Все ми е едно дали имам пари. Интересува ме дали съм благословен да зърна слънцето още един ден

Все ми е едно дали имам пари. Интересува ме дали съм благословен да зърна слънцето още един ден

Способни ли сме да отвръщаме с радост дори при най-ужасяващите обстоятелства. Можем ли да простим и най-голямата несправедливост и да продължим да се наслаждаваме на живота?

Озлоблението и неспособността да простим ограбват способността ни да се наслаждаваме на живота и да го ценим, защото продължаваме да сме в плен на минало, пълно с гняв и огорчение. Прошката ни помага да се откъснем от това минало и да оценим настоящето, включително капките дъжд, стичащи се по лицето ни.

Вижте една силна история, която ни разказва за това. И от която можем само да се поучим…

Антъни Рей Хинтън прекарва в затвора 30 години със смъртна присъда за престъпление, което не е извършил. По време на убийствата, за които е осъден, той бил на работа в затворена фабрика в щата Алабама, но когато го арестуват, полицаите му казват, че ще влезе в затвора, защото е чернокож. Той прекарва 30 години в килия метър и петдесет на два метра, при строга изолация, като му е позволено да излиза навън само един час дневно.

Когато след скалъпен процес Антъни е осъден на смърт, той се чувства гневен и съсипан заради начина, по който американската правосъдна система унищожава живота му.

„Когато никой не вярва на нито една твоя дума, в крайна сметка ти спираш изобщо да говориш. Сутрин не казвах „Добро утро!“. Не казвах „Лека нощ!“. Не казвах „Как си?“. На никого. Ако пазачите искаха някаква информация от мен, пишех отговора си на лист хартия. Бях гневен! – разказва той. – Но на четвъртата година, един ден чух човек от съседната килия да плаче. Тогава изведнъж усетих, че любовта и състраданието, на които ме беше възпитала майка ми, се събудиха в мен. Попитах го какво се е случило. Той отговори, че току-що е научил, че майка му е починала. Казах му: „Погледни го по друг начин. Сега има някой на небето, който ще те защити пред Бог.“ После му разказах един виц и той се разсмя. Внезапно гласът ми и чувството ми за хумор се завърнаха. В продължение на 26 години след тази нощ се опитвах да се фокусирам върху проблемите на другите и когато настъпеше краят на поредния ден, в който правех това, осъзнавах, че не бях мислил за своите проблеми.“

Така Хинтън успява да изпълни с любов и състрадание едно място, по принцип лишено от любов, открива радостта в едно от най-безрадостните кътчета на планетата.

Докато е в крилото на смъртниците, става свидетел как 54 души излизат от килиите си и се запътват към камерата за екзекуции. Пет минути преди изпълнение на екзекуцията той карал останалите затворници да блъскат по решетките на килиите си.

„В крилото на смъртниците срещнах хора, които очевидно не са имали безусловна любов, каквато аз бях получил от майка си. Не знаех дали изобщо имат близки хора навън, дали имат приятели в затвора. Но ние станахме едно семейство и затова, когато те вървяха към смъртта си, ние блъскахме по решетките – за да им кажем: „Ние сме с теб и ще те обичаме до самия край.“

По време на престоя си в затвора Хинтън става съветник и приятел не само на други затворници, но и на надзирателите, мнозина от които умоляват адвоката му да направи всичко по силите си, за да го измъкне. Върховният съд единодушно постановява освобождаването му и той най-накрая излиза от затвора като свободен човек.

„Човек не осъзнава стойността на свободата, докато не му я отнемат – казва той. – Хората се крият от дъжда, а аз тичам навън, когато завали. Как може нещо, което пада от небето, да не е ценно? Толкова години ми е липсвал дъждът, че сега съм благодарен за всяка капка, която се стича по лицето ми. Копнея за това усещане.“

Когато Хинтън е интервюиран в американското предаване „60 минути“ и водещият го пита дали е ядосан на хората, които са го вкарали в затвора, той казва, че отдавна им е простил. А водещият недоверчиво възкликва: „Но те са отнели 30 години от живота ви! Как е възможно да не сте гневен?“ Отговорът на Хинтън е:

„Ако съм гневен и озлобен, те ще отнемат и останалата част от живота ми. Не светът ти дава радостта и не той ти я отнема. Можеш да позволиш на хората да влязат в живота ти и да го унищожат, но аз отказвам някой друг да ми отнеме радостта. Ставам сутрин и нямам нужда от някой друг, който да ме разсмива. Мога сам да се усмихвам, да се смея, защото съм благословен с още един ден, а когато си благословен да видиш още едно утро, това е достатъчно да изпитваш радост. Не ходя да се оплаквам насам-натам: „Човече, нямам пукнат долар в джоба си.“

Все ми е едно дали имам пари; интересува ме дали съм благословен да зърна изгряващото слънце още един ден. Знаеш ли колко много хора имат пари, но няма да се събудят тази сутрин? Е, кое е по-добре: да имаш милиард долара и да не се събудиш, или да си разорен и да си жив? Предпочитам да съм разорен и да се събуждам всяка сутрин през тази седмица.

