Понякога самият живот ни посочва онези, които са ни истински близки

Понякога самият живот ни посочва онези, които са ни истински близки

Отношенията между хората са непостоянни. И невинаги са хубави и гладки, нали така? Може да се скараме, да затаим обида, да напълним цяла торба с претенции към другия, дори може да се разделим с него. Тогава си казваме: „Край. Разделихме се завинаги“.

Но един ден се появяват нови обстоятелства, случва се нещо и новата ситуация отново ни събира. Често става така. Не се връщаш при другия сам, по свое желание, а сякаш някой те хваща за ръка и те води там. Може и за яката да те довлекат…

Ето един такъв случай. Една жена се разделила с приятеля си. Натрупали се дребни обиди, неразбиране и недоволство. И тя съзнателно решила да прекрати връзката. Още повече че имала ново, по-интересно запознанство; в живота ѝ се появил по-подходящ човек, с когото възникнала духовна и емоционална близост.

Всичко вървяло както трябва. Но не задълго. Една нощ жената получила силни стомашни болки. Тя живеела сама, майка ѝ била в друг град. Обадила се на Спешна помощ, но помощта не пристигала дълго време, а болката се засилила. Много я боляло, но била и много изплашена. Осъзнала, че трябва да съобщи за състоянието си на някой близък, нали така?

Най-напред си помислила да се обади на приятелката си от работата. Но бързо отхвърлила този вариант – приятелката ѝ спи и сигурно няма да се зарадва на позвъняването. Преди това жената някак не се била замисляла за подобен развой на събитията, за дълбочината на отношенията. А сега ясно осъзнала, че онази, която нарича приятелка, ѝ е просто добра позната. Щом ѝ е неудобно да я събуди посред нощ и да я помоли за помощ. Та тя си има свой живот, семейство, свои грижи. Всъщност с какво ще ѝ помогне? Лекарят ще дойде скоро, няма смисъл да я буди.

После написала плахо съобщение на новия си мъж – нещо от сорта: „Страшно ми е зле! Възможно е да ме вземат в болница!“. Мъжът го прочел и поне двайсет минути не отговорил нищо. Накрая ѝ пратил тъжно емотиконче. Е, разбираемо е, в три часа през нощта човекът спи. Пък и тя не е молила за помощ – просто го е информирала. Той сигурно ще се обади по-късно, вероятно на сутринта. Или по някое време през деня. Може и вечерта, след работа…

Накрая, все по-уплашена и притеснена, жената позвънила, без да се церемони, на бившия си приятел. С него било най-лесно, въобще не се притеснявала да му се обади. Това било най-нормалното нещо на света – да набере номера на бившия си и плачейки да му разкаже колко много я боли. „Никой не идва. Какво да правя? Много ми е зле!“

Бившият, Алексей, тръгнал веднага и пристигнал едновременно с лекарите. Прикрепял я, докато се качвала в линейката, отишъл заедно с нея до болницата, изчакал в приемната да разбере какъв е проблемът, на другия ден ѝ се обаждал да види как е…

Това не е някакъв подвиг, това е нормално поведение на близък човек. Отношенията с когото невинаги са равни и гладки, но са живи. Естествени. Разбираеми. Дори ако не е до вас, такъв човек е на разположение, той е наблизо. Ето това е „близък човек“.

Лекарите не открили у пациентката нищо сериозно и след ден я пуснали да се прибере у дома. Пристъпът минал, а Алексей останал. Отношенията им се променили, защото жената започнала да го възприема по друг начин. Престанала да се съмнява в любовта му – преди само това правела, съмнявала се. За нея той бил близък човек. А не онези, които погрешно смятала за такива – онези добри, но далечни хора.

Любовта е близост. А влюбеността е възможна и към отдалечен обект. Приятелството е близост. А доброто познанство е възможно и с отдалечен обект, с когото двайсет години не общуваме. Да, с него сме познати.

Ненапразно казват, че животът поставя нещата по местата им. Тогава самите ние виждаме кой ни е близък, кой ни е далечен – това е нормално.

Близките хора са онези, за които разстоянието няма значение. И с които винаги имаме връзка, дори ако сме се скарали и отдалечили. Но ако човекът е близък, притеглянето ще сработи и отново ще бъдем заедно. Обстоятелствата отново ще ни поведат един към друг – не е задължително да е болест или нещо лошо, просто ще възникне ситуация, която ще постави всяко нещо на мястото му.

Такива отношения трябва да се ценят, поддържат и лекуват, ако нещо е тръгнало не както трябва. Те го заслужават. Истински близките отношения са рядкост и привилегия…

 


Откъс от книгата КАЛЕЙДОСКОП НА ЖИВОТА на Анна Кирянова, издателство Гнездото

Често обезценяваме малките неща в живота си и спираме да ги забелязваме. Но те са като цветните стъкълца в калейдоскопа, които създават причудливи форми и рисунки. Понякога е достатъчно просто да разтърсим тези стъкълца в паметта си и да погледнем по-отблизо, за да видим истинско чудо.

