Изповедта на един книгоман: Книгите са нашият личен авариен изход, когато светът стане непоносимо тежък

Изповедта на един книгоман: Книгите са нашият личен авариен изход, когато светът стане непоносимо тежък

Това е изповедта на един истински книгоман. Ани Мюлер е журналист, писател и блогър, която си признава:

Аз съм зависима. Всичко това се случва през целия ми живот – от детството досега. Може би трябва да спра? Не, няма. Ще се върна в книжарницата, в библиотеката, ще се върна при моя безкраен списък с електронни книги и при моите препълнени с книги лавици. Те ме познават. Обичат ме. Това е всичко, което ми трябва. Защо трябва да спирам?

А защо вие не започнете? Когато човек чете повече, животът се променя. Вижте как се случва всичко това.

1. Ще намерите безопасен начин да избягате от проблемите, стреса и скуката в собствения си живот.

Не е необходимо да прибягвате до антидепресанти или алкохол. Купете си книги или си свалете безплатни електронни издания – ще ви излезе по-евтино. Потопете се в историята, в един друг свят. Преселете се от своята глава в главата на героите.

Това е бързо, икономично и мобилно – това е вашият личен авариен изход, когато светът стане непоносимо тежък. И кой ще ви гледа отвисоко заради едно обикновено четене на книги? Аз няма да кажа на никого какво се случва всъщност. Обещавам.

2. Ще откриете, че имате семейство.

Да, знам. Имате родители, братя, сестри и още цял куп роднини. А може би не. Може би се чувствате самотни на този свят. И изоставени. Независимо дали сте такива или просто усещате, че не се вписвате в собственото си семейство, станете страстни читатели и ще откриете ново прекрасно семейство. Това е едно глобално, огромно и напълно отворено семейство. Семейството на читателите. Хората, които обичат книгите. Литературните наркомани. Библиофилите.

Станете един от нас и ще откриете сродни души във всяко кътче на земното кълбо. Разбира се, ние си имаме таен сигнал, нещо като семейно ръкостискане. Просто вземи една книга и започни да четеш. Това е всичко.
Ние ще те видим. Ще разберем за теб. И ще бъдем винаги до теб, когато имаш нужда.

3. Ще станете част от един безкраен глобален разговор.

Книгите са нещо, с помощта на което миналото общува с нас. И не само – те са начин на общуване между култури, страни, социални прослойки и групи. Книгите ни позволяват съвсем ненатрапчиво да влезем в други животи, в други светове, но в същото време да се потопим напълно. Това е невероятно.

И ако досега не сте искали да бъдете някой друг, да отидете някъде, да преживеете нещо, което не сте могли да изпитате в собствения си живот, всичко това е в книгите. Какво чакате още?

4. Ще се научите да говорите красиво.

Четенето е най-безболезненият начин да попълните речниковия си запас, да подобрите правописа си и да разширите граматическите си познания.
Четете повече и ще можете самодоволно да се подсмивате, когато ваши приятели допускат елементарни правописни грешки в статусите си в социалните мрежи. И ще можете да ги поправяте. Ще станете „граматически тиранин“, както винаги сте си мечтали.

5. Ще обикнете опашките, спирките и чакалните.

Това наистина може да стане преломен момент в живота ви, повярвайте ми. Вместо да пристъпвате нервно от крак на крак, да пъшкате и да въздишате или да показвате своя гняв и недоволство по всички общоприети начини, можете просто… да си четете. Вадите си книгата от чантата или от джоба и вече си имате развлечение, общуване и интелектуален стимул – три в едно.

Една моя приятелка казва, че четенето ѝ дава способността да бъде щастлива по всяко време, на всяко място и даже когато чакането е непоносимо дълго.
Това е супер сила, от която всеки има нужда.

6. Ще станете много по-добри хора.

Може и да ни ви се иска, но хората около вас няма да имат нищо против. Възможно е никога да не сте били жертва на расизъм, насилие или бедност. Възможно е да не ви е познато какво е да страдаш от несподелена любов. Възможно е да сте човек, който по-лесно критикува, отколкото съчувства. Четенето няма да промени това напълно (моят „критикометър“ все още е в добро състояние и то след десетилетия постоянно четене), но ще ви помогне да се замисляте, преди да съдите. И да съчувствате, без да се замисляте.

