Ако ситуацията не ви харесва, имате три варианта на действие. Само три.

Ако ситуацията не ви харесва, имате три варианта на действие. Само три.

Например не харесвате работата си. Плащат ви малко, а ви карат да работите много. Екипът е токсичен, началникът се заяжда с вас или непрекъснато се случват някакви неприятности.

  1. Можете да напуснете и да потърсите нещо по-добро. Тоест да прекратите тези отношения.

  2. Можете да се примирите и да не очаквате нещо повече. На този етап това е таванът ви. Нямате по-добър вариант и не можете да разчитате на нещо по-добро. Примирявате се, изпълнявате нарежданията и търпите. Но все пак предприемате нещо: повишавате квалификацията си, лека-полека си търсите нова работа…

  3. Можете да поведете битка за своите права. Изисквате и се карате. Това е възможно. Но тогава няма смисъл да се оплаквате от ответните удари и лошото отношение. Осъзнавали сте с какво се залавяте, когато сте започвали борбата. Резултатът е неясен, но пък запазвате самоуважението си и знаете какво правите.

Този алгоритъм работи във всяка ситуация. Не ви харесва отношението и поведението на любимия или на някой роднина? Ето ги трите варианта на действие: да се разделите, да се примирите или да се борите, получавайки удари и понасяйки загуби.

Не ви харесват законите и изискванията на някоя институция? Ето ви същите три варианта: да закриете бизнеса и да заминете в друга страна, да се борите или да се примирите.

Само си помислете, колко хора се оплакват и измъчват, без да решават нищо!

Работата ми е лоша, но не искам да напускам. С какво ще живея?

Не, няма да търпя и да се примирявам. Но и няма да търся друго – наясно съм, че нищо няма да намеря, няма смисъл дори да опитвам. Но се чувствам зле! Измъчвам се! Как да го понеса? Той защо се държи така с мен?

Или пък уж започват борба. А после се чудят, че получават ответни удари и се оказват замесени в конфликти. И отново негодуват: Ама аз съм прав! Защо започнаха да воюват с мен? Той защо не ме чува и ми отговаря толкова рязко?

Всеки вариант има своите последици. Налага се да пожертваме едно и да приемем друго. Ако не осъзнаем това, може да провалим живота си. И да станем жертва на обстоятелствата. Това се случва неусетно. Човекът се оплаква и търси решение, но все не го намира. А решения има. Цели три. Само че той не избира нито едно от тях.

Тогава вместо него избират други хора. И енергията му изтича безвъзвратно. Идват болестите и неуспехите. Тогава се налага отново да си припомни трите варианта на действие. А също и последиците от всеки вариант.

 


Откъс от книгата КАЛЕЙДОСКОП НА ЖИВОТА на Анна Кирянова, издателство Гнездото

Често обезценяваме малките неща в живота си и спираме да ги забелязваме. Но те са като цветните стъкълца в калейдоскопа, които създават причудливи форми и рисунки. Понякога е достатъчно просто да разтърсим тези стъкълца в паметта си и да погледнем по-отблизо, за да видим истинско чудо.

Книгата „Калейдоскоп на живота“ ще ви помогне да видите необикновения рисунък в калейдоскопа на своя живот и да откриете чудото. Нейните малки топли истории ще ви поканят в света на доброто и ще ви вдъхновят за промяна.

Промоцията е валидна до 15 април 2024 г. при поръчка онлайн!

●●●

Анна Кирянова е известен руски психотерапевт и професионален философ, писател и автор на уникални методи за решаване на психологически проблеми. Има висше философско образование и втора специалност „психологическо консултиране и психология на личността“.

Дълбоките и мъдри истории на Анна Кирянова са вдъхновили хиляди читатели и са им помогнали да погледнат на света по нов начин. Нейната философия е, че позитивните хора невинаги са в състояние сами да разпознаят в себе си положителната енергия. Затова е необходима помощта на специалист, който знае как да „извади“ всичко хубаво и добро, което човек носи в себе си, и да накара това добро да работи в негова полза.

