На токсичните хора плащайте със същата монета, която са ви пробутали

На токсичните хора плащайте със същата монета, която са ви пробутали

В едно село живеел пастирът Терешечка. Местните жители го смятали за глупак; те не се оправяли особено добре с психологията. Терешечка събирал кὸзите барабонки и с усмивка ги дарявал на де когото срещне. Какво ще вземеш от него, от овчаря Терешечка?

А добрите виладжии от състрадание му подарявали сладки и бонбони. Доста изгодна размяна.

Разбира се, хората не вземали кὸзите барабонки, но благодарели и му връщали жеста с подаръче. Честно казано, срещата с пастира не била приятна. И децата бягали от него. Веднъж едно момче храбро и дори нахално отвърнало на пастира, когато той му подал екскрементите: „Яж си ги сам!“. Терешечка се ядосал, усмивката му се стопила за миг, взел една здрава тояга и подгонил наглеца.

Всъщност какво толкова се е случило? Абсолютно нищо. Дарителят е помолен да остави за себе си онова, което иска да подари. Дори не да подари, а да размени – в случая кὸзите барабонки за сладка меденка. И когато това не се случва, момчето се оказва лошо. Зло. Трябва да го халосаш с тоягата!

Точно така е и с токсичните хора. Те ви говорят гадости с усмивка на уста и очакват сладка курабийка. Но ако им върнете онова, което ви пробутват, ще ви залеят с гневни викове!

Реплика: „Изглеждаш много зле. Състарен си някак… Да не си болен?“

Отговор: „И ти изглеждаш ужасно. Какви торбички под очите имаш само… какви бръчки около устата. И погледът ти е мътен, като на умрял кон. Как си със здравето?“

Тук вече ще избухне скандал. Ще ви обвинят в злонамереност, ще ви намразят и наругаят. Явно сте били длъжни да отвърнете меко и добронамерено, че наистина изглеждате зле. Дори да не е така. А след това да благодарите на „Терешечка“ за вниманието му към вашата особа и за полезната му критика. Да изядете с апетит онова, което са ви дали. И да се поклоните.

Реплика: „Написал си някаква глупост. Нищо не разбрах. Научи се да пишеш!“

Отговор: „Написал си някаква глупост. Нищо не разбрах. Научи се да пишеш!“

Ако повторите неговите думи едно към едно, без да добавяте или спестявате нещо, ще ви излезе име на грубиян.

Знаете ли, по-добре да се прочуете като грубиян, отколкото да се гощавате с кὸзи барабонки, а в замяна да давате вкусно бонбонче. Може би затова бонбонките при вас са кът? Може би затова имате по-малко радост и енергия? Защото сте дали всичко на онези, които ви принуждават да ядете фъшкии!

Можете да раздавате курабийки и в замяна да получавате бонбони. Или просто да изпитате удоволствие от щедростта си и от чуждото удоволствие.

Но на токсичните хора не е грях поне веднъж не само да им платите със същата монета, но и направо да им върнете онова, което са ви пробутали: „Благодаря, няма нужда. Яжте си го сами!“

 


Откъс от книгата КАЛЕЙДОСКОП НА ЖИВОТА на Анна Кирянова, издателство Гнездото

Често обезценяваме малките неща в живота си и спираме да ги забелязваме. Но те са като цветните стъкълца в калейдоскопа, които създават причудливи форми и рисунки. Понякога е достатъчно просто да разтърсим тези стъкълца в паметта си и да погледнем по-отблизо, за да видим истинско чудо.

Книгата „Калейдоскоп на живота“ ще ви помогне да видите необикновения рисунък в калейдоскопа на своя живот и да откриете чудото. Нейните малки топли истории ще ви поканят в света на доброто и ще ви вдъхновят за промяна.

Промоцията е валидна до 15 април 2024 г. при поръчка онлайн!

●●●

Анна Кирянова е известен руски психотерапевт и професионален философ, писател и автор на уникални методи за решаване на психологически проблеми. Има висше философско образование и втора специалност „психологическо консултиране и психология на личността“.

