Слушай вътрешния си глас. Винаги! – 16 урока, които научих от загадъчна Индия

Слушай вътрешния си глас. Винаги! – 16 урока, които научих от загадъчна Индия

Тези 16 урока са вдъхновени от едно тримесечно пътешествие, от древната култура, от хората и мъдростта на загадъчна Индия… Преживяни и изпитани. Вижте ги и се опитайте да приложите в живота си поне някои от тях…

1. Не бъди никъде освен тук
Не бързай за никъде. Не е необходимо да бъдеш там, където ти е добре. Ако чувстваш, че си някъде, където не трябва, стани и отиди там, където те зове вътрешният глас. Но не забравяй, че за да намериш, не е задължително да отидеш някъде. Това е много тънка граница. Ключът е в постоянното присъствие.

2. Позволи на всичко да се случва
Не се опитвай да контролираш хората и събитията. Не планирай, не чакай, но желай. Разхлаби хватката.

„Научи се да задържаш паузата, в която нищо не се случва.“
Позволявай на хората да идват при теб, а на събитията – да се случват. Те ти се случват не просто така.

3. Давай свобода
Позволи си свободата да бъдеш себе си, а на другите – да бъдат други. Помни, че всеки има свой път и свои уроци. Ако пътищата ви се пресекат – чудесно. Но ако се разминават – това също е добре. Защото всичко и винаги е за добро. И за тебе, и за него, и за нея, и за всички.

4. Не се страхувай
От нищо. Никога. Не се движи по обичайния път. Преначертавай пътя си. Ако чувстваш, че трябва да кажеш нещо или да направиш нещо – направи го. Не си позволявай формалности от рода на „имам билет за връщане“ или „нямам достатъчно пари за това“. Не се страхувай за физическото си тяло.

Помни: ти винаги си в утробата на майката Вселена. Нима тя няма да се погрижи за теб? Избери да бъдеш свободен от страховете.

5. По-малкото е повече
Не се опитвай да имаш всичко и веднага. Даже когато ти се струва, че нямаш нищо, винаги имаш нещо. А за това, което не ти достига – протегни ръка към приятел, брат или неслучайно преминаващия. Бъди умерен във всичко.

6. Не се вкопчвай в хората
Иначе няма да получиш своя опит. Така или иначе никога не можеш да останеш сам, защото където и да отидеш, ще намериш хора. Твоите хора, които ще те изпълват, ще те вдъхновяват, ще те учат.

И не забравяй: ако нямаш път с някого, не тичай след него.

7. Пускай. Винаги пускай
С усмивка. С любов. Всичко и всеки. Но никога не се сбогувай. Защото никога нищо не е финално. Кажи: „Благодаря и до нови срещи“.

8. Бъди вода
Помни принципа на вълната – вълната идва, вълната си отива. Това се отнася до всичко – ситуации, пари, хора, вещи. Има приливи, има и отливи. Нищо не е статично. Ние живеем в света на движението. Не се потапяй в едно или в другото състояние – то ще се промени.

Нищо не можеш да запазиш, така че не се опитвай. По-добре бъди благодарен в тази секунда за това, което е.

9. Слушай вътрешния си глас
Това е с три удивителни знака! Вслушвай се в съветите на другите, но прави това, което чувстваш, че е правилно. Ако аз бях слушала другите за това пътешествие, то така и нямаше да се състои – а това е пътешествието на моя живот. Аз никога нямаше да преплувам до другия бряг на Ганг и досега щях да се страхувам и да се вмествам в непонятно от кого и защо сложените ми рамки.
Слушай себе си. Винаги.

10. Доверявай се
На хората, на космоса, на Бога. Довери се на това, че всичко в твоя живот се случва по най-добрия за теб начин. Дори и когато ти се струва, че по-лошо не може да бъде. Може.

„Божието отхвърляне е Божията защита“

11. Отделяй макар и няколко минути на ден само за себе си
Медитирай, рисувай, пиши, разхождай се сред природата или просто бъди в тишина. Дори и няколко минути ще ти помогнат да разбереш какво ти е необходимо и кое е вдъхновено от други хора, от ума ти, от илюзиите…

12. Обичай себе си
Уважавай желанията си, тялото си. И помни: ти можеш да имаш всичко. Не е нужно да избираш: работа по сърце или работа за пари; връзка, в която аз обичам или в която обичат мен; море или планина.
Всичко може. Всичко е възможно.

13. Споделяй
Винаги. С всички. С кучето. С бедния. С приятел. Не очаквай нищо в замяна.

