Как един лекар превърна „нестандартното“ дете в световна знаменитост

Как един лекар превърна „нестандартното“ дете в световна знаменитост

Тя е само на 7, а в училище вече я смятат за изгубена кауза. Един ден родителите ѝ получават известие, че дъщеричката им има проблеми с ученето, не може да се концентрира, постоянно се върти на мястото си и пречи на останалите, предава домашните си след крайния срок… Самата Джилиан се чувства безсилна да се справи, учителите ѝ са крайно изнервени, а майка ѝ е на края на силите си. Днес лекарите веднага биха поставили диагнозата „синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност“, но през 30-те години на миналия век все още никой не е чувал за нещо подобно.

Когато майката води дъщеря си на лекар, той най-напред я кара да седне на стол, поставен в далечния край на стаята, и ѝ казва да седи на него в продължение на 20 минути с ръце под краката си. През това време специалистът изслушва майката и притесненията ѝ относно деструктивното поведение на момичето в училище.

Накрая лекарят отива при детето и му казва, че би искал да си поговори насаме с майка му, така че ще я оставят за малко сама в кабинета. След което двамата излизат навън. Преди това обаче лекарят пуска миниатюрното радиото, което стои на масата.

Секунда по-късно той казва на жената да се приближи до вратата съвсем тихичко и да надникне в кабинета, за да види какво прави дъщеря ѝ. Момичето вече е скочило на крака и енергично се движи в такт с музиката.

Тогава лекарят се обръща към майката и ѝ казва:
– Няма нищо нередно с дъщеря ви. Тя не е болна, тя е танцьорка. Запишете я в училище по танци.

Майката се вслушва в съвета на лекаря и я записа в танцово училище, за което по-късно Джилиан отбеляза: „Всички бяха като мен! Имаха нужда да се движат, за да могат да мислят. Беше прекрасно!“. В крайна сметка тя завършва Кралското балетно училище, където става солистка. По-късно основа и своя танцова компания. Среща се с Андрю Лойд Уебър и заедно с него създават едни от най-известните хореографии в историята. Джилиан носи радост на милиони и се превръща в мултимилионер.

Днес на деца като нея обикновено се предписват лекарства.

Това е историята на Джилиан Лин – невероятна съвременна хореографка, танцов експериментатор, артист и режисьор. По време на своя креативен живот тя поставя дузини спектакли, опери, балети и мюзикъли, включително легендарните „Котките“ и „Фантомът от операта“. Печели множество награди.

Тази история е разказана от Кен Робинсън – професор по образование на изкуството в Университета на Уоруик и международен съветник по развитието на творческото мислене и образователните системи.

Промоцията е валидна до 31 юли 2024 г. при поръчка онлайн!

Емоционална пластичност | д-р Сюзън Дейвид

от д-р Сюзън Дейвид

Един изцяло нов метод за справяне с емоциите! Метод, който ни показва как да се откачим от вредните мисловни модели, да осъзнаем по-добре емоциите си и да живеем в мир с тях, за да се наслаждаваме на взаимоотношенията си, да постигаме целите си и да живеем пълноценно точно сега.

от Анна Кирянова

Докато прелиствате страниците на тази книга, ще размишлявате над разнообразни жизнени ситуации заедно с един проницателен психолог и мъдър философ, който неведнъж се е изправял пред сложни житейски дилеми. И ще получите от него простички и мъдри съвети.

156 истории, които ще завладеят душата ви, ще ви подскажат решение и ще ви накарат да преосмислите важни аспекти от своя живот. Ще променят самите вас…

от д-р Кели Макгонигъл

Две практически ръководства, основани на авангардни научни изследвания!

Авторът e доктор на науките, психолог, преподавател в Станфордския университет и автор на два от най-популярните курсове в Станфорд – „Наука за силата на волята“ и „Новата наука за стреса“.

Книги, които ще ви помогнат сами да управлявате съдбата си!

САМО ДО 31.05.2024 - 30% ОТСТЪПКА ЗА ВСИЧКИ КНИГИ НА ИЗДАТЕЛСТВО ГНЕЗДОТО!ВИНАГИ БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ЗА ПОРЪЧКА НАД 60 ЛВ. www.gnezdoto.bg

здраве

6 книги, които ни показват как да извървим пътя към здравето, младостта и дълголетието

вдъхновение

12 правила, които ще ни помогнат да не превърнем света в ад

мъдрост

Десет закона на щастието от мистична Индия

Как действа на организма приемът на лекарства

През последните години медицината започна да използва фармакотерапията като основен метод на лечение. Постепенно лекарите от лекуващи се превърнаха в предписващи лекарства. Необузданото използване на фармакотерапията в цял свят доведе [...]

Умните не се обиждат, а правят изводи – 25 цитата от Агата Кристи

Един дълъг, изпълнен с емоции и превратности живот. Една изключителна личност, надарена с богато въображение, природна интелигентност и неизчерпаема страст към живота... Това е тя, Агата Кристи, неизбледняващата икона [...]

Джордан Питърсън: Не позволявайте на децата си да правят неща, които ви карат да не ги харесвате

Наскоро наблюдавах как едно тригодишно хлапе едва-едва се влачи след родителите си сред тълпите хора на летището. На интервали от пет секунди то надаваше пронизителен вик – и по-важното, правеше [...]

МЪДРОСТ И ВДЪХНОВЕНИЕ

Мъдрост и вдъхновение

ПСИХОЛОГИЯ

Психология

ХРАНЕНЕ И ЗДРАВЕ

Хранене и здраве

РОДИТЕЛИ И ДЕЦА

Родители и деца

Go to Top