защото тя е там, в сърцето!

„Най-важната истина може да откриеш с помощта на един прост разказ, както изгубената златна монета – на светлината на най-евтината свещ.“

 Ефектът на теломерите | д-р Елизабет Блекбърн, д-р Елиса Епъл

от д-р Елизабет Блекбърн – лауреат на Нобелова награда за откритията си в областта на стареенето и д-р Елиса Епъл – здравен психолог

Процесът на стареене може да се забави и дори да се обърне! Първата книга, която на достъпен език обяснява как стареем и как с малки промени в ежедневието и мисленето си можем да изглеждаме по-млади и да се чувстваме така!

САМО ДО 31.05.2024 - 30% ОТСТЪПКА ЗА ВСИЧКИ КНИГИ НА ИЗДАТЕЛСТВО ГНЕЗДОТО!ВИНАГИ БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ЗА ПОРЪЧКА НАД 60 ЛВ. www.gnezdoto.bg

здраве

6 книги, които ни показват как да извървим пътя към здравето, младостта и дълголетието

вдъхновение

12 правила, които ще ни помогнат да не превърнем света в ад

мъдрост

Десет закона на щастието от мистична Индия

Как страхът ни разболява: невронауката за хроничния страх

Когато умът превключи от страх към любов, той е способен да излекува тялото. И това не е някакво метафизично явление. Това е най-обикновена физиология. Невроизследователят Джоузеф Леду, който в своята [...]

Не пропускай безценните мигове с родителите си. Утре може да е късно…

Приятелите могат да бъдат предатели, любимите – неверни, но родителите винаги остават с теб. Те са най-безценното в живота... и най-недооцененото от нас. Една притча разказва за това... В една [...]

Все ми е едно дали имам пари. Интересува ме дали съм благословен да зърна слънцето още един ден

Способни ли сме да отвръщаме с радост дори при най-ужасяващите обстоятелства? Можем ли да простим и най-голямата несправедливост и да продължим да се наслаждаваме на живота? Озлоблението и неспособността да [...]

МЪДРОСТ И ВДЪХНОВЕНИЕ

Мъдрост и вдъхновение

ПСИХОЛОГИЯ

Психология

ХРАНЕНЕ И ЗДРАВЕ

Хранене и здраве

РОДИТЕЛИ И ДЕЦА

Родители и деца

Go to Top