Който е бил на дъното и е успял да изплува към светлината, той получава всичко

Който е бил на дъното и е успял да изплува към светлината, той получава всичко

За Ог Мандино възходът започнал минута след като решил да се застреля. Той бил в окаяно положение, буквално на дъното: потънал в дългове, семейството му се разпаднало, живеел в потискаща стаичка в забутано хотелче в пълна самота. И в същия миг, в който го споходила ужасната мисъл да се самоубие, започнал пътят му нагоре. Той направил последното усилие, най-важното – отишъл в една библиотека, където пред погледа му попаднало точно това, от което се нуждаел – спасителната книжка със съвети.

Бъдещият милиардер Ранди Гейдж пък бил застрелян от скитник, който едва не го убил, ранил го тежко и го ограбил. А след това Гейдж открил пътя си към просперитета. А прочутият Карл Май се оказал зад решетките за мошеничество и кражби, където започнал да пише увлекателните си индиански романи. Които го превърнали в прочут и богат писател.

Един друг писател се събудил сутринта заобиколен от купища празни бутилки и препълнени пепелници, без пукната пара, с треперещи ръце и непоносимо гадене. Животът му изглеждал свършен, но именно от този момент започнало неговото пробуждане, което го отвело до славата.

Някаква жена била толкова напълняла, че вече не можела да се наведе, задъхвала се… За нея преломният момент бил, когато установила, че не може да обуе обувките си. Друга жена била редовно пребивана от съпруга си; той я мачкал, гаврел се с нея, дори за удоволствие. И когато един ден отново се озовала на пода, хлипаща, пребита и унизена, без капка останало ѝ достойнството, осъзнала, че трябва да промени живота си. В този миг започнал подемът ѝ. Справила се с изпитанието, мъжът ѝ получил заслужено наказание, а тя станала главен редактор на известно женско списание.

Има милиони подобни примери. Най-ниската точка на падението е началото на пътя към щастието и изобилието. Но само в случай, че човек се оттласне с крака от дъното и започне да изплува. Той трябва да разбере, че ако точно в този момент не направи още едно последно усилие, ще загине. Че вече е смазан, почти мъртъв. Че с него е свършено. Почти. Ако не започне да действа незабавно, да прави онова, което е по силите му.

Отърсѝ се от вцепенението и започни да изплуваш. Няма кой да те спаси. Спасението е само в твоите ръце, в силата на отчаянието и в силата на безнадеждността. Този, който е почти мъртъв, няма какво да губи.

В този страшен момент шансовете за спасение и подем са необичайно големи. Това е последният прилив на сили в един загиващ организъм, последният изблик на енергия, който дава необикновени възможности. Важното е да се възползваш от него и да започнеш да изплуваш, оттласквайки се от дъното. Защото по-надолу от тази точка няма нищо, само пустота и смърт… безсмислената гибел на един неудачник, който не е положил усилия за спасението си, не се е огледал, не е успял да намери изхода… Именно моментът на отчаянието и най-голямото падение е моментът за спасение. Дори най-малкото усилие може да промени ситуацията. След година може да си на върха. А след пет години – да береш плодовете на изобилието и благоденствието.

Просто трябва да успееш да се оттласнеш от дъното в момент на отчаяние. Който е бил на дъното на Марианската падина и е успял да изплува към светлината, той получава всичко…

 


Откъс от книгата КАЛЕЙДОСКОП НА ЖИВОТА на Анна Кирянова, издателство Гнездото

Често обезценяваме малките неща в живота си и спираме да ги забелязваме. Но те са като цветните стъкълца в калейдоскопа, които създават причудливи форми и рисунки. Понякога е достатъчно просто да разтърсим тези стъкълца в паметта си и да погледнем по-отблизо, за да видим истинско чудо.

Книгата „Калейдоскоп на живота“ ще ви помогне да видите необикновения рисунък в калейдоскопа на своя живот и да откриете чудото. Нейните малки топли истории ще ви поканят в света на доброто и ще ви вдъхновят за промяна.

Промоцията е валидна до 15 април 2024 г. при поръчка онлайн!

●●●

Анна Кирянова е известен руски психотерапевт и професионален философ, писател и автор на уникални методи за решаване на психологически проблеми. Има висше философско образование и втора специалност „психологическо консултиране и психология на личността“.

