Виктор Франкъл за хумора, който спасява света

Виктор Франкъл за хумора, който спасява света

„В отношението ни към света е важно – и дори разумно – да намираме баланс между смеха и неудържимия плач“ – пише Ела Франсис Сандърс. На нашата прекрасна малка планета, която е като прашинка в необятната безчувствена Вселена, ние, хората, сме измислили милиони причини да плачем. „Техниката и електрониката са превзели живота ни до такава степен – пише преди половин век с удивителна прозорливост унгарският журналист Ласло Фелеки, – че се нуждаем от някакъв еликсир, който да го направи малко по-поносим. А какъв по-добър еликсир от чувството за хумор?“ Механизацията е само един от методите за дехуманизиране на живота, но има и по-мрачни методи за това, които са фатални и пагубни за разума.

Въпреки тези методи – а може би тъкмо заради тях, – способността да се смеем и изобщо смехът е най-добрата защита за здравия разум и мощно оръжие срещу формите на античовешко отношение. Австрийският психиатър Виктор Франкъл, оцелял в Холокоста, защитава тази идея в психологическите си мемоари „Човекът в търсене на смисъл“ – една от най-дълбоките и вдъхновяващи книги за това как да преодолеем най-мрачните и безнадеждни времена и какво значи да живеем в настоящето.

Размишлявайки върху състоянието на вътрешна непримиримост, което помага на затворниците в концентрационните лагери да съхранят достойнството, здравия разум и жаждата си за живот – като тайно създават изкуство и четат книги, – Франкъл пише:

Хуморът бе още едно оръжие в борбата за самосъхранение. Добре известно е, че хуморът (повече от всичко друго в човешката природа) предоставя възможност за отдръпване и издигане над всяка ситуация, макар и само за няколко мига.*

Франкъл си припомня как е накарал един от приятелите си да осъзнае животоспасяващата роля на хумора – който, подобно на всяко друго умение, подлежи на развиване, – посредством едно дисциплинирано реализиране на творческите импулси:

На практика аз обучавах приятеля си, който работеше редом с мен на строителната площадка, да развие чувство за хумор. Предложих му да си обещаем един на друг да измисляме поне по една забавна история дневно за някакъв инцидент, който би могъл да ни се случи един ден след освобождаването ни. Той бе хирург, работил като асистент в голяма болница. Един път се опитах да го накарам да се усмихне, като му описах как няма да може да се освободи от лагерните си навици, когато се върне на предишната си работа. На строителната площадка (особено когато контролиращият минаваше на проверка) надзирателят ни подканваше да работим по-бързо с викове: „Действие! Действие!“ Аз казах на приятеля си: „Един ден ще си отново в операционната, зает с коремна операция. Изведнъж някой санитар ще се втурне, оповестявайки идването на главния хирург с викове: „Действие! Действие!“.

Франкъл сменя фокуса от личното към универсалното с твърдението, че това, което му е помогнало да оцелее в концентрационния лагер, може да облекчи и човешкото страдание изобщо:

Опитът да се развие чувство за хумор и да се видят нещата в смешна светлина е вид хитрост, която се научава при овладяването на изкуството да се живее. Все пак е възможно да се прилага това изкуство дори в концентрационен лагер, където страданието е вездесъщо.

Според Франкъл способността да откриваме смешното дори в най-тежките и безрадостни моменти е не просто средство за оцеляване, но и върховен творчески акт и утвърждаване на личната свобода като изконно и неотменимо право:

На човека може да се отнеме всичко освен едно: последната човешка свобода да избере своето отношение при всякакви обстоятелства, да избере свой собствен път…
Тъкмо тази духовна свобода, която не може да бъде отнета, придава на живота смисъл и цел.
Активният живот има за цел да даде на човек възможност да осъществи ценности чрез творческа работа, докато пасивният живот в наслада му позволява да постигне реализация чрез преживяване на красотата, изкуството или природата. Но цел има и онзи живот, който е почти лишен както от творчество, така и от наслада, и който допуска една-едничка възможност за високо морално поведение – а именно отношението на човек към неговото съществуване, ограничено от външни сили.

От незапомнени времена хуморът е едно от най-мощните оръжия, с които човекът се бори с тегобите на живота и с най-уродливите и жестоки прояви на съществуването. Хуморът е най-достъпната рецепта и бързодействащ лек срещу отчаянието, депресията и усещането за обреченост. И ако сме склонни да го приемаме като вродена дарба и естествен талант, то Виктор Франкъл ни вдъхва надеждата, че хуморът е също поглед към света и умение, което може да се развива и усвои. Затова търсете смисъл, но търсете и смешното в живота – онази негова подправка, без която съществуването би станало непоносимо. И ако Достоевски е прав, че красотата ще спаси света, то хуморът може само да помогне.

