Понякога самият живот ни посочва онези, които са ни истински близки

Понякога самият живот ни посочва онези, които са ни истински близки

Отношенията между хората са непостоянни. И невинаги са хубави и гладки, нали така? Може да се скараме, да затаим обида, да напълним цяла торба с претенции към другия, дори може да се разделим с него. Тогава си казваме: „Край. Разделихме се завинаги“.

Но един ден се появяват нови обстоятелства, случва се нещо и новата ситуация отново ни събира. Често става така. Не се връщаш при другия сам, по свое желание, а сякаш някой те хваща за ръка и те води там. Може и за яката да те довлекат…

Ето един такъв случай. Една жена се разделила с приятеля си. Натрупали се дребни обиди, неразбиране и недоволство. И тя съзнателно решила да прекрати връзката. Още повече че имала ново, по-интересно запознанство; в живота ѝ се появил по-подходящ човек, с когото възникнала духовна и емоционална близост.

Всичко вървяло както трябва. Но не задълго. Една нощ жената получила силни стомашни болки. Тя живеела сама, майка ѝ била в друг град. Обадила се на Спешна помощ, но помощта не пристигала дълго време, а болката се засилила. Много я боляло, но била и много изплашена. Осъзнала, че трябва да съобщи за състоянието си на някой близък, нали така?

Най-напред си помислила да се обади на приятелката си от работата. Но бързо отхвърлила този вариант – приятелката ѝ спи и сигурно няма да се зарадва на позвъняването. Преди това жената някак не се била замисляла за подобен развой на събитията, за дълбочината на отношенията. А сега ясно осъзнала, че онази, която нарича приятелка, ѝ е просто добра позната. Щом ѝ е неудобно да я събуди посред нощ и да я помоли за помощ. Та тя си има свой живот, семейство, свои грижи. Всъщност с какво ще ѝ помогне? Лекарят ще дойде скоро, няма смисъл да я буди.

После написала плахо съобщение на новия си мъж – нещо от сорта: „Страшно ми е зле! Възможно е да ме вземат в болница!“. Мъжът го прочел и поне двайсет минути не отговорил нищо. Накрая ѝ пратил тъжно емотиконче. Е, разбираемо е, в три часа през нощта човекът спи. Пък и тя не е молила за помощ – просто го е информирала. Той сигурно ще се обади по-късно, вероятно на сутринта. Или по някое време през деня. Може и вечерта, след работа…

Накрая, все по-уплашена и притеснена, жената позвънила, без да се церемони, на бившия си приятел. С него било най-лесно, въобще не се притеснявала да му се обади. Това било най-нормалното нещо на света – да набере номера на бившия си и плачейки да му разкаже колко много я боли. „Никой не идва. Какво да правя? Много ми е зле!“

Бившият, Алексей, тръгнал веднага и пристигнал едновременно с лекарите. Прикрепял я, докато се качвала в линейката, отишъл заедно с нея до болницата, изчакал в приемната да разбере какъв е проблемът, на другия ден ѝ се обаждал да види как е…

Това не е някакъв подвиг, това е нормално поведение на близък човек. Отношенията с когото невинаги са равни и гладки, но са живи. Естествени. Разбираеми. Дори ако не е до вас, такъв човек е на разположение, той е наблизо. Ето това е „близък човек“.

Лекарите не открили у пациентката нищо сериозно и след ден я пуснали да се прибере у дома. Пристъпът минал, а Алексей останал. Отношенията им се променили, защото жената започнала да го възприема по друг начин. Престанала да се съмнява в любовта му – преди само това правела, съмнявала се. За нея той бил близък човек. А не онези, които погрешно смятала за такива – онези добри, но далечни хора.

Любовта е близост. А влюбеността е възможна и към отдалечен обект. Приятелството е близост. А доброто познанство е възможно и с отдалечен обект, с когото двайсет години не общуваме. Да, с него сме познати.

Ненапразно казват, че животът поставя нещата по местата им. Тогава самите ние виждаме кой ни е близък, кой ни е далечен – това е нормално.

Близките хора са онези, за които разстоянието няма значение. И с които винаги имаме връзка, дори ако сме се скарали и отдалечили. Но ако човекът е близък, притеглянето ще сработи и отново ще бъдем заедно. Обстоятелствата отново ще ни поведат един към друг – не е задължително да е болест или нещо лошо, просто ще възникне ситуация, която ще постави всяко нещо на мястото му.

Такива отношения трябва да се ценят, поддържат и лекуват, ако нещо е тръгнало не както трябва. Те го заслужават. Истински близките отношения са рядкост и привилегия…

 


Откъс от книгата КАЛЕЙДОСКОП НА ЖИВОТА на Анна Кирянова, издателство Гнездото

Често обезценяваме малките неща в живота си и спираме да ги забелязваме. Но те са като цветните стъкълца в калейдоскопа, които създават причудливи форми и рисунки. Понякога е достатъчно просто да разтърсим тези стъкълца в паметта си и да погледнем по-отблизо, за да видим истинско чудо.

