Какво е да живееш в три различни века. Разказите на едни от най-дълголетните хора на планетата

Какво е да живееш в три различни века. Разказите на едни от най-дълголетните хора на планетата

Те не са супергерои, но можем да ги считаме за такива поради факта, че са успели да останат на този свят много повече време, отколкото предполага средната продължителност на живота.

Всъщност суперстолетниците са онези човешки същества, които са достигнали и надхвърлили 110 години. Терминът е формулиран през 70-те години от издателя на Книгата на рекордите на Гинес, Норис Макуиртър. По-късно, през 90-те години употребата му става общоприета.

Според изчисленията, към момента в света би трябвало да живеят между 300 и 450 суперстолетници, макар че е доказана възрастта само на около 75 от тях. Причината за това е, че в много случаи не съществуват официални регистри, в които да е вписана датата на раждането или възрастта им, или ако ги е имало, са били изгубени.

Нека видим какъв е бил животът и начинът на мислене на някои от тях.

МИСАО ОКАВА (117 години):

„Хранете се и спете – така ще живеете много дълго. Трябва да се научите да се отпускате.“

Според класация на Групата за изследване на геронтологията, най-старият жив човек на Земята до май 2015 г. е била Мисао Окава, починала на 117 години и 27 дни в старчески дом в Осака.

Дъщеря на текстилен търговец, тя е родена през 1898 г. До навършване на 110 години тази жена, живяла в три различни века, се е грижила изцяло сама за себе си.

Когато специалистите я питали за здравословните ѝ навици, Мисао се ограничавала с отговора: „Ям суши и спя“, към което трябвало да се прибави и изключителната ѝ жажда за живот. Ако я питали за тайната на дълголетието ѝ, отговаряла със страхотно чувство за хумор: „И аз се питам каква е.“

Доказателство за това, че Япония продължава да бъде фабрика за столетници, е фактът, че през месец юли на същата 2015 година, на възраст 112 години и 150 дни умира Сакари Момой. Той се превръща в най-възрастния мъж на света, макар да заема 58-мо място след 57 жени дълголетници.

В МОМЕНТА ЧЕТЕТЕ ОТКЪС ОТ КНИГАТА „ИКИГАЙ: ТАЙНИТЕ НА ЯПОНИЯ ЗА ДЪЛЪГ И ЩАСТЛИВ ЖИВОТ“ НА ЕКТОР ГАРСИЯ И ФРАНСЕСК МИРАЛЕС

МАРИЯ КАПОВИЛЯ (116 години):

„Единственото, което съм правила, е да не ям месо през целия си живот.“

Родена в Еквадор през 1889 г., тя е обявена за най-възрастния човек на земята от 2004 г. до смъртта си през 2006 г. Умира след пневмония на 116 години и 347 дни, като оставя след себе си три деца, дванадесет внуци, двадесет правнуци и двама праправнуци.

На 107 години дава едно от последните си интервюта, в което споделя спомените и мислите си:

„Чувствам се доволна и благодаря на Бога, че още ме пази. Никога не съм мислила, че ще живея толкова дълго. Съпругът ми, Антонио Каповиля, беше капитан на фрегата и умря на 84 години. Родиха ни се три дъщери и един син, сега имам много внуци и правнуци.
Старите времена бяха по-хубави от сегашните. Нравите бяха по-добри. Преди танцувахме сдържано. Много обичах да танцувам на една песен – „Мария“, на Луис Аларкон, дори още си спомням голяма част от текста ѝ. Помня и много молитви, моля се всеки ден.
Обичам валса и все още танцувам. Занимавам се и с ръкоделие – още пазя неща, които съм правила като ученичка.“

След като си припомня своето минало, тя решава да потанцува – една от големите ѝ страсти – и енергията, с която го прави, я кара да изглежда с десетки години по-млада.

