Трябва ли да се страхуваме от холестерола и как да запазим артериите си чисти до пределна възраст

Трябва ли да се страхуваме от холестерола и как да запазим артериите си чисти до пределна възраст

Какви са причините за атеросклерозата, как да запазим артериите си чисти и, най-важното, трябва ли да се страхуваме от холестерола… Ето как стоят нещата.

През последните десетилетия заболеваемостта от атеросклероза нараства много бързо. Медицината фактически призна безсилието си пред това страдание и само пълни джобовете на фармацевтичните компании.

Затова обикновените хора, както винаги, са поставени в положението „спасяването на давещите се е в ръцете на самите давещи се“.

Какво може да направи човек сам в борбата с това заболяване?

Преди всичко той трябва да изясни причините за развитието на атеросклерозата. Защото тук медицината поставя всичко с главата надолу и предимно ни плаши с „лошия“ холестерол.

Какво представлява атеросклерозата?

Това е отлагането на холестерола по вътрешната повърхност на артериалния съд във вид на плака. Натрупването на плака е вредно за организма, тъй като тя стеснява лумена на кръвоносния съд, като намалява притока на кръв към органа, снабдяван от дадения кръвоносен съд.

Медицината казва така: щом се отлага холестерол, значи причината за отлагането е излишъкът му в кръвта. Затова се прави логичният на пръв поглед извод, че трябва да се намали консумацията на холестерол.

И тъй като холестеролът се намира в мазнините, се въвежда диета с ограничаване на мазните продукти. А лечението се провежда с предписване на статини – препарати, намаляващи нивото на холестерола в кръвта.

Но, както е казал класикът, „практиката е критерият за истината“.

Така че нека погледнем така ли е наистина.

Най-загрижената нация за намаляването на холестерола са американците. Те не консумират даден продукт, докато не прочетат, че в него няма холестерол. Но пак те са и най-дебелите хора на планетата. Нацията, която поглъща най-много холестерол, са французите. Да вземем дори само прочутите им твърди сирена! Но пак те са и най-стройни. Виждате ли, животът сам подсказва къде е истината!

В МОМЕНТА ЧЕТЕТЕ ОТКЪС ОТ  „КНИГА НА ЖИВОТА: ЗА ВСИЧКИ, КОИТО СА СЕ ОТЧАЯЛИ, ЧЕ ЩЕ НАМЕРЯТ ЛЕКАРИТЕ, СПОСОБНИ ДА ГИ ИЗЛЕКУВАТ“ НА ЕВГЕНИЙ БОЖИЕВ

А сега хайде да видим какво е реалното положение.

Холестеролът е важен метаболит за организма. Той участва в образуването на много нужни за нас вещества, включително е производно за изграждането на хормоните.

Показател за необходимостта му и за неговата важност за организма е дори единствено фактът, че около 85% от холестерола се изработва от самото ни тяло. Този синтез се извършва в черния дроб. И само около 15 % можем да получим от храната. При това количеството на холестерола по никакъв начин не е свързано с атеросклерозата.

Тогава защо холестеролът изведнъж започва да се отлага в кръвоносните съдове?

Причината е банална и добре известна – „всичко е от стреса“. Холестеролът започва да се отлага по стените на кръвоносните съдове не когато е много, а когато човек е подложен на стрес!

Именно стресът е причината за развитието на атеросклерозата. А количеството холестерол в кръвта няма никакво значение. Ако човек е много стресиран, атеросклерозата ще се развива дори при недостиг на холестерол.

Затова, за да се предотврати развитието на атеросклерозата, трябва да се понижи вредното влияние на стреса върху тялото. А да се ограничават маслото и яйцата в хранителния режим, дори е вредно.

Можем да предотвратим развитието на атеросклерозата с помощта на упражнения за съдовете. Смисълът е в това, че холестеролни плаки се образуват само при стабилен тонус на кръвоносния съд, тоест, когато той не се свива и не се разширява.

Затова, за да предотвратим отлаганията на холестерол, трябва да направим така, че кръвоносните съдове периодично ту да се свиват, ту да се разширяват. Има два варианта на гимнастика за съдовете. Първият е контрастният душ, а вторият – ортоклиностатичната гимнастика.

Контрастен душ

Най-напред започнете с по-слаб контраст в температурата и трикратно повторение. Въздействието и на студената, и на горещата вода трябва да е с продължителност 20–30 секунди, като се завършва с горещата вода. Пос­тепенно увеличавайте разликата в температурата, както и броя на повторенията (те могат да стигнат до седем). Желателно е контрастните душове да се правят всеки ден или през ден, но са допустими и прекъсвания по 1–2 дни. Много е важно да не прибързвате и да удължавате процедурите постепенно. ВАЖНО: При хронични проблеми със сърцето е по-добре да не ползвате този метод!

Когато тялото се намира във вертикално положение (главата нагоре, а краката надолу), под действието на силата на тежестта кръвта се отлива от главата и се спуска към краката. Организмът компенсира този отлив с разширяване на кръвоносните съдове на главата и повишаване на тонуса на съдовете на краката, като по този начин преразпределя вътрешносъдовото налягане с цел да се запази притокът на кръв към главния мозък. Ако обърнем тялото си с краката нагоре, ще се получи обратната картина: от краката кръвта ще се отлива към главата. Тогава кръвоносните съдове на главата ще се свият, а съдовете на краката ще се разширят. Ако няколко пъти сменим местата на главата и краката, това е великолепна гимнастика за кръвоносните съдове.

Ортоклиностатична гимнастика

Застанете изправени и стойте така 20–30 секунди. След това променете положението на тялото така, че главата да е долу, а краката – горе (например, като легнете по гръб и вдигнете краката си на стената). Останете в това положение пак 20–30 секунди. Повторете няколко пъти.

