Престанете да търсите „единствения“. Нека другите да търсят вас

Престанете да търсите „единствения“. Нека другите да търсят вас

Представете си, че можете да погледнете в едно магическо кълбо, което предсказва бъдещето, и в него видите, че никога няма да срещнете онзи „единствен“, голямата любов на живота ви… И какво, ако е така?

Да, неприятно е да си го представиш. Всички се надяваме да срещнем „единствения“… или поне някой, който да ни устройва поне наполовина от тези очаквания и с когото да прекараме остатъка от живота си. Да, знам. Вие не сте наивни. Не вярвате в сродните души. Но така или иначе очаквате да срещнете човек, който да ви харесва повече от всички други. Някой, който да ви чака вкъщи след дълъг ден, който да ви донесе чаша чай, когато боледувате и който вечер да изслушва всички ваши истории от деня. Ние всички се надяваме на това. Ние сме човешки същества.

Знаете ли, търсенето на любов има едно особено свойство – това, че ни влияе непрекъснато. (Въпреки че не обичаме да си го признаваме). Любовта е винаги в челните редици на нашите действия, дори и в съзнанието ни да не е точно така. Любовта е причината, поради която си купихте нова дреха миналия уикенд. Любовта е причината, поради която ходихте на онова парти миналата вечер, въпреки че никак не ви се ходеше. Тя е причината за вашата неувереност и за страховете ви за бъдещето. А също така любовта е тази, която ви вдъхновява за най-грандиозните промени.

Но да се върнем на въпроса. Ако знаехте с абсолютна сигурност, че голямата любов никога няма да почука на вратата ви, как бихте погледнали на своя живот? Какво бихте променили в своето ежедневие? А в дългосрочните планове?

Първата ви реакция би била: „Ами, нищо“. В края на краищата вие сте умни хора. И вероятно имате планове, които не зависят от нечие друго влияние. Всички имаме такива. Но помислете още малко… Има още нещо, което не искаме да си признаем – ние непрекъснато използваме любовта като „патерица“, на която да се облягаме. Идеята, че някога някой ще обича всичките ни недостатъци, не е ли тънък повод да не работим върху тях? Принципът на двете половинки, които съставляват едно цяло, в известен смисъл ни пречи самите ние да станем по-добрата половинка. Ако знаем, че няма на кого да се опрем, няма ли да започнем да правим нещата по по-различен начин?

Ако знаете, че любовта никога няма да бъде вариант за вас, как тогава бихте пренастроили живота си оттук нататък? Ще се фокусирате върху кариерата и успеха си? Или ще решите да инвестирате в себе си – да ходите по-често на екскурзии например? Няма ли да напуснете зоната си на комфорт? Няма ли да търсите други източници за покачване на адреналина?

А какво да кажем за другите ви взаимоотношения – семейство, приятели… Няма ли те да получат малко повече тежест в живота ви? Няма ли да се виждате по-често и да споделяте повече от живота си с тях?

Задавам всички тези въпроси, защото си мисля, че тази перспектива (да не намерите любовта на живота) би могла да стане преломна за вас. В първия момент това звучи опустошително, но в крайна сметка може да се окаже освобождаващо. Без страха, че ще умрете в самота, пред вас се откриват безкрайни възможности. Можете например да опитате да поживеете на всеки континент. Можете да израснете като бизнес лидер. Можете да се върнете в университета и да получите образованието, за което винаги сте мечтали, но не сте започвали заради някой друг.

Всъщност любовта ни държи с такива фини механизми, че ние дори не подозираме това. И мисълта за нейното отсъствие може да се превърне в чувство за абсолютна свобода.

Защото, когато спрем да търсим нашата единствена любов, накрая разбираме, че можем да обичаме самите себе си. Че можем да живеем и да развиваме себе си, да си поставим хиляди нови предизвикателства, да се поглезим, да станем още по-способни. И тогава ще намерим в самите нас това, което сме търсили в другите.

Има нещо, което всички ние трябва да престанем да правим – да чакаме да дойде някой, който да промени живота ни!

Тогава единственото нещо, което ще знаем със сигурност, е, че през всяка победа и триумф, през всеки страх и неуспех, ще преминаваме ние и никой друг. Сами ще се изправяме, когато падаме. Сами ще се оттласкваме от дъното, когато се пречупим.

Трябва да започнем да ценим всичко, което внасяме в собствения си живот.

Защото иронията е в това, че ние сме най-атрактивни и привлекателни в тези моменти, когато изобщо не се тревожим за това дали привличаме някого. Когато се движим уверено в живота, свободно и без ограничения, ние излъчваме такава енергия, която не може да се сравни с нищо друго. Не може да бъде фалшифицирана. И тази енергия има силата да промени не само нашия живот, но и живота на всички около нас.

Затова, престанете да търсите този „единствен“, с когото да прекарате остатъка от живота си. Вие бъдете Единствени.

И оставете всички останали да търсят вас…

Автор: Heidi Priebe; Превод Gnezdoto

Промоцията е валидна до 31 юли 2024 г. при поръчка онлайн!