Когато я питат за тайната на дълголетието ѝ, отговаря съвсем простичко: „Не знам каква е тайната, за да живееш толкова дълго. Единственото, което съм правила, е да не ям месо през целия си живот. На това го отдавам.“

ЖАН КАЛМАН (122 години):

„Всичко е наред.“

Родена е през февруари 1875 г. в Арл (Франция) и умира на 4 август 1997 г. Става най-дълголетният човек в историята, чиято възраст може да се докаже.

Обичала да се шегува, че се съревновава с Матусал. И действително тя разбива редица рекорди през годините.

Калман умира от естествена смърт. Животът ѝ е бил приятен и не се е лишавала от почти нищо. До стотната си годишнина е карала колело. Живяла е в дома си до 110 години, когато се е съгласила да постъпи в старчески дом, след като провокирала по случайност малък пожар в апартамента си. Спряла да пуши на 120 години, защото ѝ станало трудно да поднася цигарата към устата си – зрението ѝ било влошено от перде.

Вероятно една от нейните тайни е доброто ѝ настроение. „Виждам малко, чувам зле, не усещам нищо, но всичко е наред“, казва на сто и двайсетия си рожден ден.

УОЛТЪР БРЮНИНГ (114 години):

„Ако държиш ума и тялото си заети, ще останеш тук дълго време.“

Роден в Минесота през 1896 г., Уолтър Брюнинг също е имал възможност да види как три различни века минават през живота му. Умира в Монтана през 2011 г. от естествена смърт, имал е две съпруги и е работил в продължение на петдесет години за железопътната компания. По-късно, на 83 години, се оттегля да живее в старчески дом в Монтана, където остава до края на дните си.

През последните си години той дава многобройни интервюта, в които споделя, че дълголетието му се дължи най-вече на навика му да се храни два пъти на ден и да работи колкото е възможно по-дълги години. „Ако държиш ума и тялото си заети, ще останеш тук дълго време“, уверява ни Брюнинг на сто и дванадесетия си рожден ден. По онова време той все още правел упражнения всеки ден.

Другите тайни за дълголетие на Брюнинг са навикът му да помага на хората и това, че не се страхува от смъртта. „Всички ще умрем. Някои се плашат от смъртта. Никога не се страхувайте от нея, защото всички сме родени, за да умрем“ – заявява през 2010 г. в едно интервю за „Асошиейтед прес“.

Казват, че преди да умре през 2011 г., доверил на стоящия край него пастор, че е постигнал споразумение с Бог: когато вече няма надежда за подобрение, значи е дошъл моментът да си тръгне от този свят.

АЛЕКСАНДЪР ИМИЧ (111 години):

„Просто не съм умрял по-рано.“

Александър Имич е химик и парапсихолог, роден в Полша през 1903 г. и установил се да живее в Съединените щати. През 2014 г. се превръща в документирано най-дълголетния мъж в света, след смъртта на неговия предшественик. Самият Имич умира малко по-късно през същата година, през месец юни, оставяйки след себе си дълъг живот, богат на преживявания.

Едно от нещата, на които Имич отдава дълголетието си, е това, че никога не е пил алкохол. „Не е като да получиш Нобелова награда. Никога не съм мислил, че ще стана толкова стар“ – казва той, когато го обявяват за най-възрастния мъж на света. На въпроса за тайната на дълголетието му, отговаря: „Не знам. Просто не съм умрял по-рано.“

„Икигай“ е една книга, която плени сърцата на милиони читатели по света. Книга, която им позволи да се докоснат до мъдростта и пословичното дълголетие на Япония.

А какво стои в центъра на философията за здраве и дълголетие на японците и им позволява да добавят години към живота си? Думата икигай! Причината да ставаш сутрин, радостта да си винаги зает, страстта, която ти носи радост…

Японците казват, че всеки има своя икигай. Някои са го открили, други го носят в себе си, но все още го търсят.

Открийте го и вие и се наслаждавайте на здраво тяло, дълъг живот и бодър дух.

Промоцията е валидна до 30 април 2024 г. при поръчка онлайн!

