Всички се борят със стреса, но никой не знае как да се справи

Всички се борят със стреса, но никой не знае как да се справи

В последните години стана модно да се говори за стреса. Всички го изпитват, всички се опитват да се борят с него, но никой не знае как да се справи.

Какво е стресът?

Стресът е нормална физиологична реакция на организма, която подготвя тялото за мигновен физически отпор. Смисълът на стреса е в това, че в кръвта се изхвърлят хормони, повишаващи тонуса на мускулите и кръвоносните съдове (на гладката и напречно набраздената мускулатура).

Целта на стреса е бързата подготовка на организма за физическо натоварване.

Например един елен си пасе, пощипва си тревичка и вижда, че наблизо има хищник. Едва усетил заплахата, той вече е в стрес: отделят се хормони, мускулите се напрягат, еленът е готов или да избяга, или да влезе в схватка с другото животно.

Тоест след стреса задължително трябва да има физическа работа. Работещите интензивно мускули отработват, „изяждат“ отделените в кръвта хормони, после настъпва отпускане на мускулите. Това е нормалното физиологично състояние на организма в случай на опасна ситуация. И е нормално то да завършва с мускулна работа, с физическо натоварване.

А какво се случва най-често при хората?

Шефът вика някого „на килимчето“, мъмри го. А подчиненият (това за него е стрес) стои, без да гъкне, слуша, притеснява се. И не може да направи нищо. Нито да хукне да бяга, нито да се сбие с шефа. После излиза тихо от кабинета на началника и страда мълчаливо.

Хормоните са се отделили в кръвта му, мускулите са се напрегнали и кръвното му налягане е скочило. Но физическо натоварване няма.

И ако подобна ситуация се случва достатъчно често, състоянието на повишен тонус на съдовете и мускулите се фиксира, става обичайно и постоянно.

Точно това води до развитието на повечето заболявания: на сърдечносъдовата система (хипертония, инфаркти и инсулти, хронична исхемична болест на сърцето), на ендокринната (гуша, дисметорея, диабет, нарушения на обмяната, свръхтегло), както и онкологични заболявания.

Можем ли да премахнем влиянието на стреса върху организма?

Можем! Ето трите основни метода.

1. Физиологичен метод – най-ефективният

След стресова ситуация трябва да дадете на тялото добро физическо натоварване – до изпотяване. Тоест трябва да вършите нещо толкова интензивно, че да се изпотите. Не е важно какво точно ще правите: дали ще сте на тренажора, или ще миете пода. Щом сте се изпотили, значи сте отработили отделените в кръвта хормони. След това можете да се изкъпете и спокойно да се отдадете на почивка.

2. Отпускане на челюстта – ако няма възможност да поработите физически

Трябва да издърпате с пръсти долната челюст надолу и да я задържите в това положение две минути. Това ще отпусне дъвкателните мускули и значително ще облекчи състоянието ви. При това рефлекторно ще се отпуснат и други мускулни групи.

3. Ароматерапия

Етеричните масла въздействат върху обонятелните рецептори. А пътищата на обонянието преминават към таламуса* заедно с двигателните пътища, като създават множество превключвания помежду си. Тази физиологична особеност допринася за влиянието на някои аромати върху тялото.

Най-добре е да изберете сами своя аромат за терапия на стреса. Но има и общи препоръки: маслото от иланг-иланг е подходящо за почти всички жени, а маслото от розмарин – за повечето мъже. Маслото може просто да се помирише, да се намаже под носа или на челото или да се добавят две-три капки във ваната.

Това е един от лесните начини за намаляване влиянието на стреса върху организма.

* Таламусът е част от мозъка, отговорна за предаването на сензорната и двигателна информация от сетивните органи до съответните области на мозъчната кора. Играе важна роля в регулирането на нивото на съзнанието, процесите на сън и бодърстване, концентрация на вниманието.

Промоцията е валидна до 30 април 2024 г. при поръчка онлайн!