През юни казах на интервюиращата ме журналистка от Си Ен Ен, че имам три долара и петдесет цента в джоба си и че по някаква причина никога в живота си не съм се чувствал по-щастлив. „С три долара и петдесет цента в джоба!?“, удиви се тя. А аз ѝ казах: „Знаете ли, майка ми никога не ни е възпитавала, че всеки ден трябва да изкарваме колкото се може повече пари. Тя ни учеше какво е истинското щастие. Казваше, че когато си щастлив, хората около теб също стават щастливи.

Виждам всички онези хора, които притежават много, но не са щастливи. Ето, аз прекарах 30 дълги години, ден след ден, в онази тясна килия, и се питам защо има толкова хора, които никога не са били лишени от свобода – нито ден, нито час, нито минута, – но не са щастливи. Не знам защо те не са щастливи, но мога да кажа, че аз съм щастлив, защото съм избрал да бъда такъв.“

Промоцията е валидна до 15 април 2024 г. при поръчка онлайн!

●●●

Двама духовни гиганти, двама носители на Нобеловата награда за мир и един вечен въпрос: Как да открием радостта пред неизбежното страдание на живота?

„Книгата на радостта“ ще ви направи съпричастни към една изумителна среща на двама стари приятели, която въвлича в задълбочен диалог две от най-големите вероизповедания в света: християнството и будизма. Един откровен и смислен разговор за прошката и смирението, за доброто и злото, за състраданието и благодарността.

Седем дни, изпълнени със смях и сълзи, през които двамата духовни учители се взират в бездната и отчаянието на нашето време, за да отговарят на въпросите, които вълнуват всеки човек.

Негово Светейшество Далай Лама е преживял повече от 50 години изгнание, а архиепископ Дезмънд Туту – дългите години на апартейда, изпълнени с прекършващо волята насилие и потисничество …

от Далай Лама и Дезмънд Туту

През април 2015 г. архиепископ Туту пътува до дома на Далай Лама в Дхарамсала, Индия, за да отпразнуват заедно 80-ия рожден ден на Негово Светейшество и да създадат тази книга като дар за всички хора.

Един откровен и смислен разговор на двама духовни гиганти, които споделят своите лични истории и трудно извоювана мъдрост.

от Джордан Б. Питърсън

Това не са книги от един психолог за психология. Нито са класическите книги за самопомощ и личностно развитие. Те са много повече от това. В тях си дават среща психология, философия, литература и религия. И един брилянтен ум.

от Агата Кристи

Тази книга е невероятна среща с една изключителна, неповторима личност. Пътят на Агата Кристи е изпълнен с радости и скърби, с премеждия и триумфи, но винаги – с оптимизъм и жажда за живот!

Тя ще ви зарази със своя оптимизъм, ще ви помогне да преосмислите собствените си тревоги и неволи и ще ви вдъхне кураж и нова страст към живота!

Най-интересната книга на великата писателка!

от Ектор Гарсия и Франсеск Миралес

Икигай е тайната на японското дълголетие! Той е твоята причина да живееш, онази страст, която ти носи удовлетворение и радост, смисълът на твоето съществуване.

Ичиго-ичие е изкуството да превръщаш всеки миг от живота си в незабравима възможност – една вековна японска философия, променила живота на милиони!

САМО ДО 18.03.2024 - 30% ОТСТЪПКА ЗА ВСИЧКИ КНИГИ НА ИЗДАТЕЛСТВО ГНЕЗДОТО!ВИНАГИ БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ЗА ПОРЪЧКА НАД 60 ЛВ. www.gnezdoto.bg

здраве

6 книги, които ни показват как да извървим пътя към здравето, младостта и дълголетието

вдъхновение

12 правила, които ще ни помогнат да не превърнем света в ад

мъдрост

Десет закона на щастието от мистична Индия

Какво е да живееш в три различни века. Разказите на едни от най-дълголетните хора на планетата

Те не са супергерои, но можем да ги считаме за такива поради факта, че са успели да останат на този свят много повече време, отколкото предполага средната продължителност на живота. [...]

Или престани да се оплакваш и започвай да стреляш, или смири гордостта си и си избери по-лесна цел

– Учителю – попитал ученикът, – защо има толкова трудности, които ни пречат да постигнем целите си, отклоняват ни от избрания път и ни карат да се признаем за слаби? [...]

МЪДРОСТ И ВДЪХНОВЕНИЕ

Мъдрост и вдъхновение

ПСИХОЛОГИЯ

Психология

ХРАНЕНЕ И ЗДРАВЕ

Хранене и здраве

РОДИТЕЛИ И ДЕЦА

Родители и деца

Go to Top