Скритите тайни на милиардния бизнес, наречен „пречистване и детокс“

Скритите тайни на милиардния бизнес, наречен „пречистване и детокс“

Терминът „чисто“ по отношение на храната за пръв път използва канадският фитнес модел Тоска Рено (тя е автор на книгата „Яж чисто“), въпреки че диетата ѝ е по-скоро режим за отслабване. След това се появява някой си с екзотичното име Алехандро Юнгер – кардиолог по образование, родом от Уругвай, но живеещ в Лос Анжелис. Той представя на света идеята за „пречистване и детоксикация“, като коренно променя и доукрасява смисъла на тези две думи. През 2008 г. Юнгер е забелязан от актрисата Гуинет Полтроу, която дава висока оценка на подхода му в своя току-що стартирал лайфстайл сайт GOOP. Година по-късно излиза книгата на Юнгер „Пречистване: революционна програма за възстановяване на естествената способност на организма за самолечение“ и става бестселър.

Основното в идеята „пречистване и детокс“ е следното: като пряк резултат от това, което ядете и пиете, и от начина, по който живеете и дишате, в тялото ви се натрупват токсини. И за да сте сигурни, че организмът ви ще функционира правилно и здравословно, трябва периодично да изчиствате тези токсини от него.

Основният продукт в сайта на Юнгер (там има различни режими за детоксикация) е 21-дневна диетична програма за пречистване, изготвена не от някой друг, а от лекар (предполагам, от самия Юнгер). Той твърди, че обичайните положителни ефекти включват „подобряване състоянието на кожата, съня, храносмилането и енергията; здравословно сваляне на килограми; яснота на съзнанието с редуциране на подуването на корема, запека, главоболието и болките в ставите“.

Програмата има пет стъпки:
Първо трябва да „позволите на тялото си да се самоизлекува“, за което Юнгер предписва две течни хранения на ден под формата на шейкове (можете да избирате между ванилов и шоколадов), с които да „рационализирате храносмилателния процес“ и „да намалите обема за храносмилане“, така че да пречистите всичко и да започнете „на чисто“.

Трябва да „ограничите храните, които обикновено предизвикват алергии и възпаления“. Защото, разбира се, има много храни, които „могат да причинят натрупване на слуз, мазнина и възпаления в тялото ни“ (ако можехте да видите лицето ми, докато пиша това…). Кои са някои от тези ужасни храни? Ами тук се включват кофеин и алкохол, млечни продукти и яйца, захар, всички зеленчуци от семейство Картофови (картофи, домати, патладжан, чушки тип камба, чили и т.н.), червено месо и други храни. Както изглежда, всички те причиняват натрупване на киселини в тялото ни (голямо „Не“!).

После трябва да се опитате да „извлечете максимума от храната си“. Юнгер казва, че неговият режим е концентриран върху „чисто хранене със солидна основа от плодове, зеленчуци, естествени протеини и здравословни зърнени култури, които отключват най-доброто състояние, в което може да се намира нашето тяло“.

Юнгер обяснява и че когато оставяме 12 часа между последно си хранене предния ден и закуската на следващия ден, ние „изпращаме сигнал на тялото си да навлезе в режим на дълбоко детоксикиране“. И накрая, трябва „да съберете всичко това заедно“, за да „създадете перфектната среда, за да започнете наново“.

Тази програма ви се предлага на изненадващо ниска цена – само за 475 долара! Каква сделка само!

Тези 21 дни са само началото, разбира се. Юнгер съветва след първоначалния период на детоксикация „токсикантите“, като пшеница (главното плашило) и млечни продукти (киселинното плашило), да бъдат въведени отново много внимателно. Това леко ме обърква: ако тези храни са токсични, защо изобщо да ги връщаме в диетата си? Той също предлага и комплект продукти за поддържане на състоянието – „натурални“ прахообразни шейкове и „есенциални добавки“. Не съм съвсем сигурен колко „натурални“ могат да бъдат прахообразни шейкове и добавки под формата на таблетки, но… да караме нататък. Юнгер твърди, че те подпомагат храносмилането, спомагат за поддържане на здравословно тегло, способстват растежа на косата (Боже, трябва да ги видя тези), а също така и облекчават различни кожни проблеми, намаляват тревожността, депресията и резките промени на настроението. Бъдете сигурни, всички тези продукти, естествено, са без ГМО, без глутен, без млечни производни, без соя и без ядки. Еха, колко много неща си купувате със 138 долара… е, поне около 30-дневна поддръжка, или около месец, в който ще сте защитени от всички тези токсини. И преди да сте започнали да смятате, направих изчисленията вместо вас – поддържането на вътрешностите ви изрядно чисти по начина, препоръчан от Юнгер, ще ви помогне да олекнете с 1 656 долара на година. Разбира се, вие заслужавате това, нали?