Защото, когато вие преживявате чуждите животи чрез книгите, вие ще започнете да виждате чуждите истории в света около вас. Истории, за които досега не сте знаели.
У вас ще се появи малко повече разбиране. Малко повече интерес. По-малко „ние сме против“ и много повече „ние всички сме заедно“.

7. Ще научите много неща.

Дори и да четете фантастика, вие можете да научите много за културните влияния и отношения, за историята, за страха и за човешката психология, за различните проявления на духа, за последствията от войните, за начина, по който роботите завладяват света, и триковете, с които супергероите успяват да запазят мантиите си чисти.
Всичко това е много полезна информация.

Искате да научите още? Четете научно-популярна литература, биографии, съвременна документалистика. Шегувам се, книгите за актуалните събития може и да ги пропуснете. Вместо тях четете историческа литература – така ще разберете много повече за съвременността.

Философия, психология, мемоари, „направи си сам“… От каквото и да се интересувате, можете да намерите книга по въпроса. Дори цяла поредица книги. А ако не намерите, може би си струва вие да напишете такава.

8. Ще установите, че сте били много по-глупави, отколкото сте си мислили.

Когато все още не сте били зависими от четенето, вие сте смятали, че съдите непредубедено, нали? Признайте си! Няма да ви се смея. Мислехте си, че знаете много, имате широки възгледи за живота и доста точна представа за това как е устроен светът.

После започнахте да четете. Може би първите книги не са променили положението. Те най-вероятно са ви съхранявали в зоната на комфорта. А после един от членовете на вашето ново четящо семейство ви е посъветвал: „Трябва да прочетеш това! Невероятно е, наистина.“ И вие сте го послушали.

Изведнъж разбирате – това, което ви се е струвало познато и известно и в което сте били сигурни на 200 процента, всъщност не е точно така. И тогава усещате как мозъкът ви започва да се пропуква. И когато в пукнатината се просмуква светлината, виждате истинското състояние на вашия ум – замъглен, прашасал и препълнен с много предположения и догадки.

Продължавате да четете, а процепът става все по-голям. Едно след друго предположенията започват да изчезват. Светлината се усилва. Въздухът се прочиства.
Започвате да запълвате своя ум с най-различни неща – картини, разкази, идеи, информация. Поезия. Фрагменти от живота, които сте преживели чрез книгите. Емоции, които не са ви принадлежали, но които сте усетили като свои. Истински неща от реалния свят вместо сбирщина от предположения и очаквания.

9. Ще откриете в себе си творческото начало

Когато изпълните съзнанието си със свеж материал от всички тези книги, започва да се случва нещо изключително. Умът ви се събужда.

Всъщност, какво е творчеството? – това е умението да се създават връзки. Всички тези хора, на чиято изобретателност се възхищаваме, се занимават именно със създаването на връзки. Те имат голяма база данни, без да се притесняват за нейното съхранение. Те позволяват на поезията да проникне в науката, разрешават на вярата и историята да се движат заедно. Те разбират, че всичко може да се застъпва едно с друго.

Ние сме свикнали да пришиваме етикети на всичко, което ни дава някаква илюзия за разбиране на нещата, но често това е контрапродуктивно.
Четенето помага да разчупим етикетите. Четенето помага да запълните ума си с всякакво количество източници и ви позволява да разбъркате много прекрасни неща, за да получите нещо ново.

10. Ще развиете въображението си и ще спрете да се притеснявате да бъдете странни.

Когато четете книга, продукт на нечие чуждо въображение, вие започвате повече да се доверявате на своето собствено въображение и да го използвате.

Каква прекрасна идея – да използваш мозъка си в целия му странен, плашещ и налудничав потенциал.

Четенето помага за това. Ако се смятате за странни, просто започнете да четете нещо от сферата на сюрреализма или научната фантастика и скоро ще се почувствате като съвсем нормален човек.