„Ако храниш само себе си, няма да имаш много облаги.“

14. Имай желания
Но бъди внимателен. Те се сбъдват. Формулирай ги максимално точно.

15. За да облечеш нова риза, трябва да съблечеш старата.

16. Пътешествай
И най-добре го прави сам. Защото където и да отидеш, винаги всичко е с теб.

Автор: Анна Шахназарова / cluber Превод: Gnezdoto

Промоцията е валидна до 15 април 2024 г. при поръчка онлайн!

●●●

Двамата испански автори Ектор Гарсия и Франсеск Миралес със страст и изследователско любопитство изследват географията на щастието и дълголетието. Случайна среща между неуморния пътешественик, блогър и фотограф Ектор Гарсия и популярния писател, преводач и журналист Франсеск Миралес поставя началото на една уникална поредица, посветена на Япония, която постига феноменален успех по целия свят.

И след като запознават милиони читатели с тайнствените думи „икигай“ и „ичиго-ичие“, се отправят на поредното вдъхновяващо пътешествие – този път в мистична Индия, духовния резерват на човечеството.

Традиционният индуистки поздрав „Намасте“ – поздрав към свещеното в другия човек, ни напомня за божествената искра, която всеки носи в себе си. Авторите ни дават възможност да разберем какво се крие зад това толкова красиво послание и ни предлагат път за възстановяване на връзката с божественото, път към хармонията и благополучието.

от Ектор Гарсия и Франсеск Миралес

Обръщайки се към хилядолетната мъдрост на Индия, в по-малко от 20 ключови понятия книгата очертава една пълна карта на щастието.

Ще научите как да загърбите страданието и стреса и да живеете изпълнени със здраве и енергия, как да пробудите своя творчески потенциал и да направите така, че законът на кармата да работи във ваша полза всеки ден.

от Ектор Гарсия и Франсеск Миралес

Икигай е тайната на японското дълголетие! Той е твоята причина да живееш, онази страст, която ти носи удовлетворение и радост, смисълът на твоето съществуване.

Ичиго-ичие е изкуството да превръщаш всеки миг от живота си в незабравима възможност – една вековна японска философия, променила живота на милиони!

съставител: Калина Петрова

Днес, в нашия сложен и безумен свят, повече от всякога имаме нужда от прости и мъдри думи, които да ни подскажат пътя, когато сме го изгубили, да запалят светлината, когато около нас е мрак, и да възпламенят любовта, когато сме забравили за нея. Защото тя е там, в сърцето!

„Най-важната истина може да откриеш с помощта на един прост разказ, както изгубената златна монета – на светлината на най-евтината свещ.“

Книги от д-р Лиса Ранкин

от д-р Лиса Ранкин

Медицината все още здраво стиска в ръцете си златния ключ към човешкото здраве и не приема идеята, че чрез мислите и емоциите си човек може да подобри здравословното си състояние или обратното – да се разболее. Но истината е, че всичко е в нашите ръце, в нашия могъщ ум.

В човешкия организъм е скрита огромна мъдрост, неподозирана сила, която може да твори чудеса. Просто трябва да му създадем подходящи условия за това.

САМО ДО 18.03.2024 - 30% ОТСТЪПКА ЗА ВСИЧКИ КНИГИ НА ИЗДАТЕЛСТВО ГНЕЗДОТО!ВИНАГИ БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ЗА ПОРЪЧКА НАД 60 ЛВ. www.gnezdoto.bg

здраве

6 книги, които ни показват как да извървим пътя към здравето, младостта и дълголетието

вдъхновение

12 правила, които ще ни помогнат да не превърнем света в ад

мъдрост

Десет закона на щастието от мистична Индия

Умните не се обиждат, а правят изводи – 25 цитата от Агата Кристи

Един дълъг, изпълнен с емоции и превратности живот. Една изключителна личност, надарена с богато въображение, природна интелигентност и неизчерпаема страст към живота... Това е тя, Агата Кристи, неизбледняващата икона [...]

Или престани да се оплакваш и започвай да стреляш, или смири гордостта си и си избери по-лесна цел

– Учителю – попитал ученикът, – защо има толкова трудности, които ни пречат да постигнем целите си, отклоняват ни от избрания път и ни карат да се признаем за слаби? [...]

МЪДРОСТ И ВДЪХНОВЕНИЕ

Мъдрост и вдъхновение

ПСИХОЛОГИЯ

Психология

ХРАНЕНЕ И ЗДРАВЕ

Хранене и здраве

РОДИТЕЛИ И ДЕЦА

Родители и деца

Go to Top