В МОМЕНТА ЧЕТЕТЕ ОТКЪС ОТ КНИГАТА „ГЕНЕТИКА И ХРАНЕНЕ: ИСТОРИЯТА НА ЧОВЕШКИЯ АПЕТИТ“ ОТ ДЖАЙЛС ЙОУ

Пречистването със студено пресован сок

На 23-годишна възраст, вече твърд ветеран от модната индустрия, Сара станала мениджър на лъскав лондонски бар за студено пресовани сокове. Работата ѝ налагала да говори на различни събития, където рекламирали продуктите си. Тя била абсолютно неквалифицирана да дава съвети по отношение на храненето, но се налагало да се ориентира в разнообразните здравословни притеснения на клиентите си (повечето хора с изненадваща охота разкривали пред добронамерените продавачки на студено пресовани сокове своите здравословни проблеми), а след като ги изслуша, да им „предписва“ определен сок, който да облекчи страданията им.

В зависимост от съставките си всеки продукт вървял с описание за какви случаи е подходящ. Когато клиентите питали за ползите от някой сок, за да улесни избора им, Сара рецитирала няколко заучени, добре звучащи фрази, като се придържала към най-общата „категоризация“ – всичко люто например било за подобряване на метаболизма, а всичко зелено за детоксикация, алкализация и отслабване. Ако някой се нуждаел от продукт за по-добро храносмилане, било препоръчително да си избере нещо с джинджифил, ако пък проблемът бил някакво възпаление, нещата се решавали с доза ананас.

Никой не би оспорил факта, че пресните зеленчукови и плодови сокове са здравословни и съдържат много полезни хранителни вещества. Но дали балансират pH на кръвта? Дали ще изчистят кожата ви и ще ви излекуват от рак?
„Често в името на добрите продажби се разпространява дезинформация“ – каза ми Сара.

………

Най-голям успех имали програмите за пречистване. Програмата за соково пречистване, която Сара е продавала, например струвала около 40 паунда на ден, като в нея се включвали шест сока и/или овкусени млека от ядки (О, Боже!). Между другото, в сравнение с това програмата на Юнгер изглежда доста изгодна. За тези от вас, които не знаят (а аз случайно знам, защото Сара ми каза), трябва да уточня, че „пречистване със сокове“ обикновено означава отказ от всякаква твърда храна и приемане на около 3 литра сок на ден (калорийното съдържание е около 800–1 200 калории), за период от един до седем дни (или по-дълго). Твърденията на самите компании производители, както и на безброй блогъри, здравни гурута, известни личности и инфлуенсъри от социалните медии, са, че соковото пречистване позволява на черния ви дроб, на стомаха и червата ви да получат дълго чаканата си почивка. Ползите са почти безкрайни: подобряване на храносмилането и метаболизма, повишаване на енергията, загуба на тегло, алкализиране на кръвта, избистряне на кожата, подобряване на съня и на имунната функция, засилване на процесите на детоксикация, подобряване на умствените способности, а също и на взаимоотношенията, по-дълбоко свързване с духовната ви същност и откриване на максималното ви здравословно състояние. О, хайде, моля ви, запишете ме за пълната седемдневна програма!

Тази маркетингова стратегия е изключително ефективна и не е изненадващо, че бизнесът със сокове за пречистване възлиза на над 5 милиарда долара годишно. Ама, разбира се! Кой не иска да има перфектна кожа, стройно тяло и привидно бляскавия живот на тези, които предприемат и одобряват подобни програми? (Наемането на Сара за мениджър на бара е добър пример за това.)

