Трябва ли да се страхуваме от холестерола и как да запазим артериите си чисти до пределна възраст

Трябва ли да се страхуваме от холестерола и как да запазим артериите си чисти до пределна възраст

Какви са причините за атеросклерозата, как да запазим артериите си чисти и, най-важното, трябва ли да се страхуваме от холестерола… Ето как стоят нещата.

През последните десетилетия заболеваемостта от атеросклероза нараства много бързо. Медицината фактически призна безсилието си пред това страдание и само пълни джобовете на фармацевтичните компании.

Затова обикновените хора, както винаги, са поставени в положението „спасяването на давещите се е в ръцете на самите давещи се“.

Какво може да направи човек сам в борбата с това заболяване?

Преди всичко той трябва да изясни причините за развитието на атеросклерозата. Защото тук медицината поставя всичко с главата надолу и предимно ни плаши с „лошия“ холестерол.

Какво представлява атеросклерозата?

Това е отлагането на холестерола по вътрешната повърхност на артериалния съд във вид на плака. Натрупването на плака е вредно за организма, тъй като тя стеснява лумена на кръвоносния съд, като намалява притока на кръв към органа, снабдяван от дадения кръвоносен съд.

Медицината казва така: щом се отлага холестерол, значи причината за отлагането е излишъкът му в кръвта. Затова се прави логичният на пръв поглед извод, че трябва да се намали консумацията на холестерол.

И тъй като холестеролът се намира в мазнините, се въвежда диета с ограничаване на мазните продукти. А лечението се провежда с предписване на статини – препарати, намаляващи нивото на холестерола в кръвта.

Но, както е казал класикът, „практиката е критерият за истината“.

Така че нека погледнем така ли е наистина.

Най-загрижената нация за намаляването на холестерола са американците. Те не консумират даден продукт, докато не прочетат, че в него няма холестерол. Но пак те са и най-дебелите хора на планетата. Нацията, която поглъща най-много холестерол, са французите. Да вземем дори само прочутите им твърди сирена! Но пак те са и най-стройни. Виждате ли, животът сам подсказва къде е истината!

В МОМЕНТА ЧЕТЕТЕ ОТКЪС ОТ  „КНИГА НА ЖИВОТА: ЗА ВСИЧКИ, КОИТО СА СЕ ОТЧАЯЛИ, ЧЕ ЩЕ НАМЕРЯТ ЛЕКАРИТЕ, СПОСОБНИ ДА ГИ ИЗЛЕКУВАТ“ НА ЕВГЕНИЙ БОЖИЕВ

А сега хайде да видим какво е реалното положение.

Холестеролът е важен метаболит за организма. Той участва в образуването на много нужни за нас вещества, включително е производно за изграждането на хормоните.

Показател за необходимостта му и за неговата важност за организма е дори единствено фактът, че около 85% от холестерола се изработва от самото ни тяло. Този синтез се извършва в черния дроб. И само около 15 % можем да получим от храната. При това количеството на холестерола по никакъв начин не е свързано с атеросклерозата.

Тогава защо холестеролът изведнъж започва да се отлага в кръвоносните съдове?

Причината е банална и добре известна – „всичко е от стреса“. Холестеролът започва да се отлага по стените на кръвоносните съдове не когато е много, а когато човек е подложен на стрес!

Именно стресът е причината за развитието на атеросклерозата. А количеството холестерол в кръвта няма никакво значение. Ако човек е много стресиран, атеросклерозата ще се развива дори при недостиг на холестерол.

Затова, за да се предотврати развитието на атеросклерозата, трябва да се понижи вредното влияние на стреса върху тялото. А да се ограничават маслото и яйцата в хранителния режим, дори е вредно.

Можем да предотвратим развитието на атеросклерозата с помощта на упражнения за съдовете. Смисълът е в това, че холестеролни плаки се образуват само при стабилен тонус на кръвоносния съд, тоест, когато той не се свива и не се разширява.

Затова, за да предотвратим отлаганията на холестерол, трябва да направим така, че кръвоносните съдове периодично ту да се свиват, ту да се разширяват. Има два варианта на гимнастика за съдовете. Първият е контрастният душ, а вторият – ортоклиностатичната гимнастика.

Контрастен душ

Най-напред започнете с по-слаб контраст в температурата и трикратно повторение. Въздействието и на студената, и на горещата вода трябва да е с продължителност 20–30 секунди, като се завършва с горещата вода. Пос­тепенно увеличавайте разликата в температурата, както и броя на повторенията (те могат да стигнат до седем). Желателно е контрастните душове да се правят всеки ден или през ден, но са допустими и прекъсвания по 1–2 дни. Много е важно да не прибързвате и да удължавате процедурите постепенно. ВАЖНО: При хронични проблеми със сърцето е по-добре да не ползвате този метод!

Когато тялото се намира във вертикално положение (главата нагоре, а краката надолу), под действието на силата на тежестта кръвта се отлива от главата и се спуска към краката. Организмът компенсира този отлив с разширяване на кръвоносните съдове на главата и повишаване на тонуса на съдовете на краката, като по този начин преразпределя вътрешносъдовото налягане с цел да се запази притокът на кръв към главния мозък. Ако обърнем тялото си с краката нагоре, ще се получи обратната картина: от краката кръвта ще се отлива към главата. Тогава кръвоносните съдове на главата ще се свият, а съдовете на краката ще се разширят. Ако няколко пъти сменим местата на главата и краката, това е великолепна гимнастика за кръвоносните съдове.

