Какъв съпруг искаш за дъщеря си?

Какъв съпруг искаш за дъщеря си?

Срещнали се двама приятели на кафе и след като си побъбрили за обичайните неща, единият попитал:
– Нещо ми изглеждаш угрижен… Някакъв проблем ли имаш?

– Не… не бих го нарекъл проблем. Но онзи ден се случи нещо, което ме разтърси и ме накара сериозно да се замисля… Скарахме се с жена ми…

– Е, то не може в едно семейство без някоя дребна кавга – прекъснал го приятелят му.

– Така е, ние често се караме за какви ли не глупости, но този път тя ми зададе въпрос, който оттогава не ми излиза от ума. Попита ме: „Искаш ли за дъщеря ни такъв съпруг като теб? Но, моля те, отговори ми честно“. Честно казано, направо се стъписах.

– Хм, интересен въпрос – оживил се другият мъж. – И ти какво ѝ отговори?

– Казах ѝ, че ако трябва да съм напълно искрен, дъщеря ми заслужава по-добър съпруг. Много по-добър. В този момент се замислих колко много обичам малкото ми момиче и че последното нещо, което бих искал за нея, е да има мъж, който я кара да плаче, който ѝ крещи и се заяжда за щяло и за нещяло. Като на филмова лента пред очите ми минаха всички скандали и сцени на ревност, които съм устройвал на жена ми, и как тя после с дни ходеше унила и разстроена. Не, не исках това за дъщеря си. Все едно на колко години е тя – на 15, 20 или 30 – тя ще си остане за мен малкото момиченце, което всяка вечер се покатерваше на коленете ми и се заливаше от смях, докато я гъделичках и щипех по бузите. Искам бъдещият ѝ съпруг да я обича също толкова, колкото я обичам аз. Искам да я приема и цени такава, каквато е, да не се дразни на капризите ѝ, да бъде снизходителен и търпелив към грешките ѝ, да бъде за нея подкрепа, закрила и верен приятел и, най-важното, да я прави щастлива. Да, той трябва да бъде всичко това, защото дъщеря ми заслужава само най-доброто.

Убеден съм, че всички бащи по света мислят по този начин. Не съм ли прав? Ти също имаш дъщеря… Но се питам защо забравяме, че нашите съпруги също са нечии дъщери, сестри и внучки. Знаеш ли, приятелю, благодарен съм на жена си за това, че ми зададе този въпрос и ме накара да се опомня. Накара ме да си спомня, че освен моя съпруга тя е и свидна, обичана дъщеря и е също толкова нежна и ранима, колкото е собствената ни дъщеря.

Вие съзерцавате звездите по две причини – защото светят и защото са недостижими. Но до вас има едно много по-нежно сияние и една много по-дълбока тайна – жената.
Виктор Юго

 


Притчата е част от сборника ПРЕДАЙ НАТАТЪК ЛЮБОВТА: 150 ИСТОРИИ ЗА ЧУДОТО НА ЖИВОТА, издателство Гнездото

Ако тихият глас на сърцето ви е заглушен от хилядите незначителни и безсмислени неща, с които е пълен животът ни, тази книга ще ви помогне да си припомните онези истински и важни неща, които са в най-съкровените кътчета на сърцето. Защото те винаги са били там.

В „ПРЕДАЙ НАТАТЪК ЛЮБОВТА“, третата книга от колекцията с притчи, подбрахме 150 малки и топли истории, повечето от които са така наречените съвременни притчи. Техните сюжети са от нашето съвремие, а някои дори са по действителни случаи.

Тези истории ще заредят деня ви с енергия, ще стоплят сърцето ви и ще ви успокоят след дългия ден…

Промоцията е валидна до 31 юли 2024 г. при поръчка онлайн!

●●●

Вероятно вече сте се докосвали до мъдростта на кратките поучителни истории, наречени притчи. В тях е вплетена хилядолетната мъдрост на различни народи, култури и религии. Те са достигнали до нас през вековете, предавани от уста на уста, преписвани и преразказвани, много често интерпретирани и променяни в духа на времето. Облечени в кратка иносказателна форма тези истории ни разказват за всичко от заобикалящия ни свят – за отношенията между хората, за човека с неговите слабости и грешки, за търсенето на пътя към Бога, за любовта, за надеждата, за превратностите на съдбата… И затова са незаменим пътеводител по пътя на личните ни търсения и духовно усъвършенстване.

