Проверете дали великата ви Мечта не е илюзия

Проверете дали великата ви Мечта не е илюзия

Имате ли Велика Мечта? Или поне Голяма Мечта? О, това е прекрасно. Лошото е само, че тази мечта не се сбъдва толкова време. Понякога човек се натъжава и си казва: „Ех, ако мечтата ми се сбъдне, бих бил най-щастливият на света! Толкова се старая, но мечтата ми не се сбъдва!“. Някои хора полагат усилия, за да изпълнят заветното си желание. Други просто казват, че всичко е безполезно, че в този живот мечтите не се сбъдват! И едните, и другите се разстройват. Най-често напразно.

Разбирате ли, проблемът е в това, че мечтата може би е фалшива, че не е мечта, а стереотип, който ви пречи да се реализирате истински и да бъдете щастливи. Но това може да се разбере само след като се опита.

Един бизнесмен мечтаел за яхта, с която да направи околосветско пътешествие. Живеел с тази мечта, полагал всички усилия, но все не можел да си купи яхта. Дори виждал в съня си как зарязва опротивелия му бизнес и се отправя на далечно пътешествие с бялата лодка по сините вълни.

Бизнесменът се чувствал нещастен. Било му безинтересно да търгува с тръби, но той стискал зъби и продължавал да работи. Един ден коучът му подсказал нещо много интересно – да вземе една яхта под наем и да отплава за две седмици в морето. Да осъществи мечтата си в една „лайт“ версия, за да се мотивира още повече.

И така, човекът наел яхтата на мечтите си и отплавал в морето. След седмица му станало ужасно скучно. Оказало се, че на яхтата не можеш да се разтъпчеш, мястото е малко, на палубата слънцето прежуря, всичко се люлее, виждаш едни и същи лица… просто да пукнеш от досада. Всъщност яхтата не била чак толкова прекрасна. А морето – толкова еднообразно и скучно. Да не говорим, че нямаш работа, не знаеш с какво да се захванеш. Можеш само да ловиш риба, да гледаш залеза и да се възхищаваш. Е, и да се правиш, че си страхотно щастлив.

Оказало се, че яхтата и плаването не са неговото нещо. И той с облекчение слязъл на брега и отишъл на работа. Всъщност мечтата му била да създаде могъща корпорация и да я ръководи. Да придобие авторитет и политическо влияние, да победи конкурентите си, да завладее пазара. И защо ли толкова дълго се бил хванал за тази яхта, като въобще не му трябвала. По-добре да вложи средствата в бизнеса!

Една девойка пък искала да стане психолог, за да прави хората щастливи. Това била голямата ѝ мечта. С много труд получила второ образование и започнала работа. Но след месец изпаднала в страшна депресия; хората ѝ изливали проблемите си, очаквали чудо, оплаквали се, разказвали мрачни неща. И нищо в съзнанието им не се променяло, макар че тя им говорела правилно, както са я учили.

Работата се оказала тежка и изтощителна, никак не приличала на мечтата. А и силите на девойката били недостатъчни, талант пък изобщо липсвал.

Мечтата едва не я погубила. Тя имало добро сърце. Но проблемът е в това, че мечтата ѝ била друга. Тя се върнала в банката, продължила да работи с ценни книжа, спестила добри пари и създала приют за котки. Обичала животните и искала да се занимава с тях, да спасява котенцата. Само че се страхувала да признае пред себе си, че това е мечтата ѝ. Все пак да бъдеш психолог, е хубава, Велика мечта. А приютът за котки е някаква глупост, нали?

Та така. Първо трябва да се опита. Ей онова на витрината, в кристалната купа, шоколадово на цвят, покрито с разбита сметана, с вишнички… ох, сигурно е много вкусно! Как ми се иска да го опитам! Изглежда толкова изкусително, като на картинка! И детето дава всичките си спестявания за вълшебния сладкиш от витрината.

И изведнъж… Каква гадост! Ама то изобщо не е вкусно… не, не ми харесва! Половин година спестявах от джобните си пари, за да си го купя. И се чувствах нещастен, защото не мога да го имам. А сега трябва да си го ям. Или да го изхвърля. Освен това трябва да си призная, че съм сбъркал, че съм се минал…

Първо трябва да опитате мечтата си – мъничко, само едно парченце. Мечтаете да отворите кафе-сладкарница? Първо поработете в някое кафене два-три месеца. Понякога и една седмица стига, ако мечтата ви е измамна. Искате голяма къща извън града? Наемете такава къща и поживейте там поне три месеца. Може да се окаже, че там ви е неуютно и неудобно, кой знае. Възможно е тайно да си мечтаете за нещо съвсем друго, но стереотипът, натрапен ви от родителите или обществото, да ви пречи да разберете какво точно ви е нужно, за да сте щастливи.

Великата Мечта може да се окаже илюзия, лъжа. А вие се измъчвате и се оплаквате, че не се е сбъднала. Ами слава богу, че не се е сбъднала – така се оказва понякога.

Чак когато опитаме и проумеем, че Мечтата е била фалшива, можем да осъзнаем истинската си Мечта. Онова, което ни прави истински щастливи.