Дълбоките и мъдри истории на Анна Кирянова са вдъхновили хиляди читатели и са им помогнали да погледнат на света по нов начин. Нейната философия е, че позитивните хора невинаги са в състояние сами да разпознаят в себе си положителната енергия. Затова е необходима помощта на специалист, който знае как да „извади“ всичко хубаво и добро, което човек носи в себе си, и да накара това добро да работи в негова полза.

от Анна Кирянова

Докато прелиствате страниците на тази книга, ще размишлявате над разнообразни жизнени ситуации заедно с един проницателен психолог и мъдър философ, който неведнъж се е изправял пред сложни житейски дилеми. И ще получите от него простички и мъдри съвети.

156 истории, които ще завладеят душата ви, ще ви подскажат решение и ще ви накарат да преосмислите важни аспекти от своя живот. Ще променят самите вас…

от д-р Кели Макгонигъл

Две практически ръководства, основани на авангардни научни изследвания!

Авторът e доктор на науките, психолог, преподавател в Станфордския университет и автор на два от най-популярните курсове в Станфорд – „Наука за силата на волята“ и „Новата наука за стреса“.

Книги, които ще ви помогнат сами да управлявате съдбата си!

съставител: Калина Петрова

Днес, в нашия сложен и безумен свят, повече от всякога имаме нужда от прости и мъдри думи, които да ни подскажат пътя, когато сме го изгубили, да запалят светлината, когато около нас е мрак, и да възпламенят любовта, когато сме забравили за нея. Защото тя е там, в сърцето!

„Най-важната истина може да откриеш с помощта на един прост разказ, както изгубената златна монета – на светлината на най-евтината свещ.“

 Ефектът на теломерите | д-р Елизабет Блекбърн, д-р Елиса Епъл

от д-р Елизабет Блекбърн – лауреат на Нобелова награда за откритията си в областта на стареенето и д-р Елиса Епъл – здравен психолог

Процесът на стареене може да се забави и дори да се обърне! Първата книга, която на достъпен език обяснява как стареем и как с малки промени в ежедневието и мисленето си можем да изглеждаме по-млади и да се чувстваме така!

САМО ДО 18.03.2024 - 30% ОТСТЪПКА ЗА ВСИЧКИ КНИГИ НА ИЗДАТЕЛСТВО ГНЕЗДОТО!ВИНАГИ БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ЗА ПОРЪЧКА НАД 60 ЛВ. www.gnezdoto.bg

здраве

6 книги, които ни показват как да извървим пътя към здравето, младостта и дълголетието

вдъхновение

12 правила, които ще ни помогнат да не превърнем света в ад

мъдрост

Десет закона на щастието от мистична Индия

Не можеш да излекуваш тялото, без да лекуваш душата: историята на едно самоизцеление

Мария беше типична жителка на окръг Марин в Северна Калифорния. Беше вегетарианка, обичаше разходките сред природата, практикуваше йога, състезаваше си в триатлони, приемаше много хранителни добавки, не пушеше и избягваше употребата на алкохол и упойващи вещества. Но медицинският й картон беше дебел половин метър и тя страдаше от четири хронични заболявания.

Ти ме научи да обичам…

Един мъж казал на съпругата си най-важните думи: „Ти ме научи да обичам“. През годините, в които били заедно, той много пъти ѝ казвал „обичам те“. Но тези най-важни [...]

Всеки може да бъде твой учител, независимо дали го харесваш или не!

Когато Учителят бил на смъртното си ложе, най-добрите му ученици и последователи се събрали около него, за да чуят последните му слова и напътствия. Един от по-младите възпитаници се приближил [...]

Благодарим ти, Агата Кристи, благодарим ти за книгите и за житейската мъдрост!

Всички знаем името на Агата Кристи. Всички сме осъмвали с нейните заплетени истории. Но какво знаем за човека Агата Мери Клариса? Аз например не знаех абсолютно нищо освен широко известните [...]

Ставаме по-добри, когато добротата ни е подложена на изпитание – мъдри думи за тежки моменти

Страданието е възможност, която съдбата ти предоставя – да се научиш на твърдост, да можеш да запазиш самообладание пред лицето на опасности и изпитания. За да израсне и да [...]

МЪДРОСТ И ВДЪХНОВЕНИЕ

Мъдрост и вдъхновение

ПСИХОЛОГИЯ

Психология

ХРАНЕНЕ И ЗДРАВЕ

Хранене и здраве

РОДИТЕЛИ И ДЕЦА

Родители и деца

Go to Top