Един от най-важните родителски уроци. Готови ли сте за него?

Един от най-важните родителски уроци. Готови ли сте за него?

Тази притча ни припомня един от най-важните родителски уроци. Готови ли сте за него?

Богат фермер живеел с жена си и сина си в разкошното си имение. Имали голямо стопанство и къща като палат.

Един ден фермерът казал на сина си, че има намерение да му завещае цялото си имущество, но има едно условие.

– Искам сам да разбереш как се печелят парите – казал бащата. – Затова сега ще отидеш в града, ще си намериш някаква работа и ще поработиш там две седмици. После се прибери у дома и ми покажи колко пари си спечелил.

Идеята не се харесала нито на сина, нито на майката. Тя се опитала да разубеди съпруга си, но той бил непреклонен. Тогава тя дала на сина си достатъчно пари, за да поживее в града две седмици, а остатъкът да върне вкъщи и да каже, че сам ги е спечелил.

След две седмици синът се върнал у дома.
– Ето, татко, изпълних задачата. Намерих си работа и спечелих това – казал той на баща си, подавайки му няколко едри банкноти.

– Лъжеш! Нищо не си работил! – казал баща му и хвърлил парите в огъня. – Когато наистина изработиш някакви пари, тогава се върни вкъщи.

Момчето се ядосало и отишло да се оплаче на майка си. Тя помислила малко и набързо съставила нов план.

– Виж какво ще направим сега – ободрила тя сина си и отново му дала пари. – Следващия път, когато се връщаш, облечи тези мръсни дрехи и малко поизцапай ръцете си. Така баща ти ще повярва, че си работил здраво.

Минали още две седмици и момчето се прибрало вкъщи точно както поръчала майка му. Но баща му и този път хвърлил парите в огъня и го обвинил в лъжа.

Тогава младежът решил да не лъже повече и наистина да се хване на работа. Отишъл в града и започнал като помощник в един магазин. Въпреки че работата била непрестижна и монотонна, той не се отказал и след две седмици с гордост държал в ръце първите изработени от самия него пари.
Прибрал се доволен вкъщи и подал първата си истинска заплата на баща си. Той обаче мълчаливо взел банкнотите и отново ги хвърлил в огъня.

– Татко! Какво правиш?! – извикал младежът и се хвърлил да извади парите от пламъците. – Знаеш ли колко усилия ми струваше да изработя тези пари! Как ще ги хвърляш в огъня просто ей така!

В този момент бащата станал, прегърнал сина си и казал:
– Сега спокойно мога да ти завещая всичко, което имам, защото вече знаеш каква е стойността на парите.

Хубаво е да помагаме на децата си и да знаем, че нищо не им липсва. Но понякога в стремежа си да им осигурим материално благоденствие, забравяме нещо много важно. Че полученото наготово, най-често не се цени.

Доброто възпитание е най-доброто наследство.
Азербайджанска поговорка

 


Притчата е част от сборника ПОПИТАЙ МЪДРЕЦА: 150 ПРИТЧИ ЗА ВЕЛИКАТА ТАЙНА НА ЖИВОТА, издателство Гнездото

Ако познавате първия сборник с притчи, вероятно знаете какъв незаменим помощник в трудни моменти могат да бъдат тези малки истории с техните простички духовни напътствия и поуки. Втората книга от поредицата, „ПОПИТАЙ МЪДРЕЦА“, ще ви отведе на едно ново пътуване към себе си, след което ще се почувствате по-мъдри, по-силни и умиротворени. И може би ще успеете да се докоснете до Великата тайна на живота.

Просто отворете сърцето си и се потопете в мъдростта на вековете…

Промоцията е валидна до 30 април 2024 г. при поръчка онлайн!