В противен случай може да пропилеем живота си в преследване на призрак или в съжаление за несбъднатото. Без да разберем, че щастието ни е чакало зад ъгъла, докато тъжно сме въздишали по яхта, къща в предградията… или по някакъв човек, който не е нашият. Фалшивата мечта ни пречи да видим и разберем предназначението си. И истинската Мечта.

 


Откъс от книгата КАЛЕЙДОСКОП НА ЖИВОТА на Анна Кирянова, издателство Гнездото

Често обезценяваме малките неща в живота си и спираме да ги забелязваме. Но те са като цветните стъкълца в калейдоскопа, които създават причудливи форми и рисунки. Понякога е достатъчно просто да разтърсим тези стъкълца в паметта си и да погледнем по-отблизо, за да видим истинско чудо.

Книгата „Калейдоскоп на живота“ ще ви помогне да видите необикновения рисунък в калейдоскопа на своя живот и да откриете чудото. Нейните малки топли истории ще ви поканят в света на доброто и ще ви вдъхновят за промяна.

Промоцията е валидна до 15 април 2024 г. при поръчка онлайн!

●●●

Анна Кирянова е известен руски психотерапевт и професионален философ, писател и автор на уникални методи за решаване на психологически проблеми. Има висше философско образование и втора специалност „психологическо консултиране и психология на личността“.

Дълбоките и мъдри истории на Анна Кирянова са вдъхновили хиляди читатели и са им помогнали да погледнат на света по нов начин. Нейната философия е, че позитивните хора невинаги са в състояние сами да разпознаят в себе си положителната енергия. Затова е необходима помощта на специалист, който знае как да „извади“ всичко хубаво и добро, което човек носи в себе си, и да накара това добро да работи в негова полза.

от Анна Кирянова

Докато прелиствате страниците на тази книга, ще размишлявате над разнообразни жизнени ситуации заедно с един проницателен психолог и мъдър философ, който неведнъж се е изправял пред сложни житейски дилеми. И ще получите от него простички и мъдри съвети.

156 истории, които ще завладеят душата ви, ще ви подскажат решение и ще ви накарат да преосмислите важни аспекти от своя живот. Ще променят самите вас…

от д-р Кели Макгонигъл

Две практически ръководства, основани на авангардни научни изследвания!

Авторът e доктор на науките, психолог, преподавател в Станфордския университет и автор на два от най-популярните курсове в Станфорд – „Наука за силата на волята“ и „Новата наука за стреса“.

Книги, които ще ви помогнат сами да управлявате съдбата си!

съставител: Калина Петрова

Днес, в нашия сложен и безумен свят, повече от всякога имаме нужда от прости и мъдри думи, които да ни подскажат пътя, когато сме го изгубили, да запалят светлината, когато около нас е мрак, и да възпламенят любовта, когато сме забравили за нея. Защото тя е там, в сърцето!

„Най-важната истина може да откриеш с помощта на един прост разказ, както изгубената златна монета – на светлината на най-евтината свещ.“

 Ефектът на теломерите | д-р Елизабет Блекбърн, д-р Елиса Епъл

от д-р Елизабет Блекбърн – лауреат на Нобелова награда за откритията си в областта на стареенето и д-р Елиса Епъл – здравен психолог

Процесът на стареене може да се забави и дори да се обърне! Първата книга, която на достъпен език обяснява как стареем и как с малки промени в ежедневието и мисленето си можем да изглеждаме по-млади и да се чувстваме така!

САМО ДО 18.03.2024 - 30% ОТСТЪПКА ЗА ВСИЧКИ КНИГИ НА ИЗДАТЕЛСТВО ГНЕЗДОТО!ВИНАГИ БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ЗА ПОРЪЧКА НАД 60 ЛВ. www.gnezdoto.bg

здраве

6 книги, които ни показват как да извървим пътя към здравето, младостта и дълголетието

вдъхновение

12 правила, които ще ни помогнат да не превърнем света в ад

мъдрост

Десет закона на щастието от мистична Индия

Джордан Питърсън: Въведете идеален ред в собствения си дом, преди да критикувате света

Разгледайте житейската си ситуация. Започнете от малките неща. Възползвате ли се напълно от възможностите, които животът ви предлага? Давате ли най-доброто от себе си в работата си, или се предавате [...]

Жертва ли сме на своите гени?

Още доказателства за идеята, че убежденията се превръщат във физиологически промени в тялото, идват от лабораториите на учените, които изследват онзи дял от молекулярната биология, наречен епигенетика – „контрол над [...]

Умните не се обиждат, а правят изводи – 25 цитата от Агата Кристи

Един дълъг, изпълнен с емоции и превратности живот. Една изключителна личност, надарена с богато въображение, природна интелигентност и неизчерпаема страст към живота... Това е тя, Агата Кристи, неизбледняващата икона [...]

МЪДРОСТ И ВДЪХНОВЕНИЕ

Мъдрост и вдъхновение

ПСИХОЛОГИЯ

Психология

ХРАНЕНЕ И ЗДРАВЕ

Хранене и здраве

РОДИТЕЛИ И ДЕЦА

Родители и деца

Go to Top