………

Всъщност човек има нужда от истинска детоксикация, когато трябва да бъде лекуван от опасно висока доза от някакво животозастрашаващо вещество. Терминът „детокс“ би бил правилно употребен, ако например говорим за процеса на изчистване на организма от наркотични вещества. Но това е процес, при който се опитваш да прекратиш вземането на някакво вещество, а след това позволяваш на тялото си и най-вече на черния си дроб да изхвърлят наркотиците или химичните вещества, които са попаднали в организма. По същият начин някои от вас може би са практикували режима „сух януари“, при който се опитвате да дадете на черния си дроб почивка от целия изпит по време на празниците алкохол. Изключването е начинът за извършване на „детокс“, защото по този начин позволявате на черния си дроб да продължи да извършва професионалната си роля. Няма никакви доказателства, че нещо, което ядете, може да засили или подпомогне този процес.

………

Пречистващите диети не пречистват

На пазара има и други „пречистващи продукти“ освен соковете. Да вземем например пречистващото зеленчуково смути, което съдържа много малко захар, но доста фибри – със сигурност чудесно средство за пречистване. Или пречистването със зелен чай – чаят също не съдържа захар, а освен това съдържа огромно количество антиоксиданти. А какво ще кажете за пречистването с вода при пълен отказ от храна? Има и алкално пречистване, което включва приемане на сурови алкални супи, сокове и смутита за период между три и десет дни.

Добре, позволете ми да изясня нещата. Някои неща в тези пречистващи програми всъщност ще са много полезни за вас. Плодовите сокове са чудесни в умерени количества, а зеленчуковите смутита – още повече. За останалите е добре да се следва правилото „дозата прави отровата“. Зеленият чай например е източник на антиоксиданти, особено на епигалокатехин галат (EGCG). Но ако пиете твърде много зелен чай или, още по-зле, ако приемате екстракт от зелен чай под формата на таблетки, може да поемете твърде голяма доза от EGCG антиоксиданта и тогава рискувате да увредите черния си дроб. „Водният пост“ си е просто глад – ще се чувствате ужасно и ще отслабнете. А алкалният подход е абсолютна глупост!

Нищо от тези неща обаче не ви „пречиства“. Може да ви доставят хранителни вещества, да ви отровят, да ви помогнат да свалите килограми… а може и абсолютно нищо да не правят. И най-важното: пречистващите диети не ви пречистват. Черният дроб и бъбреците го правят.

………

Малко известен факт е, че захарта също може да играе роля за здравословното състояние на черния дроб. Сукрозата (захарозата), както споменах, се разгражда до глюкоза и фруктоза. Стига да не страдате от диабет, глюкозата почти веднага се усвоява от скелетните мускули и мастната тъкан в отговор на действието на инсулина. Фруктозата обаче отива в черния дроб, където, ако не се използва веднага, се превръща в мазнини. Така че, ако поглъщате сериозни количества захар – а точно това може да се получи и при една „пречистваща диета с плодов сок“, – вие на практика подлагате черния си дроб на доста голямо натоварване. Иронията е в това, че едно от обещанията на пречистването със сокове е, че дава почивка на черния дроб. Нищо не може да бъде по-далеч от истината.

………

Крайният извод е, че към момента няма никакви научни доказателства, които да подкрепят предполагаемите ползи от соковото пречистване или от детоксикацията. Маркетингът в този сектор умело поддържа погрешното схващане, че пречистването и детоксикацията са от съществено значение за поддържането на функциите на организма и следователно би било в наш интерес да предприемем нещо такова – иначе рискуваме да развием хронични или фатални заболявания. Истината е, че нито един от доставчиците на „детокс“ продукти не може да ви каже от какво точно се очаква да се детоксикирате, да не говорим, да ви докаже, че използването на неговия продукт ще намали количеството на този незнаен, но иначе потенциално смъртоносен токсин.

За да изхвърляме токсините, просто имаме нужда от добре функциониращ черен дроб. А това можете да постигнете, като се храните разумно и ограничавате консумацията на някои вещества, като алкохол или големи количества фруктоза, които го карат да работи по-усилено. Прекалената консумация на каквато и да било храна може и ще допринесе за увеличаване на натоварването на черния дроб.

Промоцията е валидна до 31 юли 2024 г. при поръчка онлайн!

