Притча за самурая, който изцели и себе си, и душата на своя враг

Притча за самурая, който изцели и себе си, и душата на своя враг

Живял някога младеж, син на почитан самурай. Отправил се той да търси щастието си в големия град и там започнал да работи при местен богаташ. Но се влюбил в жената на своя господар и за зла беда, това било разкрито.

Не му оставало нищо друго, освен да убие богаташа и да избяга, за да се спаси от грозящото го наказание. Останал без средства и подслон, младежът се скитал по пътищата и преживявал от просия.

Но колкото повече време минавало, толкова повече го тормозела съвестта. Чувството за вина, което изпитвал заради извършеното престъпление, не го напускало и не му давало миг покой.

Един ден срещнал странстващ монах и решил да му сподели терзанията си. Монахът го изслушал и му казал:
– Синко, действително си сторил голям грях. Но всеки човек може да сгреши. По-важното е как ще продължи оттам нататък. Направи нещо, с което да изкупиш вината си. Измисли начин, по който да направиш нещо добро, да помогнеш на някого. Така и душата ти ще се успокои.

Благодарил младежът за съвета и продължил по пътя си. Не след дълго стигнал до една стръмна и много тясна планинска пътека. Тя била толкова опасна, че много хора губели живота си, опитвайки се да минат по нея.

И изведнъж той разбрал какво добро ще направи. Ще прокопае тунел през планината, през който хората да преминават, за да избягват пътеката. Така ще помогне не на един, а на много хора! И може би ще спаси много човешки животи!

Започнал да копае тунела, ден и нощ се трудел неуморно. Малко по малко напредвал, като мравка, но мисълта за изкуплението на вината му давала сила да продължава. Така минали двайсет години. Тунелът бил почти готов, а младежът се превърнал в зрял мъж.

Един ден при него отнякъде се появил непознат момък. Той се представил като сина на предишния му господар, когото той бил убил, и казал, че е дошъл да търси отмъщение за смъртта на баща си.

Човекът спокойно посрещнал неканения гост и отговорил:
– Охотно ще се разделя с живота си. Имаш пълното право да искаш смъртта ми. Но имам само една последна молба към теб. Позволи ми да завърша тунела. Той е изключително важен за мен. А в деня, в който стигна до края му, можеш да ме убиеш.

Момчето се съгласило. То се заселило в съседно село и всеки ден ходело да наблюдава как убиецът на баща му влиза в тунела и копае почти денонощно.

Минали няколко дни и младежът решил да се присъедини към работата в тунела. Така или иначе стоял и чакал, защо да не помогне в тежката работа.

Започнали да работят рамо до рамо, разговаряли, понякога се смеели. И така ден след ден, постепенно в сърцето на младежа ненавистта и жаждата за мъст започнали да се топят, а на тяхно място се появило възхищение от силата на духа и твърдостта на този човек.

Така минала почти година и най-накрая тунелът бил завършен. Хората вече можели да минават безопасно по новия път.
– Дойде и твоят ден – обърнал се човекът към момчето. – Вече можеш да ме убиеш и да отмъстиш за своя баща.
– Не – казал младият човек, – промених решението си. Не мога да убия своя учител. Не мога да отнема живота на човека, който излекува душата ми.

 


Притчата е част от сборника ВИНАГИ ИМА НАДЕЖДА: 150 ПРИТЧИ ЗА ИЗКУСТВОТО НА ЖИВОТА, издателство Гнездото

„ВИНАГИ ИМА НАДЕЖДА“ е първата книга от поредицата. Притчите в нея са систематизирани в няколко тематични раздела: Винаги има надежда; Пътешествието, наречено живот; Човекът в търсене на себе си; Пътят към Бога; Доброто и Злото. Изборът; Силата на думите; Любовта; Блясъкът на златото; И Бог създаде жената…; Ум царува, ум робува…

Независимо дали се намирате в труден период, дали търсите себе си или се нуждаете от духовна подкрепа, в тази книга ще откриете отговор на въпроса, който ви измъчва. Ще намерите точно това, от което се нуждаете в момента.

Промоцията е валидна до 31 юли 2024 г. при поръчка онлайн!

