Най-важното е да имаш противотежест, която да ти позволи да се изправиш

Най-важното е да имаш противотежест, която да ти позволи да се изправиш

Могат да ви ограбят и да ви причинят значителни щети… Могат да ви превият до земята. Но докато имате вътрешна пружинка, ще се изправяте отново. Докато притежавате жизнена сила. И като зелено стръкче ще се проврете през асфалта. Ще се надигнете с мелодичен звън като кукла неваляшка*. С усмивка. Зън-зън! Чудна играчка е неваляшката. Вътре в нея има малка противотежест за уравновесяване на силите.

Едно момиче било тормозено на работа от шефката си – озлобена застаряваща дама, а останалите или наблюдавали равнодушно, радвайки се, че не те са мишената на нейните издевателства, или също гледали да я засегнат и оскърбят, демонстративно да я пренебрегнат. Искали да се докарат на шефката. И да си го изкарат на симпатичната млада девойка заради собствения си горчив живот. А тя къде да отиде… градът бил малък, трудно се намирала работа, вкъщи я чакали болна майка и по-малка сестра, баща нямала… И търпяла. Веднъж началничката започнала да тормози служителката си от сутринта. Целия ден недоволствала, подигравала я, отправяла ѝ обидни забележки. И с удоволствие забелязала, че по бузата на момичето се стича сълзичка. Значи, попаднала е в целта!

Работният ден свършил. Дамата стояла до прозореца и наблюдавала момичето. То излязло, облечено в овехтялото си яке, прегърбено като старица. Но изведнъж се изправило и се затичало – на улицата го чакало младеж с букет цветя. Те се прегърнали силно и възторжено и тръгнали към колата. Младежът сложил ръката си през раменете на момичето и разпалено ѝ разказвал нещо. А то се смеело радостно и го гледало в очите. После се спрели до един павилион, купили си сладолед и се качили в колата усмихнати и щастливи. Заминали към другия си живот. Към щастливия живот.

Ето това е противотежест. Любовта, радостта, надеждата, приятелството…

Друга история. Една жена била обрана от своя позната, която била сигурна, че никой няма да я заподозре, така че измъкнала от чантата ѝ парите и банковите ѝ карти. Направила го не толкова заради самите пари, колкото от завист и омраза. Ама откъде накъде ще се усмихва непрекъснато! На какво толкова се радва, а? Нека сега да поплаче малко! Ограбената жена наистина едва не се разплакала. Когато открила липсата, лицето ѝ се изкривило в гримаса, съвсем по детски. Мигала невярващо с очи, наранена и обидена.

Но у дома я чакал внукът ѝ Мишенка, момченце на година и половина. Също и дъщеря ѝ, мъжът ѝ и зет ѝ. И един дебел стар котарак, който важно рекъл, че всичко това са глупости… все някак ще го преживеем, не плачи, стопанке! Измъркал нещо, но жената го разбрала отлично. И отново започнала да се усмихва и да се радва на живота, за почуда на завистницата. Която вече живеела с постоянно притеснение, че нещата може да излязат наяве. Така и станало, разкрили я. Все пак вече на много места има видеокамери.

Най-важното е да има противотежест. Нещо, което да ни позволи да се изправим. Да се изправим и отново да се радваме на живота. А те ни гледат през мътното, отдавна немито стъкло, следят ни и ни наблюдават: ще се изправим ли или не? Е, те със сигурност не биха могли.

Да, те не успяват да се изправят, продължават да си живеят долу, в своя Долен свят. И потъват все по-надолу и по-надолу… Господ да ги съди! Важното е ние да имаме противотежест, пружинка, която ще ни позволи да надигнем глава и отново да се изправим с мелодичен звук. Зън-зън! Помня го от детството си.

* Куклата-неваляшка е популярна играчка в СССР. Състои се от две кухи топки, като в долната топка има специална тежест, разположена така, че куклата не може да падне и винаги се връща в изправена позиция. – Бел. ред.

 


Откъс от книгата КАЛЕЙДОСКОП НА ЖИВОТА на Анна Кирянова, издателство Гнездото

Често обезценяваме малките неща в живота си и спираме да ги забелязваме. Но те са като цветните стъкълца в калейдоскопа, които създават причудливи форми и рисунки. Понякога е достатъчно просто да разтърсим тези стъкълца в паметта си и да погледнем по-отблизо, за да видим истинско чудо.