Препоръчано по темата: „ЕМОЦИОНАЛНА ПЛАСТИЧНОСТ“ от д-р Сюзън Дейвид, издателство Гнездото

●●●

Сюзън Дейвид е доктор на психологическите науки, психолог в медицинския факултет на Харвард. Като психолог и практически наставник тя повече от двайсет години изучава емоциите и начина, по който взаимодействаме с тях. И като резултат от дългогодишната си работа и проучвания развива една нова концепция, която нарича „емоционална пластичност“ ‒ изключителна идея, променила начина, по който обществото ни възприема емоциите.

Емоционалната пластичност е процес, който ни помага да живеем в настоящето и да бъдем гъвкави в един сложен и бързо променящ се свят, да понасяме стреса и да преодоляваме неуспехите. „Не е нужно да игнорираме трудните емоции или да се насилваме да разсъждаваме позитивно, казва д-р Дейвид, нито пък да бъдем съвършени или винаги щастливи. Трябва да приемаме емоциите си спокойно, с кураж и себесъстрадание и да живеем в мир с тях.“

Емоционална пластичност | д-р Сюзън Дейвид

от д-р Сюзън Дейвид

Един изцяло нов метод за справяне с емоциите! Метод, който ни показва как да се откачим от вредните мисловни модели, да осъзнаем по-добре емоциите си и да живеем в мир с тях, за да се наслаждаваме на взаимоотношенията си, да постигаме целите си и да живеем пълноценно точно сега.

от Джордан Б. Питърсън

Това не са книги от един психолог за психология. Нито са класическите книги за самопомощ и личностно развитие. Те са много повече от това. В тях си дават среща психология, философия, литература и религия. И един брилянтен ум.

от д-р Евгений Божиев

Една безценна книга, от която ще научите как е устроено тялото ви, по какви закони функционира и как да се справите с болките и неразположенията. Ще разберете повече за старостта и с какво са свързани болестите на напредналата възраст. И най-важното – как сами да се справите с тях и да направите тялото си послушно и здраво на всяка възраст.

Ще откриете лесни техники за справяне с конкретни заболявания, методи за премахване на болката в различни части на тялото, както и много общи принципи на здравето…

от Анна Кирянова

Докато прелиствате страниците на тази книга, ще размишлявате над разнообразни жизнени ситуации заедно с един проницателен психолог и мъдър философ, който неведнъж се е изправял пред сложни житейски дилеми. И ще получите от него простички и мъдри съвети.

156 истории, които ще завладеят душата ви, ще ви подскажат решение и ще ви накарат да преосмислите важни аспекти от своя живот. Ще променят самите вас…

САМО ДО 31.05.2024 - 30% ОТСТЪПКА ЗА ВСИЧКИ КНИГИ НА ИЗДАТЕЛСТВО ГНЕЗДОТО!ВИНАГИ БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ЗА ПОРЪЧКА НАД 60 ЛВ. www.gnezdoto.bg

здраве

6 книги, които ни показват как да извървим пътя към здравето, младостта и дълголетието

вдъхновение

12 правила, които ще ни помогнат да не превърнем света в ад

мъдрост

Десет закона на щастието от мистична Индия

Умните не се обиждат, а правят изводи – 25 цитата от Агата Кристи

Един дълъг, изпълнен с емоции и превратности живот. Една изключителна личност, надарена с богато въображение, природна интелигентност и неизчерпаема страст към живота... Това е тя, Агата Кристи, неизбледняващата икона [...]

Тест: Как се справяш с негативните емоции и как това се отразява на живота ти?

С помощта на емоциите сме оцелявали в течение на милиони години еволюция. И дори тези, като гняв, тъга, страх, презрение и отвращение, които заемат най-некомфортния дял в емоционалния спектър, вероятно [...]

Джордан Питърсън: Въведете идеален ред в собствения си дом, преди да критикувате света

Разгледайте житейската си ситуация. Започнете от малките неща. Възползвате ли се напълно от възможностите, които животът ви предлага? Давате ли най-доброто от себе си в работата си, или се предавате [...]

Благодарим ти, Агата Кристи, благодарим ти за книгите и за житейската мъдрост!

Всички знаем името на Агата Кристи. Всички сме осъмвали с нейните заплетени истории. Но какво знаем за човека Агата Мери Клариса? Аз например не знаех абсолютно нищо освен широко известните [...]

Защо сляпото борене на калории може да ви подведе?

Трябва да се храним по-здравословно, трябва да мислим за храната, но трябва да спрем да броим калориите. Причината, поради която трябва да избягваме броенето на калориите, е, че това е несъвършена техника… [...]

Защо информационните технологии ни пристрастяват, а съблазнителните реклами ни карат да купуваме

В човешкия мозък има система на поощренията, която е свързана с обещанието за удоволствие. Когато разпознае възможност за награда, мозъкът отделя невростимуланта допамин, който казва на останалите мозъчни дялове [...]

МЪДРОСТ И ВДЪХНОВЕНИЕ

Мъдрост и вдъхновение

ПСИХОЛОГИЯ

Психология

ХРАНЕНЕ И ЗДРАВЕ

Хранене и здраве

РОДИТЕЛИ И ДЕЦА

Родители и деца

Go to Top