Дълбоките и мъдри истории на Анна Кирянова са вдъхновили хиляди читатели и са им помогнали да погледнат на света по нов начин. Нейната философия е, че позитивните хора невинаги са в състояние сами да разпознаят в себе си положителната енергия. Затова е необходима помощта на специалист, който знае как да „извади“ всичко хубаво и добро, което човек носи в себе си, и да накара това добро да работи в негова полза.

от Анна Кирянова

Докато прелиствате страниците на тази книга, ще размишлявате над разнообразни жизнени ситуации заедно с един проницателен психолог и мъдър философ, който неведнъж се е изправял пред сложни житейски дилеми. И ще получите от него простички и мъдри съвети.

156 истории, които ще завладеят душата ви, ще ви подскажат решение и ще ви накарат да преосмислите важни аспекти от своя живот. Ще променят самите вас…

от д-р Кели Макгонигъл

Две практически ръководства, основани на авангардни научни изследвания!

Авторът e доктор на науките, психолог, преподавател в Станфордския университет и автор на два от най-популярните курсове в Станфорд – „Наука за силата на волята“ и „Новата наука за стреса“.

Книги, които ще ви помогнат сами да управлявате съдбата си!

съставител: Калина Петрова

Днес, в нашия сложен и безумен свят, повече от всякога имаме нужда от прости и мъдри думи, които да ни подскажат пътя, когато сме го изгубили, да запалят светлината, когато около нас е мрак, и да възпламенят любовта, когато сме забравили за нея. Защото тя е там, в сърцето!

„Най-важната истина може да откриеш с помощта на един прост разказ, както изгубената златна монета – на светлината на най-евтината свещ.“

 Ефектът на теломерите | д-р Елизабет Блекбърн, д-р Елиса Епъл

от д-р Елизабет Блекбърн – лауреат на Нобелова награда за откритията си в областта на стареенето и д-р Елиса Епъл – здравен психолог

Процесът на стареене може да се забави и дори да се обърне! Първата книга, която на достъпен език обяснява как стареем и как с малки промени в ежедневието и мисленето си можем да изглеждаме по-млади и да се чувстваме така!

САМО ДО 18.03.2024 - 30% ОТСТЪПКА ЗА ВСИЧКИ КНИГИ НА ИЗДАТЕЛСТВО ГНЕЗДОТО!ВИНАГИ БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ЗА ПОРЪЧКА НАД 60 ЛВ. www.gnezdoto.bg

здраве

6 книги, които ни показват как да извървим пътя към здравето, младостта и дълголетието

вдъхновение

12 правила, които ще ни помогнат да не превърнем света в ад

мъдрост

Десет закона на щастието от мистична Индия

Ставаме по-добри, когато добротата ни е подложена на изпитание – мъдри думи за тежки моменти

Страданието е възможност, която съдбата ти предоставя – да се научиш на твърдост, да можеш да запазиш самообладание пред лицето на опасности и изпитания. За да израсне и да [...]

Тест: Как се справяш с негативните емоции и как това се отразява на живота ти?

С помощта на емоциите сме оцелявали в течение на милиони години еволюция. И дори тези, като гняв, тъга, страх, презрение и отвращение, които заемат най-некомфортния дял в емоционалния спектър, вероятно [...]

Всеки може да бъде твой учител, независимо дали го харесваш или не!

Когато Учителят бил на смъртното си ложе, най-добрите му ученици и последователи се събрали около него, за да чуят последните му слова и напътствия. Един от по-младите възпитаници се приближил [...]

Умните не се обиждат, а правят изводи – 25 цитата от Агата Кристи

Един дълъг, изпълнен с емоции и превратности живот. Една изключителна личност, надарена с богато въображение, природна интелигентност и неизчерпаема страст към живота... Това е тя, Агата Кристи, неизбледняващата икона [...]

МЪДРОСТ И ВДЪХНОВЕНИЕ

Мъдрост и вдъхновение

ПСИХОЛОГИЯ

Психология

ХРАНЕНЕ И ЗДРАВЕ

Хранене и здраве

РОДИТЕЛИ И ДЕЦА

Родители и деца

Go to Top