Как един лекар превърна „нестандартното“ дете в световна знаменитост

Как един лекар превърна „нестандартното“ дете в световна знаменитост

Тя е само на 7, а в училище вече я смятат за изгубена кауза. Един ден родителите ѝ получават известие, че дъщеричката им има проблеми с ученето, не може да се концентрира, постоянно се върти на мястото си и пречи на останалите, предава домашните си след крайния срок… Самата Джилиан се чувства безсилна да се справи, учителите ѝ са крайно изнервени, а майка ѝ е на края на силите си. Днес лекарите веднага биха поставили диагнозата „синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност“, но през 30-те години на миналия век все още никой не е чувал за нещо подобно.

Когато майката води дъщеря си на лекар, той най-напред я кара да седне на стол, поставен в далечния край на стаята, и ѝ казва да седи на него в продължение на 20 минути с ръце под краката си. През това време специалистът изслушва майката и притесненията ѝ относно деструктивното поведение на момичето в училище.

Накрая лекарят отива при детето и му казва, че би искал да си поговори насаме с майка му, така че ще я оставят за малко сама в кабинета. След което двамата излизат навън. Преди това обаче лекарят пуска миниатюрното радиото, което стои на масата.

Секунда по-късно той казва на жената да се приближи до вратата съвсем тихичко и да надникне в кабинета, за да види какво прави дъщеря ѝ. Момичето вече е скочило на крака и енергично се движи в такт с музиката.

Тогава лекарят се обръща към майката и ѝ казва:
– Няма нищо нередно с дъщеря ви. Тя не е болна, тя е танцьорка. Запишете я в училище по танци.

Майката се вслушва в съвета на лекаря и я записа в танцово училище, за което по-късно Джилиан отбеляза: „Всички бяха като мен! Имаха нужда да се движат, за да могат да мислят. Беше прекрасно!“. В крайна сметка тя завършва Кралското балетно училище, където става солистка. По-късно основа и своя танцова компания. Среща се с Андрю Лойд Уебър и заедно с него създават едни от най-известните хореографии в историята. Джилиан носи радост на милиони и се превръща в мултимилионер.

Днес на деца като нея обикновено се предписват лекарства.

Това е историята на Джилиан Лин – невероятна съвременна хореографка, танцов експериментатор, артист и режисьор. По време на своя креативен живот тя поставя дузини спектакли, опери, балети и мюзикъли, включително легендарните „Котките“ и „Фантомът от операта“. Печели множество награди.

Тази история е разказана от Кен Робинсън – професор по образование на изкуството в Университета на Уоруик и международен съветник по развитието на творческото мислене и образователните системи.

Промоцията е валидна до 15 април 2024 г. при поръчка онлайн!

Емоционална пластичност | д-р Сюзън Дейвид

от д-р Сюзън Дейвид

Един изцяло нов метод за справяне с емоциите! Метод, който ни показва как да се откачим от вредните мисловни модели, да осъзнаем по-добре емоциите си и да живеем в мир с тях, за да се наслаждаваме на взаимоотношенията си, да постигаме целите си и да живеем пълноценно точно сега.

от Анна Кирянова

Докато прелиствате страниците на тази книга, ще размишлявате над разнообразни жизнени ситуации заедно с един проницателен психолог и мъдър философ, който неведнъж се е изправял пред сложни житейски дилеми. И ще получите от него простички и мъдри съвети.

156 истории, които ще завладеят душата ви, ще ви подскажат решение и ще ви накарат да преосмислите важни аспекти от своя живот. Ще променят самите вас…

от д-р Кели Макгонигъл

Две практически ръководства, основани на авангардни научни изследвания!

Авторът e доктор на науките, психолог, преподавател в Станфордския университет и автор на два от най-популярните курсове в Станфорд – „Наука за силата на волята“ и „Новата наука за стреса“.

Книги, които ще ви помогнат сами да управлявате съдбата си!

САМО ДО 18.03.2024 - 30% ОТСТЪПКА ЗА ВСИЧКИ КНИГИ НА ИЗДАТЕЛСТВО ГНЕЗДОТО!ВИНАГИ БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ЗА ПОРЪЧКА НАД 60 ЛВ. www.gnezdoto.bg

здраве

6 книги, които ни показват как да извървим пътя към здравето, младостта и дълголетието

вдъхновение

12 правила, които ще ни помогнат да не превърнем света в ад

мъдрост

Десет закона на щастието от мистична Индия

Не можеш да излекуваш тялото, без да лекуваш душата: историята на едно самоизцеление

Мария беше типична жителка на окръг Марин в Северна Калифорния. Беше вегетарианка, обичаше разходките сред природата, практикуваше йога, състезаваше си в триатлони, приемаше много хранителни добавки, не пушеше и избягваше употребата на алкохол и упойващи вещества. Но медицинският й картон беше дебел половин метър и тя страдаше от четири хронични заболявания.

Благодарим ти, Агата Кристи, благодарим ти за книгите и за житейската мъдрост!

Всички знаем името на Агата Кристи. Всички сме осъмвали с нейните заплетени истории. Но какво знаем за човека Агата Мери Клариса? Аз например не знаех абсолютно нищо освен широко известните [...]

Как се раждат първият роман на Агата Кристи и прочутият Еркюл Поаро

Прибрах се вкъщи и ликуваща, разказах всичко на Арчи. С нас имаше и още някой, макар че тогава не го осъзнавах. Еркюл Поаро, моето белгийско творение, се беше провесил на врата ми, вкопчил се здраво в мен като хищно древно божество.

Тест: Как се справяш с негативните емоции и как това се отразява на живота ти?

С помощта на емоциите сме оцелявали в течение на милиони години еволюция. И дори тези, като гняв, тъга, страх, презрение и отвращение, които заемат най-некомфортния дял в емоционалния спектър, вероятно [...]

МЪДРОСТ И ВДЪХНОВЕНИЕ

Мъдрост и вдъхновение

ПСИХОЛОГИЯ

Психология

ХРАНЕНЕ И ЗДРАВЕ

Хранене и здраве

РОДИТЕЛИ И ДЕЦА

Родители и деца

Go to Top