Джон Стайнбек за влюбването: Възхвалявай любовта и бъди много благодарен за нея

Джон Стайнбек за влюбването: Възхвалявай любовта и бъди много благодарен за нея

Джон Стайнбек (1902 – 1968) е най-известен с романите си, но освен това той е и изключително плодотворен автор на писма. В книгата „Стайнбек: Живот в писма“, която представлява една своеобразна алтернативна биография на емблематичния писател, са събрани 850 от неговите най-смислени, остроумни и откровени писма, адресирани до семейството, приятелите, редактора му и широк кръг от влиятелни обществени фигури.

Сред кореспонденцията му е и този красив отговор на писмото на най-големия му син Том от 1958 г., в което тийнейджърът признава, че се е влюбил отчаяно в момиче на име Сюзън, докато е бил в пансиона. Мъдрите думи на Стайнбек – непреходни, нежни и оптимистични – ще се запечатат в сърцето и ума на всеки човек.

Ню Йорк

10 ноември 1958 г.

Скъпи Том,

Получихме писмото ти тази сутрин. Ще ти отговоря от моята гледна точка и разбира се, Илейн – от нейната.

Първо, ако си влюбен, това е хубаво нещо – това е може би най-доброто нещо, което може да се случи на човек. Не позволявай на никого да го омаловажава в очите ти.

Второ, има няколко вида любов. Единият е егоистично, злобно и користно нещо, което използва любовта за самоизтъкване. Това е грозният и осакатяващ вид любов. Другата любов е изблик на всичко добро у теб – на милосърдие, загриженост и уважение. И тук не става дума само за уважение на обноските от гледна точка на обществото, но и за едно по-голямо уважение – за признаване на другия човек за уникален и ценен. Първият вид любов може да те разболее, да те накара да се чувстваш нищожен и слаб, а вторият може да отприщи в теб сила и смелост, доброта и дори мъдрост, за които не си подозирал.

Ти казваш, че това не е просто младежко увлечение. Щом го усещаш толкова дълбоко, разбира се, че не е.

Но не мисля, че ме питаш какви чувства изпитваш. Ти знаеш това по-добре от всеки друг. По-скоро искаш да ти помогна да разбереш какво да правиш с тези чувства. Да, това мога да ти кажа.

Възхвалявай любовта и бъди много щастлив и благодарен за нея.

Обектът на любовта е най-добрият и най-красивият. Опитай се да живееш така, че да го заслужиш.

Ако обичаш някого, няма нищо лошо да го споделиш с него – само трябва да помниш, че някои хора са много срамежливи и понякога признанието трябва да се съобрази с тази срамежливост.

Момичетата си имат начини, по които винаги разбират или усещат какво чувстваш, но обичат и да го чуят.

Понякога може да се случи така, че по една или друга причина да не отговорят на чувствата ти. Но това няма да ги направи по-малко ценни и добри.

И накрая, аз познавам това чувство, защото аз също го изпитвам. Щастлив съм, че го изпитваш и ти.

Ще се радваме да се запознаем със Сюзън. Тя е добре дошла у дома. Илейн с удоволствие ще организира всичко – това е нейната стихия. Тя също познава любовта и може би ще ти помогне повече от мен.

И не се притеснявай, ако не се получи. Ако е истинско, ще се случи. Най-важното е да не се бърза. Хубавото няма да избяга.

С любов,
Татко

Източник: theatlantic.com; превод: Гнездото

Промоцията е валидна до 30 април 2024 г. при поръчка онлайн!


Препоръчано по темата: „АВТОБИОГРАФИЯ“ от Агата Кристи, издателство Гнездото

●●●

Почти 50 години след смъртта Агата Кристи продължава да е неизбледняваща литературна икона! Тя е най-издаваният автор за всички времена, надминат по продажби единствено от Библията и произведенията на Шекспир.

