Умните не се обиждат, а правят изводи – 25 цитата от Агата Кристи

Умните не се обиждат, а правят изводи – 25 цитата от Агата Кристи

Един дълъг, изпълнен с емоции и превратности живот. Една изключителна личност, надарена с богато въображение, природна интелигентност и неизчерпаема страст към живота…
Това е тя, Агата Кристи, неизбледняващата икона в света на криминалния жанр, сладкодумният разказвач на заплетени истории…
Подбрахме някои от нейните духовити, проницателни и крайно интересни размишления, над които си струва да се замислим.

Няма нищо по-вълнуващо на този свят от това да имаш дете, което е твое и въпреки това е едно мистериозно и непознато създание.

Не е правилно да се каже, че децата забравят лесно. Много хора през целия си живот остават под влияние на нещо, което ги е впечатлило на много крехка възраст.

Твърде често сме склонни да приписваме на Бог злините, които човек прави по собствена воля.

Щастливите хора обикновено се провалят, защото са в толкова добри отношения със самите себе си, че не им пука за нищо.

Ако човек желае нещо повече от всичко, но то се окаже невъзможно, е най-добре да го приеме и да продължи напред, вместо да потъва в самосъжаление и напразни надежди.

Ако сложиш главата си в устата на лъва, не се оплаквай, ако един ден той я отхапе.

Много малко от нас са това, което изглеждат.

Най-важните моменти от живота си човек разпознава, когато вече е твърде късно.

Не знаеш можеш ли или не можеш, докато не опиташ.

Животът, сам по себе си, е една неразплетена мистерия.

Археологът е най-добрият съпруг – колкото повече остарява жена му, толкова повече той се интересува от нея.

Никога не правете сами това, което другите могат да направят за вас.

Винаги ще пренебрегнат добрия ви съвет. Но това не е причина да не го дадете.

Когато става въпрос за големи пари, по-добре не се доверявайте на никого.

Нещастието на дребните и педантични мъже е това, че те обикновено харесват високи и забележителни жени.

Сюжетите за моите детективски романи ми хрумват, докато мия съдове. Това е такова идиотско занимание, че неволно ти идва мисълта за убийство.

Мъничко злословия придават на живота пикантна острота.

Всеки убиец вероятно е нечий стар приятел.

Животът не е толкова дълъг, за да си позволиш да скучаеш.

Безупречната репутация е първата необходимост за измамника.

Жените несъзнателно забелязват хиляди малки детайли, несъзнателно ги съпоставят и наричат това интуиция.

Сред първите последици от взаимното привличане между мъж и жена е непонятната илюзия, че двамата мислите еднакво и ако единият си помисли нещо, то другият го изрича на глас.

Простият факт, че будилникът не е иззвънял е променил много човешки съдби.

Умните не се обиждат, а правят изводи.

снимка: Agatha Christie by Planet News © National Portrait Gallery, London

 


Част от цитатите са от книгата АВТОБИОГРАФИЯ на Агата Кристи, издателство Гнездото

Промоцията е валидна до 30 април 2024 г. при поръчка онлайн!

●●●

Почти 50 години след смъртта Агата Кристи продължава да е неизбледняваща литературна икона! Тя е най-издаваният автор за всички времена, надминат по продажби единствено от Библията и произведенията на Шекспир.

Агата Кристи ревниво пази личния си живот, като отбягва вниманието на пресата и отказва да дава интервюта. Но нейната АВТОБИОГРАФИЯ, издадена наскоро след кончината ѝ, отваря вратата към удивителния живот на великата писателка. Тя ни кани в своя свят с непринуденост и топлота и ни повежда на едно вълнуващо пътешествие през годините на 20-ти век.

Обилно подправена с духовитите, проницателни и крайно интересни размишления на един необикновен ум, книгата е също толкова лека и завладяваща, както детективските ѝ романи.