●●●

Авторът д-р Джайлс Йоу има над двайсетгодишен опит в изучаването на затлъстяването и мозъчните механизми за контрол на храненето. Той получава докторската си степен в Кеймбриджкия университет и участва в новаторски изследвания, които разкриват главните пътища, по които мозъкът контролира приема на храна. Настоящите му научни изследвания са фокусирани върху различията в тези мозъчни пътища при различните индивиди, както и върху влиянието на генетиката по отношение на хранителните ни навици.

Отговорите на огромен брой въпроси относно диетите, начина на хранене и механизма на затлъстяване ще научите от „Генетика и хранене“. Една увлекателна и изключително полезна книга, която всеки трябва да прочете. Всички факти, от които се нуждаете, за да установите здравословни взаимоотношения с храната и да откриете диетата, подходяща точно за вас.

от д-р Джайлс Йоу

Защо дебелеем? Защо някои хора са по-гладни от други? Кои биологични сили движат хранителното ни поведение? Защо много от популярните диети са подвеждащи и дори опасни?

Позовавайки се на най-новите научни открития и на собствените си генетични изследвания в Кеймбриджкия университет, д-р Джайлс Йоу, генетик с над двайсетгодишен опит в областта на затлъстяването, се заема със задачата да ни помогне да излезем от този омагьосан кръг.

Книги от д-р Лиса Ранкин

от д-р Лиса Ранкин

Медицината все още здраво стиска в ръцете си златния ключ към човешкото здраве и не приема идеята, че чрез мислите и емоциите си човек може да подобри здравословното си състояние или обратното – да се разболее. Но истината е, че всичко е в нашите ръце, в нашия могъщ ум.

В човешкия организъм е скрита огромна мъдрост, неподозирана сила, която може да твори чудеса. Просто трябва да му създадем подходящи условия за това.

от Джордан Б. Питърсън

Това не са книги от един психолог за психология. Нито са класическите книги за самопомощ и личностно развитие. Те са много повече от това. В тях си дават среща психология, философия, литература и религия. И един брилянтен ум.

съставител: Калина Петрова

Днес, в нашия сложен и безумен свят, повече от всякога имаме нужда от прости и мъдри думи, които да ни подскажат пътя, когато сме го изгубили, да запалят светлината, когато около нас е мрак, и да възпламенят любовта, когато сме забравили за нея. Защото тя е там, в сърцето!

„Най-важната истина може да откриеш с помощта на един прост разказ, както изгубената златна монета – на светлината на най-евтината свещ.“

САМО ДО 31.05.2024 - 30% ОТСТЪПКА ЗА ВСИЧКИ КНИГИ НА ИЗДАТЕЛСТВО ГНЕЗДОТО!ВИНАГИ БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ЗА ПОРЪЧКА НАД 60 ЛВ. www.gnezdoto.bg

здраве

6 книги, които ни показват как да извървим пътя към здравето, младостта и дълголетието

вдъхновение

12 правила, които ще ни помогнат да не превърнем света в ад

мъдрост

Десет закона на щастието от мистична Индия

Подменя ли се виновникът за гастрита и язвената болест

В името на печалбите на фармацевтичните компании, започнаха да учат младите лекари, че за тези заболявания е виновна бактерията хеликобактер пилори. Точно тя, видите ли, предизвиквала развитието на гастрита и язвената болест. И подкрепят твърдението си с довода, че при тези болести я откриват в стомаха по-често, отколкото когато ги няма.

Когато съдим другите…

Едно момче попитало мъдреца: – Кажете Учителю, защо всички ни учат, че не бива да съдим другите? Моля ви, обяснете ми защо това е толкова важно. Учителят, както винаги постъпвал, [...]

Всеки може да бъде твой учител, независимо дали го харесваш или не!

Когато Учителят бил на смъртното си ложе, най-добрите му ученици и последователи се събрали около него, за да чуят последните му слова и напътствия. Един от по-младите възпитаници се приближил [...]

МЪДРОСТ И ВДЪХНОВЕНИЕ

Мъдрост и вдъхновение

ПСИХОЛОГИЯ

Психология

ХРАНЕНЕ И ЗДРАВЕ

Хранене и здраве

РОДИТЕЛИ И ДЕЦА

Родители и деца

Go to Top