Книгата „Калейдоскоп на живота“ ще ви помогне да видите необикновения рисунък в калейдоскопа на своя живот и да откриете чудото. Нейните малки топли истории ще ви поканят в света на доброто и ще ви вдъхновят за промяна.

Промоцията е валидна до 31 юли 2024 г. при поръчка онлайн!

●●●

Анна Кирянова е известен руски психотерапевт и професионален философ, писател и автор на уникални методи за решаване на психологически проблеми. Има висше философско образование и втора специалност „психологическо консултиране и психология на личността“.

Дълбоките и мъдри истории на Анна Кирянова са вдъхновили хиляди читатели и са им помогнали да погледнат на света по нов начин. Нейната философия е, че позитивните хора невинаги са в състояние сами да разпознаят в себе си положителната енергия. Затова е необходима помощта на специалист, който знае как да „извади“ всичко хубаво и добро, което човек носи в себе си, и да накара това добро да работи в негова полза.

от Анна Кирянова

Докато прелиствате страниците на тази книга, ще размишлявате над разнообразни жизнени ситуации заедно с един проницателен психолог и мъдър философ, който неведнъж се е изправял пред сложни житейски дилеми. И ще получите от него простички и мъдри съвети.

156 истории, които ще завладеят душата ви, ще ви подскажат решение и ще ви накарат да преосмислите важни аспекти от своя живот. Ще променят самите вас…

от д-р Кели Макгонигъл

Две практически ръководства, основани на авангардни научни изследвания!

Авторът e доктор на науките, психолог, преподавател в Станфордския университет и автор на два от най-популярните курсове в Станфорд – „Наука за силата на волята“ и „Новата наука за стреса“.

Книги, които ще ви помогнат сами да управлявате съдбата си!

съставител: Калина Петрова

Днес, в нашия сложен и безумен свят, повече от всякога имаме нужда от прости и мъдри думи, които да ни подскажат пътя, когато сме го изгубили, да запалят светлината, когато около нас е мрак, и да възпламенят любовта, когато сме забравили за нея. Защото тя е там, в сърцето!

„Най-важната истина може да откриеш с помощта на един прост разказ, както изгубената златна монета – на светлината на най-евтината свещ.“

 Ефектът на теломерите | д-р Елизабет Блекбърн, д-р Елиса Епъл

от д-р Елизабет Блекбърн – лауреат на Нобелова награда за откритията си в областта на стареенето и д-р Елиса Епъл – здравен психолог

Процесът на стареене може да се забави и дори да се обърне! Първата книга, която на достъпен език обяснява как стареем и как с малки промени в ежедневието и мисленето си можем да изглеждаме по-млади и да се чувстваме така!

САМО ДО 31.05.2024 - 30% ОТСТЪПКА ЗА ВСИЧКИ КНИГИ НА ИЗДАТЕЛСТВО ГНЕЗДОТО!ВИНАГИ БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ЗА ПОРЪЧКА НАД 60 ЛВ. www.gnezdoto.bg

здраве

6 книги, които ни показват как да извървим пътя към здравето, младостта и дълголетието

вдъхновение

12 правила, които ще ни помогнат да не превърнем света в ад

мъдрост

Десет закона на щастието от мистична Индия

Ставаме по-добри, когато добротата ни е подложена на изпитание – мъдри думи за тежки моменти

Страданието е възможност, която съдбата ти предоставя – да се научиш на твърдост, да можеш да запазиш самообладание пред лицето на опасности и изпитания. За да израсне и да [...]

„Храни се като мен и ще изглеждаш като мен“, или как инфлуенсърите продават панацея на уязвимите

Хората, които рекламират и препоръчват тези стилове на живот, в повечето случаи са красиви млади дами, разполагащи с плоски като дъска кореми, миниатюрни пори (които по някаква случайност никога не се запушват) и, разбира се, с голяма група отдадени последователи в социалните мрежи. Това е реалността в индустрията.

Какво е да живееш в три различни века. Разказите на едни от най-дълголетните хора на планетата

Те не са супергерои, но можем да ги считаме за такива поради факта, че са успели да останат на този свят много повече време, отколкото предполага средната продължителност на живота. [...]

Ти ме научи да обичам…

Един мъж казал на съпругата си най-важните думи: „Ти ме научи да обичам“. През годините, в които били заедно, той много пъти ѝ казвал „обичам те“. Но тези най-важни [...]

МЪДРОСТ И ВДЪХНОВЕНИЕ

Мъдрост и вдъхновение

ПСИХОЛОГИЯ

Психология

ХРАНЕНЕ И ЗДРАВЕ

Хранене и здраве

РОДИТЕЛИ И ДЕЦА

Родители и деца

Go to Top