●●●

Вероятно вече сте се докосвали до мъдростта на кратките поучителни истории, наречени притчи. В тях е вплетена хилядолетната мъдрост на различни народи, култури и религии. Те са достигнали до нас през вековете, предавани от уста на уста, преписвани и преразказвани, много често интерпретирани и променяни в духа на времето. Облечени в кратка иносказателна форма тези истории ни разказват за всичко от заобикалящия ни свят – за отношенията между хората, за човека с неговите слабости и грешки, за търсенето на пътя към Бога, за любовта, за надеждата, за превратностите на съдбата… И затова са незаменим пътеводител по пътя на личните ни търсения и духовно усъвършенстване.

Насладете се на една великолепна колекция от 450 притчи, събрани в три книги, и открийте мъдрост и послания, прекосили много граници и пътували хиляди години.

съставител: Калина Петрова

Днес, в нашия сложен и безумен свят, повече от всякога имаме нужда от прости и мъдри думи, които да ни подскажат пътя, когато сме го изгубили, да запалят светлината, когато около нас е мрак, и да възпламенят любовта, когато сме забравили за нея. Защото тя е там, в сърцето!

„Най-важната истина може да откриеш с помощта на един прост разказ, както изгубената златна монета – на светлината на най-евтината свещ.“

от Анна Кирянова

Докато прелиствате страниците на тази книга, ще размишлявате над разнообразни жизнени ситуации заедно с един проницателен психолог и мъдър философ, който неведнъж се е изправял пред сложни житейски дилеми. И ще получите от него простички и мъдри съвети.

156 истории, които ще завладеят душата ви, ще ви подскажат решение и ще ви накарат да преосмислите важни аспекти от своя живот. Ще променят самите вас…

от Ектор Гарсия и Франсеск Миралес

Икигай е тайната на японското дълголетие! Той е твоята причина да живееш, онази страст, която ти носи удовлетворение и радост, смисълът на твоето съществуване.

Ичиго-ичие е изкуството да превръщаш всеки миг от живота си в незабравима възможност – една вековна японска философия, променила живота на милиони!

от Джордан Б. Питърсън

Това не са книги от един психолог за психология. Нито са класическите книги за самопомощ и личностно развитие. Те са много повече от това. В тях си дават среща психология, философия, литература и религия. И един брилянтен ум.

САМО ДО 31.05.2024 - 30% ОТСТЪПКА ЗА ВСИЧКИ КНИГИ НА ИЗДАТЕЛСТВО ГНЕЗДОТО!ВИНАГИ БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ЗА ПОРЪЧКА НАД 60 ЛВ. www.gnezdoto.bg

здраве

6 книги, които ни показват как да извървим пътя към здравето, младостта и дълголетието

вдъхновение

12 правила, които ще ни помогнат да не превърнем света в ад

мъдрост

Десет закона на щастието от мистична Индия

Все ми е едно дали имам пари. Интересува ме дали съм благословен да зърна слънцето още един ден

Способни ли сме да отвръщаме с радост дори при най-ужасяващите обстоятелства? Можем ли да простим и най-голямата несправедливост и да продължим да се наслаждаваме на живота? Озлоблението и неспособността да [...]

Когато съдим другите…

Едно момче попитало мъдреца: – Кажете Учителю, защо всички ни учат, че не бива да съдим другите? Моля ви, обяснете ми защо това е толкова важно. Учителят, както винаги постъпвал, [...]

10 признака, че имате твърде много стрес хормони

За мнозина изразът „под стрес съм“ е станал своеобразен отличителен знак, повод за гордост. Ние парадираме със своя стрес като доказателство, че сме ангажирани, ефективни и ценни за обществото. Но за много от нас понятието „стресиран“ всъщност означава, че много, наистина много се страхуваме.

Подменя ли се виновникът за гастрита и язвената болест

В името на печалбите на фармацевтичните компании, започнаха да учат младите лекари, че за тези заболявания е виновна бактерията хеликобактер пилори. Точно тя, видите ли, предизвиквала развитието на гастрита и язвената болест. И подкрепят твърдението си с довода, че при тези болести я откриват в стомаха по-често, отколкото когато ги няма.

Как страхът ни разболява: невронауката за хроничния страх

Когато умът превключи от страх към любов, той е способен да излекува тялото. И това не е някакво метафизично явление. Това е най-обикновена физиология. Невроизследователят Джоузеф Леду, който в своята [...]

МЪДРОСТ И ВДЪХНОВЕНИЕ

Мъдрост и вдъхновение

ПСИХОЛОГИЯ

Психология

ХРАНЕНЕ И ЗДРАВЕ

Хранене и здраве

РОДИТЕЛИ И ДЕЦА

Родители и деца

Go to Top