До какво води ревността

До какво води ревността

Ако често се измъчвате от недоверие, ревност и подозрителност, прочетете тази притча. Със сигурност ще ви помогне…

Един селянин имал чудесна съпруга, която много обичал. Тя била хубава, работлива и добра. Заедно можели да имат чудесен живот, но селянинът не бил щастлив. Непрекъснато се измъчвал от съмнения, че жена му може да му изневери. Започнал да губи съня си от безпочвените си подозрения и накрая решил да се обърне към един мъдър старец за съвет. Отишъл при него и започнал смутено да му разказва за проблема си:

– Срам ме е да си призная, но съм страшно ревнив. Знам, че жена ми е почтена, вярна, обича ме, но всеки ден се терзая от тежки мисли. Те ми пречат да живея в сговор и радост. През деня все гълча жена си за нещо, а нощем сънувам заговорите на съперниците си. Постоянно ме мъчат терзания. Кажи ми, мъд­рецо, как да се избавя от тази напаст?

Мъдрецът помислил и казал:
– Ще ти разкажа една история. Един човек имал прекрасна вишнева градина. През пролетта цялата местност се изпълвала от уханието на цъфналите вишни, а нежните розови листенца се носели във въздуха и обсипвали улиците като килим. Човекът се грижел за градината си с много внимание и любов – поливал я, подрязвал дръвчетата, а когато се отрупвали със сочни плодове, старателно събирал реколтата.

Но един ден покрай градината минал негов познат, който завистливо погледнал прекрасните дръвчета и казал: „Хубава градина имаш! Сигурно през нощта често я навестяват крадци“.

Човекът си отишъл, но лошите му думи останали и се загнездили в душата на градинаря. Още на другия ден той издигнал около градината солидна ограда, но и това му се сторило недостатъчно. Мисълта за крадците не го напускала, загубил съня и спокойствието си. Накрая решил, че е най-добре нощем да стои в градината и да я охранява. Крадци така и не се появили, но нещастният човек продължавал да будува по цяла нощ, а сут­рин лягал да поспи за няколко часа. И изтощен от нощните си бдения, той вече нямал сили да работи в градината.

Малко по малко, останали без грижи, дръвчетата започнали да повяхват, някои съвсем загинали. Градината била пълна с бурени и изпопадали по земята сухи клони. Прекрасната и уханна вишнева градина се превърнала в едно тъжно запуснато място, в което вече нямало живот. Само нощем там продължавал да стои нейният стопанин, отровен от съмнения и страх. А чудният вкус на вишните отдавна бил забравен.

Селянинът навел глава и казал:
– Разбрах посланието ти. Когато се посветиш на безплодни съмнения и недоверие, спираш да се грижиш за това, което обичаш. И то постепенно загива. Ревността е разрушително и безполезно чувство, което може да унищожи и най-красивата любов. Ще се върна при жена си и ще я прегърна. А всеки път, когато отново се прокрадне някакво съмнение, ще изяждам по една вишна.

Когато недоверието влиза, любовта и приятелството излизат.
Ирландска поговорка

 


Притчата е част от сборника ПОПИТАЙ МЪДРЕЦА: 150 ПРИТЧИ ЗА ВЕЛИКАТА ТАЙНА НА ЖИВОТА, издателство Гнездото

Ако познавате първия сборник с притчи, вероятно знаете какъв незаменим помощник в трудни моменти могат да бъдат тези малки истории с техните простички духовни напътствия и поуки. Втората книга от поредицата, „ПОПИТАЙ МЪДРЕЦА“, ще ви отведе на едно ново пътуване към себе си, след което ще се почувствате по-мъдри, по-силни и умиротворени. И може би ще успеете да се докоснете до Великата тайна на живота.

Просто отворете сърцето си и се потопете в мъдростта на вековете…

Промоцията е валидна до 30 април 2024 г. при поръчка онлайн!

