Кратка притча за неумолимото хорско мнение

Кратка притча за неумолимото хорско мнение

Един от най-трудните уроци за научаване е как да се абстрахираме от чуждото мнение. А хората винаги ще говорят, ще коментират, дори и да не са досатъчно компетентни. По този начин те подхранват своето его, чувстват се значими. Но ако човек е достатъчно смел да следва себе си, няма да има излишно време нито да наднича в чуждата паница, нито да се вслушва в чуждите коментари.

Вижте една притча, която разказва за „неумолимото“ хорско мнение…

В горещ летен ден през селото вървели баща и син. Бащата яздел магаре, а синът му водел животното за повода. По някое време ги срещнал техен съсед и възмутено се обърнал към бащата:

– Горкото дете! Не те ли е срам ти да се качиш на магарето, а това малко момче да оставиш да върви пеш в тази жега?

Бащата се смутил от забележката и се почувствал много неловко. Затова още на първия ъгъл спрял, слязъл от магарето и качил момчето на него.

След малко ги срещнал друг човек и на висок глас казал:
– Горкият старец! Момчето се е разположило като султан върху магарето, а баща му бъхти пеша. Безобразие!

Момчето и бащата се огорчили от тези думи, затова решили този път и двамата да се качат на магарето.

– Горкото магаре! Ей, хора, виждали ли сте такава наглост? – възкликнала една жена, която в този момент минавала покрай тях. – Да мъчат бедното животно в тези горещини. Та то едва ходи под тежестта на тези двамата!

Бащата и синът страшно се засрамили и тръгнали пеша до магарето. Едва изминали няколко крачки, когато чули подигравателен смях:

– Горките, колко са глупави! Защо ви е изобщо магаре, след като никой не седи върху него?

Тогава бащата дал шепа слама на магарето и сложил ръка върху рамото на сина си:

– Виждаш ли, дете мое, каквото и да правим, винаги ще се намери някой, който не го одобрява. Хората обичат да коментират и обсъждат другите, много често без да са наясно с чуждите проблеми. Понякога го правят просто за да се чувстват важни и значими. Мисля, че не трябва да се ръководим от чуждото мнение, а да решаваме сами кое е най-добро за нас.

Всичко, което чуваме, е мнение, а не факт. Всичко, което виждаме, е гледна точка, а не истина.
Марк Аврелий

 


Притчата е част от сборника ПОПИТАЙ МЪДРЕЦА: 150 ПРИТЧИ ЗА ВЕЛИКАТА ТАЙНА НА ЖИВОТА, издателство Гнездото

Ако познавате първия сборник с притчи, вероятно знаете какъв незаменим помощник в трудни моменти могат да бъдат тези малки истории с техните простички духовни напътствия и поуки. Втората книга от поредицата, „ПОПИТАЙ МЪДРЕЦА“, ще ви отведе на едно ново пътуване към себе си, след което ще се почувствате по-мъдри, по-силни и умиротворени. И може би ще успеете да се докоснете до Великата тайна на живота.

Просто отворете сърцето си и се потопете в мъдростта на вековете…

Промоцията е валидна до 30 април 2024 г. при поръчка онлайн!

●●●

Вероятно вече сте се докосвали до мъдростта на кратките поучителни истории, наречени притчи. В тях е вплетена хилядолетната мъдрост на различни народи, култури и религии. Те са достигнали до нас през вековете, предавани от уста на уста, преписвани и преразказвани, много често интерпретирани и променяни в духа на времето. Облечени в кратка иносказателна форма тези истории ни разказват за всичко от заобикалящия ни свят – за отношенията между хората, за човека с неговите слабости и грешки, за търсенето на пътя към Бога, за любовта, за надеждата, за превратностите на съдбата… И затова са незаменим пътеводител по пътя на личните ни търсения и духовно усъвършенстване.

Насладете се на една великолепна колекция от 450 притчи, събрани в три книги, и открийте мъдрост и послания, прекосили много граници и пътували хиляди години.

съставител: Калина Петрова

Днес, в нашия сложен и безумен свят, повече от всякога имаме нужда от прости и мъдри думи, които да ни подскажат пътя, когато сме го изгубили, да запалят светлината, когато около нас е мрак, и да възпламенят любовта, когато сме забравили за нея. Защото тя е там, в сърцето!

„Най-важната истина може да откриеш с помощта на един прост разказ, както изгубената златна монета – на светлината на най-евтината свещ.“

от Анна Кирянова

Докато прелиствате страниците на тази книга, ще размишлявате над разнообразни жизнени ситуации заедно с един проницателен психолог и мъдър философ, който неведнъж се е изправял пред сложни житейски дилеми. И ще получите от него простички и мъдри съвети.

156 истории, които ще завладеят душата ви, ще ви подскажат решение и ще ви накарат да преосмислите важни аспекти от своя живот. Ще променят самите вас…

от Ектор Гарсия и Франсеск Миралес

Икигай е тайната на японското дълголетие! Той е твоята причина да живееш, онази страст, която ти носи удовлетворение и радост, смисълът на твоето съществуване.

Ичиго-ичие е изкуството да превръщаш всеки миг от живота си в незабравима възможност – една вековна японска философия, променила живота на милиони!

от Джордан Б. Питърсън

Това не са книги от един психолог за психология. Нито са класическите книги за самопомощ и личностно развитие. Те са много повече от това. В тях си дават среща психология, философия, литература и религия. И един брилянтен ум.

САМО ДО 30.04.2024 - 30% ОТСТЪПКА ЗА ВСИЧКИ КНИГИ НА ИЗДАТЕЛСТВО ГНЕЗДОТО!ВИНАГИ БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА ЗА ПОРЪЧКА НАД 60 ЛВ. www.gnezdoto.bg

здраве

6 книги, които ни показват как да извървим пътя към здравето, младостта и дълголетието

вдъхновение

12 правила, които ще ни помогнат да не превърнем света в ад

мъдрост

Десет закона на щастието от мистична Индия

Подменя ли се виновникът за гастрита и язвената болест

В името на печалбите на фармацевтичните компании, започнаха да учат младите лекари, че за тези заболявания е виновна бактерията хеликобактер пилори. Точно тя, видите ли, предизвиквала развитието на гастрита и язвената болест. И подкрепят твърдението си с довода, че при тези болести я откриват в стомаха по-често, отколкото когато ги няма.

Умните не се обиждат, а правят изводи – 25 цитата от Агата Кристи

Един дълъг, изпълнен с емоции и превратности живот. Една изключителна личност, надарена с богато въображение, природна интелигентност и неизчерпаема страст към живота... Това е тя, Агата Кристи, неизбледняващата икона [...]

Силата на мъжа е във великодушието, а не само във физическата сила или в желязната воля

Мъжката сила прави мъжа успешен, желан, интересен, богат. Тя прави мъжа Мъж. Към такива мъже се стремят, уважават ги, с тях е спокойно и приятно. До такъв човек изпитваш чувство [...]

МЪДРОСТ И ВДЪХНОВЕНИЕ

Мъдрост и вдъхновение

ПСИХОЛОГИЯ

Психология

ХРАНЕНЕ И ЗДРАВЕ

Хранене и здраве

РОДИТЕЛИ И ДЕЦА

Родители и деца

Go to Top