*Всички цитати са от „Човекът в търсене на смисъл“, Виктор Франкъл, издателство „Хермес“

превод: Гнездото
източник: The Marginalian

Промоцията е валидна до 15 април 2024 г. при поръчка онлайн!


Препоръчано по темата: „АВТОБИОГРАФИЯ“ от Агата Кристи, издателство Гнездото

●●●

Почти 50 години след смъртта Агата Кристи продължава да е неизбледняваща литературна икона! Тя е най-издаваният автор за всички времена, надминат по продажби единствено от Библията и произведенията на Шекспир.

Агата Кристи ревниво пази личния си живот, като отбягва вниманието на пресата и отказва да дава интервюта. Но нейната АВТОБИОГРАФИЯ, издадена наскоро след кончината ѝ, отваря вратата към удивителния живот на великата писателка. Тя ни кани в своя свят с непринуденост и топлота и ни повежда на едно вълнуващо пътешествие през годините на 20-ти век.

Обилно подправена с духовитите, проницателни и крайно интересни размишления на един необикновен ум, книгата е също толкова лека и завладяваща, както детективските ѝ романи.

от Агата Кристи

Тази книга е невероятна среща с една изключителна, неповторима личност. Пътят на Агата Кристи е изпълнен с радости и скърби, с премеждия и триумфи, но винаги – с оптимизъм и жажда за живот!

Тя ще ви зарази със своя оптимизъм, ще ви помогне да преосмислите собствените си тревоги и неволи и ще ви вдъхне кураж и нова страст към живота!

Най-интересната книга на великата писателка!

от Далай Лама и Дезмънд Туту

През април 2015 г. архиепископ Туту пътува до дома на Далай Лама в Дхарамсала, Индия, за да отпразнуват заедно 80-ия рожден ден на Негово Светейшество и да създадат тази книга като дар за всички хора.

Един откровен и смислен разговор на двама духовни гиганти, които споделят своите лични истории и трудно извоювана мъдрост.

от Джордан Б. Питърсън

Това не са книги от един психолог за психология. Нито са класическите книги за самопомощ и личностно развитие. Те са много повече от това. В тях си дават среща психология, философия, литература и религия. И един брилянтен ум.

от Ектор Гарсия и Франсеск Миралес

Икигай е тайната на японското дълголетие! Той е твоята причина да живееш, онази страст, която ти носи удовлетворение и радост, смисълът на твоето съществуване.

Ичиго-ичие е изкуството да превръщаш всеки миг от живота си в незабравима възможност – една вековна японска философия, променила живота на милиони!

САМО ДО 18.03.2024 - 30% ОТСТЪПКА ЗА ВСИЧКИ КНИГИ НА ИЗДАТЕЛСТВО ГНЕЗДОТО!ВИНАГИ БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ЗА ПОРЪЧКА НАД 60 ЛВ. www.gnezdoto.bg

здраве

6 книги, които ни показват как да извървим пътя към здравето, младостта и дълголетието

вдъхновение

12 правила, които ще ни помогнат да не превърнем света в ад

мъдрост

Десет закона на щастието от мистична Индия

Защо сляпото борене на калории може да ви подведе?

Трябва да се храним по-здравословно, трябва да мислим за храната, но трябва да спрем да броим калориите. Причината, поради която трябва да избягваме броенето на калориите, е, че това е несъвършена техника… [...]

Джордан Питърсън: Не позволявайте на децата си да правят неща, които ви карат да не ги харесвате

Наскоро наблюдавах как едно тригодишно хлапе едва-едва се влачи след родителите си сред тълпите хора на летището. На интервали от пет секунди то надаваше пронизителен вик – и по-важното, правеше [...]

Джордан Питърсън: Въведете идеален ред в собствения си дом, преди да критикувате света

Разгледайте житейската си ситуация. Започнете от малките неща. Възползвате ли се напълно от възможностите, които животът ви предлага? Давате ли най-доброто от себе си в работата си, или се предавате [...]

Или престани да се оплакваш и започвай да стреляш, или смири гордостта си и си избери по-лесна цел

– Учителю – попитал ученикът, – защо има толкова трудности, които ни пречат да постигнем целите си, отклоняват ни от избрания път и ни карат да се признаем за слаби? [...]

10 признака, че имате твърде много стрес хормони

За мнозина изразът „под стрес съм“ е станал своеобразен отличителен знак, повод за гордост. Ние парадираме със своя стрес като доказателство, че сме ангажирани, ефективни и ценни за обществото. Но за много от нас понятието „стресиран“ всъщност означава, че много, наистина много се страхуваме.

МЪДРОСТ И ВДЪХНОВЕНИЕ

Мъдрост и вдъхновение

ПСИХОЛОГИЯ

Психология

ХРАНЕНЕ И ЗДРАВЕ

Хранене и здраве

РОДИТЕЛИ И ДЕЦА

Родители и деца

Go to Top