●●●

Д-р Евгений Божиев е завършил факултета за подготовка на лекари за авиацията и космонавтиката в Ленинградската военномедицинска академия. Специализира неврология, неврофизиология, психотерапия, мануална терапия, остеопатия, оздравителни техники. Неговите уникални методи за самолечение са проверени от над 30 години медицинска практика, а авторските му видеоклипове се гледат от милиони хора.

Като истински и отдаден лечител, в своята „Книга на живота“ той ни показва как сами да поддържаме тялото си здраво и жизнено на всяка възраст с помощта на лесни техники, упражнения и съвети. Всяка болест може да бъде излекувана, а всеки човек може да върне здравето и младежкия си вид, убеден е д-р Божиев. Единственото, което трябва да направим, е да посветим половин час на ден на някои прости и лесни за изпълнение упражнения. За целта обаче трябва да сме наясно с причините за възникване на болестите и с механизма на тяхното развитие.

Когато прочетете тази книга, ще се убедите, че доброто здраве, за което всички мечтаем, не е толкова трудно постижимо, а тя ще се превърне в безценен наръчник за всеки ден.

от д-р Евгений Божиев

Една безценна книга, от която ще научите как е устроено тялото ви, по какви закони функционира и как да се справите с болките и неразположенията. Ще разберете повече за старостта и с какво са свързани болестите на напредналата възраст. И най-важното – как сами да се справите с тях и да направите тялото си послушно и здраво на всяка възраст.

Ще откриете лесни техники за справяне с конкретни заболявания, методи за премахване на болката в различни части на тялото, както и много общи принципи на здравето…

 Ефектът на теломерите | д-р Елизабет Блекбърн, д-р Елиса Епъл

от д-р Елизабет Блекбърн – лауреат на Нобелова награда за откритията си в областта на стареенето и д-р Елиса Епъл – здравен психолог

Процесът на стареене може да се забави и дори да се обърне! Първата книга, която на достъпен език обяснява как стареем и как с малки промени в ежедневието и мисленето си можем да изглеждаме по-млади и да се чувстваме така!

от Анна Кирянова

Докато прелиствате страниците на тази книга, ще размишлявате над разнообразни жизнени ситуации заедно с един проницателен психолог и мъдър философ, който неведнъж се е изправял пред сложни житейски дилеми. И ще получите от него простички и мъдри съвети.

156 истории, които ще завладеят душата ви, ще ви подскажат решение и ще ви накарат да преосмислите важни аспекти от своя живот. Ще променят самите вас…

Емоционална пластичност | д-р Сюзън Дейвид

от д-р Сюзън Дейвид

Един изцяло нов метод за справяне с емоциите! Метод, който ни показва как да се откачим от вредните мисловни модели, да осъзнаем по-добре емоциите си и да живеем в мир с тях, за да се наслаждаваме на взаимоотношенията си, да постигаме целите си и да живеем пълноценно точно сега.

САМО ДО 30.04.2024 - 30% ОТСТЪПКА ЗА ВСИЧКИ КНИГИ НА ИЗДАТЕЛСТВО ГНЕЗДОТО!ВИНАГИ БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ЗА ПОРЪЧКА НАД 60 ЛВ. www.gnezdoto.bg

здраве

6 книги, които ни показват как да извървим пътя към здравето, младостта и дълголетието

вдъхновение

12 правила, които ще ни помогнат да не превърнем света в ад

мъдрост

Десет закона на щастието от мистична Индия

Подменя ли се виновникът за гастрита и язвената болест

В името на печалбите на фармацевтичните компании, започнаха да учат младите лекари, че за тези заболявания е виновна бактерията хеликобактер пилори. Точно тя, видите ли, предизвиквала развитието на гастрита и язвената болест. И подкрепят твърдението си с довода, че при тези болести я откриват в стомаха по-често, отколкото когато ги няма.

МЪДРОСТ И ВДЪХНОВЕНИЕ

Мъдрост и вдъхновение

ПСИХОЛОГИЯ

Психология

ХРАНЕНЕ И ЗДРАВЕ

Хранене и здраве

РОДИТЕЛИ И ДЕЦА

Родители и деца

Go to Top