Цветя за мама

Цветя за мама

Добре облечен мъж на средна възраст влязъл в един цветарски магазин и поръчал голям букет, като помолил да го опаковат и да го изпратят на адреса на майка му.

Тя живеела в малко селище на два часа път от града, но той рядко намирал време да я посети. Имал хиляди ангажименти и дори понякога да ѝ обещавал, че ще отиде, все изниквало нещо в последния момент и той отлагал посещението за друг път. Тя, разбира се, не му се сърдела, но самият той изпитвал угризения, че все не намира време за нея. И сега се опитвал да приспи съвестта си с този огромен красив букет, който тя щяла да получи още на следващия ден.

Докато оформяли поръчката му, мъжът разсеяно гледал през витрината на цветарницата. В един момент погледът му се спрял на малко момиче, на около десет години, което стояло пред вратата на магазина и неспокойно се взирало в минаващите хора. Изглеждало разстроено и сякаш се нуждаело от помощ, но не се решавало да спре някой от минувачите.

Тогава мъжът излязъл навън и заговорил момиченцето:
– Какво има, дете? Стори ми се, че имаш някакъв проблем. Мога ли да помогна с нещо?

– Много мило от ваша страна, че попитахте, господине. Да, наистина бихте могли да ми помогнете. Искам да купя една червена роза за майка ми, но нямам достатъчно пари. Ще ви бъда много благодарна, ако ми услужите с една малка сума, която не ми достига. И ако ми оставите вашия адрес, още другата седмица ще ви върна парите.

– О, това ли било… – казал той и се усмихнал ведро, след което влязъл в магазина.

Избрал една прекрасна червена роза, като помолил да я включат към неговата сметка, и се върнал при детето.

– Ето, заповядай. Тази роза е за майка ти. И понеже виждам, че си разстроена, ако искаш мога да те откарам до вкъщи. Така и майка ти по-скоро ще се зарадва на това красиво цвете. Хайде, качвай се в колата и ми кажи къде е адресът.

– Благодаря ви много… – едва чуто промълвило момичето и очите му се напълнили със сълзи. – Всъщност трябва да отидем до гробището.

За няколко минути мъжът останал като парализиран, погледът му се замъглил, а сърцето му се свило от остра болка.

След като закарал детето до гроба на майка му, той бързо се върнал в цветарския магазин и като отменил доставката на цветята за другия ден, поискал да вземе букета веднага. Не искал да губи и минута повече. Обадил се в офиса си и отменил всички ангажименти за следващите два дни.
След два часа стоял пред вратата на майчиния дом и нервно стискал огромния букет с цветя.

Обадете се на своята майка. Кажете ѝ, че я обичате. Помнете, че вие сте единственият човек, чувал ударите на нейното сърце отблизо.
Рейчъл Уолчин

 


Притчата е част от сборника ПРЕДАЙ НАТАТЪК ЛЮБОВТА: 150 ИСТОРИИ ЗА ЧУДОТО НА ЖИВОТА, издателство Гнездото

Ако тихият глас на сърцето ви е заглушен от хилядите незначителни и безсмислени неща, с които е пълен животът ни, тази книга ще ви помогне да си припомните онези истински и важни неща, които са в най-съкровените кътчета на сърцето. Защото те винаги са били там.

В „ПРЕДАЙ НАТАТЪК ЛЮБОВТА“, третата книга от колекцията с притчи, подбрахме 150 малки и топли истории, повечето от които са така наречените съвременни притчи. Техните сюжети са от нашето съвремие, а някои дори са по действителни случаи.

Тези истории ще заредят деня ви с енергия, ще стоплят сърцето ви и ще ви успокоят след дългия ден…

Промоцията е валидна до 31 юли 2024 г. при поръчка онлайн!

●●●

Вероятно вече сте се докосвали до мъдростта на кратките поучителни истории, наречени притчи. В тях е вплетена хилядолетната мъдрост на различни народи, култури и религии. Те са достигнали до нас през вековете, предавани от уста на уста, преписвани и преразказвани, много често интерпретирани и променяни в духа на времето. Облечени в кратка иносказателна форма тези истории ни разказват за всичко от заобикалящия ни свят – за отношенията между хората, за човека с неговите слабости и грешки, за търсенето на пътя към Бога, за любовта, за надеждата, за превратностите на съдбата… И затова са незаменим пътеводител по пътя на личните ни търсения и духовно усъвършенстване.