Естествено, вие ще поискате да четете повече. И ще го направите. И тогава вашата собствена фантазия ще смеси прочетеното с реалния живот, ще добави всичко това във вашата уникална колекция от информация, опит и образование. Кой знае до какво може да доведе това?
Нима не искате да разберете?

Е, защо още не сте отворили книгата?

Източник: adme.ru; Превод: Гнездото

Промоцията е валидна до 15 април 2024 г. при поръчка онлайн!

●●●

Талантът на Джордан Питърсън като оратор и смелостта му да изразява мислите си го направиха изключително популярен в целия свят. Той е определян като „един от най-значителните съвременни мислители“ и „най-влиятелният интелектуалец на западното общество“, а милиони хора са вдъхновени от личността и словото му. На лекциите и публичните му изяви се стичат десетки хиляди, последователите му в YouTube вече са 5 милиона души, в Twitter – 2,5 милиона, в Instagram – 3,5 милиона, а видеоклиповете, създадени от негови почитатели, които циркулират в мрежата, наближават милиард.

от Джордан Б. Питърсън

Това не са книги от един психолог за психология. Нито са класическите книги за самопомощ и личностно развитие. Те са много повече от това. В тях си дават среща психология, философия, литература и религия. И един брилянтен ум.

от д-р Кели Макгонигъл

Две практически ръководства, основани на авангардни научни изследвания!

Авторът e доктор на науките, психолог, преподавател в Станфордския университет и автор на два от най-популярните курсове в Станфорд – „Наука за силата на волята“ и „Новата наука за стреса“.

Книги, които ще ви помогнат сами да управлявате съдбата си!

съставител: Калина Петрова

Днес, в нашия сложен и безумен свят, повече от всякога имаме нужда от прости и мъдри думи, които да ни подскажат пътя, когато сме го изгубили, да запалят светлината, когато около нас е мрак, и да възпламенят любовта, когато сме забравили за нея. Защото тя е там, в сърцето!

„Най-важната истина може да откриеш с помощта на един прост разказ, както изгубената златна монета – на светлината на най-евтината свещ.“

от Ектор Гарсия и Франсеск Миралес

Икигай е тайната на японското дълголетие! Той е твоята причина да живееш, онази страст, която ти носи удовлетворение и радост, смисълът на твоето съществуване.

Ичиго-ичие е изкуството да превръщаш всеки миг от живота си в незабравима възможност – една вековна японска философия, променила живота на милиони!

САМО ДО 18.03.2024 - 30% ОТСТЪПКА ЗА ВСИЧКИ КНИГИ НА ИЗДАТЕЛСТВО ГНЕЗДОТО!ВИНАГИ БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ЗА ПОРЪЧКА НАД 60 ЛВ. www.gnezdoto.bg

здраве

6 книги, които ни показват как да извървим пътя към здравето, младостта и дълголетието

вдъхновение

12 правила, които ще ни помогнат да не превърнем света в ад

мъдрост

Десет закона на щастието от мистична Индия

Все ми е едно дали имам пари. Интересува ме дали съм благословен да зърна слънцето още един ден

Способни ли сме да отвръщаме с радост дори при най-ужасяващите обстоятелства. Можем ли да простим и най-голямата несправедливост и да продължим да се наслаждаваме на живота?Озлоблението и неспособността да простим [...]

Когато съдим другите…

Едно момче попитало мъдреца: – Кажете Учителю, защо всички ни учат, че не бива да съдим другите? Моля ви, обяснете ми защо това е толкова важно. Учителят, както винаги постъпвал, [...]

Тест: Как се справяш с негативните емоции и как това се отразява на живота ти?

С помощта на емоциите сме оцелявали в течение на милиони години еволюция. И дори тези, като гняв, тъга, страх, презрение и отвращение, които заемат най-некомфортния дял в емоционалния спектър, вероятно [...]

МЪДРОСТ И ВДЪХНОВЕНИЕ

Мъдрост и вдъхновение

ПСИХОЛОГИЯ

Психология

ХРАНЕНЕ И ЗДРАВЕ

Хранене и здраве

РОДИТЕЛИ И ДЕЦА

Родители и деца

Go to Top