Философията ичиго-ичие – японското изкуство да изживеем всеки момент с цялата му прелест и съвършенство

Философията ичиго-ичие – японското изкуство да изживеем всеки момент с цялата му прелест и съвършенство

Японците, известни със своята уникална и многолика култура, имат собствена философия на щастието. И тя е свързана с идеята, че всеки момент от живота е уникално, специално преживяване, което никога повече няма да се повтори по същия начин.

Тази философия е въплътена в понятието ичиго-ичие, което се превежда като „един път, една среща“ или като „в този момент, една възможност“.

Философията ичиго-ичие ни учи как да се настаним в настоящето, да позволим на вчерашния и утрешния ден да изчезнат, и да се насладим на този момент, да го изживеем с цялата му прелест и съвършенство. Тя ни помага да намерим смисъл във всеки, дори най-незначителния на пръв поглед момент от живота. Да ценим времето, прекарано с близките ни хора. Да се вглеждаме в мимолетната красота около себе си.

Всички ценни моменти ни свързват отново с живота, колкото и нещастия или разочарования да сме преживели. Всеки неповторим момент е малък оазис на щастието. А много оазиси, събрани заедно, в крайна сметка ще образуват море от щастие.
Но мигът е ревнив любовник, който изисква да му дадем всичко от себе си.

Фразата „ичиго-ичие“ се приписва на майстор на японската чаена церемония от шестнайсети век. Една „церемония на внимание“, чиито сложни ритуали ни принуждават да се съсредоточим върху настоящия момент. Защото тя е ичиго-ичие, или единствена среща във времето. Затова в Япония „ичиго-ичие“ често се произнася като поздрав или думи на сбогуване – за да се покаже, че срещата е уникална и специална.

Тайните на философията ичиго-ичие ни разкриват авторите на бестселъра „Икигай“ Ектор Гарсия и Франсеск Миралес в книгата „ИЧИГО-ИЧИЕ. Изкуството да превръщаме всеки миг от живота си в незабравима възможност“. 

ДЕСЕТТЕ ЗАКОНА на ИЧИГО-ИЧИЕ

1. Не отлагай хубавите моменти. Всяка възможност ни се предоставя само веднъж. Ако не я прегърнем, тя е изгубена завинаги. Животът се живее сега или никога.

2. Живей, сякаш всяко нещо се случва само веднъж в живота ти. Съветът на майстора на чаената церемония отпреди половин хилядолетие продължава да е актуален. Затова е вдъхновяващо да се поздравяваме и да се сбогуваме с любимите си хора, като изричаме „ичиго-ичие“, за да осъзнаем колко единствена и неповторима е срещата ни с тях.

3. Настани се в настоящето. Пътуванията в миналото или в бъдещето често са болезнени и почти винаги са безполезни. Не можеш да промениш онова, което вече се е случило. Не можеш да знаеш какво ще се случи. Но тук, в този момент, пулсират всички възможности на света.

4. Направи нещо, което никога не си правил. Както казва Айнщайн, не можеш да очакваш различни резултати, ако винаги постъпваш по един и същи начин. Друг способ за постигане на незабравим момент е да позволиш нещо ново да разцъфне вътре в теб.

5. Практикувай дзадзен. Можеш да се настаниш върху възглавничка за медитация или просто да седнеш и да наблюдаваш чудото на живота. Самият факт, че си излязъл от ежедневния водовъртеж на задълженията и препускането, ще отвори вратичките на благополучието.

6. Използвай петте си сетива. Упражнявай се в изкуството да слушаш, да гледаш, да докосваш, да вкусваш и да помирисваш, за да осигуриш на всеки един момент цялото богатство на човешките си възприятия. Това ще ти позволи да си по-внимателен към другите, да развиеш своята емпатия и да повишиш авторитета си.

7. Обръщай внимание на съвпаденията. Осъзнаването на синхроничностите ни помага да разчитаме по-ясно сигналите, които ни праща съдбата. Ако имаме дневник, в който да записваме тези моменти на ежедневна магия, ще повишим способността си да следваме невидимите нишки на реалността.

8. Превръщай всяка среща в празник. Не чакай да ти се предоставят определени условия – отпуск, пътуване или рожден ден – за да преживееш нещо изключително. С подходящо разположение на духа всеки ден може да бъде празник.

9. Ако не ти харесва онова, което имаш, създай нещо различно. Човешкото същество е преобразяващо по природа и има силата да се преоткрива всеки път, когато е нужно. Ако твоята реалност е прекалено отегчителна и предвидима, за да живееш с ичиго-ичие, имаш възможността да си създадеш нова.

