Защо уволняват най-добрия работник

Защо уволняват най-добрия работник

В едно предприятие работел трудолюбив и жизнерадостен работник. Отивал пръв на работа, още в ранни зори, и веднага се захващал със задълженията си, никога не се оплаквал и с радост вършел всичко, което му възлагали. Заради трудолюбието и старанието му всички му казвали Мравката.

Но един ден генералният директор на фирмата, на когото казвали Стършела, решил, че трябва да назначи някой, който да надзирава и контролира Мравката – хем да организира работния процес, хем да го наблюдава. За новата длъжност избрал един пълничък младеж на име Търтея. Първата работа на Търтея била да накара Мравката да прави ежедневни отчети за свършената работа.

Когато минали няколко дни обаче, Търтея решил, че му е много трудно да се оправя сам с всички отчети и поискал разрешение от Стършела да си наеме секретарка. Тя трябвало да систематизира отчетите, да ги подрежда в папки, а междувременно да отговаря и на телефонните обаждания. За тази работа назначили красиво момиче, което се казвало Пеперудата.

Междувременно Мравката продължавал да се труди от сут­рин до вечер, но сега оставал по един час допълнително, за да пише своите отчети.

Търтея всеки понеделник докладвал на Стършела как работи Мравката и предлагал разни нововъведения в организацията, въпреки че нищо не разбирал от естеството на работата. Но когато отчетите на работника станали прекалено много, той решил, че му е необходим асистент, който да ги чете, да ги анализира и да изготвя седмични и месечни доклади и прогнози. И тъй като Стършела бил много доволен от Търтея, разрешил новата длъжност. На нея назначили едно слабичко момче с очила на име Комара. Комара бил много компетентен сътрудник, но първата му работа била да поиска да му купят нов компютър и по-хубав принтер – все пак да анализираш производствените данни не било шега работа.

А трудолюбивият човечец Мравката, въпреки че вършел работата си както преди, вече не бил толкова весел и жизнерадостен. Търтея и новият му асистент непрекъснато идвали и му се пречкали с разни глупави въпроси, променяли организацията и го карали да пише все повече отчети.

И тъй като надзирателят представял нещата пред Стършела в изключително оптимистична светлина, директорът решил да разшири дейността на Мравката и да създаде цял отдел.

Разбира се, най-напред трябвало да се намери шеф за новия отдел. Назначили Осата – стара приятелка на Търтея. Тя била амбициозна, властна и отмъстителна. Осата си поискала просторен кабинет, обзавела го по последен писък на модата и веднага си взела секретарка и двама помощници. Тя също започнала да се бърка в работата на Мравката и поискала всеки ден лично да ѝ докладва как вървят нещата.

Мравката, отчаян от всички началници и промени, от ден на ден започнал да унива и да губи своята енергичност и ентусиазъм. Докато накрая се случило неизбежното – производителността му паднала и финансовите резултати на предприятието започнали да се влошават.

Силно обезпокоен, Стършела наел високоплатен консултант, който да проведе мониторинг върху работата на отдела на Мравката и да изготви доклад с препоръки за излизане от ситуацията. Консултантът, възрастен трудно подвижен мъж с очила, на когото казвали Бръмбара, се заел с анализа на дейността и след три месеца оставил на бюрото на Стършела дебела папка със заключението си: Трябва да се оптимизират разходите за персонала и да се пристъпи към съкращения.

На другия ден, след кратки консултации с Осата и Търтея, Стършела отсякъл:
– Наистина имаме прекалено много персонал. Ще уволним Мравката.

Където глупостта е образец, там разумът е безумие.
Гьоте

 


Притчата е част от сборника ПРЕДАЙ НАТАТЪК ЛЮБОВТА: 150 ИСТОРИИ ЗА ЧУДОТО НА ЖИВОТА, издателство Гнездото

Ако тихият глас на сърцето ви е заглушен от хилядите незначителни и безсмислени неща, с които е пълен животът ни, тази книга ще ви помогне да си припомните онези истински и важни неща, които са в най-съкровените кътчета на сърцето. Защото те винаги са били там.