Книгата „Калейдоскоп на живота“ ще ви помогне да видите необикновения рисунък в калейдоскопа на своя живот и да откриете чудото. Нейните малки топли истории ще ви поканят в света на доброто и ще ви вдъхновят за промяна.

Промоцията е валидна до 31 юли 2024 г. при поръчка онлайн!

●●●

Анна Кирянова е известен руски психотерапевт и професионален философ, писател и автор на уникални методи за решаване на психологически проблеми. Има висше философско образование и втора специалност „психологическо консултиране и психология на личността“.

Дълбоките и мъдри истории на Анна Кирянова са вдъхновили хиляди читатели и са им помогнали да погледнат на света по нов начин. Нейната философия е, че позитивните хора невинаги са в състояние сами да разпознаят в себе си положителната енергия. Затова е необходима помощта на специалист, който знае как да „извади“ всичко хубаво и добро, което човек носи в себе си, и да накара това добро да работи в негова полза.

от Анна Кирянова

Докато прелиствате страниците на тази книга, ще размишлявате над разнообразни жизнени ситуации заедно с един проницателен психолог и мъдър философ, който неведнъж се е изправял пред сложни житейски дилеми. И ще получите от него простички и мъдри съвети.

156 истории, които ще завладеят душата ви, ще ви подскажат решение и ще ви накарат да преосмислите важни аспекти от своя живот. Ще променят самите вас…

от д-р Кели Макгонигъл

Две практически ръководства, основани на авангардни научни изследвания!

Авторът e доктор на науките, психолог, преподавател в Станфордския университет и автор на два от най-популярните курсове в Станфорд – „Наука за силата на волята“ и „Новата наука за стреса“.

Книги, които ще ви помогнат сами да управлявате съдбата си!

съставител: Калина Петрова

Днес, в нашия сложен и безумен свят, повече от всякога имаме нужда от прости и мъдри думи, които да ни подскажат пътя, когато сме го изгубили, да запалят светлината, когато около нас е мрак, и да възпламенят любовта, когато сме забравили за нея. Защото тя е там, в сърцето!

„Най-важната истина може да откриеш с помощта на един прост разказ, както изгубената златна монета – на светлината на най-евтината свещ.“

 Ефектът на теломерите | д-р Елизабет Блекбърн, д-р Елиса Епъл

от д-р Елизабет Блекбърн – лауреат на Нобелова награда за откритията си в областта на стареенето и д-р Елиса Епъл – здравен психолог

Процесът на стареене може да се забави и дори да се обърне! Първата книга, която на достъпен език обяснява как стареем и как с малки промени в ежедневието и мисленето си можем да изглеждаме по-млади и да се чувстваме така!

САМО ДО 31.05.2024 - 30% ОТСТЪПКА ЗА ВСИЧКИ КНИГИ НА ИЗДАТЕЛСТВО ГНЕЗДОТО!ВИНАГИ БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ЗА ПОРЪЧКА НАД 60 ЛВ. www.gnezdoto.bg

здраве

6 книги, които ни показват как да извървим пътя към здравето, младостта и дълголетието

вдъхновение

12 правила, които ще ни помогнат да не превърнем света в ад

мъдрост

Десет закона на щастието от мистична Индия

Ти ме научи да обичам…

Един мъж казал на съпругата си най-важните думи: „Ти ме научи да обичам“. През годините, в които били заедно, той много пъти ѝ казвал „обичам те“. Но тези най-важни [...]

Защо информационните технологии ни пристрастяват, а съблазнителните реклами ни карат да купуваме

В човешкия мозък има система на поощренията, която е свързана с обещанието за удоволствие. Когато разпознае възможност за награда, мозъкът отделя невростимуланта допамин, който казва на останалите мозъчни дялове [...]

Жертва ли сме на своите гени?

Още доказателства за идеята, че убежденията се превръщат във физиологически промени в тялото, идват от лабораториите на учените, които изследват онзи дял от молекулярната биология, наречен епигенетика – „контрол над [...]

Всеки може да бъде твой учител, независимо дали го харесваш или не!

Когато Учителят бил на смъртното си ложе, най-добрите му ученици и последователи се събрали около него, за да чуят последните му слова и напътствия. Един от по-младите възпитаници се приближил [...]

МЪДРОСТ И ВДЪХНОВЕНИЕ

Мъдрост и вдъхновение

ПСИХОЛОГИЯ

Психология

ХРАНЕНЕ И ЗДРАВЕ

Хранене и здраве

РОДИТЕЛИ И ДЕЦА

Родители и деца

Go to Top