от Агата Кристи

Тази книга е невероятна среща с една изключителна, неповторима личност. Пътят на Агата Кристи е изпълнен с радости и скърби, с премеждия и триумфи, но винаги – с оптимизъм и жажда за живот!

Тя ще ви зарази със своя оптимизъм, ще ви помогне да преосмислите собствените си тревоги и неволи и ще ви вдъхне кураж и нова страст към живота!

Най-интересната книга на великата писателка!

от Далай Лама и Дезмънд Туту

През април 2015 г. архиепископ Туту пътува до дома на Далай Лама в Дхарамсала, Индия, за да отпразнуват заедно 80-ия рожден ден на Негово Светейшество и да създадат тази книга като дар за всички хора.

Един откровен и смислен разговор на двама духовни гиганти, които споделят своите лични истории и трудно извоювана мъдрост.

от Ектор Гарсия и Франсеск Миралес

Икигай е тайната на японското дълголетие! Той е твоята причина да живееш, онази страст, която ти носи удовлетворение и радост, смисълът на твоето съществуване.

Ичиго-ичие е изкуството да превръщаш всеки миг от живота си в незабравима възможност – една вековна японска философия, променила живота на милиони!

от д-р Евгений Божиев

Една безценна книга, от която ще научите как е устроено тялото ви, по какви закони функционира и как да се справите с болките и неразположенията. Ще разберете повече за старостта и с какво са свързани болестите на напредналата възраст. И най-важното – как сами да се справите с тях и да направите тялото си послушно и здраво на всяка възраст.

Ще откриете лесни техники за справяне с конкретни заболявания, методи за премахване на болката в различни части на тялото, както и много общи принципи на здравето…

САМО ДО 30.04.2024 - 30% ОТСТЪПКА ЗА ВСИЧКИ КНИГИ НА ИЗДАТЕЛСТВО ГНЕЗДОТО!ВИНАГИ БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ЗА ПОРЪЧКА НАД 60 ЛВ. www.gnezdoto.bg

здраве

6 книги, които ни показват как да извървим пътя към здравето, младостта и дълголетието

вдъхновение

12 правила, които ще ни помогнат да не превърнем света в ад

мъдрост

Десет закона на щастието от мистична Индия

Какво е да живееш в три различни века. Разказите на едни от най-дълголетните хора на планетата

Те не са супергерои, но можем да ги считаме за такива поради факта, че са успели да останат на този свят много повече време, отколкото предполага средната продължителност на живота. [...]

Ставаме по-добри, когато добротата ни е подложена на изпитание – мъдри думи за тежки моменти

Страданието е възможност, която съдбата ти предоставя – да се научиш на твърдост, да можеш да запазиш самообладание пред лицето на опасности и изпитания. За да израсне и да [...]

Благодарим ти, Агата Кристи, благодарим ти за книгите и за житейската мъдрост!

Всички знаем името на Агата Кристи. Всички сме осъмвали с нейните заплетени истории. Но какво знаем за човека Агата Мери Клариса? Аз например не знаех абсолютно нищо освен широко известните [...]

Как действа на организма приемът на лекарства

През последните години медицината започна да използва фармакотерапията като основен метод на лечение. Постепенно лекарите от лекуващи се превърнаха в предписващи лекарства. Необузданото използване на фармакотерапията в цял свят доведе [...]

Можем да излекуваме собствените си болки, като се обърнем към болките на другите – 15 духовни послания, от които се нуждаем днес

Искаме да ви припомним мъдрите слова на двама духовни гиганти, които звучат особено актуално в това тежко за целия свят време – време, в което човечеството се сблъска с небивало [...]

МЪДРОСТ И ВДЪХНОВЕНИЕ

Мъдрост и вдъхновение

ПСИХОЛОГИЯ

Психология

ХРАНЕНЕ И ЗДРАВЕ

Хранене и здраве

РОДИТЕЛИ И ДЕЦА

Родители и деца

Go to Top