В „ПРЕДАЙ НАТАТЪК ЛЮБОВТА“, третата книга от колекцията с притчи, подбрахме 150 малки и топли истории, повечето от които са така наречените съвременни притчи. Техните сюжети са от нашето съвремие, а някои дори са по действителни случаи.

Тези истории ще заредят деня ви с енергия, ще стоплят сърцето ви и ще ви успокоят след дългия ден…

Промоцията е валидна до 31 юли 2024 г. при поръчка онлайн!

●●●

Вероятно вече сте се докосвали до мъдростта на кратките поучителни истории, наречени притчи. В тях е вплетена хилядолетната мъдрост на различни народи, култури и религии. Те са достигнали до нас през вековете, предавани от уста на уста, преписвани и преразказвани, много често интерпретирани и променяни в духа на времето. Облечени в кратка иносказателна форма тези истории ни разказват за всичко от заобикалящия ни свят – за отношенията между хората, за човека с неговите слабости и грешки, за търсенето на пътя към Бога, за любовта, за надеждата, за превратностите на съдбата… И затова са незаменим пътеводител по пътя на личните ни търсения и духовно усъвършенстване.

Насладете се на една великолепна колекция от 450 притчи, събрани в три книги, и открийте мъдрост и послания, прекосили много граници и пътували хиляди години.

съставител: Калина Петрова

Днес, в нашия сложен и безумен свят, повече от всякога имаме нужда от прости и мъдри думи, които да ни подскажат пътя, когато сме го изгубили, да запалят светлината, когато около нас е мрак, и да възпламенят любовта, когато сме забравили за нея. Защото тя е там, в сърцето!

„Най-важната истина може да откриеш с помощта на един прост разказ, както изгубената златна монета – на светлината на най-евтината свещ.“

от Анна Кирянова

Докато прелиствате страниците на тази книга, ще размишлявате над разнообразни жизнени ситуации заедно с един проницателен психолог и мъдър философ, който неведнъж се е изправял пред сложни житейски дилеми. И ще получите от него простички и мъдри съвети.

156 истории, които ще завладеят душата ви, ще ви подскажат решение и ще ви накарат да преосмислите важни аспекти от своя живот. Ще променят самите вас…

от Ектор Гарсия и Франсеск Миралес

Икигай е тайната на японското дълголетие! Той е твоята причина да живееш, онази страст, която ти носи удовлетворение и радост, смисълът на твоето съществуване.

Ичиго-ичие е изкуството да превръщаш всеки миг от живота си в незабравима възможност – една вековна японска философия, променила живота на милиони!

от Джордан Б. Питърсън

Това не са книги от един психолог за психология. Нито са класическите книги за самопомощ и личностно развитие. Те са много повече от това. В тях си дават среща психология, философия, литература и религия. И един брилянтен ум.

САМО ДО 31.05.2024 - 30% ОТСТЪПКА ЗА ВСИЧКИ КНИГИ НА ИЗДАТЕЛСТВО ГНЕЗДОТО!ВИНАГИ БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ЗА ПОРЪЧКА НАД 60 ЛВ. www.gnezdoto.bg

здраве

6 книги, които ни показват как да извървим пътя към здравето, младостта и дълголетието

вдъхновение

12 правила, които ще ни помогнат да не превърнем света в ад

мъдрост

Десет закона на щастието от мистична Индия

Джордан Питърсън: В добре функциониращите общества главният показател за статуса е компетентността. Не властта!

Предлагаме ви няколко мисли от великолепната книга на д-р Джордан Питърсън „12 правила за живота: Противоотрова срещу хаоса“, която слага пръст в раните на днешния свят, за да ни покаже пътя [...]

МЪДРОСТ И ВДЪХНОВЕНИЕ

Мъдрост и вдъхновение

ПСИХОЛОГИЯ

Психология

ХРАНЕНЕ И ЗДРАВЕ

Хранене и здраве

РОДИТЕЛИ И ДЕЦА

Родители и деца

Go to Top