Книгата „Калейдоскоп на живота“ ще ви помогне да видите необикновения рисунък в калейдоскопа на своя живот и да откриете чудото. Нейните малки топли истории ще ви поканят в света на доброто и ще ви вдъхновят за промяна.

Промоцията е валидна до 30 април 2024 г. при поръчка онлайн!

●●●

Анна Кирянова е известен руски психотерапевт и професионален философ, писател и автор на уникални методи за решаване на психологически проблеми. Има висше философско образование и втора специалност „психологическо консултиране и психология на личността“.

Дълбоките и мъдри истории на Анна Кирянова са вдъхновили хиляди читатели и са им помогнали да погледнат на света по нов начин. Нейната философия е, че позитивните хора невинаги са в състояние сами да разпознаят в себе си положителната енергия. Затова е необходима помощта на специалист, който знае как да „извади“ всичко хубаво и добро, което човек носи в себе си, и да накара това добро да работи в негова полза.

от Анна Кирянова

Докато прелиствате страниците на тази книга, ще размишлявате над разнообразни жизнени ситуации заедно с един проницателен психолог и мъдър философ, който неведнъж се е изправял пред сложни житейски дилеми. И ще получите от него простички и мъдри съвети.

156 истории, които ще завладеят душата ви, ще ви подскажат решение и ще ви накарат да преосмислите важни аспекти от своя живот. Ще променят самите вас…

от д-р Кели Макгонигъл

Две практически ръководства, основани на авангардни научни изследвания!

Авторът e доктор на науките, психолог, преподавател в Станфордския университет и автор на два от най-популярните курсове в Станфорд – „Наука за силата на волята“ и „Новата наука за стреса“.

Книги, които ще ви помогнат сами да управлявате съдбата си!

съставител: Калина Петрова

Днес, в нашия сложен и безумен свят, повече от всякога имаме нужда от прости и мъдри думи, които да ни подскажат пътя, когато сме го изгубили, да запалят светлината, когато около нас е мрак, и да възпламенят любовта, когато сме забравили за нея. Защото тя е там, в сърцето!

„Най-важната истина може да откриеш с помощта на един прост разказ, както изгубената златна монета – на светлината на най-евтината свещ.“

 Ефектът на теломерите | д-р Елизабет Блекбърн, д-р Елиса Епъл

от д-р Елизабет Блекбърн – лауреат на Нобелова награда за откритията си в областта на стареенето и д-р Елиса Епъл – здравен психолог

Процесът на стареене може да се забави и дори да се обърне! Първата книга, която на достъпен език обяснява как стареем и как с малки промени в ежедневието и мисленето си можем да изглеждаме по-млади и да се чувстваме така!

САМО ДО 30.04.2024 - 30% ОТСТЪПКА ЗА ВСИЧКИ КНИГИ НА ИЗДАТЕЛСТВО ГНЕЗДОТО!ВИНАГИ БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ЗА ПОРЪЧКА НАД 60 ЛВ. www.gnezdoto.bg

здраве

6 книги, които ни показват как да извървим пътя към здравето, младостта и дълголетието

вдъхновение

12 правила, които ще ни помогнат да не превърнем света в ад

мъдрост

Десет закона на щастието от мистична Индия

Джордан Питърсън: Не позволявайте на децата си да правят неща, които ви карат да не ги харесвате

Наскоро наблюдавах как едно тригодишно хлапе едва-едва се влачи след родителите си сред тълпите хора на летището. На интервали от пет секунди то надаваше пронизителен вик – и по-важното, правеше [...]

Подменя ли се виновникът за гастрита и язвената болест

В името на печалбите на фармацевтичните компании, започнаха да учат младите лекари, че за тези заболявания е виновна бактерията хеликобактер пилори. Точно тя, видите ли, предизвиквала развитието на гастрита и язвената болест. И подкрепят твърдението си с довода, че при тези болести я откриват в стомаха по-често, отколкото когато ги няма.

Тест: Как се справяш с негативните емоции и как това се отразява на живота ти?

С помощта на емоциите сме оцелявали в течение на милиони години еволюция. И дори тези, като гняв, тъга, страх, презрение и отвращение, които заемат най-некомфортния дял в емоционалния спектър, вероятно [...]

МЪДРОСТ И ВДЪХНОВЕНИЕ

Мъдрост и вдъхновение

ПСИХОЛОГИЯ

Психология

ХРАНЕНЕ И ЗДРАВЕ

Хранене и здраве

РОДИТЕЛИ И ДЕЦА

Родители и деца

Go to Top