Ортоклиностатична гимнастика

Застанете изправени и стойте така 20–30 секунди. След това променете положението на тялото така, че главата да е долу, а краката – горе (например, като легнете по гръб и вдигнете краката си на стената). Останете в това положение пак 20–30 секунди. Повторете няколко пъти.

Тук също е важно натоварването, както и броят на повторенията да се увеличават постепенно. Трябва да започнете от три и да стигнете до седем повторения. Разликата във височината на краката и главата също е добре да се увеличава постепенно – ориентирайте се по това как се чувствате. В началото може първо да лягате на пода и да вдигате краката на стол, а чак по-нататък да ги изправяте по стената…

Промоцията е валидна до 30 април 2024 г. при поръчка онлайн!

●●●

Д-р Евгений Божиев е завършил факултета за подготовка на лекари за авиацията и космонавтиката в Ленинградската военномедицинска академия. Специализира неврология, неврофизиология, психотерапия, мануална терапия, остеопатия, оздравителни техники. Неговите уникални методи за самолечение са проверени от над 30 години медицинска практика, а авторските му видеоклипове се гледат от милиони хора.

Като истински и отдаден лечител, в своята „Книга на живота“ той ни показва как сами да поддържаме тялото си здраво и жизнено на всяка възраст с помощта на лесни техники, упражнения и съвети. Всяка болест може да бъде излекувана, а всеки човек може да върне здравето и младежкия си вид, убеден е д-р Божиев. Единственото, което трябва да направим, е да посветим половин час на ден на някои прости и лесни за изпълнение упражнения. За целта обаче трябва да сме наясно с причините за възникване на болестите и с механизма на тяхното развитие.

Когато прочетете тази книга, ще се убедите, че доброто здраве, за което всички мечтаем, не е толкова трудно постижимо, а тя ще се превърне в безценен наръчник за всеки ден.

от д-р Евгений Божиев

Една безценна книга, от която ще научите как е устроено тялото ви, по какви закони функционира и как да се справите с болките и неразположенията. Ще разберете повече за старостта и с какво са свързани болестите на напредналата възраст. И най-важното – как сами да се справите с тях и да направите тялото си послушно и здраво на всяка възраст.

Ще откриете лесни техники за справяне с конкретни заболявания, методи за премахване на болката в различни части на тялото, както и много общи принципи на здравето…

 Ефектът на теломерите | д-р Елизабет Блекбърн, д-р Елиса Епъл

от д-р Елизабет Блекбърн – лауреат на Нобелова награда за откритията си в областта на стареенето и д-р Елиса Епъл – здравен психолог

Процесът на стареене може да се забави и дори да се обърне! Първата книга, която на достъпен език обяснява как стареем и как с малки промени в ежедневието и мисленето си можем да изглеждаме по-млади и да се чувстваме така!

от Анна Кирянова

Докато прелиствате страниците на тази книга, ще размишлявате над разнообразни жизнени ситуации заедно с един проницателен психолог и мъдър философ, който неведнъж се е изправял пред сложни житейски дилеми. И ще получите от него простички и мъдри съвети.

156 истории, които ще завладеят душата ви, ще ви подскажат решение и ще ви накарат да преосмислите важни аспекти от своя живот. Ще променят самите вас…

Емоционална пластичност | д-р Сюзън Дейвид

от д-р Сюзън Дейвид

Един изцяло нов метод за справяне с емоциите! Метод, който ни показва как да се откачим от вредните мисловни модели, да осъзнаем по-добре емоциите си и да живеем в мир с тях, за да се наслаждаваме на взаимоотношенията си, да постигаме целите си и да живеем пълноценно точно сега.

САМО ДО 30.04.2024 - 30% ОТСТЪПКА ЗА ВСИЧКИ КНИГИ НА ИЗДАТЕЛСТВО ГНЕЗДОТО!ВИНАГИ БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ЗА ПОРЪЧКА НАД 60 ЛВ. www.gnezdoto.bg

здраве

6 книги, които ни показват как да извървим пътя към здравето, младостта и дълголетието

вдъхновение

12 правила, които ще ни помогнат да не превърнем света в ад

мъдрост

Десет закона на щастието от мистична Индия

Когато съдим другите…

Едно момче попитало мъдреца: – Кажете Учителю, защо всички ни учат, че не бива да съдим другите? Моля ви, обяснете ми защо това е толкова важно. Учителят, както винаги постъпвал, [...]

Какво е да живееш в три различни века. Разказите на едни от най-дълголетните хора на планетата

Те не са супергерои, но можем да ги считаме за такива поради факта, че са успели да останат на този свят много повече време, отколкото предполага средната продължителност на живота. [...]

Ти ме научи да обичам…

Един мъж казал на съпругата си най-важните думи: „Ти ме научи да обичам“. През годините, в които били заедно, той много пъти ѝ казвал „обичам те“. Но тези най-важни [...]

МЪДРОСТ И ВДЪХНОВЕНИЕ

Мъдрост и вдъхновение

ПСИХОЛОГИЯ

Психология

ХРАНЕНЕ И ЗДРАВЕ

Хранене и здраве

РОДИТЕЛИ И ДЕЦА

Родители и деца

Go to Top