Тук също е важно натоварването, както и броят на повторенията да се увеличават постепенно. Трябва да започнете от три и да стигнете до седем повторения. Разликата във височината на краката и главата също е добре да се увеличава постепенно – ориентирайте се по това как се чувствате. В началото може първо да лягате на пода и да вдигате краката на стол, а чак по-нататък да ги изправяте по стената…

Промоцията е валидна до 31 юли 2024 г. при поръчка онлайн!

●●●

Д-р Евгений Божиев е завършил факултета за подготовка на лекари за авиацията и космонавтиката в Ленинградската военномедицинска академия. Специализира неврология, неврофизиология, психотерапия, мануална терапия, остеопатия, оздравителни техники. Неговите уникални методи за самолечение са проверени от над 30 години медицинска практика, а авторските му видеоклипове се гледат от милиони хора.

Като истински и отдаден лечител, в своята „Книга на живота“ той ни показва как сами да поддържаме тялото си здраво и жизнено на всяка възраст с помощта на лесни техники, упражнения и съвети. Всяка болест може да бъде излекувана, а всеки човек може да върне здравето и младежкия си вид, убеден е д-р Божиев. Единственото, което трябва да направим, е да посветим половин час на ден на някои прости и лесни за изпълнение упражнения. За целта обаче трябва да сме наясно с причините за възникване на болестите и с механизма на тяхното развитие.

Когато прочетете тази книга, ще се убедите, че доброто здраве, за което всички мечтаем, не е толкова трудно постижимо, а тя ще се превърне в безценен наръчник за всеки ден.

от д-р Евгений Божиев

Една безценна книга, от която ще научите как е устроено тялото ви, по какви закони функционира и как да се справите с болките и неразположенията. Ще разберете повече за старостта и с какво са свързани болестите на напредналата възраст. И най-важното – как сами да се справите с тях и да направите тялото си послушно и здраво на всяка възраст.

Ще откриете лесни техники за справяне с конкретни заболявания, методи за премахване на болката в различни части на тялото, както и много общи принципи на здравето…

 Ефектът на теломерите | д-р Елизабет Блекбърн, д-р Елиса Епъл

от д-р Елизабет Блекбърн – лауреат на Нобелова награда за откритията си в областта на стареенето и д-р Елиса Епъл – здравен психолог

Процесът на стареене може да се забави и дори да се обърне! Първата книга, която на достъпен език обяснява как стареем и как с малки промени в ежедневието и мисленето си можем да изглеждаме по-млади и да се чувстваме така!

от Анна Кирянова

Докато прелиствате страниците на тази книга, ще размишлявате над разнообразни жизнени ситуации заедно с един проницателен психолог и мъдър философ, който неведнъж се е изправял пред сложни житейски дилеми. И ще получите от него простички и мъдри съвети.

156 истории, които ще завладеят душата ви, ще ви подскажат решение и ще ви накарат да преосмислите важни аспекти от своя живот. Ще променят самите вас…

Емоционална пластичност | д-р Сюзън Дейвид

от д-р Сюзън Дейвид

Един изцяло нов метод за справяне с емоциите! Метод, който ни показва как да се откачим от вредните мисловни модели, да осъзнаем по-добре емоциите си и да живеем в мир с тях, за да се наслаждаваме на взаимоотношенията си, да постигаме целите си и да живеем пълноценно точно сега.

САМО ДО 31.05.2024 - 30% ОТСТЪПКА ЗА ВСИЧКИ КНИГИ НА ИЗДАТЕЛСТВО ГНЕЗДОТО!ВИНАГИ БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ЗА ПОРЪЧКА НАД 60 ЛВ. www.gnezdoto.bg

здраве

6 книги, които ни показват как да извървим пътя към здравето, младостта и дълголетието

вдъхновение

12 правила, които ще ни помогнат да не превърнем света в ад

мъдрост

Десет закона на щастието от мистична Индия

Всеки може да бъде твой учител, независимо дали го харесваш или не!

Когато Учителят бил на смъртното си ложе, най-добрите му ученици и последователи се събрали около него, за да чуят последните му слова и напътствия. Един от по-младите възпитаници се приближил [...]

Можем да излекуваме собствените си болки, като се обърнем към болките на другите – 15 духовни послания, от които се нуждаем днес

Искаме да ви припомним мъдрите слова на двама духовни гиганти, които звучат особено актуално в това тежко за целия свят време – време, в което човечеството се сблъска с небивало [...]

„Храни се като мен и ще изглеждаш като мен“, или как инфлуенсърите продават панацея на уязвимите

Хората, които рекламират и препоръчват тези стилове на живот, в повечето случаи са красиви млади дами, разполагащи с плоски като дъска кореми, миниатюрни пори (които по някаква случайност никога не се запушват) и, разбира се, с голяма група отдадени последователи в социалните мрежи. Това е реалността в индустрията.

10 признака, че имате твърде много стрес хормони

За мнозина изразът „под стрес съм“ е станал своеобразен отличителен знак, повод за гордост. Ние парадираме със своя стрес като доказателство, че сме ангажирани, ефективни и ценни за обществото. Но за много от нас понятието „стресиран“ всъщност означава, че много, наистина много се страхуваме.

МЪДРОСТ И ВДЪХНОВЕНИЕ

Мъдрост и вдъхновение

ПСИХОЛОГИЯ

Психология

ХРАНЕНЕ И ЗДРАВЕ

Хранене и здраве

РОДИТЕЛИ И ДЕЦА

Родители и деца

Go to Top