Насладете се на една великолепна колекция от 450 притчи, събрани в три книги, и открийте мъдрост и послания, прекосили много граници и пътували хиляди години.

съставител: Калина Петрова

Днес, в нашия сложен и безумен свят, повече от всякога имаме нужда от прости и мъдри думи, които да ни подскажат пътя, когато сме го изгубили, да запалят светлината, когато около нас е мрак, и да възпламенят любовта, когато сме забравили за нея. Защото тя е там, в сърцето!

„Най-важната истина може да откриеш с помощта на един прост разказ, както изгубената златна монета – на светлината на най-евтината свещ.“

от Анна Кирянова

Докато прелиствате страниците на тази книга, ще размишлявате над разнообразни жизнени ситуации заедно с един проницателен психолог и мъдър философ, който неведнъж се е изправял пред сложни житейски дилеми. И ще получите от него простички и мъдри съвети.

156 истории, които ще завладеят душата ви, ще ви подскажат решение и ще ви накарат да преосмислите важни аспекти от своя живот. Ще променят самите вас…

от Ектор Гарсия и Франсеск Миралес

Икигай е тайната на японското дълголетие! Той е твоята причина да живееш, онази страст, която ти носи удовлетворение и радост, смисълът на твоето съществуване.

Ичиго-ичие е изкуството да превръщаш всеки миг от живота си в незабравима възможност – една вековна японска философия, променила живота на милиони!

от Джордан Б. Питърсън

Това не са книги от един психолог за психология. Нито са класическите книги за самопомощ и личностно развитие. Те са много повече от това. В тях си дават среща психология, философия, литература и религия. И един брилянтен ум.

САМО ДО 31.05.2024 - 30% ОТСТЪПКА ЗА ВСИЧКИ КНИГИ НА ИЗДАТЕЛСТВО ГНЕЗДОТО!ВИНАГИ БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ЗА ПОРЪЧКА НАД 60 ЛВ. www.gnezdoto.bg

здраве

6 книги, които ни показват как да извървим пътя към здравето, младостта и дълголетието

вдъхновение

12 правила, които ще ни помогнат да не превърнем света в ад

мъдрост

Десет закона на щастието от мистична Индия

Умните не се обиждат, а правят изводи – 25 цитата от Агата Кристи

Един дълъг, изпълнен с емоции и превратности живот. Една изключителна личност, надарена с богато въображение, природна интелигентност и неизчерпаема страст към живота... Това е тя, Агата Кристи, неизбледняващата икона [...]

Подменя ли се виновникът за гастрита и язвената болест

В името на печалбите на фармацевтичните компании, започнаха да учат младите лекари, че за тези заболявания е виновна бактерията хеликобактер пилори. Точно тя, видите ли, предизвиквала развитието на гастрита и язвената болест. И подкрепят твърдението си с довода, че при тези болести я откриват в стомаха по-често, отколкото когато ги няма.

Жертва ли сме на своите гени?

Още доказателства за идеята, че убежденията се превръщат във физиологически промени в тялото, идват от лабораториите на учените, които изследват онзи дял от молекулярната биология, наречен епигенетика – „контрол над [...]

Можем да излекуваме собствените си болки, като се обърнем към болките на другите – 15 духовни послания, от които се нуждаем днес

Искаме да ви припомним мъдрите слова на двама духовни гиганти, които звучат особено актуално в това тежко за целия свят време – време, в което човечеството се сблъска с небивало [...]

„Храни се като мен и ще изглеждаш като мен“, или как инфлуенсърите продават панацея на уязвимите

Хората, които рекламират и препоръчват тези стилове на живот, в повечето случаи са красиви млади дами, разполагащи с плоски като дъска кореми, миниатюрни пори (които по някаква случайност никога не се запушват) и, разбира се, с голяма група отдадени последователи в социалните мрежи. Това е реалността в индустрията.

МЪДРОСТ И ВДЪХНОВЕНИЕ

Мъдрост и вдъхновение

ПСИХОЛОГИЯ

Психология

ХРАНЕНЕ И ЗДРАВЕ

Хранене и здраве

РОДИТЕЛИ И ДЕЦА

Родители и деца

Go to Top