10. Стани ловец на хубави моменти. Както става и във всяка друга сфера, колкото повече практикуваш, толкова по-изобилни и щедри ще бъдат възнагражденията ти.

 


Откъс от книгата ИЧИГО-ИЧИЕ на Ектор Гарсия и Франсеск Миралес, издателство Гнездото

Забелязвате ли красотата на света, чувате ли човека до себе си? Наслаждавате ли се на всяка среща, на всяко преживяване? Не оставяйте безценните мигове от живота ви да се изплъзват като пясък между пръстите. Те са истински важните неща. Те са единствени по рода си съкровища, които никога няма да се повторят. Това ни припомня философията на ичиго-ичие, част от мистичната и богата култура на Япония. Всеки неповторим момент е малък оазис на щастието. А събрани заедно, тези оазиси ще образуват море от щастие.

С книгата „Ичиго-ичие“ ще откриете една вдъхновяваща и преобразяваща среща, която ще ви помогне да превърнете всеки миг в най-добрия момент от живота си.

Промоцията е валидна до 30 април 2024 г. при поръчка онлайн!

●●●

Двамата испански автори Ектор Гарсия и Франсеск Миралес със страст и изследователско любопитство изследват географията на щастието и дълголетието. Случайна среща между неуморния пътешественик, блогър и фотограф Ектор Гарсия, който от 20 години живее в Япония, и популярния писател, преводач и журналист Франсеск Миралес поставя началото на един уникален проект, посветен на японското дълголетие. Книгата Икигай, както и последвалата поредица за Япония, постига феноменален успех по целия свят.

И след като запознават милиони читатели с тайнствените думи „икигай“ и „ичиго-ичие“, се отправят на поредното вдъхновяващо пътешествие – този път в мистична Индия, духовния резерват на човечеството.

от Ектор Гарсия и Франсеск Миралес

Икигай е тайната на японското дълголетие! Той е твоята причина да живееш, онази страст, която ти носи удовлетворение и радост, смисълът на твоето съществуване.

Ичиго-ичие е изкуството да превръщаш всеки миг от живота си в незабравима възможност – една вековна японска философия, променила живота на милиони!

съставител: Калина Петрова

Днес, в нашия сложен и безумен свят, повече от всякога имаме нужда от прости и мъдри думи, които да ни подскажат пътя, когато сме го изгубили, да запалят светлината, когато около нас е мрак, и да възпламенят любовта, когато сме забравили за нея. Защото тя е там, в сърцето!

„Най-важната истина може да откриеш с помощта на един прост разказ, както изгубената златна монета – на светлината на най-евтината свещ.“

от д-р Джайлс Йоу

Защо дебелеем? Защо някои хора са по-гладни от други? Кои биологични сили движат хранителното ни поведение? Защо много от популярните диети са подвеждащи и дори опасни?

Позовавайки се на най-новите научни открития и на собствените си генетични изследвания в Кеймбриджкия университет, д-р Джайлс Йоу, генетик с над двайсетгодишен опит в областта на затлъстяването, се заема със задачата да ни помогне да излезем от този омагьосан кръг.

от д-р Кели Макгонигъл

Две практически ръководства, основани на авангардни научни изследвания!

Авторът e доктор на науките, психолог, преподавател в Станфордския университет и автор на два от най-популярните курсове в Станфорд – „Наука за силата на волята“ и „Новата наука за стреса“.

Книги, които ще ви помогнат сами да управлявате съдбата си!

САМО ДО 30.04.2024 - 30% ОТСТЪПКА ЗА ВСИЧКИ КНИГИ НА ИЗДАТЕЛСТВО ГНЕЗДОТО!ВИНАГИ БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ЗА ПОРЪЧКА НАД 60 ЛВ. www.gnezdoto.bg

здраве

6 книги, които ни показват как да извървим пътя към здравето, младостта и дълголетието

вдъхновение

12 правила, които ще ни помогнат да не превърнем света в ад

мъдрост

Десет закона на щастието от мистична Индия

Благодарим ти, Агата Кристи, благодарим ти за книгите и за житейската мъдрост!

Всички знаем името на Агата Кристи. Всички сме осъмвали с нейните заплетени истории. Но какво знаем за човека Агата Мери Клариса? Аз например не знаех абсолютно нищо освен широко известните [...]

МЪДРОСТ И ВДЪХНОВЕНИЕ

Мъдрост и вдъхновение

ПСИХОЛОГИЯ

Психология

ХРАНЕНЕ И ЗДРАВЕ

Хранене и здраве

РОДИТЕЛИ И ДЕЦА

Родители и деца

Go to Top