Агата Кристи ревниво пази личния си живот, като отбягва вниманието на пресата и отказва да дава интервюта. Но нейната АВТОБИОГРАФИЯ, издадена наскоро след кончината ѝ, отваря вратата към удивителния живот на великата писателка. Тя ни кани в своя свят с непринуденост и топлота и ни повежда на едно вълнуващо пътешествие през годините на 20-ти век.

Обилно подправена с духовитите, проницателни и крайно интересни размишления на един необикновен ум, книгата е също толкова лека и завладяваща, както детективските ѝ романи.

от Агата Кристи

Тази книга е невероятна среща с една изключителна, неповторима личност. Пътят на Агата Кристи е изпълнен с радости и скърби, с премеждия и триумфи, но винаги – с оптимизъм и жажда за живот!

Тя ще ви зарази със своя оптимизъм, ще ви помогне да преосмислите собствените си тревоги и неволи и ще ви вдъхне кураж и нова страст към живота!

Най-интересната книга на великата писателка!

от Далай Лама и Дезмънд Туту

През април 2015 г. архиепископ Туту пътува до дома на Далай Лама в Дхарамсала, Индия, за да отпразнуват заедно 80-ия рожден ден на Негово Светейшество и да създадат тази книга като дар за всички хора.

Един откровен и смислен разговор на двама духовни гиганти, които споделят своите лични истории и трудно извоювана мъдрост.

от Джордан Б. Питърсън

Това не са книги от един психолог за психология. Нито са класическите книги за самопомощ и личностно развитие. Те са много повече от това. В тях си дават среща психология, философия, литература и религия. И един брилянтен ум.

от Ектор Гарсия и Франсеск Миралес

Икигай е тайната на японското дълголетие! Той е твоята причина да живееш, онази страст, която ти носи удовлетворение и радост, смисълът на твоето съществуване.

Ичиго-ичие е изкуството да превръщаш всеки миг от живота си в незабравима възможност – една вековна японска философия, променила живота на милиони!

САМО ДО 30.04.2024 - 30% ОТСТЪПКА ЗА ВСИЧКИ КНИГИ НА ИЗДАТЕЛСТВО ГНЕЗДОТО!ВИНАГИ БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ЗА ПОРЪЧКА НАД 60 ЛВ. www.gnezdoto.bg

здраве

6 книги, които ни показват как да извървим пътя към здравето, младостта и дълголетието

вдъхновение

12 правила, които ще ни помогнат да не превърнем света в ад

мъдрост

Десет закона на щастието от мистична Индия

Умните не се обиждат, а правят изводи – 25 цитата от Агата Кристи

Един дълъг, изпълнен с емоции и превратности живот. Една изключителна личност, надарена с богато въображение, природна интелигентност и неизчерпаема страст към живота... Това е тя, Агата Кристи, неизбледняващата икона [...]

Когато съдим другите…

Едно момче попитало мъдреца: – Кажете Учителю, защо всички ни учат, че не бива да съдим другите? Моля ви, обяснете ми защо това е толкова важно. Учителят, както винаги постъпвал, [...]

Как страхът ни разболява: невронауката за хроничния страх

Когато умът превключи от страх към любов, той е способен да излекува тялото. И това не е някакво метафизично явление. Това е най-обикновена физиология. Невроизследователят Джоузеф Леду, който в своята [...]

Джордан Питърсън: Не позволявайте на децата си да правят неща, които ви карат да не ги харесвате

Наскоро наблюдавах как едно тригодишно хлапе едва-едва се влачи след родителите си сред тълпите хора на летището. На интервали от пет секунди то надаваше пронизителен вик – и по-важното, правеше [...]

МЪДРОСТ И ВДЪХНОВЕНИЕ

Мъдрост и вдъхновение

ПСИХОЛОГИЯ

Психология

ХРАНЕНЕ И ЗДРАВЕ

Хранене и здраве

РОДИТЕЛИ И ДЕЦА

Родители и деца

Go to Top