от Анна Кирянова

Докато прелиствате страниците на тази книга, ще размишлявате над разнообразни жизнени ситуации заедно с един проницателен психолог и мъдър философ, който неведнъж се е изправял пред сложни житейски дилеми. И ще получите от него простички и мъдри съвети.

156 истории, които ще завладеят душата ви, ще ви подскажат решение и ще ви накарат да преосмислите важни аспекти от своя живот. Ще променят самите вас…

от д-р Кели Макгонигъл

Две практически ръководства, основани на авангардни научни изследвания!

Авторът e доктор на науките, психолог, преподавател в Станфордския университет и автор на два от най-популярните курсове в Станфорд – „Наука за силата на волята“ и „Новата наука за стреса“.

Книги, които ще ви помогнат сами да управлявате съдбата си!

съставител: Калина Петрова

Днес, в нашия сложен и безумен свят, повече от всякога имаме нужда от прости и мъдри думи, които да ни подскажат пътя, когато сме го изгубили, да запалят светлината, когато около нас е мрак, и да възпламенят любовта, когато сме забравили за нея. Защото тя е там, в сърцето!

„Най-важната истина може да откриеш с помощта на един прост разказ, както изгубената златна монета – на светлината на най-евтината свещ.“

 Ефектът на теломерите | д-р Елизабет Блекбърн, д-р Елиса Епъл

от д-р Елизабет Блекбърн – лауреат на Нобелова награда за откритията си в областта на стареенето и д-р Елиса Епъл – здравен психолог

Процесът на стареене може да се забави и дори да се обърне! Първата книга, която на достъпен език обяснява как стареем и как с малки промени в ежедневието и мисленето си можем да изглеждаме по-млади и да се чувстваме така!

САМО ДО 18.03.2024 - 30% ОТСТЪПКА ЗА ВСИЧКИ КНИГИ НА ИЗДАТЕЛСТВО ГНЕЗДОТО!ВИНАГИ БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ЗА ПОРЪЧКА НАД 60 ЛВ. www.gnezdoto.bg

здраве

6 книги, които ни показват как да извървим пътя към здравето, младостта и дълголетието

вдъхновение

12 правила, които ще ни помогнат да не превърнем света в ад

мъдрост

Десет закона на щастието от мистична Индия

Всеки може да бъде твой учител, независимо дали го харесваш или не!

Когато Учителят бил на смъртното си ложе, най-добрите му ученици и последователи се събрали около него, за да чуят последните му слова и напътствия. Един от по-младите възпитаници се приближил [...]

10 признака, че имате твърде много стрес хормони

За мнозина изразът „под стрес съм“ е станал своеобразен отличителен знак, повод за гордост. Ние парадираме със своя стрес като доказателство, че сме ангажирани, ефективни и ценни за обществото. Но за много от нас понятието „стресиран“ всъщност означава, че много, наистина много се страхуваме.

Жертва ли сме на своите гени?

Още доказателства за идеята, че убежденията се превръщат във физиологически промени в тялото, идват от лабораториите на учените, които изследват онзи дял от молекулярната биология, наречен епигенетика – „контрол над [...]

Все ми е едно дали имам пари. Интересува ме дали съм благословен да зърна слънцето още един ден

Способни ли сме да отвръщаме с радост дори при най-ужасяващите обстоятелства. Можем ли да простим и най-голямата несправедливост и да продължим да се наслаждаваме на живота?Озлоблението и неспособността да простим [...]

Как се раждат първият роман на Агата Кристи и прочутият Еркюл Поаро

Прибрах се вкъщи и ликуваща, разказах всичко на Арчи. С нас имаше и още някой, макар че тогава не го осъзнавах. Еркюл Поаро, моето белгийско творение, се беше провесил на врата ми, вкопчил се здраво в мен като хищно древно божество.

МЪДРОСТ И ВДЪХНОВЕНИЕ

Мъдрост и вдъхновение

ПСИХОЛОГИЯ

Психология

ХРАНЕНЕ И ЗДРАВЕ

Хранене и здраве

РОДИТЕЛИ И ДЕЦА

Родители и деца

Go to Top