●●●

Вероятно вече сте се докосвали до мъдростта на кратките поучителни истории, наречени притчи. В тях е вплетена хилядолетната мъдрост на различни народи, култури и религии. Те са достигнали до нас през вековете, предавани от уста на уста, преписвани и преразказвани, много често интерпретирани и променяни в духа на времето. Облечени в кратка иносказателна форма тези истории ни разказват за всичко от заобикалящия ни свят – за отношенията между хората, за човека с неговите слабости и грешки, за търсенето на пътя към Бога, за любовта, за надеждата, за превратностите на съдбата… И затова са незаменим пътеводител по пътя на личните ни търсения и духовно усъвършенстване.

Насладете се на една великолепна колекция от 450 притчи, събрани в три книги, и открийте мъдрост и послания, прекосили много граници и пътували хиляди години.

съставител: Калина Петрова

Днес, в нашия сложен и безумен свят, повече от всякога имаме нужда от прости и мъдри думи, които да ни подскажат пътя, когато сме го изгубили, да запалят светлината, когато около нас е мрак, и да възпламенят любовта, когато сме забравили за нея. Защото тя е там, в сърцето!

„Най-важната истина може да откриеш с помощта на един прост разказ, както изгубената златна монета – на светлината на най-евтината свещ.“

от Анна Кирянова

Докато прелиствате страниците на тази книга, ще размишлявате над разнообразни жизнени ситуации заедно с един проницателен психолог и мъдър философ, който неведнъж се е изправял пред сложни житейски дилеми. И ще получите от него простички и мъдри съвети.

156 истории, които ще завладеят душата ви, ще ви подскажат решение и ще ви накарат да преосмислите важни аспекти от своя живот. Ще променят самите вас…

от Ектор Гарсия и Франсеск Миралес

Икигай е тайната на японското дълголетие! Той е твоята причина да живееш, онази страст, която ти носи удовлетворение и радост, смисълът на твоето съществуване.

Ичиго-ичие е изкуството да превръщаш всеки миг от живота си в незабравима възможност – една вековна японска философия, променила живота на милиони!

от Джордан Б. Питърсън

Това не са книги от един психолог за психология. Нито са класическите книги за самопомощ и личностно развитие. Те са много повече от това. В тях си дават среща психология, философия, литература и религия. И един брилянтен ум.

САМО ДО 30.04.2024 - 30% ОТСТЪПКА ЗА ВСИЧКИ КНИГИ НА ИЗДАТЕЛСТВО ГНЕЗДОТО!ВИНАГИ БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ЗА ПОРЪЧКА НАД 60 ЛВ. www.gnezdoto.bg

здраве

6 книги, които ни показват как да извървим пътя към здравето, младостта и дълголетието

вдъхновение

12 правила, които ще ни помогнат да не превърнем света в ад

мъдрост

Десет закона на щастието от мистична Индия

Благодарим ти, Агата Кристи, благодарим ти за книгите и за житейската мъдрост!

Всички знаем името на Агата Кристи. Всички сме осъмвали с нейните заплетени истории. Но какво знаем за човека Агата Мери Клариса? Аз например не знаех абсолютно нищо освен широко известните [...]

Тест: Как се справяш с негативните емоции и как това се отразява на живота ти?

С помощта на емоциите сме оцелявали в течение на милиони години еволюция. И дори тези, като гняв, тъга, страх, презрение и отвращение, които заемат най-некомфортния дял в емоционалния спектър, вероятно [...]

Как действа на организма приемът на лекарства

През последните години медицината започна да използва фармакотерапията като основен метод на лечение. Постепенно лекарите от лекуващи се превърнаха в предписващи лекарства. Необузданото използване на фармакотерапията в цял свят доведе [...]

МЪДРОСТ И ВДЪХНОВЕНИЕ

Мъдрост и вдъхновение

ПСИХОЛОГИЯ

Психология

ХРАНЕНЕ И ЗДРАВЕ

Хранене и здраве

РОДИТЕЛИ И ДЕЦА

Родители и деца

Go to Top