●●●

Вероятно вече сте се докосвали до мъдростта на кратките поучителни истории, наречени притчи. В тях е вплетена хилядолетната мъдрост на различни народи, култури и религии. Те са достигнали до нас през вековете, предавани от уста на уста, преписвани и преразказвани, много често интерпретирани и променяни в духа на времето. Облечени в кратка иносказателна форма тези истории ни разказват за всичко от заобикалящия ни свят – за отношенията между хората, за човека с неговите слабости и грешки, за търсенето на пътя към Бога, за любовта, за надеждата, за превратностите на съдбата… И затова са незаменим пътеводител по пътя на личните ни търсения и духовно усъвършенстване.

Насладете се на една великолепна колекция от 450 притчи, събрани в три книги, и открийте мъдрост и послания, прекосили много граници и пътували хиляди години.

съставител: Калина Петрова

Днес, в нашия сложен и безумен свят, повече от всякога имаме нужда от прости и мъдри думи, които да ни подскажат пътя, когато сме го изгубили, да запалят светлината, когато около нас е мрак, и да възпламенят любовта, когато сме забравили за нея. Защото тя е там, в сърцето!

„Най-важната истина може да откриеш с помощта на един прост разказ, както изгубената златна монета – на светлината на най-евтината свещ.“

от Анна Кирянова

Докато прелиствате страниците на тази книга, ще размишлявате над разнообразни жизнени ситуации заедно с един проницателен психолог и мъдър философ, който неведнъж се е изправял пред сложни житейски дилеми. И ще получите от него простички и мъдри съвети.

156 истории, които ще завладеят душата ви, ще ви подскажат решение и ще ви накарат да преосмислите важни аспекти от своя живот. Ще променят самите вас…

от Ектор Гарсия и Франсеск Миралес

Икигай е тайната на японското дълголетие! Той е твоята причина да живееш, онази страст, която ти носи удовлетворение и радост, смисълът на твоето съществуване.

Ичиго-ичие е изкуството да превръщаш всеки миг от живота си в незабравима възможност – една вековна японска философия, променила живота на милиони!

от Джордан Б. Питърсън

Това не са книги от един психолог за психология. Нито са класическите книги за самопомощ и личностно развитие. Те са много повече от това. В тях си дават среща психология, философия, литература и религия. И един брилянтен ум.

САМО ДО 30.04.2024 - 30% ОТСТЪПКА ЗА ВСИЧКИ КНИГИ НА ИЗДАТЕЛСТВО ГНЕЗДОТО!ВИНАГИ БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ЗА ПОРЪЧКА НАД 60 ЛВ. www.gnezdoto.bg

здраве

6 книги, които ни показват как да извървим пътя към здравето, младостта и дълголетието

вдъхновение

12 правила, които ще ни помогнат да не превърнем света в ад

мъдрост

Десет закона на щастието от мистична Индия

Джордан Питърсън: Въведете идеален ред в собствения си дом, преди да критикувате света

Разгледайте житейската си ситуация. Започнете от малките неща. Възползвате ли се напълно от възможностите, които животът ви предлага? Давате ли най-доброто от себе си в работата си, или се предавате [...]

Не можеш да излекуваш тялото, без да лекуваш душата: историята на едно самоизцеление

Мария беше типична жителка на окръг Марин в Северна Калифорния. Беше вегетарианка, обичаше разходките сред природата, практикуваше йога, състезаваше си в триатлони, приемаше много хранителни добавки, не пушеше и избягваше употребата на алкохол и упойващи вещества. Но медицинският й картон беше дебел половин метър и тя страдаше от четири хронични заболявания.

Как се раждат първият роман на Агата Кристи и прочутият Еркюл Поаро

Прибрах се вкъщи и ликуваща, разказах всичко на Арчи. С нас имаше и още някой, макар че тогава не го осъзнавах. Еркюл Поаро, моето белгийско творение, се беше провесил на врата ми, вкопчил се здраво в мен като хищно древно божество.

МЪДРОСТ И ВДЪХНОВЕНИЕ

Мъдрост и вдъхновение

ПСИХОЛОГИЯ

Психология

ХРАНЕНЕ И ЗДРАВЕ

Хранене и здраве

РОДИТЕЛИ И ДЕЦА

Родители и деца

Go to Top