Насладете се на една великолепна колекция от 450 притчи, събрани в три книги, и открийте мъдрост и послания, прекосили много граници и пътували хиляди години.

съставител: Калина Петрова

Днес, в нашия сложен и безумен свят, повече от всякога имаме нужда от прости и мъдри думи, които да ни подскажат пътя, когато сме го изгубили, да запалят светлината, когато около нас е мрак, и да възпламенят любовта, когато сме забравили за нея. Защото тя е там, в сърцето!

„Най-важната истина може да откриеш с помощта на един прост разказ, както изгубената златна монета – на светлината на най-евтината свещ.“

от Анна Кирянова

Докато прелиствате страниците на тази книга, ще размишлявате над разнообразни жизнени ситуации заедно с един проницателен психолог и мъдър философ, който неведнъж се е изправял пред сложни житейски дилеми. И ще получите от него простички и мъдри съвети.

156 истории, които ще завладеят душата ви, ще ви подскажат решение и ще ви накарат да преосмислите важни аспекти от своя живот. Ще променят самите вас…

от Ектор Гарсия и Франсеск Миралес

Икигай е тайната на японското дълголетие! Той е твоята причина да живееш, онази страст, която ти носи удовлетворение и радост, смисълът на твоето съществуване.

Ичиго-ичие е изкуството да превръщаш всеки миг от живота си в незабравима възможност – една вековна японска философия, променила живота на милиони!

от Джордан Б. Питърсън

Това не са книги от един психолог за психология. Нито са класическите книги за самопомощ и личностно развитие. Те са много повече от това. В тях си дават среща психология, философия, литература и религия. И един брилянтен ум.

САМО ДО 31.05.2024 - 30% ОТСТЪПКА ЗА ВСИЧКИ КНИГИ НА ИЗДАТЕЛСТВО ГНЕЗДОТО!ВИНАГИ БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ЗА ПОРЪЧКА НАД 60 ЛВ. www.gnezdoto.bg

здраве

6 книги, които ни показват как да извървим пътя към здравето, младостта и дълголетието

вдъхновение

12 правила, които ще ни помогнат да не превърнем света в ад

мъдрост

Десет закона на щастието от мистична Индия

Джордан Питърсън: Въведете идеален ред в собствения си дом, преди да критикувате света

Разгледайте житейската си ситуация. Започнете от малките неща. Възползвате ли се напълно от възможностите, които животът ви предлага? Давате ли най-доброто от себе си в работата си, или се предавате [...]

Ти ме научи да обичам…

Един мъж казал на съпругата си най-важните думи: „Ти ме научи да обичам“. През годините, в които били заедно, той много пъти ѝ казвал „обичам те“. Но тези най-важни [...]

„Храни се като мен и ще изглеждаш като мен“, или как инфлуенсърите продават панацея на уязвимите

Хората, които рекламират и препоръчват тези стилове на живот, в повечето случаи са красиви млади дами, разполагащи с плоски като дъска кореми, миниатюрни пори (които по някаква случайност никога не се запушват) и, разбира се, с голяма група отдадени последователи в социалните мрежи. Това е реалността в индустрията.

Тест: Как се справяш с негативните емоции и как това се отразява на живота ти?

С помощта на емоциите сме оцелявали в течение на милиони години еволюция. И дори тези, като гняв, тъга, страх, презрение и отвращение, които заемат най-некомфортния дял в емоционалния спектър, вероятно [...]

Ставаме по-добри, когато добротата ни е подложена на изпитание – мъдри думи за тежки моменти

Страданието е възможност, която съдбата ти предоставя – да се научиш на твърдост, да можеш да запазиш самообладание пред лицето на опасности и изпитания. За да израсне и да [...]

Все ми е едно дали имам пари. Интересува ме дали съм благословен да зърна слънцето още един ден

Способни ли сме да отвръщаме с радост дори при най-ужасяващите обстоятелства? Можем ли да простим и най-голямата несправедливост и да продължим да се наслаждаваме на живота? Озлоблението и неспособността да [...]

МЪДРОСТ И ВДЪХНОВЕНИЕ

Мъдрост и вдъхновение

ПСИХОЛОГИЯ

Психология

ХРАНЕНЕ И ЗДРАВЕ

Хранене и здраве

РОДИТЕЛИ И ДЕЦА

Родители и деца

Go to Top