●●●

Двамата испански автори Ектор Гарсия и Франсеск Миралес със страст и изследователско любопитство изследват географията на щастието и дълголетието. Случайна среща между неуморния пътешественик, блогър и фотограф Ектор Гарсия, който от 20 години живее в Япония, и популярния писател, преводач и журналист Франсеск Миралес поставя началото на един уникален проект, посветен на японското дълголетие. Книгата Икигай, както и последвалата поредица за Япония, постига феноменален успех по целия свят.

И след като запознават милиони читатели с тайнствените думи „икигай“ и „ичиго-ичие“, се отправят на поредното вдъхновяващо пътешествие – този път в мистична Индия, духовния резерват на човечеството.

от Ектор Гарсия и Франсеск Миралес

Икигай е тайната на японското дълголетие! Той е твоята причина да живееш, онази страст, която ти носи удовлетворение и радост, смисълът на твоето съществуване.

Ичиго-ичие е изкуството да превръщаш всеки миг от живота си в незабравима възможност – една вековна японска философия, променила живота на милиони!

съставител: Калина Петрова

Днес, в нашия сложен и безумен свят, повече от всякога имаме нужда от прости и мъдри думи, които да ни подскажат пътя, когато сме го изгубили, да запалят светлината, когато около нас е мрак, и да възпламенят любовта, когато сме забравили за нея. Защото тя е там, в сърцето!

„Най-важната истина може да откриеш с помощта на един прост разказ, както изгубената златна монета – на светлината на най-евтината свещ.“

от д-р Джайлс Йоу

Защо дебелеем? Защо някои хора са по-гладни от други? Кои биологични сили движат хранителното ни поведение? Защо много от популярните диети са подвеждащи и дори опасни?

Позовавайки се на най-новите научни открития и на собствените си генетични изследвания в Кеймбриджкия университет, д-р Джайлс Йоу, генетик с над двайсетгодишен опит в областта на затлъстяването, се заема със задачата да ни помогне да излезем от този омагьосан кръг.

от д-р Кели Макгонигъл

Две практически ръководства, основани на авангардни научни изследвания!

Авторът e доктор на науките, психолог, преподавател в Станфордския университет и автор на два от най-популярните курсове в Станфорд – „Наука за силата на волята“ и „Новата наука за стреса“.

Книги, които ще ви помогнат сами да управлявате съдбата си!

САМО ДО 30.04.2024 - 30% ОТСТЪПКА ЗА ВСИЧКИ КНИГИ НА ИЗДАТЕЛСТВО ГНЕЗДОТО!ВИНАГИ БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ЗА ПОРЪЧКА НАД 60 ЛВ. www.gnezdoto.bg

здраве

6 книги, които ни показват как да извървим пътя към здравето, младостта и дълголетието

вдъхновение

12 правила, които ще ни помогнат да не превърнем света в ад

мъдрост

Десет закона на щастието от мистична Индия

Защо сляпото борене на калории може да ви подведе?

Трябва да се храним по-здравословно, трябва да мислим за храната, но трябва да спрем да броим калориите. Причината, поради която трябва да избягваме броенето на калориите, е, че това е несъвършена техника… [...]

Все ми е едно дали имам пари. Интересува ме дали съм благословен да зърна слънцето още един ден

Способни ли сме да отвръщаме с радост дори при най-ужасяващите обстоятелства. Можем ли да простим и най-голямата несправедливост и да продължим да се наслаждаваме на живота?Озлоблението и неспособността да простим [...]

Всеки може да бъде твой учител, независимо дали го харесваш или не!

Когато Учителят бил на смъртното си ложе, най-добрите му ученици и последователи се събрали около него, за да чуят последните му слова и напътствия. Един от по-младите възпитаници се приближил [...]

МЪДРОСТ И ВДЪХНОВЕНИЕ

Мъдрост и вдъхновение

ПСИХОЛОГИЯ

Психология

ХРАНЕНЕ И ЗДРАВЕ

Хранене и здраве

РОДИТЕЛИ И ДЕЦА

Родители и деца

Go to Top